Rozpiski

Bretonnia

Moderatorzy: Jagal, Milczek

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Marek G
Kretozord

Re: Rozpiski

Post autor: Marek G »

Karlee przeciez czarodziejka nie daje blessinga m&a...

Fajny kontyngent, tylko te 50p. wiecej za pegazy... :?

Awatar użytkownika
Matis
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Matis »

Czarka daje chyba tylko pielgrzymom blessing
M&M Factory - Up. 14.01.2017 Ostatnia trójka pegazów

Awatar użytkownika
Marek G
Kretozord

Post autor: Marek G »

ci maja akurat od relikwi, jak sie pomodla ;)

Awatar użytkownika
theudulf
Chuck Norris

Post autor: theudulf »

Każdy oddział może mieć blessing. macie w armii coś takiego jak PRAYER ICON OF QUENELLES ;) radze przejrzeć book :p.
Największa maruda na Border Princes 8)

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

No chodziło mi o danie blessinga z magicznego przedmiotu of course ;p

Spróbóję tego patentu po powrocie z Moskwy w kwietniu, teraz trzeba piłować ETC rozpę...
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

napisze przydlugawego posta- turniej na 2100pkt

profetka z DS,potion,falconhorn,konik
damsel z 2xds (piechty)
paladyn bsb a la Dębek
paladyn z ench sh i duty
2x10lucznikow + koksiak
10skirmish+koksiak
20chlopow z FCG
5realmow z muzykiem
9errantow z FCG
3pegazy
5fasta
trebek
8grali.

1)We z lordem tancerzy (weapon,netlingi,strike last w BtB),bsb z hoda,mag 2lvl,driada magus.; 30lucznikow,2x8driad z szefowa,2x10tancerzy,5WW,drzewo.
udalo mi sie wykonac szarze kombinowana-erranci z frontu i pegazy z boczku na tancerzy z lordem i bsb...troszke przyfarcilem i wbilem im breaka na -6.
drzewiec z beast cowerem zalapal sie na szarze chlopow...nawet bears anger na czarce nie pomogl zblizyc sie do przebicia. ale i tak sie posral i zlamal.
mimo 3 pelnych tur (krotki czas) zagranych udalo sie wyciagnac 18:2

2)praktycznie standard demoniczny na wronie z przerzutem.
zagralismy 4 pelne tury (krotki czas+troche przeciwnik marudzil). troche niefartu z mojej strony (szarza pelnych grali na psy i sciagnolem cale 2W albo pocisk z horrorow sciagajacy 6errantow)
11:9

3)demony z keepkiem i -2ld w 12"
baaardzo nieprzyjemne. w zasadzie troche zle sie zaslonilem i musialem szarzowac gralami na keepera. odmowilem challange (co bylo bledem bo testowanie ld by atakowac tez jest tricky)...sypalem go o 1.
pozatym potwierdzam swoje zdanie na temat tej armii- z punktu widzenia mojej bretki wkurfiaja mnie flamery (sa przewalone!) oraz keeper+nurglowcy. /choc lekkie strzelanie z koksiakiem robi im spore kuku)
7:13

36 punktow z bitew dalo mi chyba 5 miejsce (na 17osob)

wnioski:
1)beast jak sie nie zlapie optymalnego zestawu czarow ssie po same kule. zwykle potrzebuje popychaczki/stopowania. calkiem mozliwe ze mala na piechote raczej wezmie life. wtedy mozna poprobowac rzucac jakies pociski.
2)paladyni-w zasadzie ok...choc ciezszy oddzial i raczej splywaja
3)metagame jest taki a nie inny-horn to podstawa. ulatwia zycie.
4)na wieksze punkty (2250-2350) mozna poprobowac z 2 czarkami+duke+2xpaluch. lub 3 czarkami+bsb+duke (5DD jest bardzo kuszaca alternatywa)
5)lucznicy to klasa sama w sobie. ciezko wyobrazic mi sobie gre bez nich. przy 60"stolach calkiem sensowny wydaje sie nawet 4ty oddzial. no i koksiak to tez podstawa.
6)trebek-chyba bardziej straszak. zwykle mam za male cachoones zeby strzelac w syty cel gdy w poblizu bija sie moje wlasne oddzialy. choc jak nie iddzie to stopien ryzyka wzrasta :P
7)piechota...gdyby nie fakt ze mam b.fajny oddzial to pewnie poleczka. w tym turnieju zamienilbym ich w ciemno na kolejnych lucznikow+fast.
8) armia nie wybacza bledow. i znowu-praktycznie widzac przeciwnika mozna przyjac jakich oddzialow "nie tykamy";
Ostatnio zmieniony 6 mar 2010, o 20:02 przez quas, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Arqueek
Chuck Norris

Post autor: Arqueek »

Lekki offtop, ale czym jest koksiak? I o jakiej piechocie mowisz w pkt7 skoro w rozpie zadnej piechoty nie masz?

quas
Niszczyciel Światów

umknelo mi 20 chlopow z FCG. edit.

koksiak=braizers

kszyhu
Chuck Norris

Post autor: kszyhu »

ostatnio zacząłem grać bretonią na chłopach, tutaj daje rozpiske na 2250, włożyłem teraz też kilka oddzialów z kislevu, no i pytanie mam czy to sie wogóle opłaca, przetestuje to niedługo, ale chcialem wiedzieć czy ktoś kiedyś próbowal grać na kislevie w bretoni i czy to czasem bardziej nie przeszkadza niz pomaga?

