Poczatkujacy

High Elves

Moderatorzy: Albo_Albo, Asassello

ODPOWIEDZ
Artemis
Chuck Norris

Post autor: Artemis »

A więc zaczynam przygodę z Warhammerem i HE i mam pytanko:
HE lepiej sprayować na biało czy czarno (podkład)?

Awatar użytkownika
Nilgar
Kretozord
Kontakt:

Post autor: Nilgar »

W zależności od tego jaki efekt chcesz uzyskać. Ja wszystkie swoje figsy smaruję na czarno i przez kolejne warstwy wychodzę do jasnych kolorów. W armii unikam białych szmat, szczególnie prześcieradeł ale przy siwych konikach wychodzenie od czarnego się sprawdza (jest to trochę roboty z kolejnymi warstwami ale cienie wychodzą konkretne).
Jeśli chcesz mieć armię w białych prześcieradłach być może łatwiej ci będzie strzelić wszystko na biało, a potem wrzucać cienie - nie wiem, nie potrafię zrobić tego tak aby efekt mnie zadowalał. Jest też metoda pośrednia zwana zenitowaniem tzn. najpierw kładziesz czarny podkład, a potem z góry i lekko po skosie, tak jak powinno padać światło, pryskasz bielą. Wtedy na miejscach, które powiiny być dobrze oświetlone łatwiej uzyskać żywe kolory

Awatar użytkownika
Guard
Chuck Norris

Post autor: Guard »

No ja swoje pierwsze HE jechałem na białym podkładzie i jak na początek efekt był całkiem przyzwoity. Potem przeciadłem się na czarny. Tobie też tak radzę. Wpierw biały a potem jak już się w malowaniu podszkolisz to czarny.
$$$ KUPIĘ KONIE do nowego tiranoc chariotu!!! (sztuk od 1 do 5) $$$

Awatar użytkownika
Nilgar
Kretozord
Kontakt:

ja niby też tak zrobiłem i efekt mi się podobał ale żona się śmiała z plastikowych elfów i koników ;)

Artemis
Chuck Norris

Wielkie dzięki, zaczną smarować czarnym, interesowałem się kiedyś modelarstwem batalistycznym (samoloty) i cieniowanie to podstawa :D

Awatar użytkownika
Nilgar
Kretozord
Kontakt:

Wybierz sobie jakiś konkretny schemat kolorystyczny. Nie polecam tych z kodeksu ale jak ktoś się w nich zakocha to czemu nie? Fajnie wygląda np. ciemny niebieski ze złotem albo ciemna zieleń również ze złotem.
W swojej armii się tego akurat nie trzymam, bo staram się żeby każdy oddział był trochę inny ale mam bardzo dużą armię to mogę sobie na to pozwolić... Powodzenia w malowaniu i graniu

Artemis
Chuck Norris

Obrazek

An Archmage may be included in your High Elf army as a Lord choice. A High Elf Mage may be included in your High Elf army as a Hero choice.
A więc który z tych panów to Mage a który Archmage?

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

dowolny... kazda figurka reprezentujaca maga moze byc zarowno arch magem jak i zwyklym magiem... ;) po prostu przed bitwa mowisz ktory to ktory... ;)

Awatar użytkownika
Nilgar
Kretozord
Kontakt:

U mnie akurat cała trójka posiada dopiero drugi poziom, za arcymaga wystaw sobie lepiej Teclisa, obojętnie 5 czy 6 ed - wygląda trochę dostojniej. Poza tym to naprawdę zależy od tego jak ich pomalujesz i co Ci pasuje, u mnie np. za jednego z arcymagów robi lekko skonwertowany faarseer z WH40K Eldrad Ulthran (to mi akurat pasuje do fluffu, bo on jest u mnie arcykapłanem Vaula - to tacy goście, którzy po przyjęciu do świątyni tracą wzrok od oglądania tego co w środku, więc te bezokie hełmy farseerów bardzo mi leżą pod tym względem).
Druga sprawa to decyzja czy będziesz ich wystawiał na piechotę czy na czymś. Jeśli na czymś to ja mi.in. używam do tego skonwertowanej konnej figurki Glorfindela z LotRa ale dobrym pomysłem jest również postawienie tych pieszych magów na latających dyskach (podobnych tzeentchowym) - naprawdę fajnie to wygląda, a grasz tak jak by siedzieli na konikach

Awatar użytkownika
Celedor
Kretozord

Post autor: Celedor »

A tak btw to wszystkie z tych modeli sa poprostu zajebiaszcze... Tylko w sklepie jednego znalazlem... I to tego na prawo... A tych dwoch fajniejszych... :roll:

Awatar użytkownika
Nilgar
Kretozord
Kontakt:

Dla mnie akurat z całej tej trójki to ten w środku jest najsłabiej wykonany, figurka jest jakaś płaska... dwie pozostałe są bardzo ok ;)
ObrazekObrazek
bardzo fajna kolorystyka, prawda?

lith
Oszukista

Post autor: lith »

To Twoi? Bardzo konkretni :) A kolorystyka swietna, to prawda.

Awatar użytkownika
Belaner7
Falubaz

Post autor: Belaner7 »

A mnie się niepodoba że kulke z pod magiczki zabrałeś,mnie się ona podoba. :wink: Ale jakość pomalowania jest bardzo wysoka

Awatar użytkownika
Celedor
Kretozord

Post autor: Celedor »

Nom kulki nadawaly jej jeszcze wiecej uroku :wink: A z pomalowania sa extra, fajna kolorystyka i wogule super... :)

Awatar użytkownika
Nilgar
Kretozord
Kontakt:

Panowie, dziękuję za Waszą wiarę we mnie 8) bardzo chciałbym tak malować, niestety obydwa dzieła są autorstwa pani Angeli Imrie, zdobywczyni Golden Demonów :? , której inne prace możecie obejrzeć tutaj http://www.blackmoor.ca/. Szczególnie polecam tego Gil-Galada http://www.blackmoor.ca/gwlotrgilgalad.htm, bo jest najbardziej w temacie

Artemis
Chuck Norris

Ile mag może mieć dispel scrolli?

Awatar użytkownika
Ice-T
Kretozord

Post autor: Ice-T »

high elficki 2 archymage 5
inni magowie też 2 a arcy 4 (my mamy scrole po 20 pts a inni po 25)
nie biorąc runsmitha i runelorda ;)

Artemis
Chuck Norris

TAAAAAAAAAAAAAAAAK!
Wiem że to offtop ale musiałem się podzielić z wami moją radością :D
Kupiłem pierwsze figurki - HElficki Battalion, Mage i Książkę Armi PL!!!
Pozdrawiam wszyskich HE graczy :D

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

bardzo ładnie :) pomaluj teraz to i chyba poczekaj jeszcze chwileczke... :)
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Awatar użytkownika
Belaner7
Falubaz

Post autor: Belaner7 »

no,jeszcze trzeba to będzie 2 silverami uzupełnić co prawda,no i odrazu przestroga,niebuduj im cg!jedynie muzyków!No i u archerów tak samo,u spirów to ja bym jednak dał ten cg,bedą ładniej wyglądali na półce,a potem pewnie i na polu bitwy(ale do tego potrzeba przeczekać jeszcze całe wakacje)

ODPOWIEDZ