Jak zostać Generałem - czyli początkującego pytań kilka

High Elves

Moderatorzy: Albo_Albo, Asassello

Zablokowany
Awatar użytkownika
Asyrian
Pseudoklimaciarz

Re: Jak zostać Generałem - czyli początkującego pytań kilka

Post autor: Asyrian »

Ludzie czy w ogóle opłaca się kupować spermenów. :?

Awatar użytkownika
Master of reality
Oszukista

Post autor: Master of reality »

Asyrian pisze:Ludzie czy w ogóle opłaca się kupować spermenów. :?
Na początku nie, potem może, ale i tak w większości przypadków korzysta się z archerów.
A szkoda bo to fajny oddział :( który potrafi mile zaskoczyć. (Raz odparli mi Templi ze slanem :D )
I sold my soul for rock'n roll

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

20-25 chlopka zawsze warto mieć na póleczce. Czasem się ich bierze, chociaż lucznicy są dużo częsciej spotykani. Ale ogólnie to tak.
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Awatar użytkownika
Proch
Chuck Norris

Post autor: Proch »

Kosa ty żyjesz? :P

a spiry oczywiście że tak, przynajmniej jeden oddział :wink:
Ja mam 2 .. razem cos kolo 25-30 typa, od czasu do czasu na nich gram. Tylko trzeba dobrze ich wykorzystać oto przykłady:
- (15) pogonili 3 ogre bulsów atak przy szarży z 2 szeregów + sztandar + szeregi + wiecej + jakaś tam rana Ogry uciekaja i wycięci
- Black orc big boss taki był pewny a splewili go moi spearmeni :twisted:
- odgiąłem nimi klocek Black guardów którzy skusili sie na 20 bodajże wysokich ze sztandarem haha :D i wykluczyłem ich tym sposobem z bitwy bo mnie nie mogli dogonić przez kilka tur :D

No i bazowo najtańszy oddział HE tylko 90 pkt za 10 typa :mrgreen: na duże punkty zawsze można użyć jako przynętę, przeszkadzaczkę lub atak na flankę i kasowanie szeregów :wink:

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

co sądzicie o bolcach?
Czy są one jeszcze aż tak skuteczne jakby się zdawalo?
Istotnym brakiem w HE jest brak jakiegoś taniego smiecia, którego można brać, ale są przecież orly. Czy np. kombinacja 3xGE plus armata nie bylaby lepsza od uklepanego standardu 3bolcy i orla?
Wiadomą rzeczą jest, że u HE liczą się speciale nie rary, bo nie powalają, dlatego można je odpuścić. 3 orly i np. 2 fasty to już powazne narzucenie rywalowi inicjatywy. Ja widzę tego w zasadzie same plusy. Po pierwsze zyskujemy bardzo dużo pkt, po drugie nie musimy się obawiać o stratę bolców i można grać "żwawiej", po trzecie mamy już naprawdę czym przeszkadzać rywalowi.
A armata i SD to i tak dobre zabezpieczenie na monstery wroga. Zaś śmieci dadzą w jakimś stopniu lucznicy ogarnąć. Wtedy już śmieciowych lataczy nie ma się co bać, gdyż zagrażaly one w glównej mierze bolcom, które i tak musialy do nich strzelać.
Oczywiście biorę to pod uwagę tylko jeśli jest SD w rozpisce.
F.N.

