Dyskusja o balancing patchu

Rozwój i dyskusje na temat rozwiązań przywracających grze balans.

Moderator: Barbarossa

ODPOWIEDZ
Rabsp
Masakrator

Re: Dyskusja o balancing patchu

Post autor: Rabsp »

Kubon... popraw awatar, wiesz wogóle co znaczy ten napis? -.- nie pisze się "Punks not dead", a "Punk's not dead"... jeden szczegół a znaczenie nie takie jakie byc powinno...

sry za offtop.

Varinastari
Masakrator

Post autor: Varinastari »

Dwie duże zmiany w OK I OnG<pojedyncza zmiana w jednej armii? I to nie drastyczna?
I don't get it..
Tak samo, gdybyście dokonali selekcji i wprowadzili dosłownie po jednej małej zmianie w armiach z ewidentnymi bublami w zasadach, nic by się nie stało. Balansu to nie zachwiałoby zapewne...

Awatar użytkownika
kubon
Falubaz

Post autor: kubon »

Rabsp pisze:Kubon... popraw awatar, wiesz wogóle co znaczy ten napis? -.- nie pisze się "Punks not dead", a "Punk's not dead"... jeden szczegół a znaczenie nie takie jakie byc powinno...

sry za offtop.
Nie bądz tak hej do przodu bo ci tyłu zabraknie :roll:
‎... And then God said 'Let metal bands have the most insanely awesome, twisted, kickass music videos known to man'.

And Satan said 'That's what I was thinking'.

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

Shino zacznij bez ironii i sarkazmu odpowiadać na posty bo zacznę traktować Cię tak samo. :?

Wy chyba wychodzicie z założenia że GW wydało mocne armie to im się należy power z zasady a reszta niech się martwi.
Słabsze booki zgłaszają problem jakim jest ilość i jakość nowych LT a receptą na to jest DoW cannon.
Co robi LS? Obcina cannony... Chyba średni to balans nie?
Ja w odróżnieniu od WoChu nawet magii na tyle mocnej nie mam żeby sobie z nimi poradzić...

Wish list? Nie żartuj sobie, konkretne pomysły były by bez problemu do ogarnięcia po porozmawianiu z odpowiednimi osobami a życzenia z kapelusza nawet nie zaproponowane... Wystarczyła by wola rozmowy a nie z góry stwierdzenie że nie należy się...
Już nawet nie wspomina się tego wish lista, usiłujemy tylko nie dopuścić do dalszego osłabiania szans na wyrównaną walkę z topowymi armiami.
Barbarossa pisze:Chcecie głębokich patchów z przedmiotami i zmianami zasad jednostek, re-balancingu kosztów?
Nie. Nie chce [- my bo mogę mówić tylko za siebie ]
W sumie wierzę że wrzasków Barb by nie było jeśli byście zrobili to sensownie.
Znaczy się z konkretnym kalendarium i rozmowami z konkretnymi graczami.
Brednie wyssane z palca od razu odrzucane i nawet nie dyskutowane.
Barbarossa pisze:LS nie zmieni już wiele do nowej edycji.
Spoko. Czekamy więc z niecierpliwością na nową edycję jednak byłbym bardzo wdzięczni jakbyście zrobili DoW 0-1.
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

twardochleb
Chuck Norris

Post autor: twardochleb »

Dziwie sie czemu jeszcze nie ma calkowitego bana na dzialka i mengile w BP... sory ale troche wam sie w dupach poprzewracalo jesli myslicie ze kazda armia musi miec dalekozasiegowe strzelanie z duza sila bo inaczej jest turbo plewa. Radzcie sobie tym co macie w booku.

Varinastari
Masakrator

Dziwie sie czemu jeszcze nie ma calkowitego bana na dzialka i mengile w BP... sory ale troche wam sie w dupach poprzewracalo jesli myslicie ze kazda armia musi miec dalekozasiegowe strzelanie z duza sila bo inaczej jest turbo plewa. Radzcie sobie tym co macie w booku.
Wybierz Demony :!:
One nie potrzebują działek.

Awatar użytkownika
kubon
Falubaz

twardochleb pisze:Dziwie sie czemu jeszcze nie ma calkowitego bana na dzialka i mengile w BP... sory ale troche wam sie w dupach poprzewracalo jesli myslicie ze kazda armia musi miec dalekozasiegowe strzelanie z duza sila bo inaczej jest turbo plewa. Radzcie sobie tym co macie w booku.
Grasz Demonami czy Wampirami ? :roll:
Dobra albo jestem idiotą albo nie wiem czemu nie umiem załatwić LT np. Treemanem. Może dlatego ze Smoki mają Lot i lataja w około Mojego drzewka jak chcą ? WW? Którzy spierdzielaja do pierwszego lepszego teroru lub szarzy? błagam :roll:
poza tym w booku mam ,, Możesz opcjonalnie wystawic jednostkę Psów Wojny w ramach wyboru jednostki Rzadkiej, chyba że zasady specjalne jednostek Psów Wojny stanowia inaczej"
‎... And then God said 'Let metal bands have the most insanely awesome, twisted, kickass music videos known to man'.

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

bigpasiak pisze: W sumie wierzę że wrzasków Barb by nie było jeśli byście zrobili to sensownie.
Hehehehe... Jakże się mylisz. "Sensowność", podobnie jak "prawo naturalne", "zdrowy chłopski rozsądek" a nawet "moralność", jest subiektywna. Dla przykładu - wiele osób uznałoby całkowity ban na jednostki DoW w armiach nie-Dow za sensowny. Ty pewnie nie. Jak LS nie zadecyduje, zawsze ktoś zarzuci nam działanie bez sensu. Za mało zmian, za dużo zmian, nie te zmiany, co trzeba, zmiany idące w "złą stronę" itd.

