Magnetyczne podstawki pod regiment

Kompletne artykuły na konkretny temat.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Foalooke
Chuck Norris

Re: Magnetyczne podstawki pod regiment

Post autor: Foalooke »

Górken pisze:przepraszam jeżeli się pojawiło, ale ile magnesików i jakich dajecie na hellcannona oraz smoka chaosu spod van horstmana?
chodzi od podklejenie do walizki,aby ułatwić transport

i przy okazji jakie magnesy pod kawalerię a- w pełni plastikową, b- koń plastik, jeźdzeic - metal ,c- całkiem metalową?
Nie wiem jak jest z helką ale moj steam tank i smok mają pod podstawką odpowiednią metalową płytkę ( odpowiednio 100x50 i 50x50) i do walizki są mocowane 2 magnesami 10x1 mm - ciężko oderwać :)

co do kawy
a 5x2
b i c 5x2 2sztuki ( w przeciwległych rogach podstawki)
http://imperium-i-insze-wojska.blogspot.com/

Modelarstwo + opowiadania o imperium 8)

Awatar użytkownika
Górken
Falubaz

Post autor: Górken »

mhm wielkie dzięki... a jak już mam taką piątke kawy w movement trayu to zakładam że tray dajemy analogicznie do smoka itp 3(jeden na srodek) x 10x1 mm ?

Awatar użytkownika
Foalooke
Chuck Norris

jeżeli chodzi ci o mocowanie traya do walizki to ja stosuję 1 max 2 sztuki ( 2 pod większe bydlaki i ciężkie oddziały, obecnie tylko 25 metalowych GSów na to zasłużyło)
Jeżeli dasz więcej niż 2 na małej powierzchni będziesz miał problem z sunięciem z walizki, bo odrywanie może się skonczyć tym ze figsa zostanie ci w ręce a podstawka w walizce ;)

Gunnila
Mudżahedin

Post autor: Gunnila »

Ja mam cienkie blaszki wklejone w traye, więc nie ma możliwości ich przyczepienia magnesami do walizki. Po prostu używam małych gąbek do rozdzielenia oddziałów (konnica).

Awatar użytkownika
Foalooke
Chuck Norris

Gunnila, jak najbardziej się da ;) ja właśnie będę wklejał magnesy w podstawkę do czołgu( czołg stoi na rydwanówce i jest wkładany do standardowej) magnesy możesz wkleić w rant traya albo wyciąć kawałek plastiku pod magnes i wkleić tam jakieś o grubości 1mm;)

Gunnila
Mudżahedin

Post autor: Gunnila »

No cóż, technicznie niemożliwe jest tylko nałożyć hełm na lewą stronę, więc pewnie się da, ale nie widzę takiej potrzeby. Robota z dłubaniem w trayach, robieniem metalowego stelaża i noszeniem go potem w porównaniu do wykrzywionej kopii od czasu do czasu po zaczepieniu o gąbkę - wolę swoj sposób ;)

Awatar użytkownika
Ice-T
Kretozord

Post autor: Ice-T »

Z racji ze mój ojciec ma firmę dekarską ma świetny warsztat z maszynami do obróbki blachy (gilotyny krawędziarki itp), mam do nich dostęp a jak trzeba to i poradę ojca :D

Dla Śląska non top wycinam blachy pod treye i nie tylko, skrzynki, painting station (który tez pokaze, ale w innym temacie)

Moze komuś przyda się ten pomysł (trzeba mieć jedynie sprzęt do tego, jakis znajomy blacharz no i wiedzę bo nie łatwo gnie się na maszynach skomplikowane rzeczy tak zeby były wykonane z jednego kawałka, choc można do tego dojść metoda prób i błedów):

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Zalety omagnesowaną armie wraz z treyami pakuje/wystawia bardzo szybko, łatwo jest ją przenieść, figurki nie obijają się przy odrobinie rozumu, do takiej skrzynki jestem w stanie spakować przeciętną armię na 4-6k. Mieszczą mi sie tam bez problemu smoki, i inne wielgastwa, a jeśli nawet nie to zostawiona jest przestrzeń na całej wysokości gdyby było już coś naprawdę pokaźnych rozmiarów i potrzebowało duzo miejsca (szczególnie na wysokość), wysokości półek można ustawić różnie właściwie to nie problem ( ja mam tak by w dolnej mieściło się wszystko co duże, a na górnej piechota, kawaleria itp, półka na samej górze na kosteczki miarkę i booka) Co ważniejsze często na takiej skrzynce można usiąść i nic się jej nie stanie :D

Na swoim koncie mam juz wiele zrobionych skrzynek i mogę śmiało stwierdzić że to chyba najlepsze rozwiązanie na przechowywanie figurek jesli chodzi o czas/ilość miejsca/funkcjonalność/pieniądze (koszt takiej skrzynki jako całość pewnie wyjdzie około 100zł a to nic w porównaniu z wielgachną teczką GW w której i tak cieżko pomiescić figurek na kilka k nie mówiąc o large'ach)

Awatar użytkownika
Jasif
Masakrator

Post autor: Jasif »

Ajs buraku a moj wklad do skrzynki to juz k*rwa od roku poprawiasz ( krawedzie) :!: :evil:
paulinka17 pisze:Mówiłem, jabaniutki nawet oczka zmrużył z rozkoszy.
Dziedzic pisze:JH i UD razem, piekło zamarzło i serce Szaitisa pękło.

