Bohater wyszarżowuje z oddziału
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: Bohater wyszarżowuje z oddziału
Dla mnie ta sytuacja na zdjęciach to absolutnie szarża niemożliwa do wykonania. Dotknięcie rogu oddziału nie powinno skutkować szarżą na odpowiednią strefę, skutkującą jednocześnie poprzesuwaniem wszystkiego co się tylko da, tak żeby w ogóle ta szarża doszła.
No bo co konstytuuje róg oddziału zarówno jako jego strefę przodu i tyłu? Absolutnie nic.
No bo co konstytuuje róg oddziału zarówno jako jego strefę przodu i tyłu? Absolutnie nic.
http://manticblog.com/
KINGS OF WAR FULL BETA ARMY LISTS AND MAGIC ITEMS LIST: https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... /htmlview#
KINGS OF WAR ARMY BUILDER BETA: http://kow2.easyarmy.com/
KINGS OF WAR FULL BETA ARMY LISTS AND MAGIC ITEMS LIST: https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... /htmlview#
KINGS OF WAR ARMY BUILDER BETA: http://kow2.easyarmy.com/
Dokładnie. Trochę mnie zdziwił ten przykład. Żeby przestawiać regiment przeciwnika pod takim kątem żeby jeszcze jak najwięcej pajączków uderzyło - masakra. W innym temacie (tym o blokowaniu figurek poprzez dosuwanie się na cal) zadałem kilka pytań i jeszcze nikt się nie wypowiedział ale teraz nie jestem pewien czy chcę żeby mi ktoś odpowiadał jak takie rzeczy widzę...Embir pisze:Dla mnie ta sytuacja na zdjęciach to absolutnie szarża niemożliwa do wykonania. Dotknięcie rogu oddziału nie powinno skutkować szarżą na odpowiednią strefę, skutkującą jednocześnie poprzesuwaniem wszystkiego co się tylko da, tak żeby w ogóle ta szarża doszła.
I potem się dziwią, że Remo nie uznaje wyższej wiedzy (i greater good i w ogóle) i robi turniej bez BP, LS, SOC KC PZPR i PZU...
mam bardzo podobne odczucia. jak dojedziesz-ok, jak ci cos przeszkadza-> sorry winetou;Ziemko pisze:Totalnie nie ogarniam zasad w stylu szarza niemozliwa , albo boczna strefa, ale nie mozna sie dostawic.
Kiedys sie gralo, ze jesli byla strefa boczna, ale nie mogles sie dostawic, to po prostu nie mogles wykonac szarzy, a teraz co - obojetnie co by nie bylo na drodze to poprzestawiaj wszystko, aby tylko dostawic od boku?
Troche to dla mnie maksymalnie naciagane i niesmaczne (bo juz wyobrazilem sobie ile rawowych przegiec mozna zrobic takim przestawianiem oddzialow/terenow i jeszcze stykanie sie kantem...)
BTW, dobrze ze pod Termopilami persowie nie czytali FAQ RB by GW. by sie Leonidas zdziwil dostajac flank attack
No co, zawołałby "Chłopaki, wykręcamy frontem, że Persowie mogli maksymalizację "
Faktem jest, że gdyby tak faktycznie sprawy stały, to jaki nagle jest sens puszczania dwóch oddziałów tuż obok siebie?? Zgodnie z tą logiką jeden i tak by się odsuwał gdyby jakiś wróg chciał się wepchnąć.
Faktem jest, że gdyby tak faktycznie sprawy stały, to jaki nagle jest sens puszczania dwóch oddziałów tuż obok siebie?? Zgodnie z tą logiką jeden i tak by się odsuwał gdyby jakiś wróg chciał się wepchnąć.
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.
Kiedyś? Obecne interpretacje są od jakiś 4 lat. Jak było w 6ed nie mogę sobie przypomnieć.Ziemko pisze:Totalnie nie ogarniam zasad w stylu szarza niemozliwa , albo boczna strefa, ale nie mozna sie dostawic.Kiedys sie gralo, ze jesli byla strefa boczna, ale nie mogles sie dostawic, to po prostu nie mogles wykonac szarzy, a teraz co - obojetnie co by nie bylo na drodze to poprzestawiaj wszystko, aby tylko dostawic od boku?Troche to dla mnie maksymalnie naciagane i niesmaczne (bo juz wyobrazilem sobie ile rawowych przegiec mozna zrobic takim przestawianiem oddzialow/terenow i jeszcze stykanie sie kantem...)
