Pit of Shades a monstrous mounts

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mhroczny Rycerz
Falubaz

Re: Pit of Shades a monstrous mounts

Post autor: Mhroczny Rycerz »

Tak jak myślałem. Git. A kiedy będzie wiadomo czy smok i jeździec testują oddzielnie?
White Lion pisze:Mam prośbę :)

Nie, nie masz. Chyba że znudziło Ci się to forum, to wtedy możesz kontynuować nakłanianie do piractwa -- Tomash
Why so serious? ;)

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Post autor: Gogol »

głosowanie na forum LS w toku

Awatar użytkownika
DracoPL
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: DracoPL »

I jak idzie to głosowanie?

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Post autor: Gogol »

forul LS jest dostępne dla czytających :P
Co ja jestem informacja turystyczna ?

Wysilić się :lol2:

Awatar użytkownika
Ukalez
Falubaz

Post autor: Ukalez »

Rozumiem, że osobne testy dla pitki zostały przegłosowane. Czy nowe zasady weszły już w życie w grach turniejowych??

Pozdrawiam,
Mieli do wyboru wojnę, lub hańbę, wybrali hańbę, a wojnę będą mieli także.

Shino: "Rb strona67 jakbys szukal zrodla"
Żaba: "raczej 65 jeśli już"

I love this game... :D

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

Przy pit of shades (lub innej templatki z magii) rzuconym na monster & rider testujemy I mounta na własnej mounta i jeźdźca na własnej jeźdźca Usćiślenie zostało odrzucone w powtórnym głosowaniu i nie zostaje wpisane! Obowiązuje nadal FAQ.
W FAQ było, że na najwyższym? Czyli nadal testujemy na jeźdźca?
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Ukalez
Falubaz

Post autor: Ukalez »

Czyli jednak zostaje po staremu...
Mieli do wyboru wojnę, lub hańbę, wybrali hańbę, a wojnę będą mieli także.

Shino: "Rb strona67 jakbys szukal zrodla"
Żaba: "raczej 65 jeśli już"

I love this game... :D

Awatar użytkownika
Fisch
<><

Post autor: Fisch »

czyli jeden test na najwyższym czy dwa?
Obrazek

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

dwa

Awatar użytkownika
Żaba
Masakrator

Post autor: Żaba »

jeden test na cały model

Q. Occasionally, a model with multiple parts that have
different Characteristics, such as a cavalry model, a
Character riding a Monster or a Chariot, will have to
take a Characteristic test (like an Initiative test for a Pit
of Shades spell). If the model has multiple values for the
Characteristic to be tested, which one is used?
A. Unless differently specified, use the best value, in other
words the value that makes it more likely to pass the test.

Ż.

P.S. na LS trwa głosowanie w tej sprawie :)

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Dales cytat tylko jak ma wygladac test, nie ile ma ich byc. Odp na to ile jest opisana w RB
if you use a weapon or spell that uses a template against a ridden monster all the riders and the mount are automatically hit if the monsters base is entirely covered by the template, and all can be hit on a 4+ if the monsters base is only partially covered (roll separately for each). If the hole in the center of the round template is on the monster's base, randomize if the rider or the mount is hit by the higher stregth hit as you would for a hit from normal shooting.

Awatar użytkownika
Żaba
Masakrator

Post autor: Żaba »

do tej pory był 1 test na najwyższej charakterystyce za całość modelu.

ale głosowanie w tej sprawie właśnie trwa.

http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 22#p543122

więc będzie albo 1 albo 2 :mrgreen:

pozdro,
Ż.

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Post autor: Mac »

Lidder pisze:Dales cytat tylko jak ma wygladac test, nie ile ma ich byc. Odp na to ile jest opisana w RB
if you use a weapon or spell that uses a template against a ridden monster all the riders and the mount are automatically hit if the monsters base is entirely covered by the template, and all can be hit on a 4+ if the monsters base is only partially covered (roll separately for each). If the hole in the center of the round template is on the monster's base, randomize if the rider or the mount is hit by the higher stregth hit as you would for a hit from normal shooting.
Jak dla mnie to ten cytat odnosi się wyłącznie do czarów czy umiejętności, które używają template'a i walą z podaną siłą. W samym cytacie jest mowa o większej sile w środku template'a.

Więc jak już chcesz się tak odnosić do randomizowania testów statystyk to pełną gębą. Powiedz mi co się dzieje, kiedy model jest na środku templatki? Testy statystki razy 2?

Testy statystyk na wieloczęściowym modelu wyjaśnia całkowicie i bezsprzecznie cytat z FAQ podany przez Żabę.
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Testy statystyk na wieloczęściowym modelu wyjaśnia całkowicie i bezsprzecznie cytat z FAQ podany przez Żabę.
Wyjąsnij mi zatem, w jaki sposób to wyjaśniło.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Mac pisze: Więc jak już chcesz się tak odnosić do randomizowania testów statystyk to pełną gębą. Powiedz mi co się dzieje, kiedy model jest na środku templatki? Testy statystki razy 2?
jak masz big hita w opisie czaru (pamietaj, ze jest osobno w opisie katapulty. Zasady templatek sa w riden monsters)
to bedziemy sie martwic.

