Pika i stand and shoot
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Pika i stand and shoot
Oczywiście w Mengilach.
1. Hydra stoi 2 cale od Mengili. Harpie 15" od mengili. czy mogę zadeklarować sns w harpie? Innymi słowy: kiedy szarża na pikę jest niewykonalna?
2. Imperialny regon stoi 2 cale od Mengili. Gracz zapomniał o pice, czy mogę zadeklarować sns?
1. Hydra stoi 2 cale od Mengili. Harpie 15" od mengili. czy mogę zadeklarować sns w harpie? Innymi słowy: kiedy szarża na pikę jest niewykonalna?
2. Imperialny regon stoi 2 cale od Mengili. Gracz zapomniał o pice, czy mogę zadeklarować sns?
w obu wypadkach nie, W s&s jest tylko polowa ruchu wymogiem udanego s&s.Furion pisze:Oczywiście w Mengilach.
w drugim wypadku nie ma zapomnial, nie zapomnial. Jest to szarza nie mozliwa i nie moze jej zadeklarowac. Jakbhys powiedzial, ze ja pali przez pike to jest to wał
Rozwiń trochę.
Jak jest pika, to rycerze (mówię o przykładzie 2) nie mogą w ogóle zaszarżować, jak w takim wypadku chcesz robić sns? Czegoś nie rozumiem?
Ok, Shino wyjaśnił.
Jak jest pika, to rycerze (mówię o przykładzie 2) nie mogą w ogóle zaszarżować, jak w takim wypadku chcesz robić sns? Czegoś nie rozumiem?
Ok, Shino wyjaśnił.
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.
To w takim przypadku kolejne pytanie: w którym momencie ujawniam pikę, jeżeli gramy na tajne rozpy?Shino pisze: w drugim wypadku nie ma zapomnial, nie zapomnial. Jest to szarza nie mozliwa i nie moze jej zadeklarowac. Jakbhys powiedzial, ze ja pali przez pike to jest to wał
Czy gracz może wtedy zmienić deklarację szarży tej jednostki? A innych jednostek?
Nie dotyczy magicznych przedmiotówŻaba pisze: a swoją drogą to model z piką musi mieć WYSIWIG![]()
pozdro,
Ż.
Magiczna pika może równie dobrze być przedstawiona jak kijek nie większy niż short sword
[Ktoś kiedyś mi napisał że BoL to magiczna proca czy coś takiego więc... ]
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...
Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned
Abandoned
Nie dotyczy także enchanted shielda?bigpasiak pisze:Nie dotyczy magicznych przedmiotówŻaba pisze: a swoją drogą to model z piką musi mieć WYSIWIG![]()
pozdro,
Ż.![]()
Magiczna pika może równie dobrze być przedstawiona jak kijek nie większy niż short sword![]()
[Ktoś kiedyś mi napisał że BoL to magiczna proca czy coś takiego więc... ]
Cos kręcisz
A to zależy.Shino pisze:skoro masz lance/luk/dwuraka to w tajnej rozpie piszesz dwurak/luk/lanca
Jeśli broń jest "count as" to wtedy tak, jeśli nie ma to sorry, jest tzw niezrzeszoną
Nawet nie wiadomo czym to będzie jak z Vaula zmienisz w zwykłą broń...
Przykład?
Lance bretońskie które nie są lancami.
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
Abandoned
Abandoned
Udowodnij to 
Abandoned
Abandoned
@ Pasiak proszę - z opisu bretońskich lanc aż bije ich lancowatość - 2+ przy szarży, tylko dla mounted. Dodatkowo przy np. lance of artois i wyrmlance wyraźnie stoi że ta lanca coś tam coś tam robi
ta dyskusja jest bardzo podobna do tej czy lifetaker jest hand weaponem który równocześnie strzela - otóż by nie obrażać inteligencji współgraczy należ uznać że jednak jest kuszą...
pozdro,
Ż.
BTW rozumiem że konieczność WYSIWIG-u dla piki nie jest podważana

pozdro,
Ż.
BTW rozumiem że konieczność WYSIWIG-u dla piki nie jest podważana
Widzisz Żabciu może sobie być opis jaki chcesz, w koncu to fluffowe pierdzenie, ale jeśli nie ma "count as..." to wg RAW nim nie jest.Żaba pisze:@ Pasiak proszę - z opisu bretońskich lanc aż bije ich lancowatość - 2+ przy szarży, tylko dla mounted. Dodatkowo przy np. lance of artois i wyrmlance wyraźnie stoi że ta lanca coś tam coś tam robita dyskusja jest bardzo podobna do tej czy lifetaker jest hand weaponem który równocześnie strzela - otóż by nie obrażać inteligencji współgraczy należ uznać że jednak jest kuszą...
![]()
pozdro,
Ż.
BTW rozumiem że konieczność WYSIWIG-u dla piki nie jest podważana![]()
Swoją drogą gdyby były lancami to nie było by dopisków +2 s przy szarży, mounted only itp... Z drugiej strony jeśli są to po szarży już walczą niemagicznymi hand weaponami bo po takowej zmieniają na nie swoje lance
B. długo miałem chyba tylko 1 spear lub w ogóle żadnego bo tego dopisku nie było i bodajże nawet shino mi to wyłuszczał więc...
Dla mnie tam lifetakerem możesz sobie walić w hth ale już nie postrzelasz więc wybieraj bo nie ma osobnych zasad do walki i strzelania jak np pistolet
Przyjmuje się że dopóki nie wpłyniesz magiczne bądź w inny sposób na unit to zawsze ma h. weapon więc nawet z dyńki ale będą atakowałyMorrok pisze:Jak obetnę Twoim driadom ręce, Pasiak, to nie będą mogły atakować?
Abandoned
Abandoned