Ice vs Bless :D starcie ostateczne

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

Zablokowany
Awatar użytkownika
Yudokuno
Kotu

Re: Ice vs Bless :D starcie ostateczne

Post autor: Yudokuno »

Shino pisze:
Na prawde uwazacie, ze te figurki moga udawac hydry? jesli tak to czy moge zrobic lizi z vc? bazy duchow jako kroxy coacha jako stegadona, wilki jako coki?
Czyli np. armia Vardena ( VC zrobione z imperium) już by pewnie nie przeszła, choć ma WYSIWYG i jest naprawdę super zrobiona?
Pytam z ciekawości, bo wciąż interesuje mnie granica konwersji.
lohost pisze:wspolczuje komus kto byl moderatorem gdy ja sie podobnie zachowywalem. od czytania tego szajsu mozg sie lasuje.
...mój bohater :D

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Post autor: Dębek »

Yudokuno pisze:
Shino pisze:
Na prawde uwazacie, ze te figurki moga udawac hydry? jesli tak to czy moge zrobic lizi z vc? bazy duchow jako kroxy coacha jako stegadona, wilki jako coki?
Czyli np. armia Vardena ( VC zrobione z imperium) już by pewnie nie przeszła, choć ma WYSIWYG i jest naprawdę super zrobiona?
Pytam z ciekawości, bo wciąż interesuje mnie granica konwersji.

Widziałem armię Vardena, grałem z nią raz czy dwa. Świetnie zrobiona. Myślę, ze mieści się idealnie w tym co napisał bless i nie było by problemu by ją dopuścić.
Fajnie by było gdybyś Ty napisała co rozumiesz pod pojęciem proxa. Jak słusznie bless zauważył, wtedy wiedzielibyśmy gdzie tkwi istota sporu i gdzie się nie zgadzamy.
Np. Jankiel wypowiedział się z uznaniem o "Orkilach" Kołaty. Zgadzam się, ze pomysł ciekawy, z jajem i tak dalej, ale jak dla mnie to zwykły prox. Michał się na mnie nie obrazi bo mu to mówiłem niejednokrotnie.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
ksch
Masakrator
Kontakt:

Post autor: ksch »

Idiotom Dembek, idiotom :mrgreen:
Kosmuś pisze:Dla mnie proks to z dupy figurka w ogole nie komponujaca sie w klimat calej armii, nie spójna z resztą, ktora jest pomalowana w innym stylu, z inna podstawka itp. Oczywiscie nie mowie juz o skrajnych przypadkach typu ze treeman robi za smoka WE i nie jest proksem bo sie komponuje itp itp. I chyba wychodzi na to ze jestem bardziej inteligentny i kumaty od polowy z was (wiec poziom battlowcow nie jest zbyt wysoki) bo jakos po przeczytaniu rozpiski i spojrzeniu na armie potrafie zapamietac jaka jednostka w co jest wyposazona i co ja reprezentuje. Potrafie tez mowic i czytac dlatego nie musze patrzec czy krasnoludzcy kusznicy maja na plecach great weapon czy shielda bo moge sie spytac albo sprawdzic w rozpie.
Gdzie zatem mieszczą się Ice'owe posągi, wg powyższej teorii? Mniej Cię drogi Kosmo (pogrubienie, żeby się znowu Cosmo nie dopierdalał :wink: ) rażą niż Treeeman jako smok? Czy bardziej? I czemu ktoś tu co chwila pisze o chimerach, jako hydrach? Przecież tam były wielgachne laski, wiecie kwestia gustu, ale żeby je tak od razu, od Chimer :roll: :wink: Chyba, że to są chłopcy :lol2:
--
Krzysztof "ksch" Schechtel
ksch@gazeta.pl
gg 7052764
http://www.veto2ed.pl

Awatar użytkownika
Ice-T
Kretozord

Post autor: Ice-T »

