rozpiski elfów v2

High Elves

Moderatorzy: Albo_Albo, Asassello

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Re: rozpiski elfów v2

Post autor: Kosa »

powoli odkurzam figsy i sklecilem sobie taką czysto, kombinacyjną, naporową rozpę. Nie mam pojęcia zbytnio co się pozmienialo, nie gralem wiele miesięcy, a rozpiska standardem z tego czasu nie jest, jest wiele innowacji. Bardzo kombinacyjna :D

Star Dragon
-vambrencki
-AoC
-AoL
-Lanca

2x Mage I lvl
-3x scroll, dragonhorn

10x spearelves, musican
10x spearelves

5x Swordmasters, musican
5x Swordmasters, musican

5x Dragon Princes
-ellyrion, musican

5x Dragon Princes
5x Dragon Princes
5x Dragon Princes

3x RBT
1x GE

Idę na taniość, manewrowość, kombinowanie. 4 oddzialy DP w tym jedni z mozliwoscią jazdy po trudnym terenie daje mi niezlą moc uderzenia. SM na jakieś spamy ghouli, nie wiem jak tam wygląda sprawa z nowymi skavenami, ale jak czytalem plotki bo wtedy zrobilem przerwe SM chyba są ok na tą armie, podobnie spearelfy jako kolejna odginaczka. Ustawieni w formacji 3x3x3x1 zajmują malutko i są ciekawą jednostką alternatywną do luczników. RBT do zabijania fastów. Zastanawiam się nad wymianą jednego bolca na drugiego orla jeszcze, ale będę mial zbyt malo sukcesywnego strzelania.

Da rade w tych realiach?
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Awatar użytkownika
Master of reality
Oszukista

Post autor: Master of reality »

Return Of The King :mrgreen:
Witamy z powrotem Kosa :)
Rozpa spoko. polecam Wypróbować smoka w wersji Andrzeja tzn z foe bane, jest bardzo fajny. Brakuje tego jednego chociaż oddziału Łuków, przydają się tam gdzie żal strzelić bolcem :wink: i nie wiem czy warto dawać muzyków na 5 SM, ja tam wole je gole.
I sold my soul for rock'n roll

Rabsp
Masakrator

Post autor: Rabsp »

Miło znowu zobaczyć ten avatar :D

ale do rzeczy...
ogólnie rozpiska fajna, odbiega mocno od standarów jak sam juz zauważyłeś :D ale mi brakuje różnorodności :(
musiałbyś robić mocno kombinowane szarze np. bok + przód co przy wymagającym graczu jest trudne, sam pewnie to wiesz :D

IMO masz problem z:
- psami Khorna (a jak jeszcze kręci sie w okolicy jugger, to juz lipa na maksa :()
- kombinacją 2x hydra + smok
- enginami od lizaków + klocek templi
- BK z regenką u VC
- amobką/censerami/doomwheelem/furmanką z monkami/jezzailami u skavenów
- klockami dwarfów
- S. Tankami
- kawalerią WoCh
- kowboje (lizakowy, Wight king z KB 5+, HE BSB puszka, kornik na jurku itp.)

jak w armii przeciwnika pojawi sie duzo twardych rzecz (patrz wyżej) to niestety, ale sam smok wszystkiego nie rozwali :?

w odniesieniu do samych szczurów, to DP nie za bardzo sie spisują vs. Censerzy/abomka/doomwheel/jezzaile, a jak dochodzi do tego 2 engineerów z d6 s5 i seer z plagą/obniżaniem To/d6 s5 noAS w 12" to juz lipa na maksa... jedna niekorzystna faza magii i niema połowy armii elfiaków :? juz nieraz sie o tym przekonałem...

p.s. niby na papierze szczury nie wydają sie mega trudne dla HE(moze to przez kostki, moze nie) ale pare razy sie juz przekonałem że w praktyce jest inaczej :D

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

foe bane, vambrencki, enchanted shield, talisman of loec? :)

muzyków można wywalić ale nie ma zbytnio co za nich dać. Kostkologia moja mówi, że ;) 5SM, często ma remis z czymś, więc muzyk się przydaje.
Co do żalu strzelania bolcem, one w tej rozpie wlaśnie taką funkcje pelnią, strzelać w śmieci i tyle :D

p.s.
AC/DC w maju? ;]

@Rabsp
to co mówisz to obawiam się w zasadzie tylko szurów bo nie znam w ogóle tego nowego ustrojstwa. Z psami problemu nie ma aż takiego, zawsze można zlaczyć SM i spearelfów. Np tak:

SSSSSWWW
---------W

s-sm
w-speareman

daje to kolejne 9 ataków, więcej US.

