Kilka pytań

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
X.Maciek
Falubaz

Kilka pytań

Post autor: X.Maciek »

1. Obiło mi się kiedyś o uszy, że wystarczy, że tylko jeden teradon zahaczy o oddział wroga i wtedy wszystkie mogą zrzucić kamienie. Czy to prawda?
2. Czy można deklarować szarżę na pozór niemożliwą, z powodu braku miejsca, ale zakładając na przykład, że w wyniku równoległej szarży coś ucieknie i to miejsce się zrobi?
3. jeśli skirmish szarżuje na skirmish to kto wybiera w którą stronę rozwiną się modele?
4. Jeśli engine jest w challengu to czy tylko priest i stegadon czy również załoga? Czy inne wrogie modele mogą uderzać w stegadona albo załogę?
5. Czy skinki na stegadonie widzą 90 stopni czy 360?
6. Co się dzieje jeśli katapulta zahaczy templatem o stegadona? Wykonuje się osobny rzut na 4+ za każdego skinka i stegadona osobno?
"Armia baranów dowodzona przez lwa jest silniejsza niż armia lwów dowodzona przez barana"

Obrazek

Janiszek
Masakrator

Post autor: Janiszek »

X.Maciek pisze:1. Obiło mi się kiedyś o uszy, że wystarczy, że tylko jeden teradon zahaczy o oddział wroga i wtedy wszystkie mogą zrzucić kamienie. Czy to prawda?
2. Czy można deklarować szarżę na pozór niemożliwą, z powodu braku miejsca, ale zakładając na przykład, że w wyniku równoległej szarży coś ucieknie i to miejsce się zrobi?
3. jeśli skirmish szarżuje na skirmish to kto wybiera w którą stronę rozwiną się modele?
4. Jeśli engine jest w challengu to czy tylko priest i stegadon czy również załoga? Czy inne wrogie modele mogą uderzać w stegadona albo załogę?
5. Czy skinki na stegadonie widzą 90 stopni czy 360?
6. Co się dzieje jeśli katapulta zahaczy templatem o stegadona? Wykonuje się osobny rzut na 4+ za każdego skinka i stegadona osobno?
1.Tak.
2.Deklarowac niby można, ale to podchodzi pod wort playa.
3.Po prostu, dochodzisz do pierwszego modelu i sie dostawiasz. Nie ma żadnych szarż taktycznych, czy coś w ten deseń.
4.Bez załogi.Mogą bic tylko po stedziu bądź priście.
5.360
6.nie.Po prostu na 4+ trafiasz, a potem jak trafisz to losujesz w co. 1-4 engine, 5-zaloga, 6-priest.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Janiszek pisze: 2.Deklarowac niby można, ale to podchodzi pod wort playa.
nie
3.Po prostu, dochodzisz do pierwszego modelu i sie dostawiasz. Nie ma żadnych szarż taktycznych, czy coś w ten deseń.
nie
5.360
nie
6.nie.Po prostu na 4+ trafiasz, a potem jak trafisz to losujesz w co. 1-4 engine, 5-zaloga, 6-priest.
Pozdrawiam
nie

reszte odpowiedzi podales prawidlowa

Awatar użytkownika
X.Maciek
Falubaz

Dziękuję Ci bardzo :)

Mam tylko wrażenie że nie do końca mnie zrozumiałeś:

3. Chodziło mi o to że na przykład jak czyjeś driady wpadną mi w skinki to pierwsza driada się wystawia a ja na przykład mogę wystawić wszystkie skinki po prawej stronie i tam się mają driady dostawić, czy w miarę po środku muszę się wystawiać?
4. Chodziło mi o wrogie modele z poza challenga, czy załoga się z nimi bije?

Mam jeszcze jedno pytanie:
7. Czy moc engina która daje wardy działa na czary?

Janiszek
Masakrator

Post autor: Janiszek »

Shino, a dlaczego źle odpowiedziałem na pytanie w sprawie zachaczenia templejtem o stedzia?
A co do obsługi, to nie strzela 360 stopni z tych swoich javelinów?

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

Przy templatach w modele złożone KAŻDA część jest trafiana automatycznie/na 4+.
Czyli jak klopa trafi stedzia, to losujesz big hita, a potem cala reszta jest trafiana na 4+ (template nie obejmie całego stedzia)
Release the Przemcio!

Awatar użytkownika
X.Maciek
Falubaz

Shino z Twoich zaprzeczeń wywnioskowałem że:
2. Nie wolno takiego czegoś zadeklarować. Ale w uściśleniach sędziowskich jest inaczej...
3. Wolno robić taktyczną skirmishem na skirmish? Tak Twoją odpowiedź rozumiem
6. Tak jak mówiłem że wszystko na 4+

Mógłbyś się jeszcze raz do tego odnieść?
"Armia baranów dowodzona przez lwa jest silniejsza niż armia lwów dowodzona przez barana"

Obrazek

Knight
Wodzirej

Post autor: Knight »

2. Jeżeli szarża jest prawdopodobna to można ją zadeklarować. Chodzi tu o ewentualne odblokowanie drogi do oddziału szarżowanego.
3. Przy szarży skirmish na skirmish dostawiasz 1 model do modelu przeciwnika, on maksymalizuje dostawiając 2 modele po bokach potem twoja kolej maksymalizacji dostawiasz 4 modele potem on dostawia resztę i ty możesz resztę swojego oddziału dostawić po dowolnej stronie tak aby wszystkie modele walczyły. Jeżeli oczywiście mają zasięg. Taktycznej szarży nie można robić.
7. Tak jeżeli mag jest ponad 12 cali od stegadona.

ODPOWIEDZ