Ksch co do dużej kobitki pojawiła się (bo jeszcze nie miałem 2 chimery pomalowane)j, której zdjecie pokazałem i też nią grałem

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

Cosmo pisze:OOooo to, to. Gobotonnia - o cos takiego wlasnie mi chodzi. .... Pamietam tez pare kwiatkow podobnych do Gobotonnii z ETC w Polsce dwa (czy trzy) lata temu.
...
Jak widzi to JJ?
Gobotonnia jest boska i ma pełen WYSIWYG.
Nie mam linków do dziwolągów w stylu Goblino-Wampirów (tam WYSIWYG nie był zachowany) które z bólem serca dopuściłem „bo piękne i wypucowane były”.
Nie mam też linków do nieistniejącego oddziału Robsona i innych awarii. Na ETC ciągle biegam i przynoszę oddziały z Side-eventu - ale tam jest dodatkowo odpowiedzialność zbiorowa - cała ekipa ma przechlapane, a nie to, że ktoś sobie zagra albo nie. Hydrami albo i nie.

JJ widzi to tak.

Uzyskaniu sukcesu sportowego na ETC w wyniku braku pełnego WYSIWIG, mówimy nasze twarde, komunistyczne „NIET”.

Może być i utwardzona plastelina – jeśli wyraźnie widać co sobą przedstawia.
Punkty z malowania, duma z wydania miliona złotych na zabytkowe potworki, tylko i wyłącznie pewnej firmy – dla miłośników.
Nie na ETC.
Ale poziom malowania na ETC za bardzo się obniżył.
Ludzie się przestali wstydzić. :(

P.S. No i "full-paint" Zgłoszone "poniżej 3 kolorów" zdejmuję i zastępuję pomalowanymi.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

szkoda tylko, ze nie bylo cieie na bazyliszku i nie wiecie wszyscy o czym mowa
Stąd ta frustracja, bo w czwartek złapałem zapalenie oskrzeli, a przez cały tydzień dokańczałem armię, żeby nie stracić ani jednego punktu.
Gdzie dla Was jest granica proxa?
Imo - na proksa wskazuje fakt, iż model jest dużo tańszy, niż oryginał, a dodatkowo jego obecność w armii nie jest uzasadniona ani malowaniem, ani klimatem.

Natomiast nie przemawia do mnie absolutnie takie kryterium jak "armijny schemat malowania" - czemu niby dark elfy nie mogą być biało niebieskie, a HE czarno-czerwone? Analogicznie Vardenowi zrobiłem prawie całą armię krasnali w bieli i błękicie.
Widziałem armię Vardena, grałem z nią raz czy dwa. Świetnie zrobiona
A jak by została wystawiona jako imperium? Cała była robiona z tym założeniem - kilka jednostek jest specyficznych dla danej armii (cannony, czołgi, wilki, ghule) ale reszta jest uniwersalna - zombie noszą muszkiety, kusze, miecze i tarcze, grave guard ma dwuraki (WIP, ale chyba widać dokładnie):

Obrazek

To proks, czy nie?
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Fluffy »