Nieprawda...Furion pisze:Kiedyś? Obecne interpretacje są od jakiś 4 lat. Jak było w 6ed nie mogę sobie przypomnieć.Ziemko pisze:Totalnie nie ogarniam zasad w stylu szarza niemozliwa , albo boczna strefa, ale nie mozna sie dostawic.Kiedys sie gralo, ze jesli byla strefa boczna, ale nie mogles sie dostawic, to po prostu nie mogles wykonac szarzy, a teraz co - obojetnie co by nie bylo na drodze to poprzestawiaj wszystko, aby tylko dostawic od boku?Troche to dla mnie maksymalnie naciagane i niesmaczne (bo juz wyobrazilem sobie ile rawowych przegiec mozna zrobic takim przestawianiem oddzialow/terenow i jeszcze stykanie sie kantem...)
Obecna interpretacja nie była powszechna od początku 7 edycji...
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...
Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned
Abandoned
- Jedy Knight
- Forma Skrótowa
Ożarów 2006 wywołał dyskusję na LS. Byłem ja na tym turnieju, był Barbarossa. Ustalono zasadę "touch and go" którą Barb zastosował potem w rozpaczliwej szarży dotykając kancikiem Fell Bata herosa Fluffiego na Masterze bodaj w Lublinie.bigpasiak pisze:Nieprawda...Furion pisze: Kiedyś? Obecne interpretacje są od jakiś 4 lat. Jak było w 6ed nie mogę sobie przypomnieć.
Obecna interpretacja nie była powszechna od początku 7 edycji...
Tak, ze 4 lata już tak się gra.
Pobudka!
Ostatnio zmieniony 24 mar 2010, o 20:51 przez Jedy Knight, łącznie zmieniany 1 raz.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.
- swieta_barbara
- habydysz
Bardzo sie ciesze, ze Wam sie nie podoba, ale takie sa zasady.
@Furion: ta interpretacja suwania dla maksymalizacji/alignow pojawila sie na poczatku 2008 dopiero. Wczesniej nie bylo dookreslone, ze rog to strefa.
@Remo: ciekaw jestem jak wygladaja turnieje bez LS. Jak rozumiem storm banner dziala cala gre? Jestescie strasznymi niewdziecznikami, ze nie doceniacie tego co LS robi, zeby dostosowac te gre do turniejow.
@Jankiel: RB str. 6
RB str. 73
I jeszcze jedno mi sie rzucilo w oczy, o czym wczesniej nie wiedzialem, a pamietam ze bylo kiedys glosowane na LS odnosnie animozji orkowej. Otoz bohaterowie nie moga dolaczac sie do oddzialu, ktory oblal animosity (a glosowanie odnosilo sie do rzucania czarow przez maga, ktory dolaczyl do regimentu ze Squabble).
RB str. 73
edit: JD: jestes pewien?
@Furion: ta interpretacja suwania dla maksymalizacji/alignow pojawila sie na poczatku 2008 dopiero. Wczesniej nie bylo dookreslone, ze rog to strefa.
@Remo: ciekaw jestem jak wygladaja turnieje bez LS. Jak rozumiem storm banner dziala cala gre? Jestescie strasznymi niewdziecznikami, ze nie doceniacie tego co LS robi, zeby dostosowac te gre do turniejow.
@Jankiel: RB str. 6
I dalej:RANKS & FILES
Models in a unit of infantry or cavalry are arranged in a formation that consists of one, two, three or more horizontal lines, called ranks. (...) + Diagram
RB str. 73
Nie jest to wykladnia 100%, ale pare rzeczy mozna stad wychwycic i na ich podstawie zdecydowac w ktora strone to powinno pojsc - czy obowiazek wykonania szarzy jest priorytetowy, czy tez raczej obowiazek trzymania sie formacji i niejsanego sformulowania "leave a unit".JOINING AND LEAVING UNITS
(...)However, if the unit he is with does not declare a charge, a character may declare a separate charge of his own abd therefore leaves the unit when he charges out of it.