BK z regenką jest dość ciekawym wyzwaniem dla spearelfów :D
Klocki dwarfów? Nie wiem, ja jakoś nie mialem z nimi problemów mając 4 kawalerie i smoka. Zawsze można iminąć ten jeden z królem, każdy inny jest do rozjechania.
2x hydra i smok, w ogóle DE koszmar dla HE więc albo się pofarci albo wtopa, i tak chyba to jest już lepsze od gejowizny.
Czolgi to chyba nie jest aż tak wielki problem, coś się zmienilo od ostatniego razu jak gralem? :D
Kawalerie chaosu trzeba smokiem zjadać. Zje takie dwie i prawie się zwrócil.
Lizaki sa problematyczne, ale to przez skinki i terki, a tutaj są 4 kawalerie, które dosć szybko powinny się z tym uwinąć, aby pozwolić żyć SM, po to, że jak przyjdzie odpowiedni moment o ile taki się nadarzy skanapkować piechotą i smokiem templi, oczywiscie rzadko się to uda, zawsze można zostawić i olać, a enginy zabija się smokiem, bądz DP rozwalą priesta i po klopocie :)
F.N.

Awatar użytkownika
Master of reality
Oszukista

Post autor: Master of reality »

Kosa pisze:foe bane, vambrencki, enchanted shield, talisman of loec? :)
IMO gem of courage, za często mi smok liderkę oblewa :wink:
A z lizzimi to taka rozpa da radę. jeśli olejesz templi a zmieciesz resztę to masz win(w prawdzie nie wielki ale ciągle win :wink: ) Wiem z własnego doświadczenia
Kosa pisze:Co do żalu strzelania bolcem, one w tej rozpie wlaśnie taką funkcje pelnią, strzelać w śmieci i tyle :D
Jedna Harpia/furia. Na to żal zużyć bolca, a odgiąć coś może #-o
Kosa pisze:p.s.
AC/DC w maju? ;]
Mój bilet od dawna grzeje półeczkę :D
I sold my soul for rock'n roll

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

ja bym wolal loeca, z resztą przed przerwą (a to bylo chyba we wrześniu :( )parę razy zagralem taką kombinacją, daje rady ale często brakuje tej lancy w natarciu np. na cięzkozbrojną kawalerie, czy też inne twarde rzeczy, jednak na demony jest wspanialą rzeczą. W jednej turze combatu jest spora szansa na zabicie demona! Gem of courage wydaje mi się zbędny, 10ld to i tak sporo, w sumie smok tylko czasem musi zdaać panikę, nawet rzeklbym, ze rzadko, wszakże szybko jest w combacie, a nie powinien w nim przegrywać jak już do niego doczlapie (wyjątek to oczywiscie spieprzone rzutu).
F.N.

Awatar użytkownika
Aldean
Kretozord

Post autor: Aldean »

Kosa pisze:ja bym wolal loeca, z resztą przed przerwą (a to bylo chyba we wrześniu :( )parę razy zagralem taką kombinacją, daje rady ale często brakuje tej lancy w natarciu np. na cięzkozbrojną kawalerie, czy też inne twarde rzeczy, jednak na demony jest wspanialą rzeczą. W jednej turze combatu jest spora szansa na zabicie demona! Gem of courage wydaje mi się zbędny, 10ld to i tak sporo, w sumie smok tylko czasem musi zdaać panikę, nawet rzeklbym, ze rzadko, wszakże szybko jest w combacie, a nie powinien w nim przegrywać jak już do niego doczlapie (wyjątek to oczywiscie spieprzone rzutu).
loec na pewno.
testwane i sprawdza sie lepiej.
fajnie ze wrociles;]

Awatar użytkownika
Ukalez
Falubaz

Post autor: Ukalez »

Witamy z powrotem :wink: Miło znów zobaczyć Korhila :)

Ostatnio testowałem taki układ:
Star Lance, Loec, HoF, Guardian Phoenix.

Co prawda było to złożenie na pojedynek Postaci, ale spisywało się nieźle. Niby ward na 5+ ale lanca jest nieoceniona na coś z większym AS.
Mieli do wyboru wojnę, lub hańbę, wybrali hańbę, a wojnę będą mieli także.