Kiedys tez przegrałem bitwe przez wilki (pomalowane na czarno, z mocnym drybrushem) któe nagle okazaly się trzema bazami duchów. Dopiero w momencie jak wjechałem w nie moim mega klockiem kawalerii..
Imo konwersje jak najbardziej, Tez lubię łamac standardy (vide moja armia TK na czesciach z WH40K częsciowo w klimatach "stargate"). Tym niemniej na początku zawsze się dopytywałem czy taką armią moge jechac, czy to było GT, czy ETC. I nigdy nie było żadnych problemow z necrońskimi wraithami jako skorpionami czy gigantem z dreadnoughta. Modele byly odpowiednio pokonwercone, miały zmienione oznaczenia, dorzuconą "egipską" symbolikę, dredź zrobiony na wersję "kabrio" z liczem i ogolnie miało to ręce i nogi. Dostawalem za to sporo punktów na turach. Z tym że nikt nigdy nie dopytywał się "co to jest?" - raczej spotykałem się z komentarzami "fajny gigant".
Dlatego odnośnie definicji proxa - proxem imo jest coś, o czym nie da się na pierwszy rzut oka powiedziec "co to jest". Jeżeli ktos bez dłuższych konsultacji/kalamburów jest w stanie zidentyfikowac jednostkę, bez patrzenia w rozpiskę, to wszystko jest w porządku.
W przypadku Gobbretoni miałbym (chyba - nie widziałem armii na żywo) dylemat co jest errantami, co realmami a co questami czy grallami. Chyba ze maja odpowiednie cechy szczególne (motywy grali u rycerzy graala, dwuraki u questów itp)
Armia Ice-T miała modele ktorych nie byłęm w stanie zidentyfikować, vide dwa ogromne posągi (nieraz widziałęm tą armie na lokalach i zachodziłem w głowę co to jest, wydawało mi sie ze to jakies pochodne demonow).
Dlatego uważam, że ICE-T powinien skonsultowac się z orgami w sprawie armii. Nie zrobił tego, nie dostosował sie do regulaminu. Sciągnięto mu problematyczne jednostki ze stołu, mógł dokonczyc tura grając skombinowanymi HE. Przyznaje 100% racji Blessowi. Szkoda Ice'a ale mógł po prostu się zapytac, miał zapasową armię wiec sprawa rozeszła sie po kościach.
A na przyszłosc wszystkie problematyczne konwersje, czy zastępstwa powinny byc negocjowane z orgami. I tyle.

Pozdrawiam
To proks, czy nie?
Jeżeli wiedziałbym ze gram z Imperium - myślę ze byłoby to jak najbardziej OK. Zajebisty pomysł.
Ale imo powinno byc każdorazowo uzgodnione z orgiem tura. Bardziej kwalifikuje sie do zbierania laurów w kategoriach hobbystycznych niz do gry :)
Ostatnio zmieniony 3 mar 2010, o 15:56 przez Fluffy, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

Jankiel pisze:
To proks, czy nie?
Nie martw się, Greatswordów stary PG Varden nie wystawi NIGDY. No, może jak w następnym AB dadzą im ASF, dwa ataki i immune to psy...
Na poważnie - musiałbyś chyba przekupić jakiegoś faszystę malarskiego, żeby się ten koncepcji (dwu-armijność) zaczął czepiać...
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
Ice-T
Kretozord

Ja nie miałbym żadnego problemu zeby grać z tą armią jako VC zamiennie z Imperium. Oba fakty mogę sobie łatwo wytłumaczyć i docenić martwa armia imperium wskrzeszona przez jakiegoś wielkiego Vampa, bądź armia nadal lojalna imperum która została przeklęta i walczy o to by zrzucić z siebie potępienie. I w życiu np nie kazałbym wyrzucić gwardi która jest GG bo nie ma Tarcz a w rozpie są, albo zombie biegaja z pistoletami, bo dobrze wiem że normalnie ich nie mają i to tylko zajebisty klimat tej armii. Np podziurawione czołgi eteryczne what ever mogły by być dla mnie równie dobrze coachem

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Post autor: Dębek »

