Pytania, uwagi, sugestie i marudzenia

Uwagi, pochwały, zgłoszenia, skargi, sugestie i pomysły - jeśli dotyczą tego forum, oto miejsce dla nich.
Tu poruszane będą wszystkie kwestie związane z działaniem forum.
ODPOWIEDZ
Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

I wycięcie tematu z Przedszkola momentalnie uratuje BP od psów?
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

No jasne Tomash , nie wiedziales ?? :lol: :wink: :lol: :lol:

Tak na powaznie - nie mam zielonego pojecia o co Ci Christos chodzi , jesli rzucasz juz takie haslo to argumenty prosze...

Awatar użytkownika
Husiat
Wodzirej

Post autor: Husiat »

Napisałem co o tym sądze na forum modów. Mam nadzieję że moje wnioski zostaną rozważone... :roll:
Bum...!

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Ziemko pisze:Dzis jest kolejny dzien w ktorym wieczorem BP na jakis czas nie dzialalo... Co sie dzieje ?
DreamHost support pisze:Hello Tomasz,

I am sorry about your issue with your forum. I now have a suspicion that
this is related to the cluster/filer issue that we are aware of, for more
info: http://www.dreamhoststatus.com/2007/05/ ... -issues-2/
. Our admins are working around the clock to fix it. I appreciate your
patience and understanding and once again I apologize for the
inconvenience.
Co za niefart mieć konto podpięte do klastra "spacey". Z nim już od dawna są jaja, co zresztą można wyczytać w komentarzach do wpisu :roll:

W każdym razie operację przechodzenia na FastCGI (co miałem zamiar dziś w nocy zrobić dla usprawnienia i zmniejszenia zasobożerności forum) odkładam. Niech chłopaki naprawią klaster i zobaczymy. Jak się znowu będzie kaszanić (oby nie), rozważy się inne rozwiązania.
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Fanatyk
Masakrator

Post autor: Fanatyk »

Wycięcie tematu z przedszkola to jedno, wycięcie przedszkola to drugie.

Oficjalna decyzja czy błąd?

Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

Post autor: b_sk »

Oficjalna decyzja
A licky boom boom down!!!

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

Christos pisze:Czy tylko mi się wydaje, czy ta sprawa z D-Wansem/Incognito, powoduje że robi się kretyńsko na tym forum? Najbardziej rozwijające się tematy dotyczą tego kretyna, a forum powinno dotyczyć zupełnie czegoś innego chyba. Pozamykajcie te debilne dyskusje bo bieda się zrobiła na BP.

Jeszcze troche i przyznam racje JJ'owi:
JJ na NG pisze: Proszę pana...
No bardzo pana proszę - Jest fajne forum BP - tam Pan może takie posty od rzeczy pisać. Tam moderatorzy bardziej łaskawi.
Tu sie omawia zasady WFB.
Ja tam się z JJ nie zgodzę.
Po pierwsze – na starość miewa muchy w nosie i go zadziera.
Po drugie – lubi narzekać na BP, nie lubi zaś „rozgarniętych inaczej”, więc zdarza mu się „fuknąć”. Szczególnie w „Kwestii Zasad”.
A po trzecie i najważniejsze – sprawa nie jest prosta.
Pierwszą rzecz jaką JJ zrobił na NG, jeszcze jako zwykły user, to założył temat „Ploty i Młoty” jako wentyl dla głupoty i żartu. Bronił go jak niepodległości, by móc we własnym gronie żartować, nie koniecznie na jakiś temat związany z gettem WFB. Kiedy tylko mógł, zakładał nowe pod-fora tematyczne.
ALE!
Są subtelne granice rozdrobnienia i głupawki, które trzeba wyczuwać.
D-Wens i spółka to samowzbudzające się generatory głupoty, które należy wyrwać z korzeniami.
Nie przysporzy to postów merytorycznych na innych Forach BP, ale może choć trochę zalew spamu ukróci. Da sygnał – tak się u nas nie rozmawia.
Kwestia struktury forum – też jest dyskusyjna.
Ilość działów plotkarskich nie wysysa „sił życiowych” forum, ale zachwianie proporcji może niepokoić.
Uważam, że wbrew fochom JJa (który nie lubi Dzieci Neo czy Cytadeli) - najlepsza byłaby sytuacja, w której NG byłaby takim ogólnym forum dla początkujących, a szczegółowe kwestie – zasad, czy danych armii – były omawiane na BP.
Na zaniżenie poziomu BP nie narzekajcie – admini generują kontent w ograniczonym stopniu, ponadto poziom wszystkich for dyskusyjnych, „od zawsze” jest z roku na rok coraz gorszy.
Wystarczy się o rok zestarzeć by to zauważyć.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
Fanatyk
Masakrator

Post autor: Fanatyk »

Popieram.

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Jedy Knight pisze:Na zaniżenie poziomu BP nie narzekajcie – admini generują kontent w ograniczonym stopniu,
Le całuj du pemą ;)

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

http://www.dreamhoststatus.com/2007/05/ ... -issues-2/
– UPDATE –

After some software upgrades on the file server Sunday and watching it carefully, it is much more stable now and hasn’t been causing further issues. We will continue monitoring for further issues, but at this point the issue is resolved.
Forum powinno teraz chodzić bez czkawek. Tym samym wszelkie pady trwające więcej niż trzy-cztery próby odświeżenia proszę zgłaszać jak dawniej. :)

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Tomash pisze:
Jedy Knight pisze:Na zaniżenie poziomu BP nie narzekajcie – admini generują kontent w ograniczonym stopniu,
Le całuj du pemą ;)
No juz dobra, zanżają, zaniżają...
Nie będę sie kłócił...