266 generał na koniu z heroismem i regeneracją (gościu jest na koniu, bo ze szczurami bedę grał)
124 BSB z ggh i sword of might
136 paladyn z questem, duty i cuirass of fortune, na koniu i z wielką pałą
120 damselka na piechote z 2 scrollami
118 bojar z kislevu na koniu i z wielkim mieczem
180-2 trebuszety
10 chopów z muzykiem za 55
135 -24 chłopow z banerem i muzykiem- do nich idzie damselka i paladyn z questem
piatka realmów z muzykiem za 128
relikwia za 226 z 18 chłopami- do niej idzie bsb
szybka kawaleria kislevu za 92
24 korsarzy kislevu z muzykiem i banerem za 231- do nich idzie bojar
4 pegazy za 250
2 razy po 10 korsarzy z muzykiem za 190 oba

prosiłbym o jakieś rady jeśli chodzi o bohaterów w chłopskiej armii i o ilość oddzialów chłopów i jak dużo ich wsadzać, bo naprawde ciężko sie gra samymi chłopami (bez kislevu) chociaż zadziwiająco często udaję mi sie wygrywać i nie miałem do tej pory jakichś spektakularnych porażek, no może jedną, albo dwie :)

Awatar użytkownika
Matis
Szef Wszystkich Szefów

ja bym wywalił tych 10 chłopów i zrobił bym durzą lance realmów. Ci chłopi nic nie zrobią minimum 20 się wystawia.

kszyhu
Chuck Norris

dzieki, ale realmów wsadzilem w sumie dlatego bo trzeba, a chłopi są do uciekania, albo żeby od boku sie wbili, nie wiem czy to dobry pomysł, ale na pewno tani

Awatar użytkownika
Matis
Szef Wszystkich Szefów

zamiast nich łuczników byś w skrimischu wzioł oni by więcej zrobili.

Awatar użytkownika
Rączek
Wałkarz

Post autor: Rączek »

Łucznicy w skirmishu więcej by zrobili , daj też łuczników w klocu. Ja tam nie lubię grać na chłopach .
,, Człowiek człowiekowi wilkiem , a zombie zombie zombie "

kszyhu
Chuck Norris

no macie racje, przydało by sie kilku łuczników albo wiecej nawet, ale ostatnio cos mi słabo strzelają i chciałem bez nich coś ułozyc, zresztą korsarze tez mają troche strzelania, zwlaszcza w duze targety, bo wtedy chyba wszyscy bedą strzelać jeśli sie nie mylę

Kamel
Mudżahedin
Kontakt:

Post autor: Kamel »

Ostatnio się przekonałem, że łucznicy to świetny oddział! Nie dość, że tanie to jak barszcz to jeszcze idealna broń na wszystko co ma regenke. Z fastami też radzą sobie nie najgorzej, a i zawsze ustrzelą przeszkadzające plewy w stylu psów chaosu. Ostatnio nawet 10 łuczników podczas jednej bitwy zjadło: 2x psy, fasta, 5x knightów kornowych i maga :D
"Największa ofiara- to ofiara z własnej woli." - Św. Maksymilian Maria Kolbe

Awatar użytkownika
Matis
Szef Wszystkich Szefów

Fart w kościach =D> =D> =D> =D>

Awatar użytkownika
Gniewko
Masakrator

Post autor: Gniewko »

Żaden fart, odwalam takie akcje ze związanymi oczami na każdej bitwie ;) Ale ja biorę często nawet 50 łuczników do walki.
Lepiej doma iść za pługiem, niż na wojnie szlakiem długiem.

Kamel
Mudżahedin
Kontakt:

Post autor: Kamel »

Za takie punkty to ja mogę mieć nawet i niefart ;)

Moim zdaniem łucznicy to podstawa Bretonni i przynajmniej 20 ich powinno być. Asekuracyjnie po 10 na każdą połowę stołu. Nawet jak nic nie zdołają ustrzelić to trzymają ćwiartkę bądź blokują przejęcie jej przez przeciwnika. No i jak ktoś gra na trebku to są niezastąpieni w jego obronie ;)
"Największa ofiara- to ofiara z własnej woli." - Św. Maksymilian Maria Kolbe

quas
Niszczyciel Światów

tez mi wyczyn
ost 30 lucznikow odstrzelilo 10horrorow i 16plagebearerow
jak cos nie ma 5T i 2+AS to jest do odstrzelenia. "jak mi ta 10 lucznikow plewi"...odpowiedzia na to jest wziecie 30 lucznikow i kumulowanie ognia. z czego kumulowanie ognia jest naistotniejsze.

BTW,policz co robi 40-50 lucznikow z takimi DE. powinno sobie poradzic zarowno z ichnimi lucznikami (no shades i mengile musza byc uczciwie rozjechani) jak i gwardia.
krotkie obliczenia->30lucznikow strzela w 10 kusznikow->5trupow.

Awatar użytkownika
Kervyn
Chuck Norris

Post autor: Kervyn »

Na turniej w Sopocie, pewnie nic oryginalnego, ale nie jestem zbyt doświadczonym bretońskim generałem i fajnie by było, gdyby ktoś toto skomentował :wink: BSB biega solo (naprawdę :wink:), Damselka siedzi w Gralach (zastanawiam się nad mirrorem BTW), Generał w Errantach, choć potencjalnie może gdzieś solo wylecieć (po to ma Grail's Vow). Wiem że pewnie przydałyby się łuki, ale nie wiem za co miałbym je dać :wink:
BSB Dębkowy
Damselka koń 2*DS
Paladyn Generał, Grail, Lanca, SoM, ES, Noble Disdain

5 KotRów
8 Errantów FCG Errantry Banner

5 Yeomanów
3 Pegazy muzyk

8 Grali CG War Banner
Myślał ktoś kiedyś nad skonstruowaniem armii na zaczynanie na te pkty, tj. grale, bohaterowie gralowi + damselka ze scrollem i dawaniem warda?
Queek.

ODPOWIEDZ