Bohater wyszarżowuje z oddziału

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Xet
Szef Wszystkich Szefów

Re: Bohater wyszarżowuje z oddziału

Post autor: Xet »

Szarża udana, ponieważ bohater ma możliwość prawidłowego dojścia do walki. Stawiamy V (haczyk :wink: ) na tym etapie i rozpatrujemy sytuację dalej.

W momęcie gdy psy nie mogą się zsunąć, należy użyć odrobinę wyobraźni i wszystko się uda.
pozdr

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Xet pisze:Szarża udana, ponieważ bohater ma możliwość prawidłowego dojścia do walki. Stawiamy V (haczyk :wink: ) na tym etapie i rozpatrujemy sytuację dalej.
no wlasnie nie. to tak samo jak gdy stal przed oddzialem obelisk . niby dosdziesz do oddzialu ale nie jest to udana szarza.

stawiamy w tym momencie krzyzyk i nie rozpatrujemy dalej sytuacji
Sędzia z turniejów Euro twierdzi że można.
Natomiast sędzia z LS twierdzi, że nie można a uzasadnia to, tym, że:
ja tez jestem (w zasadzie bylem) sedzia z turniejow euro

;) (tak offtopujac ;) )
Szarża jest spalona gdy nie da sie dojechać, albo gdy nie da sie dostawić.

Tutaj bohater dojeżdża, i dostawia się bezproblemowo.
jak dla mnie taka sama sytacja jak z lanca. Podobnie jak slanca nie odsunie sie 1" w tyl tak samo psy nie zsuna sie 1" w bok

Ale zaczekajmy aż się jaśniej wypowie Shino. Nie wkładajmy mu do ust.
MOim zdaniem hero zeby wyszarzowac z oddzialu musi miec jak sie dostawic.

nie moze wyszarzowac najpierw w bok a potem do przodu ze wzgledu na niemoznosc zrobienia pivotu od razu. (pivot jest nie wirtualny a eteryczny) Do przodu nie moze bo przeszkadza mu oddzial, ktory opuszcza. Bo jaka jest roznica miedzy psami/lanca blokujaca tyl podstawki od harpii blokujacych pelny pivot czolgu/abominacji?

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

Shino pisze:]MOim zdaniem hero zeby wyszarzowac z oddzialu musi miec jak sie dostawic.
Jest jeden warunek konieczny i wystarczający udanej szarży;

"Dotknąć właściwej strefy".

Jeśłi ten warunek jest spełniony - dostawiamy "po trupach". (Trup pada w miarę możliwości po równo z obu stron ;) )

Dotakowe warunki typu "musi mieć sie jak dostawić" są ... z tego, tam... no... wyssane z palca.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
Xet
Szef Wszystkich Szefów

To nie odział przeszkadza jemu, tylko on odziałowi jak już. Odział, z którego wyszarżowuje model nie może go w ten sposób ograniczać. Narysuje zaraz ładny analogiczny obrazek, który to udowodni :wink:

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

moj smok
/\
.|
.|z 10"
.|
moj.......oddzial
| cal
_oddzial wroga

czy twoim zdaniem smok sobie szarzuje na oddzial wroga a twoj oddzial sie odsuwa w tyl? bo przeciez moze sie z etknac z nim i tylko mu oddzial przeszkadza...

Awatar użytkownika
Xet
Szef Wszystkich Szefów

Smok nie ma jak dotknąć strefy ponieważ wcześniej ląduje na swoim odziale.

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Shino pisze:moj smok
/\
.|
.|z 10"
.|
moj.......oddzial
| cal
_oddzial wroga

czy twoim zdaniem smok sobie szarzuje na oddzial wroga a twoj oddzial sie odsuwa w tyl? bo przeciez moze sie z etknac z nim i tylko mu oddzial przeszkadza...

Jesteś niepoważny.
Ja w ten sposób nie rozmawiam, bo to strata czasu.
Wiesz dobrze, że smok nie dotknie oddziału, więc nie ma o czym mówić.
EOT.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Xet pisze:Smok nie ma jak dotknąć strefy ponieważ wcześniej ląduje na swoim odziale.
podobnie przeciez bohater laduje w oddziale i nie wychodzi z niego.

"Dotknąć właściwej strefy".