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Oficjalna decyzja czy błąd?
To nie błąd, a bezwzględne tępienie wolności słowa. Szczególnie wśród ofiar zbyt wczesnego dostępu do internetu.
Po pierwsze – na starość miewa muchy w nosie i go zadziera.
Po drugie – lubi narzekać na BP, nie lubi zaś „rozgarniętych inaczej”, więc zdarza mu się „fuknąć”. Szczególnie w „Kwestii Zasad”.
Aż taki stary jeszcze nie jestem, ale objawy mam bardzo podobne.

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Jankiel pisze:
Aż taki stary jeszcze nie jestem, ale objawy mam bardzo podobne.
To przez te cholerne inicjały. To ich wina. :twisted:

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Oto dwa ostatnie tygodniowe raporty z HostTrackera, który co 5 minut sprawdza działanie forum (a konkretnie czy daje się odebrać stronę główną):

Kod: Zaznacz cały

Weekly uptime:99.83% Downtime:15 min 27 sec
            Day 2007-05-20 Uptime:100.00%
            Day 2007-05-19 Uptime:100.00%
            Day 2007-05-18 Uptime:100.00%
            Day 2007-05-17 Uptime:100.00%
            Day 2007-05-16 Uptime:100.00%
            Day 2007-05-15 Uptime:100.00%
            Day 2007-05-14 Uptime:98.93% Downtime:15 min 27 sec
        Weekly uptime:98.89% Downtime:1 hour 21 min
            Day 2007-05-13 Uptime:96.71% Downtime:47 min 22 sec
            Day 2007-05-12 Uptime:100.00%
            Day 2007-05-11 Uptime:100.00%
            Day 2007-05-10 Uptime:100.00%
            Day 2007-05-09 Uptime:99.54% Downtime:6 min 38 sec
            Day 2007-05-08 Uptime:85.41% Downtime:27 min 48 sec

8 maja to dzień, w którym zarejestrowałem się (i adres forum) w HostTrackerze i chyba w wyniku dość intensywnych testów udało mi się troszkę zDDoS-ować serwer.

Plan półroczny: utrzymać uptime na poziomie powyżej 99,5% przez następne pół roku :)

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

wyniki ladne..

a teraz czy moge pomarudzic.. chyba moge.. :)
chodzi o jakosc wypowiedzi na forum.. ale nie tych pokroju D-wensa.
przegladalem ostatnio, z nudów, rozne tematy i uderzyla mnie dosc duza liczba przeklenst, nie cenzurowanych przez autorów, zaden mod nie zwraca na to uwagi..
.. rozumiem ze moze pojawic sie jezyk wulgarny (napstliwy) spowodowany emocjami., klotniami, ale przeklenstwa mozna by bylo juz sobie darowac..

w samym przeklinaniu nie widze niczego zlego (no chyba ze stanowi ponad 30% wypowiedzi), ale wypisywanie juz tego na forum mi sie nie podoba.. bo tylko traci sie czas.
Przeklinac kazdy sobie moze, u siebie w domu, na ulicy.. ale nie na forum bo mi sie tego nie chce czytac.

IMO jakos kultura podupada, albo mi sie wydaje albo kiedys bylo troche inaczej.. O wiele lepiej czyta sie forum gdy posty pisane sa w skladnym, kulturalnym jezyku polskim. :)

pozdrawiam.

ps. pewnie wyolbrzymiam jakas mala kwestie, a moje marudzenie spowodowane jest przyplywem emocji w danej chwili.. ale poczulem sie jakbym byl w towarzystwie kolesi spod budki z piwem(*) a nie ludzi grajacych battla :)

* nie czytac tego doslownie, potraktowac jako przenosnie.
Obrazek

Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

Post autor: b_sk »

Wiem, że mod nie zwraca, bo ja z zasady nie cenzuruję wulgaryzmów. :)
A licky boom boom down!!!

Awatar użytkownika
Szaman
Wyzwoleniec

Post autor: Szaman »

Asassello pisze:poczulem sie jakbym byl w towarzystwie kolesi spod budki z piwem(*) a nie ludzi grajacych battla :)
a to jest jakas roznica? :twisted:
"I fart in your general direction" :mrgreen:

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

b_sk pisze:Wiem, że mod nie zwraca, bo ja z zasady nie cenzuruję wulgaryzmów. :)
akurat ploty to ploty, nie ma tam wielu pozytecznych informacji wiec malo czytam :)

Szaman, roznica jakas jest i to na korzysc battlowcow (no chyba ze ja obraca sie w dziwnym towazystwie ;-) )

-----------------------------------------------------------
edit: poszedlem sobie na spacer i mi przeszlo.. klijcie sobie do woli ;-) :P
Obrazek

Awatar użytkownika
Szaman
Wyzwoleniec

Post autor: Szaman »

Asassello pisze:Szaman, roznica jakas jest i to na korzysc battlowcow (no chyba ze ja obraca sie w dziwnym towazystwie ;-) )
no fakt - batlowcy nie pija pod budka z piwem, tylko w szkole :twisted:
"I fart in your general direction" :mrgreen:

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Asassello: chcemy, żeby forum BP użytkownicy po prostu czuli się dobrze. Rażące wulgaryzmy, o ile dobrze pamiętam, są wycinane. Ręczne cięcie wszystkiego przez modów to nawał pracy, a ustawienie censor-bota tylko sprowokuje do jego obchodzenia ("kórwa", "qrwa", "c.h.u.j." itp.) i wytworzy wiele potworków językowych ("wymaczłonekuje" - kto zgadnie jakie słowo zostało ocenzurowane?).

Zresztą, tzw. "łacina" to mały pikuś w porównaniu do ortografii i gramatyki niektórych - wtedy naprawdę zastanawiam się, czy mówimy tym samym językiem :roll:

ODPOWIEDZ