Kila pytan poczatkujacego :P
Moderator: Gremlin
Re: Kila pytan poczatkujacego :P
Jak więc przetłumaczyłbyś annoyance of netlings - ? i nie mów mi że się nie da po polsku tego normalnie przetłumaczyć.
Śmiejemy się z polskich nazw a angielskie są równie śmieszne.
Śmiejemy się z polskich nazw a angielskie są równie śmieszne.
Ludzie przyzwyczaili się do angielskich nazw. Czasami odpowiedniki polskie są równie głupie. Tu masz rację, angielskie nazwy też nie powalają subtelnością. Dlatego ja zawsze byłem za tym, żeby nie tłumaczyć army booków na ojczyste języki. Mimo wszystko.Laik pisze:po angielsku brzmi to równie głupio - po prostu w obcym języku tego tak nie odbieramy.Piotras pisze:Ponieważ czasami są niedomówienia, niedokładnie przetłumaczone rzeczy itd. Wtedy bierze się w "oryginale" tekst.
A niektóre (szczególnie nazw jednostek) tłumaczenia powalają.
No i myślę, że Treekiny dałoby radę lepiej przetłumaczyć -> kwestia "posiedzenia" nad tym. Prawda?
Tyle dyskusji, eot
pozdro
Może wystarczy jakby nie tłumaczyc nazw własnych jednostek, żyjemy sobie w Polsce i fajnie by było móc przeczytać we własnym języku.Ludzie przyzwyczaili się do angielskich nazw. Czasami odpowiedniki polskie są równie głupie. Tu masz rację, angielskie nazwy też nie powalają subtelnością. Dlatego ja zawsze byłem za tym, żeby nie tłumaczyć army booków na ojczyste języki. Mimo wszystko
Pewnie, że by się dało,No i myślę, że Treekiny dałoby radę lepiej przetłumaczyć -> kwestia "posiedzenia" nad tym. Prawda?
ja troche w pokrewnej branży i powiem jedno, zazwyczaj nie ma na to czasu, bo gonią terminy.
Najpierw góra marnotrawi czas na jakies bezsensowne ustalenia, a potem dół musi nadganiać terminy.
Mało czasu na tłumaczenia, sład, druk... i wychodzą babole.
Nie ma na to rady, tu sie raczej nic nie zmieni.
Pozdrawiam
Jak to się mówi, życie. W takim razie wiesz na czym polega problem.
I napisałem "dałoby się", a nie, że nagle tak jest czy tak ma być.
I fakt, może nazwy własne powinny zostać. Ale wtedy book byłby co, pół ang pół pol?
Średniawo wiesz.
Pozdro
I napisałem "dałoby się", a nie, że nagle tak jest czy tak ma być.
I fakt, może nazwy własne powinny zostać. Ale wtedy book byłby co, pół ang pół pol?
Średniawo wiesz.
Pozdro
Wiem
ale tak naprawde nie ma złotego środka,
nie da się dogodzić wszystkim.
Mnie na przykład zupełnie nie przeszkadza tłumaczenie, nie przywiązuje wagi,
ciesze się po prostu,że mam kodeks w języku który znam lepiej,
nazewnictwo stosuje zamiennie, albo wymyślam własne
Pozdrawiam
ale tak naprawde nie ma złotego środka,
nie da się dogodzić wszystkim.
Mnie na przykład zupełnie nie przeszkadza tłumaczenie, nie przywiązuje wagi,
ciesze się po prostu,że mam kodeks w języku który znam lepiej,
nazewnictwo stosuje zamiennie, albo wymyślam własne
Pozdrawiam
chyba tak ponieważ jest to uznawane za ruch. Ale głowy nie dam bo ja mom polskiego booka to może tam źle przetłumaczyli. W sumie dla nas to i tak obojętna ponieważ nie mamy kar za ruch do strzelania
@ Janiszek może np. jakieś jednostki sprzymierzone - np. w parze
@ Janiszek może np. jakieś jednostki sprzymierzone - np. w parze
... And then God said 'Let metal bands have the most insanely awesome, twisted, kickass music videos known to man'.
And Satan said 'That's what I was thinking'.
And Satan said 'That's what I was thinking'.
W opisie czaru jest wyraźnie "uznaje się, że wykonali ruch"
Więc to chyba oczywiste, że - 1 do bs.
Więc to chyba oczywiste, że - 1 do bs.
Uprawianie seksu jest dla każdego faceta imperatywem. Kształtowanie wyglądu bez wątpienia służy poprawieniu swej atrakcyjności, a co za tym idzie możności uprawiania seksu. Jeśli robisz to tylko dla siebie, to znaczy, że chcesz uprawiać seks z samym sobą. Jeśli budujesz mięśnie dla siebie, to jesteś pedałem
Chodzi raczej o jednostki sojusznicze. A nie oddziały WE. 5+ cala nie zrobisz na d3 +1 (2). Imo kawaleria i Pan Owiec mogą więcej cali zrobić.
A zasady specjalne WE to chyba każdy na tym podforum zna..
A zasady specjalne WE to chyba każdy na tym podforum zna..
Ostatnio zmieniony 21 mar 2010, o 06:01 przez mikadorus, łącznie zmieniany 1 raz.
Uprawianie seksu jest dla każdego faceta imperatywem. Kształtowanie wyglądu bez wątpienia służy poprawieniu swej atrakcyjności, a co za tym idzie możności uprawiania seksu. Jeśli robisz to tylko dla siebie, to znaczy, że chcesz uprawiać seks z samym sobą. Jeśli budujesz mięśnie dla siebie, to jesteś pedałem
Ja przeczytałem. I nic nie zauważyłem, ze mowa tu o innych jednostkach niż WE.
Równie dobrze takowe pytanie mogło pasc gdzie indziej gdyby chodziło nie o elfy. A padło tu, więc ludzi to zmyliłoNijlor pisze:czy przesunięcie lasu i modelów w nim daje im kare -1 do strzelania za ruch?
Sugerowałem się postem kubona.
O inaczej. Daję nam to karę, która jest anulowana przez zasadę "sztuka łucznicza asrai" o ile model ma długi łuk. "długie łuki leśnych elfów(również magiczne) nie podlegają modyfikatorowi -1 za strzał po ruchu" Ale, że póki co same długie łuki mamy... licho trafia zawsze na x+ więc też nie ma modyfikatorów.
Janiszek a ty nawet o 4.31 na forum siedzisz
O inaczej. Daję nam to karę, która jest anulowana przez zasadę "sztuka łucznicza asrai" o ile model ma długi łuk. "długie łuki leśnych elfów(również magiczne) nie podlegają modyfikatorowi -1 za strzał po ruchu" Ale, że póki co same długie łuki mamy... licho trafia zawsze na x+ więc też nie ma modyfikatorów.
Janiszek a ty nawet o 4.31 na forum siedzisz