Jeśłi ten warunek jest spełniony - dostawiamy "po trupach". (Trup pada w miarę możliwości po równo z obu stron ;) )
fragment cytowany nazyw sie aligning the cxombatants a nie fudging the combatants ;)

dlatego uwazam, ze nie ma jak ruszyc oddzialu niezaangazowanego w walke

Awatar użytkownika
Xet
Szef Wszystkich Szefów

Obrazek

Bohater( na małej podstawce) wyszarżowuje. Odział musi zachować formację 7 modeli z przodu więc jeden kawalerzysta zastępuje miejsce bohatera. Znajduje się tam jednak obelisk :? Co się dzieje ?
Rozsuwamy :)

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Co się dzieje ?
Rozsuwamy :)
co sie dzieje?

czytamy faqa do rulebooka i okazuje sie, ze nie znamy zasad [-X

Awatar użytkownika
szafa@poznan
Rulzdaemon

Post autor: szafa@poznan »

To samo.

Szarża udana, i zgodnie z zdroworozsądkową zasadą jak najmniejszej ingerencji w pole bitwy, przesuń lekko w bok, lub do tyłu, lub do przodu, oddział rycerzy. Albo obelisk.

@shino - argument ze smokiem jest żałosny - oczywiste jest, że smok nie wyląduje na swoim oddziale więc nie osiągnie odpowiedniej strefy.
Beasts of Chaos - circa 5k
Warriors of Chaos - circa 5k
Daemons of chaos - circa 3,5k

Awatar użytkownika
Xet
Szef Wszystkich Szefów

Shino, czasem mam wrażenie, że znasz więcej zasad niż ich naprawdę jest.

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

A ja uwazam, ze Shino ma racje (choc nie rozumiem jego schematu ze znakami - wole emotikony, heh).

edit: Juz zrozumialem! I musze przyznac, ze to zaden argument Shino, bo smok nie ma nawet szansy sie zetknac z szarzowanym oddzialem (podobnie jak obecnie z latajacymi alignami).

Awatar użytkownika
Embir
Oszukista

Post autor: Embir »

Reguły mówią o poruszaniu oddziałów tak szarżującego i szarżowanego tylko w kontekście dostawienia (align).

Stąd wnioskuję że:

1)

:( :( :(

----------- :arrow: ----

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

:( - szarżowany
:arrow: - obelisk
:mrgreen: - szarżujący

Szarża jest dopuszczalna bo szarżujący dostawia się swoją lewą stroną do przeciwnika a następnie dostawia się do niego szarżujący.

2)

:( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :(

---------- :arrow: --------

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Szarża jest niedopuszczalna bo pomimo zetknięcia się ani szarżujący ani szarżowany nie mogą się dostawić poprzez podręcznikowy align.

Tymczasem wg. Xeta i Jankiela wychodzi na to, że w obu przypadkach szarża się udaje tylko, że oddziały zostają poruszone obok obeliska, tudzież sam obelisk.

To wychodzi mi na to, że interpretacja Shino jest prawidłowa.
Ostatnio zmieniony 23 mar 2010, o 15:44 przez Embir, łącznie zmieniany 4 razy.
http://manticblog.com/
KINGS OF WAR FULL BETA ARMY LISTS AND MAGIC ITEMS LIST: https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... /htmlview#
KINGS OF WAR ARMY BUILDER BETA: http://kow2.easyarmy.com/

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

Xet pisze:..
Czy to nie czasem z Tobą wynikła sytuacja 2 juggerów z jednym pieskiem na Strategikonie, których zablokowałes
harpiami?

J-Jugger
F-Fleshhound
S-Shade
H-Harpie

____SSSSS

J_H
J_H
F_H

Jeden jugger chce szarżować na shadesów, drugi na harpie- nie może bo między nimi, a harpiami jest cal (czyli jugger nie wyjdzie całą podstawką z oddziału) Z kolei drugi jugger nie ma jak wybiec do przodu i spivotować, bo przeszkadzają harpie, a na oddziale nie moze spivotować bo piesek sie dostawia...

Nie podoba mi się rozbieżność zdań, Xet w Twoim przypadku. Tutaj sądzisz co innego, a na Stratku zażarcie broniłeś Shadesów, ale przyznałem Ci rację.