Rabsp
Masakrator

Post autor: Rabsp »

jak dla mnie, to bolce przydadzą sie tym bardziej, że teraz dopuszczone sa 2 hydry + smok, 2 abomki, stegadony, 2 czołgi... naprawde jest do czego strzelac ;( fakt, nie zawsze to wychodzi, ale zawsze wróg ma okrojone w jakims stopniu pole manewru.
ja myslalem o kombinacji 2xGE+RBT+canon albo GE+2xRBT+canon.
Tyle odemnie. :)

Awatar użytkownika
Master of reality
Oszukista

Wiesz co Kosa... Zaintrygowałeś mnie. Granie bez Bolców....
Te wakacje od battla dały ci ciekawą perspektywę :wink:
Kwestia godna przemyślenia, nawet wypróbowania.
Ale wydaje mi się że jednak Smok+ cannon nie poradzi sobie ze wszystkim, obecnie jest coraz więcej oddzialów które bez osłabienia bolcami ciężko pocisnąć nawet smokiem
Nie widzę tego przy np. 2x Abomka+ Dzwon/furmanka
I już olać L targety, ale bolce są świetne to zmiatania syfu, bez nich będziesz ciągle odginany
No i Pozbyć się najbardziej klimatycznej niezawodnej jednostki :wink: Niee, jednak nie
Aczkolwiek spróbuje, zobaczymy co wyjdzie

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

albo jeszcze coś innego...
rhinox, zawsze chcialem go wypróbować, raz zagralem ale to w dziwnej konfiguracji bo format byl 2k+1k czyli mialem SD, rhinoxa i hydre ;) efekt byl zadowalający.
Ale do rzeczy...
hydra, stegadon, abominacja(chyba też, prawda?) mają rydwanowe podstawki, tak jak rhinox, zastanawiam się czy nie brać tego gościa z cannibal totemem, który pozwala na przerzuty trafień i ranień w pierwszej rundzie walki, może to być naprawdę fajna rzecz na te duże gówna, skoro inni mają to my też możemy, co nie? :D
Zostają nam jeszcze 2 rary, czy to 2xbolec na ogarniecie śmiecia, 2x cannon czyli już calkowicie anty LT, 2 orly na niezly napór. Kombinacji z rhinoxem jest wiele i myślę, że waro go w końcu porządnie wypróbować.
F.N.

Janiszek
Masakrator

Post autor: Janiszek »

Kosa pisze:albo jeszcze coś innego...
rhinox, zawsze chcialem go wypróbować, raz zagralem ale to w dziwnej konfiguracji bo format byl 2k+1k czyli mialem SD, rhinoxa i hydre ;) efekt byl zadowalający.
Ale do rzeczy...
hydra, stegadon, abominacja(chyba też, prawda?) mają rydwanowe podstawki, tak jak rhinox, zastanawiam się czy nie brać tego gościa z cannibal totemem, który pozwala na przerzuty trafień i ranień w pierwszej rundzie walki, może to być naprawdę fajna rzecz na te duże gówna, skoro inni mają to my też możemy, co nie? :D
Zostają nam jeszcze 2 rary, czy to 2xbolec na ogarniecie śmiecia, 2x cannon czyli już calkowicie anty LT, 2 orly na niezly napór. Kombinacji z rhinoxem jest wiele i myślę, że waro go w końcu porządnie wypróbować.
Abominacja ma 50x50 podstawkę. Rhinox to słaby pomysł. Przykładowa abomka rozkręca go w dwie tury(i to w pesymistycznej wersji :mrgreen: )Ogólnie nie ma co kombinowac, nie jest to jednostka mocna, za droga, i na dodatek można lepiej wykorzystac rare.
A co do bolców, to zawsze i wszędzie, są super na każdą armię. I wcale nie muszą zabijac tylko smiecie, bretońska jazdę też ładnie koszą itd.

Rabsp
Masakrator

pozatym orły nie sa najlepszym wyborem na niektóre armie np. Lizz, Skaveny, WE

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

@ janiszek, nie wiem ile grasz HE, ale schematy się po prostu nudzą. Ileż można grać podobną rzeczą? Rhinox sam w sobie jakiś mega nie jest, z resztą i dobrze, jednak dobrze wkomponowuje się w reszte armi. Abomka na kwadracie 50, lol :D

a orly wymiękają tylko przy WE, ale i tak dobrze lapią treemana jak się uda :D
F.N.

