Bretonnia Vocala - 09.11 - makieta wiatraka

Każdy może się pochwalić swoim dziełem i wystawić na pochwały lub krytykę. Oceniają zdobywcy Golden Daemona - przeszli, przyszli i niedoszli.

Moderatorzy: Ziemko, wind_sower

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
DawiZharr
Chuck Norris

Re: Bretonnia Vocala - 01.04 - treb pomalowany

Post autor: DawiZharr »

trebusz wyszedł świetnie :)
nindza77 pisze:2.Realmi...porażka. Widziałeś Ty kiedyś rycerza z kapalinem na łbie? oO I tutaj mam największe zastrzeżenie, to jest totalny brak klimatu tej jednostki u Ciebie.
Obrazek
prosze :) po lewej rycerz(templariusz) w kapalinie :)

nindza77
Wodzirej

Post autor: nindza77 »

No dobra ;) Niech Ci będzie, chociaż szczerze mówiąc takich świadectw w żadnym dokumencie nie wyczytałem, ale skoro jest... w porządku.

Chociaż dalej wieśniackie hełmy średnio mi pasują do rycerzy bretońskich :P Ale teraz już jest jak najbardziej ok.

PS: Podeślij mi na priv skąd ta rycina pochodzi, ok?
Natomiast wszystkim prawicowym purystom ideologicznym, co to rehabilitują nacjonalizm, moge powiedziec że odróżanianie nacjonalizmu od faszyzmu, przypomina poznawanie rodzajów gówna po zapachu;-)).

Awatar użytkownika
vocal
Masakrator
Kontakt:

Post autor: vocal »

jasne nindza, a co Ci historyczne źródła mówią o kolorystyce hipogryfów, bo szukam inspiracji...:P
figsy w fantasy mają fajnie wyglądać i jeden taki hełm na pewno nie zaszkodzi;] zresztą banda oprychów wygląda ciekawiej niż banda rycerzy z 5ed główkami;]

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

Zapowiada się bardzo fajna i ciekawa armia :) trebka wyszła imo bardzo dobrze =D>
Obrazek

nindza77
Wodzirej

vocal pisze:jasne nindza, a co Ci historyczne źródła mówią o kolorystyce hipogryfów, bo szukam inspiracji...:P
figsy w fantasy mają fajnie wyglądać i jeden taki hełm na pewno nie zaszkodzi;] zresztą banda oprychów wygląda ciekawiej niż banda rycerzy z 5ed główkami;]

Z tym że cały oddział ma wieśniackie hełmy :P

No i bretonia to w większości oddziały wzorowane na średniowieczu... wiec sam sobie dopowiedz czy powinny być w realiach czy nie :)

Szczerze powiem, że kusiła mnie na początku gra bretonią, właśnie ze względu na te podobieństwo do realiów^
Natomiast wszystkim prawicowym purystom ideologicznym, co to rehabilitują nacjonalizm, moge powiedziec że odróżanianie nacjonalizmu od faszyzmu, przypomina poznawanie rodzajów gówna po zapachu;-)).

Awatar użytkownika
DawiZharr
Chuck Norris

Post autor: DawiZharr »

i właśnie realmi Vocala bardzo dobrze oddają realia średniowieczne... tak właśnie powinni wyglądać rycerze idący do bitwy, a nie tak jak to zwykle widać na figurkach(z tymi wszystkimi duperelami na helmach i w ogole...)

nindza77
Wodzirej

Tak, fakt, te oryginalne figurki też są z gnoju chyba wyciągane. Z tym że moim zdaniem powinni mieć zwykłe hełmy garczkowe, czyli takie jak mają oryginalnie tylko bez ozdób rodowych :P

Ale koniec ot, bo to chyba nie na temat.

Awatar użytkownika
vocal
Masakrator
Kontakt:

mimo że na średniowieczu nie chce się ściśle opierać to w to w 9-10 wieku to mieli własnie takie 'wieśniackie' hełmy, może nie koniecznie z rondem ale garnki jak najbardziej. nawet odo z bretonni ma taki hełm. przyłbice będą mieli gralowcy- uberelita, questy maja za to wyglądać na prawdziwą bandę oprychów którzy szukają biedni tego grala, nie golą się, nie myją i przy okazji trochę dziczeją:P mam już parę pomysłów na malowanie i parę dodatków. i w zasadzie na prostych widocznych zmianach i dodatkach oraz schludnym malowaniu chce oprzeć tę armię, ma być do gry ale inna niż reszta bretek:) zobaczymy co mi wyjdzie;] na razie centerpiece już mam i parę brudasów do strzelania:P
ale co do gnoju to jak najbardziej, jakiś brud na dole bardingów, scratche, może gdzieniegdzie jakaś krew..;]

Awatar użytkownika
Codranger
Mudżahedin
Kontakt:

Post autor: Codranger »

Ładna bretka... A konie bretońskie od GW są chyba najgorszą rzeczą do malowania ;[
Kervyn pisze:gobbosy na godzinie drugiej, o Pani!
Sprzedam Styrodur!!!