Jak nie ma to nie mow w koncu jak nie doczytasz zasad ^^

Awatar użytkownika
Hobbit
Falubaz

Post autor: Hobbit »

Co do tego kto oberwał nie ma wątpliwości. Jest to rozdzielane zgodnie z opisem w RB. FAQ odnosi się już do późniejszego zdawania testu więc testy są i były zawsze dwa. Problemem jest to, czy FAQ w tym wypadku ma zastosowanie.
O największy z wielkich! Co będziemy robić w tej edycji? To samo co w każdej głupcze... Opanowywać świat!
Opolski klub gier bitewnych "WarAcademy"

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Dobrze.

1. Opis pitki: "All models in the target unit complettly under the template are automaticly hit and those partially covered by it are hit on a 4+ on a D6"

2. RB: "If you use a spell that uses a template against a ridden monster all the riders and the mount are automatically hit if the monsters base is entirely covered by the template, and all can be hit on a 4+ if the monsters base is only partially covered (roll separately for each).

3. FAQ: "Q. Occasionally, a model with multiple parts that have different Characteristics, such as a cavalry model, a Character riding a Monster or a Chariot, will have to take a Characteristic test (like an Initiative test for a Pit of Shades spell). If the model has multiple values for the Characteristic to be tested, which one is used?
A. Unless differently specified, use the best value, in other
words the value that makes it more likely to pass the test."

Teraz pora na troche logiki, na szczescie Zaba jest z tego dobry wiec akcje typu modus ponens nie sa mu opce :) Warto tez przypomniec to co Shino napisal - FAQ nie nadpisuje RB, a jedynie go wyjasnia.
Po kolei: rzucamy pitke na jednostke, ktora jest jezdziec na smoku. wedlug 1. wszystkie modele w tej jednostce dostaja autoamtyczny hit. co to znaczy, ze model wieloczesciowy pokryty wzornikiem jest automatycznie trafiony? odp. daje nam punkt 2. - wszystkie czesci modelu sa trafione. Dalszy opis opitki karze zdac test wszystkiemu co trafilismy. Teraz nasuwa sie pytanie w jaki sposob ma zdac ten test. Wedlug 3. model wieloczesciowy zdaje test na najwyzszym wspolczynniku calosci. Wiec i jezdziec i smok zdaja na inicjatywie jezdzca.

Zgodze sie, ze przyklad(bo to tylko przyklad a nie opis jak rozpartywac pitke) jest mylacy. Stram of Corrupion z Lore of Nurgle uzywa wzornika i karze nastepnie zdawac test T, czy nalezy wiec przenies ten przyklad do kazdego identycznego i tym samym obalic zapisek w RB(2.)? watpie. Szukalem bledu w moim rozumowaniu jednak nie znalazlem, moze nie mam swiezego spojrzenia. Wiec jesli cos jest nie tak to piszcie :)

Pzdr

P.S. Wiem jak bylo dotychczas, ale to nie znaczy, ze bylo to dobrze. Podobny wypadek byl z flee-i-po-prostu-przesun a.k.a. "zrobmy sobie uscislenie" :D wielu ludzi tak gralo, a jak sie okazalo gralo zle.

P.S.S. Trollowanie czesto daje do myslenia :P

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Post autor: Mac »

Jeżeli przejdzie wersja "każda część modelu zdaje na swojej statystyce" to chce zobaczyć od zwolenników tej teorii wyjaśnienie na forum, co się dzieje, gdy z pitki trafiamy krasnoludzkiego lorda na tarczy - po czyjej inicjatywie leci test i kto schodzi, gdy się go nie zda. W końcu jest to jeden model tak jak z jeźdźcami i mountami, a według was każda część zdaje test.
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Mac pisze:Jeżeli przejdzie wersja "każda część modelu zdaje na swojej statystyce" to chce zobaczyć od zwolenników tej teorii wyjaśnienie na forum, co się dzieje, gdy z pitki trafiamy krasnoludzkiego lorda na tarczy - po czyjej inicjatywie leci test i kto schodzi, gdy się go nie zda. W końcu jest to jeden model tak jak z jeźdźcami i mountami, a według was każda część zdaje test.
nie jest. widziesz w tej grze monstrous mountem jest cos na czym sie jezdzi w co mozna trafic (ma wiecej niz jednego wounda)

dodatkowo z tego co wiem lord na tarczy nie jest traktowany jak kawaleria lecz jak piechota.

Znowu nie doczytales zasad. To juz drugi raz w ciagu 3? wypowiedzi :)

Awatar użytkownika
Shyym
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Shyym »

Dwa trafienia są nienaturalne, ale stricte patrząc na zasady wg mnie zgodne.

A przy okazji odgrzebując stary flame:
Shyym pisze:Dalej, Xet zmienił głos w sprawie templatek po cytacie dotyczącym Plague Censera (drugi cytat istniał już, kiedy głosował za korzystnym dla pitki uściśleniem). Mam wrażenie, że censer nie jest templatką i proszę, wytłumaczcie mi dlaczego powstaje taka analogia? Równie dobrze uściślenie dot. miscasta mogłoby przekładać się na misfire.

ODPOWIEDZ