Awatar użytkownika
Master of reality
Oszukista

Kosa pisze:a orly wymiękają tylko przy WE, ale i tak dobrze lapią treemana jak się uda :D
I przy Lizakach Slann+Temple obsysają, nie ma co odgiąć, nie ma co zdjąć #-o

Janiszek
Masakrator

Kosa pisze:Rhinox sam w sobie jakiś mega nie jest, z resztą i dobrze, jednak dobrze wkomponowuje się w reszte armi.
Zostaje tylko przetestowac i zdac relacje ;] A tak w ogóle ile on slotów zajmuje?

Rabsp
Masakrator

niestety 2.

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

2 rary, koszt 210pkt z cannibal totemem albo uniwersalniejszym WB. Save 3+ w walce 2+, chociaż nie wiem, czy któryś z BP nie poprawil mu tego save na 2+ zawsze za fisty.
Z resztą obczaj sobie:
http://thegoldend6.com/files/RhinoxCavalry.pdf

to jest tylko szukanie czegoś nowego. Ponad pol roku nie gralem, patrze sobie teraz i znowu te same rozpiski HE ;)
F.N.

Janiszek
Masakrator

No fakt, teraz ma zawsze sejwa na 2+. Hmm kusząca opcja.

Relosu
Kretozord

Post autor: Relosu »

kosa przetestuj najswiezszy wynalazek Andrzeja ktory pojawil sie na bazylu i w 5 bitwie gral na 1 stole. Ja testuje podobna rzecz tyle ze arcy z BoH a nie z RoF i silverem.
Unnamed2350 Pts - High Elves Army

1 Archmage @ 360 Pts
General; Magic Level 4
Book of Hoeth [100]

1 Mage @ 140 Pts
Magic Level 1
Dispel Scroll [20]
Dispel Scroll [20]

1 Mage @ 140 Pts
Magic Level 1
Ring of Corin [20]
Dispel Scroll [20]

1 Noble @ 218 Pts
Lance; Dragon Armour; Shield; Battle Standard
Battle Banner [80]

1 Elf Steed: Barded @ [0] Pts

10 Archers @ 110 Pts

10 Archers @ 110 Pts

19 White Lions @ 395 Pts
Great Weapon; Heavy Armour; Lion Pelt; Standard; Musician
Standard of Balance [45]

1 Guardian @ [32] Pts
Amulet of Fire [20]

19 White Lions @ 355 Pts
Great Weapon; Heavy Armour; Lion Pelt; Standard; Musician
Lion Standard [25]

1 Guardian @ [12] Pts

7 Phoenix Guard @ 167 Pts
Halberd; Heavy Armour; Standard
Banner of Sorcery [50]

1 Repeater Bolt Thrower @ 100 Pts

1 Great Eagles @ 50 Pts

Casting Pool: 8

Dispel Pool: 6

Models in Army: 81

Total Army Cost: 2345

Rabsp
Masakrator

jak dla mnie 1 kloc WL ok. ale 2? 14 BG z ASF niszczy taki kloc w kilka tur CC :D jakos nie przemawia to do mnie :P
trzeba miec cos czym mozna takie zagrożenia zniszczyć zanim dojdą do lwów :) np. 6 DP
troche za malo mobilności.

Relosu
Kretozord

Post autor: Relosu »

3 bolce + magia ?? mysle ze wystarczy. bierzemy na DE heaven i liczymy na bezzasiegowe piorunki + comete i ladnie tnie bolczyki przeciwnika, oraz kawe przeciwnika. Jak narazie faza testow wiec zobaczymy.

Rabsp
Masakrator

hotek sie czesto zdarza u DE, wiec tez trzeba uwazac ;)
mysle, ze bolce przez pierwsze 2 tury beda mialy czym sie zajmować :D (harpie/dr)
2x hydra i smok tez nie jest rzadkością ;P jestem pesymistycznie nastawiony, moze to dlatego ze wogole nie lubie grac na magii ;D ale kazdy lubi co innego
Pozdrawiam.

Zablokowany