I jeszcze jedno mi sie rzucilo w oczy, o czym wczesniej nie wiedzialem, a pamietam ze bylo kiedys glosowane na LS odnosnie animozji orkowej. Otoz bohaterowie nie moga dolaczac sie do oddzialu, ktory oblal animosity (a glosowanie odnosilo sie do rzucania czarow przez maga, ktory dolaczyl do regimentu ze Squabble).
RB str. 73
IMO animozja jest wlasnie taka zasada - nie zeby to mialo jakies znaczenie w dobie brody i quell animosity, ale tak dla pelnej jasnosci.JOINING AND LEAVING UNITS
(...)A character may never leave or join a unit of troops while it is subject to a compulsory movement rule.(...)
- Jedy Knight
- Forma Skrótowa
Dosyć mocno - trzeba by przeszukac fora różne - może Flu albo Barb pamiętają dokładnie.swieta_barbara pisze:
4 lata z grubsza.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.
Z tego co pamiętam najżarliwsza dyskusja była jak robson? wjechał tankiem na milimetry w strefę blessowi i jego Grave Guardom...Jedy Knight pisze:Dosyć mocno - trzeba by przeszukac fora różne - może Flu albo Barb pamiętają dokładnie.swieta_barbara pisze:
4 lata z grubsza.
To teraz nie jestem pewien wyniku.
Teraz też nie jest.swieta_barbara pisze:Wczesniej nie bylo dookreslone, ze rog to strefa.
Róg to żadna strefa.
Dookreślone było że musisz wjechać częścią swojej podstawki do określonej strefy stykając się z rogiem a nie że wystarczy dojechać do rogu bo to absolutnie niweluje jakiekolwiek chowanie się za obeliskiem/domkiem/ innym unitem.
Zdaje się wynikło to właśnie z owej dyskusji tank vs GG.
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
Abandoned
Abandoned
- swieta_barbara
- habydysz
Nieprawda, nie niweluje. Mozna sie tak ustawic, zeby nikt nie mogl dostawic sie do rogu. Wez sobie ludzika i poprobuj.
Rog to strefa.
Gralem wtedy z blessem, pamietam to dobrzebigpasiak pisze: Z tego co pamiętam najżarliwsza dyskusja była jak robson? wjechał tankiem na milimetry w strefę blessowi i jego Grave Guardom...
To teraz nie jestem pewien wyniku.
Rog to strefa.
Agreed. W IMO (do teraz tak twierdzę) mocno naciąganej szarzy Barb wyciągnął mi generała VC i zjadł batami na surowo.Byłem ja na tym turnieju, był Barbarossa. Ustalono zasadę "touch and go" którą Barb zastosował potem w rozpaczliwej szarży dotykając kancikiem Fell Bata herosa Fluffiego na Masterze bodaj w Lublinie.
Tym niemniej taka była oficjalna wykładnia sędziów i niestety było zaakceptowac. Teraz oficjalnie w ten sposób się gra.
Dodam że była to ostatnia bitwa na jednym z pierwszych stołów. W efekcie maska w plecy.
I człowiek się naumiał.
Pozdrawiam
Ja już kiedyś podawałem moją opinię co do szarż na róg.
Pewnie nikt nie pamięta więc w wolnej chwili napiszę
Myślę, że wielu osobom by się spodobała - gdyż IMO jest prosta, i nie prowadzi do umożliwiania szarż na siłę, takich, które są mocno wątpliwe
Barbara róg to ani 1 ani 2 strefa lub obie na raz - zależy od punktu siedzenia
Pewnie nikt nie pamięta więc w wolnej chwili napiszę
Myślę, że wielu osobom by się spodobała - gdyż IMO jest prosta, i nie prowadzi do umożliwiania szarż na siłę, takich, które są mocno wątpliwe
Barbara róg to ani 1 ani 2 strefa lub obie na raz - zależy od punktu siedzenia
Nie.swieta_barbara pisze:Rog to strefa.
Pkt nie może należeć do dwu stref jednocześnie.
Można ale jednostka równiutko ustawiona jedna obok drugiej z równym przodem dalej może być celem bocznej szarży?swieta_barbara pisze:Mozna sie tak ustawic, zeby nikt nie mogl dostawic sie do rogu
Wolne żarty.
Niedługo znów ktoś powie że szarżując od boku i dostawiając się do rogu od przodu to dalej możliwa szarża...