Kuba na Twoim zdjęciu widzę zajebiście zrobionych GG z dwurakami. Dla mnie bomba.
Imo - na proksa wskazuje fakt, iż model jest dużo tańszy, niż oryginał, a dodatkowo jego obecność w armii nie jest uzasadniona ani malowaniem ani klimatem
No to odbijam piłeczkę, bo mam wrażenie, że te definicję wymyśliłeś by na pewno wykluczała to co wystawił ICE.
Według Ciebie więc nie będzie proxem oddział metalowy sawage orków jako woolf riderzy malowane w takim samym stylu jak reszta armii: modele są droższe, w klimacie armii (też zielone).
Zresztą zlituj się, jesteś rozsądnym facetem, nie zgadzam się z wieloma Twoimi postami, ale nie mogę im zarzucić braku logiki, a Tobie konsekwentnej postawy na wiele spraw. Nie rozumien dlaczego próbujesz przekonać mnie, ze posągi Ice Tea to nie proxy.
Facet ma armię hajów, która wygląda jak haje i armię, którą określa mianem blood elfów. Nie przeczy więc, ze NIE była robiona jako DE, co zresztą widać słychać i czuć. O 4:30 rano postanowił przyjechać na tura, zdecydował że zagra DE (bo mocne, bo fajne, jeden ch...) złapał co miał pod ręką. Nie dlatego, ze miał taką wizję Delfów - bo nie miał, bo po prostu takimi figsami dysponował. A tu klops, bo bless nie chce się zgodzić, ze posągi kobiet/facetów to nie hydry, ze feniks to nie smok itd. itd. Sam przecież napisał, ze chciał sobie zrobić jedyną w swoim rodzaju armię bloodelfów, więc nie rozumiem dlaczego teraz próbuje się kogoś raptem przekonać, ze to taka wizja artystyczna Dark Elfów. Jak zmieniły się potrzeby to raptem zmieniła się wizja?
Dlaczego Jaknielu widzisz w tym armię DE skoro nawet jej autor jej nie widzi?
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Ice-T
Kretozord

teraz dębek mnie już wkurwiłeś poprostu jesteś żenująco słaby... nie mam totalnie do ciebie sił człowiecze, polecam naprawdę ci naukę czytania, bez kitu nie ogarniasz wogóle nic,aż dziwię sie ze nie zapomniałes oddychać.

masz wogóle przyjaciół?? Chyba twoi jedyni to fikcyjne konta na NK które sam tworzysz a potem dodajesz... nie podałbym ci w życiu ręki choć by mi nawet płacili

stary ta armia nie powstała o 4 rano, tylko pomysł na wyjazd jak nie umiesz czytać.

pozdro poćwicz
Ostatnio zmieniony 3 mar 2010, o 17:08 przez Ice-T, łącznie zmieniany 2 razy.

Aku
Wałkarz

Post autor: Aku »

No przecież piszesz, że ta armia ma przedstawiać blood elfy
Ja podręcznika do takiej armii w WFB nie widziałem.
Jak ktoś konwertuje coś na jednostkę z WFB i mu to wyjdzie to ok, ale jak ktoś robi armie z nie tej gry to chyba nie do końca jest to konwersja a po prostu proks.

Awatar użytkownika
Necro
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: Necro »

Panowie, zaczęło się spokojnie a kończy jak zwykle na personalnych wjazdach. Niestety, niektóre kon(tro)wersje to granica bardzo cienka i prowadząca do nielekkich napinek między ludźmi. Niestety, niczego nie da się w stu procentach zakwalifikować skoro z definicji konwersja to używanie innego modelu niż docelowy. A granicy określić tak łatwo się nie da. Dlatego też moim zdaniem najprostszy sposób to wysłanie zdjęć albo zapytanie na forum organizacji przed turniejem. Wtedy człowiek albo zmienia rozpiskę albo w ogóle rezygnuje z turnieju. Wiem, bo sam miałem podobną sytuację, ale dzięki szybkiej odpowiedzi organizacji i ludzi z forum nieco podrasowałem swoje modele i nikt już się nie czepia moich (było, nie było poskładanych praktycznie za grosze i z bardzo małej ilości oryginalnych modeli) Demonów. Ba, słyszę nawet głosy podziwu nad moją ukochaną Keeperką. :mrgreen:

Więc po prostu - calm down, boyz and uz 'our brainz more often. :wink:

Awatar użytkownika
Jasiuuu
Undead, Flying, Lucky Git

Post autor: Jasiuuu »

<rozgląda się z przerażeniem szukając na horyzoncie Nehana z armią Ryboludzi>

:mrgreen:

IceT pls:
Kalesoner pisze:Co to za teksty, proszę trzymać poziom.
:] i nie wytykaj nie umiejętności czytania innym , Dębek nie twierdzi że zrobiłeś armię o 4:30 .... [-X
Obrazek
T

Awatar użytkownika
Ice-T
Kretozord

Jasiu niektórzy ludzie tylko tak potrafia dyskutować i czasem trzeba im wytłumaczyć w ich jezyku.

