Dyskusja o balancing patchu

Rozwój i dyskusje na temat rozwiązań przywracających grze balans.

Moderator: Barbarossa

ODPOWIEDZ
Tandor92
Chuck Norris

Re: Dyskusja o balancing patchu

Post autor: Tandor92 »

No i Zmiana kosztu daje 1 spory bonus prawie nie do zrobienia przedmiotami, opłacalność kupowania dodatkowego Eq takiego jak włucznie, które na chwilę obecną zazwyczaj są za drogie.

Awatar użytkownika
Infernal Puppet
Masakrator

Post autor: Infernal Puppet »

Sprawa z przedmiotami jest jeszcze o tyle prostrza, że dosć łatwo jest przyjąć pewien "wzór" ( czy punkt odniesienia jak kto woli ), wedle którego byłby "od nowa" oblicznany koszt przedmiotów. Takim wzorem spokojnie mogły by być przedmioty krasnoludów, no, może z małymi wachaniami rzędu +/- 5 pkt. przy droższych itemach. Przedmiotów którym re-write by się przydał nie ma przecierz znowu az tak wiele ( choć mało też nie ).

Ogólnie pomysł z przedmiotami jest niezły. Choć nadal uważam, ze wszystkiego nie załatwi ( po prawdzie ingerencja w koszty jednostek też wszystkiego nie załatwi, ale znacznie wiecej niż same przedmioty ).
Mad Mike pisze:
kwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezara
Ach te uroki bycia ciągle głodnym ;) .

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

nie do konca tak jest.
nawet common itemy maja rozny koszt u roznych armii.

np.zupelnie inny potencjal ma +2S u ludzi (daje 6S) a zupelnie inny np w mortalach (gdzie boostuje do 7)
zupelnie inaczej patrzy sie na 4+ward ktory bylby zbroja/tarcza a np talizmanem.

no i co najwazniejsze->czesc itemow jest mozno niedoszacowana to prawda. ale bardziej trzeba spojrzec na mozliwe "kombinacje" /dla przykladu: AB do zielonych daje pare fajnych zabawek ale nie daje juz mozliwosci ich fajnego polaczenia przez co bohaterowie wychodza slabiutko/

Awatar użytkownika
Infernal Puppet
Masakrator

np.zupelnie inny potencjal ma +2S u ludzi (daje 6S) a zupelnie inny np w mortalach (gdzie boostuje do 7)
zupelnie inaczej patrzy sie na 4+ward ktory bylby zbroja/tarcza a np talizmanem.
Poniekąd prawda, ale sądzę, ze przedmiot dajacy to samo winien w każdej armii kosztowac tyle samo, a to czy heros z nim będzie lepszy czy gorszy winno być różnicowane przez jego własny koszt tak by słabszy lord miał siłę 6, ale był też wyrażnie tańszy od lepszego z siłą 7 ( dlatego wpienia mnie np. saurus który przy naprawdę dość niewielkiej różnicy w statach jest od mojego lorda chaosu prawie o 1/3 - 65 pkt ! - tańszy ).
Mad Mike pisze:
To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezara

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Post autor: Gogol »

Ło bosz.
Ale ale ale chaos lord ma WS 8 a nie 6 różnica jest taka, że słabi lordowie do walki mają właśnie 6 WS normalni mają 7 a lepsi mają 8+. Chaos lord klepie 75% lordów na 3+ natomiast większość lordów klepie saurusa na 3+ ba nawet sporo herosów jest trafianych przez niego na 4+

Ale ale ale ma wbudowany Eye of Gods

Ale ale ale ma wbudowany re roll paniki

Ale ale ale ma 7 inicjatywy co czyni, że koleś prawie zawsze bedzie bił pierwszy ... w przeciwieństwie do saurusa z 4

+15 pkt to koszt 3 inicjatywy 20 to koszt +2 WS'a
Do tego re roll paniki i Eye of Gods za pozostałe 30 pkt. (chyba nie tak źle)
Ma Ld wiecej ale saurus zdaje na 3 więc tego nie poruszam - na niektóre rzeczy lepiej jest miec wiecej na inne zdawać na 3

