Dyskusja o balancing patchu
Moderator: Barbarossa
Re: Dyskusja o balancing patchu
Mam nadzieje że usuną te niesprawiedliwe - 1 DD dla HE i dadzą shade warriorsą 2 bronie ręczne tak żeby moja kochana jednostka byla wystawialna
Mówi się trudno i idzie się dalej ...
- Barbarossa
- Mniejsze zło
Odpowiem w ten sposób. LS w obecnym składzie jest dość konserwatywna. Dominujący pogląd jest (jak go rozumiem) taki: pewien balans został osiągnięty, oczywiście nadal są armie lepsze i gorsze, ale poziom nierówności jest porównywalny z 6ed. Idealnego balansu nie osiągniemy, a próby jego zwiększenia wymagają znacznego grzebania w zasadach i niekoniecznie muszą być udane/dobrze przyjęte.
Dlatego w chwili obecnej zostaje mniej więcej, jak jest. Ogry dostają boosta, DoW w armiach nie DoW dostają klapsa, poza tym w zasadzie kosmetyka. Zapewniam Cię, że wg zasad BP WoCh jest mniej w dupie, niż bez BP, natomiast zgadzam się, że pozostaje słabą opcją. Osobiście uważam, że fajnie byłoby zrobić więcej. Od początku walczyłem o BP, potem o przedmioty do Orków. Ale naprawdę czuję, że idę w tym względzie pod prąd i są bardzo wyraźne granice tego, co jest możliwe do przeforsowania.
Tyle mojego.
Dlatego w chwili obecnej zostaje mniej więcej, jak jest. Ogry dostają boosta, DoW w armiach nie DoW dostają klapsa, poza tym w zasadzie kosmetyka. Zapewniam Cię, że wg zasad BP WoCh jest mniej w dupie, niż bez BP, natomiast zgadzam się, że pozostaje słabą opcją. Osobiście uważam, że fajnie byłoby zrobić więcej. Od początku walczyłem o BP, potem o przedmioty do Orków. Ale naprawdę czuję, że idę w tym względzie pod prąd i są bardzo wyraźne granice tego, co jest możliwe do przeforsowania.
Tyle mojego.
Jeśli za korzyść uważasz wystawienie Mortali bez działa przeciwko Lizakom z działem to ja tu nadal czegoś nie rozumiem... Helki w stedzia jak nie trafiały tak nie trafią a naprzeciwko zobaczą działko walace po smoku/rydwanach,helce bo Lizaki innych rarów i tak nie mają i w nosie mają zajęcie 2 slotów... VC mają akurat lepsze rary niż działka to samo reszta wierchuszki... Mengili nie znoszę, uważam za nieklimatycznych i mogą zajmować nawet 10 slotów ale nie kumam blokady na kombo helka i działko.
@Eltharion
to się nie stanie. HE nie potrzebują żadnej poprawki, jako calość. Jakby dać dodatkowe bronie SW to wielu innym oddzialom w calym battlu trzeba by bylo coś dopisać.
Czekaj na nowy book do HE, zapewne w przeciagu 2 lat już będzie
to się nie stanie. HE nie potrzebują żadnej poprawki, jako calość. Jakby dać dodatkowe bronie SW to wielu innym oddzialom w calym battlu trzeba by bylo coś dopisać.
Czekaj na nowy book do HE, zapewne w przeciagu 2 lat już będzie
- Barbarossa
- Mniejsze zło
A ja nie kumam w ogóle ograniczeń działek DoW i MMM. Zawsze uważałem, że te jednostki są dobrze wyważone punktowo i stanowią kontrę na to, co ostatnio na wszystkich stołach dominuje (duże large targety i monstery). Natomiast większość graczy i większość LS ma dość powszechnych działek DoW i Mengili: znudziło się. Najwyraźniej nie jest to kwestia balansu, ani kontry, tylko powszechnej niechęci do tych jednostek. Zmianę można postrzegać tylko w tym kontekście.Grolshek pisze:Jeśli za korzyść uważasz wystawienie Mortali bez działa przeciwko Lizakom z działem to ja tu nadal czegoś nie rozumiem... Helki w stedzia jak nie trafiały tak nie trafią a naprzeciwko zobaczą działko walace po smoku/rydwanach,helce bo Lizaki innych rarów i tak nie mają i w nosie mają zajęcie 2 slotów... VC mają akurat lepsze rary niż działka to samo reszta wierchuszki... Mengili nie znoszę, uważam za nieklimatycznych i mogą zajmować nawet 10 slotów ale nie kumam blokady na kombo helka i działko.