Awatar użytkownika
Deliberitus886
Mudżahedin

Post autor: Deliberitus886 »

Ta postać z malowidła to raczej sierżant z czasów krucjat , rycerzem to on na pewno nie był . Ekwipunek mógł mieć podobny ale raczej znacznie rycerstwu ustępował.
Widzę Wszystko

Awatar użytkownika
Kefas
Masakrator

Post autor: Kefas »

trebuś pierwsza klasa! jeszcze tylko świnie ulep z gs i postaw na podstawkę ;)
aha! byłbyś zainteresowany obsługą do trebka?

Awatar użytkownika
loler
Wodzirej

Post autor: loler »

świetny trebusz, łucznicy też niczego sobie. Zapowiada się mega armia

Awatar użytkownika
Gniewko
Masakrator

Post autor: Gniewko »

Trebusz rewelacja, niczego mu nie brak, gratulacje :)

A kapalin był najpopularniejszym hełmem zarówno wśród piechoty, jak i rycerstwa, ze względu na cenę, łatwość wykonania, dostępność i walory bojowo-użytkowe, bo głowę chronił zdecydowanie lepiej od garnczkowego (choć pozostawiał odkrytą twarz), z resztą fakt, że utrzymał się w użyciu ponad 150 lat dłużej od garnka dobitnie o tym świadczy. Nie budujcie swoich opinii na filmach czy popularnych książeczkach z obrazkami w typie "Jak żyło się na zamku?".

Realmowie z kapalinami i łebkami na głowach - 200% klimatu, przynajmniej dla osoby interesującej się historią :)
Lepiej doma iść za pługiem, niż na wojnie szlakiem długiem.

Awatar użytkownika
Nijlor
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Nijlor »

Gniewko słusznie prawi.... Pod Grunwaldem najpopularniejszym hełmem wśród polskiego rycerstwa był kapalin. Rycerstwo mazowieckie i litewskie również używało kapalinu (nieco innego kształtu niż zachodnioeuropejski), a od nich przejęli je nawet rycerze zakonu NMP, razem z resztą typowego dla tego regionu uzbrojenia (sulice i małe pawęże)..... Fanom polecam modele historyczne w "naszej" skali, można na nich zbudować świetną bretkę :)

Awatar użytkownika
vocal
Masakrator
Kontakt:

realmy prawie gotowe, podstawek im brakuje jeszcze i flag, ale fotki pewnie za parę dni bo nie mam czasu na razie;)

Awatar użytkownika
vocal
Masakrator
Kontakt:

wreszcie trochę czasu na foty:) na półeczkę i kolejny unit na warsztat...;]

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Post autor: Kołata »

Zajebiści :)

Awatar użytkownika
Celedor
Kretozord

Post autor: Celedor »

Mega rycerze. Z czego chorągwie na lancach? :)
Blog o malowanych przeze mnie figurkach. http://celedorverminhorde.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

Fajowi, aczkolwiek jakoś zbyt jednolici. Brakuje mi większych powierzchniowo rozjaśnień i przyciemnień.

Awatar użytkownika
vocal
Masakrator
Kontakt:

@Celedor - chorągwie papierowe;] o wiele bardziej je wolę niż te plastiki nowe:/ koń pędzi a flaga wisi, bez sensu coś to wymyślili..:P

@Rasti - ja też bym wolał większe rozjaśnienia niż kreski ale to bym ich już w ogóle nie skończył:P poza tym na poziomie tt kreski estetyczniej wyglądają niż plamowe rozjaśnienia. bez ładnych przejść nie ma sensu robić plam moim zdaniem.

fajnie że sie rycerze podobają, następni w kolejce albo grale albo questy albo jakieś metale MAA;] choć jakiś heros mi też chodzi po głowie, a pegazy mialem już kiedyś zaczęte...:P

ODPOWIEDZ