Awatar użytkownika
Xet
Szef Wszystkich Szefów

Morrok pisze:...
Nie napisałem dzisiaj niczego o pivotowaniu herosa wewnątrz odziału. Gdzie dostrzegasz rozbieżność ? Oni chcieli spivotować na odziale, zaszarżować taktycznie w harpie, zrobić miejsce dla drugiego juggera, który też pivotując szarżowałby w shadów. Jak pamiętasz zgodziliśmy się co do tego, że tylko jedna szarża juggera jest wykonalna, ponieważ blokują się wzajemnie (przez to, że musi szarżować prosto, ewentualnie lekko pivotując jeżeli ma miejsce).

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Xet pisze:Shino, czasem mam wrażenie, że znasz więcej zasad niż ich naprawdę jest.
moze. Ja nadal nie rozumiem jak wy sie odnosicie do przesuwania oddzialow dlatego, ze jugger miaby sie nie moc zalignowac.

Przeciez tamten fragment ewidentnie dotyczy aligna do szary. nie ma nic w stylu" stykasz sie ze strefa to na pewno jest szarza". Inaczej wlsie ten obrazek ze smokiem bylby stosowany...

(poza tym byl ewidentnie do JJ'a. Na etc, ktore sedziuje nie tylko aligny w powietrzy sa stosowane ale pivoty w powietrzu podczas ruchu. Nie rozumiem wiec jaka jest roznica miedzy alignem smoka w powietrzu a przesunieciem innego oddzialu jak sie ten smok zetknal z przeciwnikiem)

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Shino pisze: Ja nadal nie rozumiem jak wy sie odnosicie do przesuwania oddzialow dlatego, ze jugger miaby sie nie moc zalignowac.

Przeciez tamten fragment ewidentnie dotyczy aligna do szary. nie ma nic w stylu" stykasz sie ze strefa to na pewno jest szarza". Inaczej wlsie ten obrazek ze smokiem bylby stosowany...

(poza tym byl ewidentnie do JJ'a. Na etc, ktore sedziuje nie tylko aligny w powietrzy sa stosowane ale pivoty w powietrzu podczas ruchu. Nie rozumiem wiec jaka jest roznica miedzy alignem smoka w powietrzu a przesunieciem innego oddzialu jak sie ten smok zetknal z przeciwnikiem)

Ręce opadają.
Co Ty wypisujesz? Żle cię ktoś dotknął na ETC, czy co? Jakie znowu wirujące smoki?
Nie mogę uwierzyć, że piszesz poważnie. Jeśli tak, to głęboko niepokojące.

RB 21
Aligning the combatants.
Once the charging unit is in contact, it is automatically aligned against its enemy to form a battle line. (See Diagram 22.1)…

If it is impractical to align a unit properly because of INTERPOSING TERRAIN, OTHER MODELS, or WHATEVER, then it is acceptable to realign the charged unit as well (or instead) so that the battle lines remain neat. A confusing situation may arise when INTEPOSING TERRAIN or MODELS make it impossible to align the whole unit, for example.

Po czym oczywiście nic na stronie nie umieścili, a tylko;

Once the charging unit has touched its opponent, the combat is committed and it only remains to align the antagonists where the charge has been made at an angle. Bear in mind what is really happening. The two units have clashed and some warriors in advance of the rest have struck the enemy first, but the rest will pile in beside them and gradually both sides come together into a wave that ebbs and flows as the troops fight. For the purposes of the game we simply move the combatants against each other so that a battleline is formed, and for convenience it is easier to move the chargers. Therefore, the charging unit is aligned to its target, but in situations where it would be more convenient (eg, if impassable terrain is in the way) it is entirely possible to move the charged unit to align it with the charger.
….

Polecam też następny fragment – może zrozumiesz;

Generosity
Players are encouraged to play in a spirit of cooperation, and should be prepared to allow some slight repositioning of units rather than spoil a good game. If in doubt be generous…

Jeśli zrozumiesz z tego tylko - Nie ma tu nic o przesuwaniu innych moich oddziałów niż szarżujący, ani terenów, więc szarży nie ma...

Mam brzydkie sugestie.

katerek
Masakrator

Post autor: katerek »

Shino takie kombinowanie trąci worst playem [-X
Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

katerek pisze:Shino takie kombinowanie trąci worst playem [-X
jak rozumiem odginanie szarz skirmishami lub blokowanie abominacji tez tak?

ODPOWIEDZ