No teraz to rozumiem. Nie ma to nic wspólnego z balansem. Po prostu fobia. Dokładnie tak jak przypuszczałem.
Po prostu miałem nadzieję iż następny patch będzie wyglądał tak:
-utrzymanie świetnych zmian dla orków
-ustanowienie równie świetnych dla ogrów
-ścięcie całkowite działek w top 5
-ścięcie całkowite mengili poza de i dow
-ścięcie dział dow do 0-1 w armiach poniżej top 5
Powyższe zmiany zbalansowałyby battla do własciwego poziomu, można by spokojnie czekać na następne wypociny GW... Ale jak to w Polsce pieniactwo i widzimisię jest ważniejsze od sprawiedliwości i wyrównania szans... Weźcie proszę tego posta pod uwagę...
Po prostu miałem nadzieję iż następny patch będzie wyglądał tak:
-utrzymanie świetnych zmian dla orków
-ustanowienie równie świetnych dla ogrów
-ścięcie całkowite działek w top 5
-ścięcie całkowite mengili poza de i dow
-ścięcie dział dow do 0-1 w armiach poniżej top 5
Powyższe zmiany zbalansowałyby battla do własciwego poziomu, można by spokojnie czekać na następne wypociny GW... Ale jak to w Polsce pieniactwo i widzimisię jest ważniejsze od sprawiedliwości i wyrównania szans... Weźcie proszę tego posta pod uwagę...
Barbarossa: i dlatego zamiast mengili i hellcannona będe wystawiał same mengile : ]
eh powtarzam się ale nie mogę uwierzyć że balancing patch zmienia się we fluffing patch. Natomiast rozumiem wytłumaczenie i bardzo się cieszę że nie ma tu mącenia tylko jasno i klarownie powiedzane czemu tak a nie inaczej.
Nie chce wyprzedzać faktów i głosić cokolwiek przed wydaniem nowego BP ale wygląda na to że będziemy tury robić na stary : ]
wcale nie mieli kontry na mengile, poza Helką ,pociskami z magii i (4/6 z tęczy) czy smoka i podwójne zianie ..
na działa to każdy dysk jest kontrą ale działka DoW to nie jest tragedia dla kejosu żadna i nigdy nie była
gdzie tu się korzyści doszukujesz to nie wiem, chyba to że brało się te armatki i mengile świadczy o tym że były potrzebne
eh powtarzam się ale nie mogę uwierzyć że balancing patch zmienia się we fluffing patch. Natomiast rozumiem wytłumaczenie i bardzo się cieszę że nie ma tu mącenia tylko jasno i klarownie powiedzane czemu tak a nie inaczej.
Nie chce wyprzedzać faktów i głosić cokolwiek przed wydaniem nowego BP ale wygląda na to że będziemy tury robić na stary : ]
Armia traci drugiego rara...Jesli chodzi o WoC, to uważam, ze akurat ta armia bardziej skorzysta na braku dzial/mengili.
Akurat oni nie mieli na to kontry (ani na to ani na to)
A sami moga zastapic armaty hellcami.
wcale nie mieli kontry na mengile, poza Helką ,pociskami z magii i (4/6 z tęczy) czy smoka i podwójne zianie ..
na działa to każdy dysk jest kontrą ale działka DoW to nie jest tragedia dla kejosu żadna i nigdy nie była
gdzie tu się korzyści doszukujesz to nie wiem, chyba to że brało się te armatki i mengile świadczy o tym że były potrzebne
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2010, o 20:07 przez Jasiuuu, łącznie zmieniany 1 raz.
T
Jasiuuu pisze:Barbarossa: i dlatego zamiast mengili i hellcannona będe wystawiał same mengile : ]
No i macie swój fluff... Działka w Lizakach i mengile w Mortalach... Piękny balans...