Awatar użytkownika
Infernal Puppet
Masakrator

Do tego re roll paniki i Eye of Gods za pozostałe 30 pkt. (chyba nie tak źle)
Raczej jednak :wink: . Re-roll paniki jest znacznie słabszy od cold-blooda, zaś oczko, czyli przymus pojedynków jest czasem bardziej karą niż premią. Dlatego piję do różnicy kosztów, wynoszącej włąśnie 65 pkt. Jakby różnica była podobna do tej jaką podałeś z róznicy statów ( czyli te 25-30 pkt. ) to było by całkiem ok. Przy czym uważam, że z tej pary Lord Chaosu jest ok, to saurus jest nieco niedokosztowany :) .
Mad Mike pisze:

Awatar użytkownika
Proch
Chuck Norris

Post autor: Proch »

fakt pomyliłem się :wink:

a co do saurusa i cold bloded to moim zdaniem jest to w porządku zrobione.. jak się porówna wszystkie + i minusy to wychodzi ze czempy są sobie równi i nie jestem tak przekonany jak ty że cold bloded jest lepsze od re-rolla
Ostatnio zmieniony 7 kwie 2010, o 17:10 przez Proch, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
M.T.
Kretozord

Post autor: M.T. »

Proch pisze: co o tym myslicie?
Myślę, że to nie to forum :P

Varinastari
Masakrator

Post autor: Varinastari »

Forum waśnie iż dobre. Wątek tylko nieodpowiedni.

Arbaal
Oszukista
Kontakt:

Post autor: Arbaal »

Proch mam nadzieję że się pomyliłeś i zadałeś to pytanie w złym dziale przypadkowo.
Niemniej jednak.
Klopa może strzelać do czegokolwiek objętego tym czarem ponieważ uderza z siłą 8 w jednym punkcie. Za to templejtka tam gdzie powinna zadawać obrażenia o sile 4 nie zadaje ich.
@edit: Przeczytałem czar. Poprawka. Na maszyny czar nie działa.
Ostatnio zmieniony 7 kwie 2010, o 18:39 przez Arbaal, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

co do herosów...

lord chaosu ma jeszcze opcję latania... lizaczek (no, chyba, ze saurus na terce też może latać ;) ) nie ma, na to też w jakiś sposób należy patrzeć.
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Post autor: Stan »

Nie ma terka, ma tylko małą i dużą jaszczurkę.
Że nie wspomnę o tym że lord Chaosu ma lepsze itemy i opcje wykupywania fajnych giftów.

Awatar użytkownika
Żaba
Masakrator

Post autor: Żaba »

pamiętajcie że wg GW tak "ważne" cechy jak inicjatywa czy WS są b drogie dlatego czarodziejka DE/HE jest duuużo droższa od heralda tzeencza :lol2:

pozdro,
Ż.

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

mag HE powienien być drogi w koncu ma ASF :lol2:
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Zwolin
Falubaz

Post autor: Zwolin »

rozwalacie mnie tą dyskusją o erosach

ja nie mam pojęcia dlaczego herald kosztuje mniej od maga HE i dlaczego wampir kosztuje tyle samo a jest świetnym wojownikiem ?
dla Emiel'a-regisa pisze:jeśli f(x), tak jak poprzednio opisuje pole widzenia jednostki, a raczej konkretnie "szerokość" widzenia w punkcie x, to całką tej funkcji będzie pole widzenia
Sf(x)= x^2+cx
funkcja ta opisuje pole objęte wzrokiem unitu
chciałeś to masz
jeśli pod x podstawisz podwojony M oddziału to masz pole obszaru zagrożonego szarżą

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

Zwolin pisze:rozwalacie mnie tą dyskusją o erosach

ja nie mam pojęcia dlaczego herald kosztuje mniej od maga HE i dlaczego wampir kosztuje tyle samo a jest świetnym wojownikiem ?
Bo herlak i vc nie moga robic flee!

Awatar użytkownika
BOGINS
Postownik Niepospolity

Post autor: BOGINS »

Gwoli ścisłosci to co mamy te nowe BP na weekend czy kiedy?

Awatar użytkownika
Żaba
Masakrator

Post autor: Żaba »

Que :?: :?: :?: co masz na myśli :?:

pozdro,
Ż.

P.S. Barb się domyślił :wink:
Ostatnio zmieniony 8 kwie 2010, o 19:08 przez Żaba, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

BOGINS pisze:Gwoli ścisłosci to co mamy te nowe BP na weekend czy kiedy?
Nowy BP zostanie opublikowany w ten weekend i będzie obowiązywał od przyszłego.

Doman-
Wodzirej

Post autor: Doman- »

czekam z niecierpliwością:D

ODPOWIEDZ