Dlatych co z Kerimem spotkać się nie mogą !!!

Kompletne artykuły na konkretny temat.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Metalwalker
Wałkarz

Dlatych co z Kerimem spotkać się nie mogą !!!

Post autor: Metalwalker »

Witam umieszczam kilka porzytecznych porad dlatych co by chcieli wojować z pomocą Greena i czegoś się nauczyć a są z poza Wawy 8)

Masa Greenstuff i rzeźbienie Informacje Ogólne:

Mieszanie: jak wszyscy pewnie widzą pasek greena ma dwa kolory, żółty i niebieski. Mieszanie masy powinniśmy wykonywać lekko mokrymi palcami, aby uniknąć lepienia się masy do palców lub powierzchni, na której ją mieszamy. Zazwyczaj miesza się masę w stosunku 50/50 , w takiej konfiguracji green nadaje się do rzeźbienia przez około 40-75 min, materiał ma też średnią twardości, można za to regulować czas przydatności do obróbki dodając lub ujmując żółtą części. Czym więcej żółtego tym green dłużej nadaje się do wygniatania, ale i dłużej schnie oraz jest miększy, odwrotnie, gdy jest mniej części żółtej. Warto też dodać, że Green "puchnie" jak ciasto podczas schnięcia, efekt ten utrzymuje się zazwyczaj w pierwszych minutach schnięcia materiału, trwa zazwyczaj 0-35 min.

Obrabianie:

Najlepiej stosować wszelkiego rodzaju narzędzia dętystyczne (łopatki, kolce, dłubaki itp.), wybór ich zależy od rzeźbiarza i jego potrzeb. Dodatkowo warto zapatrzeć się tzn. "gumki”, czyli Clay Shakery (mniejsze rozmiary) i Color Shakery (większe rozmiary), przydatne mogą się okazać małe nożyczki i nożyk ewentualnie skalpel.

Obróbka Mechaniczna:

Greenstuff po zaschnięci niektórym wydaje się nie możliwy do obrobienia to nie prawda, można go przeszlifować lub wygładzić za pomocą bardzo drobnego papieru ściernego ( polecam P1000) lub przeciąć nożykiem albo skalpelem.
Cięcie nożykiem / skalpelem podczas schnięcia masy jest możliwe, ale zalecam ciąć zawsze w jedną stronę zaczynając zawsze od tej samej strony, i nie całe przecięcie zrobić od razu tylko małymi nacięciami, powoduje to, że nie zniszczmy sobie obrabianej powierzchni.

Materiały dodatkowe- tym mianem określam wszelkie ułatwiające lub przyspieszające pracę dodatki a są to:

1) Na pierwszym miejscu stawiam zawsze plastikard, vaka, plastik, PCF czy jak go nie nazwać zawsze chodzi o plastik ukształtowany na jakieś konkretne kształty, mogą to być płaskie kartoniki, ale też bardziej skomplikowane jak: ceowniki, płaskowniki, kątowniki, kratownice, walce o różnych przekrojach i kształtach oraz wiele innych. Takimi kawałkami plastiku można zastąpić wiele rzeczy Np: nity (najprostsza sprawa), śrubki, lufy, ostrza broni i dużo więcej, aż do wyrabiania całych części. Materiał ten ma dwie wady, jedną jest to, że jest trudno dostępny, bo ja w Warszawie na przykład znam tylko jeden sklep, który posiada szeroką ofertę tego materiału a jest nim HAS-Hobby na Ul. Dzielnej 7 ( wizawi Muzeum Pawiaka), podobno hurtownia, która sprowadza plastik do Polski znajduje się w Gdyni, druga to cena, bo uzupełnienie zapasu kosztuje od 50-100 plan. Ale mimo tych wad zalecam jego stosowanie.

2) Druga grupę stanowią druty, Kabelki i struny do gitary basowej. O ile kabelki nie wymagają opisania o tyle struny tak. Stosuję je jako rury preformowane, bo masek p-gaz i wielu innych rzeczy, zaletą jest to, że mają super kształt, dodatkowo można kupić je w zestawach gdzie mają różną grubości. Wadą jest problem z ich kształtowaniem, są twarde i mają tędencje do nienaturalnego łamania się, ale trochę zabawy z kombinerkami pozwala osiągnąć zamierzony efekt.