Shino: "Rb strona67 jakbys szukal zrodla"
Żaba: "raczej 65 jeśli już"

I love this game... :D

Rabsp
Masakrator

Kosa pisze:BK z regenką jest dość ciekawym wyzwaniem dla spearelfów :D
spróbować można :D
Klocki dwarfów? Nie wiem, ja jakoś nie mialem z nimi problemów mając 4 kawalerie i smoka. Zawsze można iminąć ten jeden z królem, każdy inny jest do rozjechania.
to tylko ja mam takiego pecha że w 1 ture CC odbija mi sie 14 WL na przód i 6 DP na bok od klocka 20 hamków z BSB :? ?
:mrgreen:
Czolgi to chyba nie jest aż tak wielki problem, coś się zmienilo od ostatniego razu jak gralem? :D
no S3 (5 w szarzy) DPków nie wróży dobrze w CC z ST :P a smok pod ostrzałem 3-4 GC jednak musi iezle ryzykować zeby doczłapać sie do czołgów :P
Kawalerie chaosu trzeba smokiem zjadać. Zje takie dwie i prawie się zwrócil.
a jak jescze lata smok chaosu, to juz wogole SD ma szanse sie spłacić :D jak dla samego smoka, to jest za duzo celów w armi woch.
Lizaki sa problematyczne, ale to przez skinki i terki, a tutaj są 4 kawalerie, które dosć szybko powinny się z tym uwinąć, aby pozwolić żyć SM, po to, że jak przyjdzie odpowiedni moment o ile taki się nadarzy skanapkować piechotą i smokiem templi, oczywiscie rzadko się to uda, zawsze można zostawić i olać, a enginy zabija się smokiem, bądz DP rozwalą priesta i po klopocie :)
luz ;)
gorzej jak priest przezyje i włączy efekt ;D albo razem ze slanem walą jakies d6s4 noAS / 3d6s1 noAS lub inne G****.

wszystko jest do przejścia, rozpa fajna, dużo tanich oddziałów, duza manewrowość. Każdy ma swoj styl gry, a ja jednak lepiej sie czuje jak w rozpie jest wiecej pichoty niz kawalerii :)

p.s. Ostatnio mocno testowałem LC z demonami/VC/Skav i powiem, ze pomimo zbliżonego kosztu punktowego do doomwheela i nieporównywalnych z nim statystyk, to daje rade :P mocno boostuje siłe przebicia WL albo DP i nieźle przważa szale zwyciestwa na strone HE jak mamy problem coś przepchnąć :D chyba kupie model :P
ostatnie jego sukcesy:
- Przejechał wraz z trzema gołymi DP 25 stormów + 2 engineerów i BSB :D
- Zabił 7 censerów (oni szarzowali...)
- Wodził za nos kloc z furmanką całą bitwe, a ci nie mieli co z nim zrobić i tylko obracali sie w jego strone coby nie dostać szarzy w bok/tył
- Dobił abomke na ost 2 ranach
- Ostro pomógł WL zannihilować kloc 20 Plagebearerów z BSB
- wgniótł 5 psów khorna od boku
- dodał swoje 5 groszy w CC smoka z blodkiem (dobił go z impactów, inaczej smok na ost. ranie by padł)
- z WL rozwalił w 2 tury CC 11 BK z kingiem (LC szarzował w boku)

pozatym nic ciekawego :)
o dziwo rzadko ginął, od flamerów raz, z czarów skavenów pare razy, a w CC rzadko mu sie dostawało (bo zawsze był w miare bezpiecznie dostawiany - o ile to tylko było możliwe :D)

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

co do czolgów to są 3 bolce za górkami :D (nie na, tylko za ;) )

a LC, cóż, fajny, za drogi jak dla mnie ale na pewno zly nie jest. W defensie może się sprawdzić calkiem nieżle gdyż wtedy można go kitrać i potem wyjechać. Jest to jednostka HE, która jeszcze nie dostala swojej szansy, miloby bylo jakby ktoś odnalazl jej masakratorskie zastosowanie :D

p.s. on ma US4, nie kasuje rank :)
F.N.

Awatar użytkownika
Semi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Semi »

LC byl by bardzo spoko gdymy jego koszty byl mniejszy albo gdyby dostal stubborn'a (wkoncu to WL).

To moze zapodam swoja rozpe na Arcy

Arcymag na koniu - SW, RoF, DS, Amulet of Fire :)
Mag - Seer, DS
BSB - SoM, HoF, Gem

10 lukow
10 Spearelfow
19 WL fcg - Ballance, AoL
15 PG fcg - war banner
5 DP - BoS
Fast
Orzel
3 Bolty
-------
2250
Amulet na magu zeby nie dostal z kuzni oraz aby mogl brac na challenege blodki i wrony :) ewentualnie do wymiany scrolla ale to po testach. Arcy w zalozeniu ma jechac w DP za klockami i je popychac, albo trzymac sie zdala od wroga na 24" i ciskac czary
Obrazek
Highborn Elves Only!