Świetnie...
Abandoned
Abandoned
O tym mówi AB do OnG str.16 w opisie od Squabble(...) including cast spells (...) , nie potrzeba było do tego odrębnej dyskusjiswieta_barbara pisze:
RB str. 73IMO animozja jest wlasnie taka zasada - nie zeby to mialo jakies znaczenie w dobie brody i quell animosity, ale tak dla pelnej jasnosci.JOINING AND LEAVING UNITS
(...)A character may never leave or join a unit of troops while it is subject to a compulsory movement rule.(...)
Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek
bigpasiak pisze:Nie.swieta_barbara pisze:Rog to strefa.
Pkt nie może należeć do dwu stref jednocześnie.
Można ale jednostka równiutko ustawiona jedna obok drugiej z równym przodem dalej może być celem bocznej szarży?swieta_barbara pisze:Mozna sie tak ustawic, zeby nikt nie mogl dostawic sie do rogu
Wolne żarty.
Niedługo znów ktoś powie że szarżując od boku i dostawiając się do rogu od przodu to dalej możliwa szarża...
Świetnie...
No wlasnie tez cos czuje, ze jak sie zasloni oddzial za oddzialem, to nagle wyjdzie na to, ze smoczek (przedniej strefie0 moze zaszarzowac na zasloniety unit, bo dostawi sie do "rogu"... ktory nalezy i do boku i do przodu.
Moim zdaniem wystarczy sie odpowiednio zaslaniac impassablami i oddzialami, a wszelkim takim przesuwaniom jednostkom powiedziec "ssij"- dla mnie to wał, to co pokazał Barbara dla przykladu
Dobry bylby zapisek, ze oddzial musi konczyc szarze w strefie "wiecej niz róg", na ktora szarzuje
Ostatnio zmieniony 24 mar 2010, o 22:55 przez Morrok, łącznie zmieniany 1 raz.
@ Remo nie ważne w lewo czy w prawo ważne żeby tak samo w całej Polsce. Bo Ls nie jest od wymyślania problemów (bo zwykle robią to gracze) tylko od ich rozwiązywania. a tak BTW to jakie armie wygrywają Wasze turnieje limited bez uściśleń
pozdro,
Ż.
P.S. a ad meritum kosmiczne manewry, latające regimenty i lewitujące tereny wszystkie współdziałające by szarża na punkt będący równocześnie tyłem i przodem była wykonalna... Qvo vadis Battlu
pozdro,
Ż.
P.S. a ad meritum kosmiczne manewry, latające regimenty i lewitujące tereny wszystkie współdziałające by szarża na punkt będący równocześnie tyłem i przodem była wykonalna... Qvo vadis Battlu
Ostatnio zmieniony 24 mar 2010, o 23:01 przez Żaba, łącznie zmieniany 1 raz.
Moja propozycja (kiedyś tam) była taka:
Aby dopuszczać szarże w której model wchodzący bezpośrednio do walki był w odpowiedniej strefie w momencie styku z przeciwnikiem (reszta oddziału - ta która do walki nie dojdzie nie jest istotna) . A nie dopuszczać takich w których model ten jest w strefie nieodpowiedniej (patrzcie mój obrazek)
Prawie.
Oddział mimo wszystko powinien być cały w strefie lub w znaczniej większości.
Oddział mimo wszystko powinien być cały w strefie lub w znaczniej większości.
Abandoned
Abandoned
Wyjątkowo zgodzę się z pasiakiem. Czy w takiej sytuacji:
Oddziały A i B stoją w jednej linii, bądź oddział A jest nieco cofnięty. Oddział C szarżuje na A.
Waszym zdaniem należy przesunąć oddział A lub B tak, żeby C się zmieścił? Nie wiem, ale coś mi się tu nie zgadza.
Oddziały A i B stoją w jednej linii, bądź oddział A jest nieco cofnięty. Oddział C szarżuje na A.
Waszym zdaniem należy przesunąć oddział A lub B tak, żeby C się zmieścił? Nie wiem, ale coś mi się tu nie zgadza.
O największy z wielkich! Co będziemy robić w tej edycji? To samo co w każdej głupcze... Opanowywać świat!
Opolski klub gier bitewnych "WarAcademy"
Opolski klub gier bitewnych "WarAcademy"