Akurat w Babicach graliśmy moimi działkami przeciwko mengilom Jasia... Nie widziałem tam nic niefajnego ani nic przegiętego... Lepsze wrogiem dobrego: 1.6>1.7...
- Barbarossa
- Mniejsze zło
Nikt nikomu nie broni na turniejach stosować BP + takich ograniczeń DoW, jakie mu pasują.
A Co do hurtowego ścięcia armatek w TOP 5 - to jest podejście słabe. Raz, że niektóre armie z armatek korzystają, inne nie (więc bardziej ścina armie ze słabymi rare'ami,co nie musi być wyważonym podejściem). Dwa, że nie rozwiązuje problemu, jakim jest niechęć ludu do tych jednostek ogólnie.
A Co do hurtowego ścięcia armatek w TOP 5 - to jest podejście słabe. Raz, że niektóre armie z armatek korzystają, inne nie (więc bardziej ścina armie ze słabymi rare'ami,co nie musi być wyważonym podejściem). Dwa, że nie rozwiązuje problemu, jakim jest niechęć ludu do tych jednostek ogólnie.
Nikt nikomu nie zabrania nie puścić dziecka na religię a jaka jest presja wszyscy wiemy... Ogłosicie BP trzeba będzie na nim grać... Akurat w tej kwestii jesteście wyrocznią... Zróbcie to dobrze... Tak jak 1.5 zamieniliście na lepszy 1.6.Barbarossa pisze:Nikt nikomu nie broni na turniejach stosować BP + takie ograniczenia DoW, jakie mu pasują.
Jeszcze go nie znasz a juz jest zły...Grolshek pisze: Akurat w Babicach graliśmy moimi działkami przeciwko mengilom Jasia... Nie widziałem tam nic niefajnego ani nic przegiętego... Lepsze wrogiem dobrego: 1.6>1.7...
Przypuszczam, ze zamiar obciecia dzialek trafil w Twoja aktualną rozpe i robisz dym bez ogladania sie na calosc gry.
Tez gralem z dzialkami DoW i Meniglami. I nie podobalo mi sie to. Nie podoba mi sie to, ze przez te oddzialy nie ma sensu, bym do swoich rozpisek wrzucal np. giganta oraz rydwany. A chcialbym. Wiec jesli DoW faktycznie beda wyciete to tylko sie uciesze, choc sam do tej pory czesto wystawialem dzialko DoW. Dlatego, ze dzieki temu gra bedzie ciekawsza.
Grolshek:
Nie jest to fobia, jest to wywazenie opinii graczy/organizatorow.
Ty chcesz bana mengili w kazdej armiia a dzial tylko w top5.
Ktos inny bedzie chcial bana dzial w kazde armii a mengili tylko w top 5.
Czemy mamy brac pod uwage tylko Twoje zdanie?
Jasiuu, sorry, ale tylko Ty bierzesz mengili w chaosie i jesli bedziesz dla nich rezygnowal z rare'a bedzie Ci szlo gorzej.
Opcja mengili zostala w zasadzie tylko dla klimaciarzy.
Poza tym porownaj zasady BP nowego z zasadami ostatnich X Masterow , BP daje opcje mengili, zasady Masterow nie . Co wolisz, zeby Mastery olewaly BP w tej kwestii i zabranialy calosci DoW czy moze zastosowaly opcje posrodku?
Co ma robic LS?
a) twardo stac na stanowisku wolnosci DoW i byc konsekwentnie olewana przez orgow najwazniejszych turniejow
b) dostosowac troche swoje zdanie, ale jednak pozostawic opcje wystawiania DoW
c) pojsc w druga skrajosc i zbanowac DoW?
Ja uwazam, ze opcja b jest najbardziej odpowiedzialna, nie lubie radykalnych rozwiazan.
Nie jest to fobia, jest to wywazenie opinii graczy/organizatorow.
Ty chcesz bana mengili w kazdej armiia a dzial tylko w top5.
Ktos inny bedzie chcial bana dzial w kazde armii a mengili tylko w top 5.
Czemy mamy brac pod uwage tylko Twoje zdanie?