Rabsp
Masakrator

Kosa pisze:p.s. on ma US4, nie kasuje rank :)
fck :D no to wałowałem siebie i przeciwników ;D pomimo wydrukowanej rozpiski z AB gdzie US jest wyraźnie odnotowany :P

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

podoba mi się, chociaż ja tam arcyamga nie lubie.
To zalożenie to sam, pewnie wiesz, ze się ludzisz ;]
Jeden spadnie z byle czego i arcy jest w opalach. Dlatego też na Twoim miejscu, podmienilbym BoS na PG, wywalil fasta, ciutke przyciąl PG i dal kolejne 5 DP.

@rabsp

to nadal jest tylko rydwan :D
F.N.

Awatar użytkownika
Semi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Semi »

zalozenie zludna ale chodzilo mi o to ze arcy siedzi w klocku a tuz przed popchnecie ucieka do DP, ale to roznie z tym moze byc...

rozpa ktora proponujesz byla punktem wyjscia do stworzenia tej :P
Obrazek
Highborn Elves Only!

Janiszek
Masakrator

Post autor: Janiszek »

locki dwarfów? Nie wiem, ja jakoś nie mialem z nimi problemów mając 4 kawalerie i smoka. Zawsze można iminąć ten jeden z królem, każdy inny jest do rozjechania.
Widocznie grałeś ze słabym dwarfem, bo ja to bym ci rzucił Master Rune of Chealenge, i jesteśmy w domu ;-)
Co do samej rozpiski. podobają mi się te oddziały DP. Ale spear elfy? Nie.... Łucznicy są bardzo fajni, ściągają smiecie.
Piatki SM myślę, ze to zły pomysł ogólnie, ale do Twojej rozpiski pasują.
A przy dwóch magach to w ogóle pokusiłbym się o PG z BoS-em.
Fajne, co nie? :wink:

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Janiszek pisze:
locki dwarfów? Nie wiem, ja jakoś nie mialem z nimi problemów mając 4 kawalerie i smoka. Zawsze można iminąć ten jeden z królem, każdy inny jest do rozjechania.
Widocznie grałeś ze słabym dwarfem, bo ja to bym ci rzucił Master Rune of Chealenge, i jesteśmy w domu ;-)
zdarzalo mi się grać z dobrymi graczami krasnoludzkimi, np. Gogolem i nie sprawiala mi ta armia większych problemów nigdy. Ta runa jest do obejścia, spokojnie :)
'
Janiszek pisze: Co do samej rozpiski. podobają mi się te oddziały DP. Ale spear elfy? Nie.... Łucznicy są bardzo fajni, ściągają smiecie.
Piatki SM myślę, ze to zły pomysł ogólnie, ale do Twojej rozpiski pasują.
A przy dwóch magach to w ogóle pokusiłbym się o PG z BoS-em.
spearelfy to bardziej test. Wydaje mi się, że to bardzo taktyczna jednsotka ustawiona po 3 w szeregu, razem z SM może ladnie bić wszelakie spamy, lepiej niż lucznicy poradzi sobie z ghoulami, skavenami (chociaż ich to w ogóle obecnie nie znam), nawet psy już mogą mieć z polaczeniem tych dwóch oddzialów problem jak się podstawi pod nos. Do tego odginają szarże. Wolalbym 7 SM, nie ma punktów. Z resztą 20 spearelfów kosztje 40pkt mniej niż 20 luków, a smieci ściagają mi bolce.
Magowie tylko do dispela, nie mam skad wziąć 155 pkt na wyposażenie magów, plus tych luczników to robi się już 200pkt.
Janiszek pisze:
Fajne, co nie? :wink:
tak, fajne. Już przed Wejherowem zagralem na tym ze 3 razy, szkoda że nie mialem tej kombinacji na samym turnieju. Jest ona dosć stara. Byla to glównie odpowiedz na black dragona, gdyż SD dostaje troszkę od standardowej, a z tym go mieli, a nawet może przyjąć szarże i go zniszczyć.
F.N.

Zwolin
Falubaz

Post autor: Zwolin »

ja chwilowo testuję GoC ale może Leoc będzie lepszy ...

ja gram nieco inną rozpą bo mam BSB z BB
2 oddziały 6xDP z pełnym wyposażeniem (WB;EB,AoL+D), 3 fasty, 20 łuków i 4 bolce ;)
do tego caddy
dzięki takiej kombinacji mam pełną inicjatywę na stole a Ty...
no cóż ale rozpa ma jedną podstawową wadę którą jak przeciwnik wychaczy to po tobie a mianowicie to że musisz czekać na SM których można spowolnić