Awatar użytkownika
Ice-T
Kretozord

Post autor: Ice-T »

musisz wpaść :D na alko to sie poprawi coś :D

Awatar użytkownika
Duderson
Kretozord

Post autor: Duderson »

Foalooke pisze:Tank i smok mają pod podstawką odpowiednią metalową płytkę ( odpowiednio 100x50 i 50x50) i do walizki są mocowane 2 magnesami 10x1 mm - ciężko oderwać :)
)
A jak przykleiłeś te metalowe płytki do podstawek? Superglue wystarczy?
Lidder pisze:
-There's something large & nurgle-y coming first
To akurat proste - chodzi o podwyżki cen.

Awatar użytkownika
Foalooke
Chuck Norris

Klej montażowy do metalu - jednak z tym trzeba ostrożnie bo w dużej ilości zmiękcza plastik.

Drugim wyjściem jest wypełnienie spodu podstawki GSem i przylepienie do niego blachy ;) ( a jak puści to kropelka)

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

Distal - taki mocny klej dwu składniwy powinien dać radę.

Awatar użytkownika
Jagal
Niszczyciel Światów

Post autor: Jagal »

Przekopałem cały temat a i tak nie znalazłem kilku nurtujących mnie kwestii:

Jesli mam zrobione treje + kupie Blaszki -> podkleje te treje tymi blaszkami (trej ma ok 1,5mm grubości z kartonu) To czy modele podklejone magnesami pod podstawkami będą się trzymać pomimo przerwy jaką jest karton? Chodzi mi tez o to zeby figsy mogly byc transportowane w walizce z Bitspudła.

Chyba zrozumiale napisałem :P

Ma ktoś doświadczenia w podklejaniu bretki? Jak to wygląda w walizce z bitspudła z wysokością lanc, sztandarów etc? Ile się tam zmiesci lanc, czy da rade tam zrobić 2gie piętro na jakąś piechotę etc?

Ile się czeka w bitspudle na wycięcie blaszki na zamówienie (np. pod lance 75mm x 150mm?)
pzdr!
Kupię bretońskie modele z 5tej edycji:
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.

Snot Fanpage <<--- , klikać! ;)

Awatar użytkownika
Foalooke
Chuck Norris

Jagal,co do tekturowych trayow -blachę lepiej podkleić na tekturkę a nie pod (tzw insertami- co do mocowania traya do walizki to zawsze tekturę możesz przewiercić i podkleić w niej kilka magnesów. Ja rozważałem przerabianie starych plasikowych ale zarzuciłem pomysł - łatwiej jest z pelnymi metalowymi - wychodzi może minimalnie drożej za materiał ale znacznie prościej dorobić bandy ;)

co do walizy z bits pudla - wysokość 11 cm to w sam raz na jeden poziom lanc (moi impierialni rycerze mają do 8 cm wysokości) a co do pojemności - wymiary masz podane - wystarczy sobie przemnożyć ilość podstawek razy ich pole i będzie (w tej większej 433x28 powinien się zmieścić standart imperialny na ok 2500 ;) )

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

Jak będę miał zamówione blaszki z BitsPudla to porobię zdjęcia co i jak wykminiłem. Z moich obliczeń wychodzi, że w tej dużej walizce będę w stanie upchać armię VC na 5K, a to jest naprawdę dużo klocków piechoty :) +inne zabawki.

Od początku robię na magnesach. Teraz wszystkie stare traye wywalam i robię nowe na samym metalu. Cenię sobie niemarnowanie czasu na wyciąganie 100 figurek osobno i ustawianie w regimenty.
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Nie wygodniej podkleić cienka blachą? Ofc od wewnątrz ;D

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Ale wtedy nie przeniesiesz w blaszanej walizce za pośrednictwem 3-4 dużych i mocnych magnesów. A o to właśnie chodzi Mishy: mieć gotowy regiment na trayu, wyjęty z walizki i zdeployowany jednym prostym ruchem ręki :)
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Hmmm... No bo ja się tak przymierzam, aby to umagnetycznić moje DE, no ale szkoda trochę niszczyć te wszystkie movy :) A jakby tak wyciąć dno i przykleić blaszkę :>?

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

To żeś wykombinował :) więcej czasu ci zejdzie na wycinaniu.
Imho blaszki metalowe to nawet z blachy dachowej/parapetowej elegancko się robi. Kupiłem kiedyś za 20 zeta nożyce do cięcia blachy i jakoś sobie radzę.

Na krawędzie traya używam wąskich pasków korka. Niestety płytka metalowa potrafi się wygiąć a wówczas balsa pękać może nawet przyklejona poxipolem. Dlatego zmieniam wszystko na korka :)

Kiedyś robiłem z balsy traye i wklejałem w środek metalową blaszkę jak proponujesz, ale właśnie. W metalowej walizce czy w ogóle w walice to one się suwają i kicha. Poza tym 2mm balsa czy karton są grube i jak dla mnie gorzej się prezentują. Są wysokie krawędzie boczne na trayu i żeby jakoś to wyglądało trzeba robić skosy i dodatkowo się bawić. Nie chce mi się :)
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Dzięki za trochę Twojego doświadczenia :)
Aczkolwiek nie widzę robienia wielu nowych movementów(tak wiele ich nie ma, no ale lenistwo...). Blaszki bym mógł bez problemu załatwić jakiej grubości i wielkości bym chciał, więc to nie problem.
No a myślicie, że czym mógłbym to po przeklejac? Cyjanoakryl chyba nie da rady do trzymania takiej luźnej blaszki z kartonem :)

ODPOWIEDZ