3) Pacynki, Lalki i Zabawki(HAHAHAH dorosły chłop za bawi się gumowymi dinozaurami taki tekst usłyszałem w pewnym sklepie zabawkarskim, w którym zapytano, po co kupuję gumowego dinozaura)
Pacynki lub kukiełki są to postacie zazwyczaj ludzkie, które zazwyczaj wyglądają jak ludek z drutu, istnieją też wersje z tzw. ciałem, pomagają w nie zagubieniu skali postaci i proporcji, niesamowicie też przyspieszają rzeźbienie. Pozostałe laki i zabawki można wykorzystywać jak pacynki do utrzymania skali i kształtu, ale też pozwalają ograniczyć zurzycie materiału, dodatkowo można wykorzystać tylko daną część, jaka wam się podoba lub jest niepowtarzalna.

4) Półfabrykaty, co zrobić jak potrzebujecie wyrzezać Np: 20 nóg do gąsienicy a nie macie na to ochoty. Odpowiedzią jest przygotować półfabrykat, jak to proste, robisz jedną "nogę" dajesz do powielania czy to w metalu, żywicy czy w inny sposób, w ten sposób otrzymujesz półfabrykat. Do tej grupy należy dodać wszelkiego rodzaju głowy z twarzami, bronie itp. dostępne na rynku internetowym i nie tylko (Np: Hasellfree takie sprzedaje), no i też wszelkiego rodzaju części z innych figurek to też swojego rodzaju półfabrykaty.

Wszelkie pytania proszę wpisywać tu , postaram się na nie odpowiadać w miarę swojej wiedzy :wink:

Awatar użytkownika
Ehx-ray
Wałkarz

Post autor: Ehx-ray »

gdzie dać te części do powielenia? i ile to kosztuje?

Spoko artykulik.

Awatar użytkownika
Metalwalker
Wałkarz

Dobre pytanie 8) , niestety nie ma na nie łatwej odpowiedzi, ja sma szukam rużnymi drogami, koledzy niektóre zakłady wykonują takie usługi , koszt zalerzy od ilości wykonywanych elemętów, ale nalerzy też pamiętać aby nie kopiować części innych firm poniewarz to już jest nielegalne i nie etyczne :? (i prosze panistwa bez postów w tej sprawie w tym temacie dobrze?)

Awatar użytkownika
Kerim
Master Convertor

Post autor: Kerim »

do tutoriali z tym!
Metal, od razu tam trzeba było dawać.
i co to za nik, jak byś miał wirówkę do metali?

sklep z plastikami jest również w pawilionach na Zielnej

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Słuchajcie Marcina, wie co mówi. W moim osobistym rankingu warszawskich konwerterów i dłubaczy wyprzedza go chyba tylko Kerim. Chociaż na konwertowaniu figurek do 40k zna się chyba nawet lepiej :)

I racja, zasługuje na przerzut do tutoriali.
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

Tomash pisze: I racja, zasługuje na przerzut do tutoriali.

Ale na litosc ! Po korekcie ortograficznej.... :roll:
Obrazek

Awatar użytkownika
Guard
Chuck Norris

Post autor: Guard »

Niezły tutorial. A co do tego punktu 1) to chodzi po prostu o platikowe elementy które można wykorzystać do formowania czy też tworzenia modeli?
$$$ KUPIĘ KONIE do nowego tiranoc chariotu!!! (sztuk od 1 do 5) $$$

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

ad 1) jeśli wierzyć Przemasowi (a ja mu wierzę ;) ) plasticard, na dodatek po trochę lepszych cenach, można dostać w sklepie modelarskim Tora-Tora w okolicach dworca Wileńskiego (Praga Płn.).
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Guard
Chuck Norris

Post autor: Guard »

Ale jaki dodatek? Do czego?
$$$ KUPIĘ KONIE do nowego tiranoc chariotu!!! (sztuk od 1 do 5) $$$

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

O bogowie... :roll:
Albo ja nie piszę po polsku, albo Ty w tym języku czytać nie umiesz...

