Modyfikatory armour save podane w zasadach maszyn

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Temple Guard
Falubaz
Posty: 1225
Lokalizacja: Warszawa Bemowo

Modyfikatory armour save podane w zasadach maszyn

Post autor: Temple Guard »

Dziś, czytając forum Druchii.net doznałem oświecenia ;) Byłem święcie przekonany, że Repeater/Reaper Bolt Thrower przy strzale 6 pociskami modyfikuje pancerz o -3, gdyż w zasadach jest napisane "...Strength of 4, with armour saves suffering a -2 penalty". Rozumiałem, że do tego -2 dodaje się kolejne -1 za S4. Tymczasem okazuje się, że jest to po prostu odpowiednik zasady "armour piercing" i modyfikator w sumie wynosi -2. Doświadczeni gracze na pewno to wiedzą, ale nowy gracz czytający booka do HE czy DE może (jak ja) zostać wprowadzony w błąd. Czy nie mogli napisać po prostu "Strength 4 armour piercing"? Jak to jest w przypadku innych maszyn? Jak coś ma podane w zasadach S5 -3 do save to rozumiałem, że w sumie pancerz jest modyfikowany o -5, ale wygląda a to, że żyłem w błędnym przekonaniu i modyfikator w tym wypadku wynosi -3. Proszę o wyjaśnienie tej sprawy.

Awatar użytkownika
TomCio
Masakrator
Posty: 2720
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: TomCio »

To drugie, że jak jest S5 -3 do sejwa to chodzi, że jest s5 i armor piercing.
Obrazek
http://www.pajacyk.pl <klikać w pajaca, bo wp***dol! Obrazek
a goryl we mnie mówi mi..

Awatar użytkownika
Temple Guard
Falubaz
Posty: 1225
Lokalizacja: Warszawa Bemowo

Post autor: Temple Guard »

TomCio pisze:To drugie, że jak jest S5 -3 do sejwa to chodzi, że jest s5 i armor piercing.
Dzięki, ale jak wytłumaczysz kwestię, gdy maszyna ma S5 -2 (chyba taki zapis rzucił mi się w oczy przy którejś Skaveńskiej lub Krasnoludzkiej maszynie). W takim razie po co by dodawali "-2", skoro to by nic nie zmieniało?

EDIT: Już rozumiem, po prostu zbytnio zasugerowałem się zasadą "armour piercing", bo handgun jest S4 armour piercing i zawsze tłumaczyłem to sobie jako S4 -1 do save, czyli w sumie -2 do save. Myślałem więc, że w przypadku maszyn jest podobnie i że zapis po S oznacza to ile dodatkowo się odejmuje oprócz modyfikacji w związku z S :) Tak czy inaczej jest to mylące no i myślałem, że strzał z Bolt Throwera jest choć trochę mocniejszy od strzału z handguna, a tu się okazuje, że są identyczne. No ale BT strzela 2 razy dalej :) Temat do zamknięcia albo nawet skasowania.
Ostatnio zmieniony 10 maja 2007, o 18:08 przez Temple Guard, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Izo
Falubaz
Posty: 1112
Lokalizacja: Front Wyzwolenia Pragi

Post autor: Izo »

Jesteś pewien, że było -2 AS? Bo jeżeli tak, to po prostu nie ma armour piercinga. Tyle. Natomiast, jeżeli jest zdanie "S5 armour piercing" to po prostu - 3 do save'a. Nie ma się tu chyba nad czym rozwodzić.

Nindox Arf
"Nie jestem powergamerem"
Posty: 151
Lokalizacja: Bielsko-Biała; Vendetta

Post autor: Nindox Arf »

maszyny są opisane w tabelkach w różnych AB, przynajmniej w Kraśkach tak jest i tam zawsze jest dokładnie napisane ile odejmuje dana maszyna do Asv.

wydaje mi się że w HE tez tak jest, aczkolwik nie jestem o tym święcie przekonany :wink:

pzdr

ODPOWIEDZ