Twierdzi ze przed turniejem zebrałem modele HE które pasują jakieś limitowane modele pewnie na szybciora kupione na stacji itp no żenada jest ten koleś naprawdę. A zarzucanie mi ze sam nie mam wizji mojej armi to już poniżej pasa. Gość jest naprawdę poniżej jakiej koleiwk krytyki

Awatar użytkownika
Adamdo
Chuck Norris

Post autor: Adamdo »

Obrazek
Obrazek

turalyon
Mudżahedin

Post autor: turalyon »

Proponuję dołączyć do tematu ankietę: Czy jesteś za niedopuszczaniem do turnieju modeli innych firm które nie nawiazują wyglądem do oryginalnych modeli GW? Zobaczymy co gracze o tym sądzą

Awatar użytkownika
Duke
Masakrator

Post autor: Duke »

Fajnie to sie czyta,szczegolnie ze sporo do powiedzenia maja osoby ktorych nie bylo przy sytuacji...
Osobiscie uwazam ze cale nieporozumienie wynika z tego ze Bazyliszek wprowadzil standardy,ktore byly w regulaminach poprzednich masterow, na poziom realiow. Czesto na masterach bylo tak ze cos "ujdzie". W weekand nie uszlo.
Obrazek

Awatar użytkownika
Jasiuuu
Undead, Flying, Lucky Git

Post autor: Jasiuuu »

Wiesz Ice-T rozumiem CIę wydaje mi się dobrze bo też kiedyś próbowałem swoich sił z armią elfów chaosu i opinie były różne ; ]

myśle że ludziom o wiele bardziej zaakcpetować jakieś imperium z wampirów czy vampiry z bretki czy cokolwiek co jest ze świata i uniwersum WFB , podczas gdy ty prezentujesz blood Elfy i niektóre ich jednostki prezentują się ok i jak najbardziej mogą służyć w armii De na turnieju master a są takie które nadają się bardziej do innych armii lub nie nadają się wcale, a tak na masterze być nie może i ten przepis obowiązuje każdego nie ważne czy maluje zajebiście czy nie , czy wydał mnóstwo hajsu czy nie.

Edit: pozatym jak Bless Cię prosił zamieść fotki całej armii jaką wystawiłeś bo nie dla wszystkich (dla mało kogo) wiadomo co z pierwszej strony miałeś wystawione a co nie
Obrazek
T

Awatar użytkownika
Ice-T
Kretozord

No Jasiu przynajmniej wiesz o co mi chodzi. Miałem fajna wizję powoli ja spełniami myślę że oddaję klimat BE w 90% bo nie wszystko da się, bądź modele mnie ograniczają musiałbym sam rzeźbić. Widzisz dobrze zauważyłeś większosci łatwiej jest przyjać armie vc z bretki ale co najmniej 99% ludzi którzy maja armie VC z brety, empire whatever kieruje się tym że jest o połowę taniej szczególnie w tamtej edycji gdzie praktycznie całe VC były metalowe. ulepki demonów też są wporzo jakoś da się to przyjac... natomiast armi która reprezentuje inną nację i to zresztą dobrze już nie. Może za 10 lat pomysł Blood Elves, albo Drow'ów jako de bedzie w Polsce osiagalny. Bo ludzie bedą sie wzorować na prekursorach. I jak BK zrobieni z bretońców, tak coki z lwów będą normalnie czesto spotykane.

Zablokowany