Awatar użytkownika
Metalwalker
Wałkarz

Bless - korekta była jak nie pasuje nie czytaj, albo zostań nauczycielem 8) !!, co do czego to dodatek , najlepiej jako ostrze miecza, tarczę zrobić, kawałek pancerza, i takie tam drobiazgi, dodatki do podstawek. zastosowań jest wiele ogranicza je tylko wyobraźnia :D

ptasznik
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: ptasznik »

@metalwalkier a mozesz wklejic fotki tych narzedzi do obrabani chodzi mi przedewszystkim o te gumki, bo to nie bardzo wiem do czego jest i jak to wyglada:) dzieki....

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

Metalwalker pisze:Bless - korekta była jak nie pasuje nie czytaj, albo zostań nauczycielem 8) !!,

Korekta byla slaba, bo ciagle jest sporo bykow. Nie chce Cie obrazic - uwazam, ze tekst jest dobry merytorycznie i przydatny. Jedynie jego forma kole w oczy, o czym mozna sie przekonac niestety dopiero PO przeczytaniu (wiec propozycja, bym nie czytal, jak mi sie nie podoba, jest nieco absurdalna. Nie bede wiedzial, czy tekst mi sie podoba, jesli go nie przeczytam :) ). Generalnie zachecam do korzystania z Worda, Firefoxa, itp. To ułatwia komunikacje.
Obrazek

Awatar użytkownika
Metalwalker
Wałkarz

Niedługo wkleję tutorial o tym jak wykonać szybko i sprawnie szmatki, wtedy też na zdjęciach pojawią się narzędzia o ktore pytasz, dodatkowo posiwięcę im trochę opisów puźniej!!

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Metalwalker pisze:jak nie pasuje nie czytaj
Bardzo jestem uczulony na tego typu teksty. Nie rób tego więcej, ziom 8)

Awatar użytkownika
Metalwalker
Wałkarz

Gumowe Pędzelki

Jak widać na zdjęci istnieje kilka grubości takiego cudeńka, te największe nazywane są: Color Shaper( teoretycznie malarze używają ich do mieszania farb), drugi rodzaj to Clay Shaper. Poza wielkością różnią się one też twardością gumy, jaka została użyta na konikówki. Gumek używamy do wygładzania powierzchni greenstuffu, robienia płaskich powierzchni, oraz kątów ostrych. Tak naprawdę jak ktoś by się uparł można całą figurkę wyrzeźbić za ich pomocą. Dlaczego używam gumek ?. Odpowiedz jest prosta, ułatwiają robienie wszelkiego rodzaju płaszczy, szmatek, powiewających rzeczy, dają gładką powierzchnię po ich zastosowaniu, w przeciwieństwie do metalowych narzędzi.
Polecam je każdemu z obrabiaczy greena, czy to doświadczonemu czy nie. Jak je kupić, i tu jest mały problemik, o ile można nabyć te większe na ul. Mazowieckiej (podczas kupowania niestety trzeba cierpliwie wytłumaczyć obsłudze, o co chodzi), o tyle te małe są narazie niedostępne w Polsce, najlepiej je kupić na Internecie koszt około 3 F.

Obrazek

Awatar użytkownika
Kerim
Master Convertor

Post autor: Kerim »

może sprowadż do sklepu

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Podobno zagraniczne firmy zajmujące się produkcją i dystrybucją shaperów oferują dość kiepskie warunki resellerom. JAMA już próbowała. Ale jak dacie namiary na zagraniczne sklepy, które toto sprzedają, może coś się uda wynegocjować ;)

Awatar użytkownika
Szaman
Wyzwoleniec

Post autor: Szaman »

ja mam cala game malych shaperow, ale wszystkie kupowalem w jukeju. jest taki zajebisty sklep, w ktorym mozna dostac praktycznie wszystko (choc ceny najnizsze nie sa) - nazywa sie, z tego co pamietam, Hobby & Craft.
"I fart in your general direction" :mrgreen:

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

no wlasnie...
zwala bo wchodze niedawno do malutkiego sklepiku u mnie w Crieff [papierniczy i troche warhamca] i patrze a tu Clay Shaper's... :shock: normalnie mnie zamorowalo... i duze i male... po 13.50 £... co Wy na to?
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

ODPOWIEDZ