Jasiuu, sorry, ale tylko Ty bierzesz mengili w chaosie i jesli bedziesz dla nich rezygnowal z rare'a bedzie Ci szlo gorzej.
Opcja mengili zostala w zasadzie tylko dla klimaciarzy.
Poza tym porownaj zasady BP nowego z zasadami ostatnich X Masterow , BP daje opcje mengili, zasady Masterow nie . Co wolisz, zeby Mastery olewaly BP w tej kwestii i zabranialy calosci DoW czy moze zastosowaly opcje posrodku?
Co ma robic LS?
a) twardo stac na stanowisku wolnosci DoW i byc konsekwentnie olewana przez orgow najwazniejszych turniejow
Ja uwazam, ze opcja b jest najbardziej odpowiedzialna, nie lubie radykalnych rozwiazan.
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2010, o 20:32 przez Marek G, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Masakrator
Zdecydowanie. Wóz albo przewóz.c) pojsc w druga skrajosc i zbanowac DoW?
Tak nawiązując do radykalnych rozwiązań. Radykalne było dodanie o&g przedmiotów autorskich.
Bann DoW przy tym to Pikuś.
Pan Pikuś.
Widzę iż nie trafiłem na podatny grunt. Rezygnuje z argumentacji merytorycznej. Możecie obejrzeć śliczna armię WoCh u mnie na półeczce. No śliczna no. I macie kolejne Lizaki na ligach i turniejach do kompletu. Z działem DoW. Aaale czad. Kolejna armia z tysiąca z top5. Gratuluje podejścia. Nie dziwcie się że gracze wybierają siłę jeśli kierujecie się osobistymi animozjami zamiast zdrowym podejściem. Mogliście być wielcy, będziecie miałcy. Tyle.
Moim zdaniem ban DoW(dział i mengili) to dobry pomysł. Grolshek, co prawda nie będziesz miał działa, ale patrz na to z innej strony, twoi przeciwnicy też nie będą mieć dział ani mengili więc wyjdzie na to samo, za to rezygnując z czegoś bedziesz mógł wystawić 2 helkę.
-
- Mudżahedin
Marku ty jasnowidzu :] kiedy grałeś chaosem ostatnio że twierdzisz że mengile < hellcannon ?
jeśli zbanowaliście abomiancje jedną z dwóch to faktycznie Hellcannon trochę zyskuje ale na większość topowych armii mengilę są zdecydowanie lepszą taktycznie opcją
dziwny argument z tym że mastery banują... ja głownie na lokalach gram a te są równie zażarte jak mastery niekiedy , a do tego nie wszystkie mastery banują mengile działka i nie wszystkie będą dalej to robiły...
jeśli zbanowaliście abomiancje jedną z dwóch to faktycznie Hellcannon trochę zyskuje ale na większość topowych armii mengilę są zdecydowanie lepszą taktycznie opcją
dziwny argument z tym że mastery banują... ja głownie na lokalach gram a te są równie zażarte jak mastery niekiedy , a do tego nie wszystkie mastery banują mengile działka i nie wszystkie będą dalej to robiły...
d) zbanować DoW tam gdzie to niezbędne, zostawić tam gdzie to niezbędne (do zajęcia niezłego miejsca na turnieju np)Marek G pisze: Co ma robic LS?
T
Ja to wszystko wiem. I wrócę do totalnego standardu WoChu na dwóch helkach i maks magii ? Znów na tej samej rospie co rok temu ? Nieprędko... Pieklę się bo miałem nadzieje iż BP pójdzie w kierunku balansu a nie fluffu i jak każdy zawiedziony zieję goryczą... I będę grał nadal Lizakami choć właśnie kończyłem malowanie przezacnej armii WoChu do wystawienia bez żenady na masterach... I znów będziecie oglądali kolejne lizaki z działem... Fajne to ? Śmiem wątpić...Tandor92 pisze:Moim zdaniem ban DoW(dział i mengili) to dobry pomysł. Grolshek, co prawda nie będziesz miał działa, ale patrz na to z innej strony, twoi przeciwnicy też nie będą mieć dział ani mengili więc wyjdzie na to samo, za to rezygnując z czegoś bedziesz mógł wystawić 2 helkę.