Jeśli chodzi o całościowy fix do battla, to mogę proponować wyłącznie tyle:
a) czekamy do nowej edycji
b) jeśli nadal będzie ten sam shit i chcemy robić pełny rebalancing, to trzeba powołać osobną grupę ludzi do tego i przyjąć dobrą formułę pracy. Osobiście wydaje mi się, że albo mała grupa (3 osoby) albo wręcz 1 despota + po jednej osobie z każdej armii wyznaczonej przez graczy daną armią jako konsultanci, bez prawa głosu. Formuła LS, gdzie połowa członków w zasadzie nie jest w ogóle przekonana do idei BP i dąży do rozwiązań minimalistycznych, a głosowania idą przez forum, jest wysoce nieskuteczna. Dlatego nawet sugerowałbym, by komitet decyzyjny był z jednej lokalizacji.

twardochleb
Chuck Norris

Widzisz to masz problem... akurat gram krasnoludami i nie placze ze nie mam co zrobic przeciwnikowi, ktory umijetnie sie skitra.

Jesli nie masz jak zabic smoka to skup sie na zabiciu reszty armii i zminimalizowaniu strat.

Varinastari
Masakrator

:lol:
Z niecierpliwością czekam na 8mą edycję i obligatoryjne, losowane misje.
I nowy wątek na forum Dwarfów pt." Jak do cholery mam dojść na drugi koniec stołu?"
Sorki, ale nie tędy droga. Równie dobrze możemy grać bez BP, gdyż to nasza wina, iż mamy słabe armie a inni mocne.

twardochleb
Chuck Norris

double post
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2010, o 20:57 przez twardochleb, łącznie zmieniany 1 raz.

twardochleb
Chuck Norris

Osobiscie jestem za calkowitym banem mengili dla wszystkich armii a cannonow tylko w lizakach (kwestia balansu). Ale denerwuje mnie jak gracze woch i we pisza ze bez dzial ni chuja sobie nie poradza.

Awatar użytkownika
kubon
Falubaz

Poniżej 2k nie mam zamiaru wystawiać działka ale na 2k i wiecej jedna zwykle jest bo trudno jednak złapać smoka treemanem czy ustrzelic z łuków (nie wystawie 100 łuczników przecież :roll: )

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Post autor: Grolshek »

"w dupach wam się poprzewracało", "ni chuja sobie nie poradzą"
Z taką formą wypowiedzi twardochlebie u mnie na podforum szybciutko byś się nauczył kultury języka... Tutejszy moderator to oaza cierpliwości... Mam nadzieję iż do czasu...
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2010, o 21:03 przez Grolshek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Jasiuuu
Undead, Flying, Lucky Git

Post autor: Jasiuuu »

Jak słyszę "groźby", że teraz już tylko mengile... Pusty śmiech...
Jak jesteście takimi fanami tych 2 unitów, zapraszam do Imperium albo DoW.
Darowalibyście nam widoku Mengili otoczonych śmietnikiem Ungorów.
Jacku to nie są groźby tylko faktyczny skutek BP, odwrotny z zamierzonym. To chciałem naświetlić i pokazać że jak coś robimy to po to żeby nie było odwrotnej reakcji : ]

i przestań pier5$#ić o mengialch w beastmenach bo
A) nikt nie będzie otaczał ich ungorami ->paniki
B) nie grałeś z tym jeszcze ani nie wiesz jak działa w praktyce (nie jest to armia która masakruje)

klawo Arbitrze jak nie potrafisz sobie z mengilami - dwarfami poradzić : ] jesteś chyba jedynym dwarfem w okolicy

a Pasiak nie prezentuje postawy : DAJCIE tylko NIE ZABIERAJCIE a to różnica : ]

Twardochlebie : poradzą sobie, ale gorzej. kolejny gwóźdź na drogę : ] zwłaszcza że dwie abomki jadą mi CAŁĄ armię :mrgreen:
Obrazek
T

twardochleb
Chuck Norris

"w dupach wam się poprzewracało", "ni chuja sobie nie poradzą"
Z taką formą wypowiedzi twardochlebie u mnie na podforum szybciutko byś się nauczył kultury języka... Tutejszy moderator to oaza cierpliwości... Mam nadzieję iż do czasu...
oh jaki delikatny uzytkownik sie trafil
zwłaszcza że dwie abomki jadą mi CAŁĄ armię :mrgreen:
taa wiem mi tez :P

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

Barbarossa pisze:Hehehehe... Jakże się mylisz. "Sensowność", podobnie jak "prawo naturalne", "zdrowy chłopski rozsądek" a nawet "moralność", jest subiektywna. Dla przykładu - wiele osób uznałoby całkowity ban na jednostki DoW w armiach nie-Dow za sensowny. Ty pewnie nie. Jak LS nie zadecyduje, zawsze ktoś zarzuci nam działanie bez sensu. Za mało zmian, za dużo zmian, nie te zmiany, co trzeba, zmiany idące w "złą stronę" itd.
Niestety masz rację...
Barbarossa pisze:Jeśli chodzi o całościowy fix do battla, to mogę proponować wyłącznie tyle:
a) czekamy do nowej edycji
b) jeśli nadal będzie ten sam shit i chcemy robić pełny rebalancing, to trzeba powołać osobną grupę ludzi do tego i przyjąć dobrą formułę pracy. Osobiście wydaje mi się, że albo mała grupa (3 osoby) albo wręcz 1 despota + po jednej osobie z każdej armii wyznaczonej przez graczy daną armią jako konsultanci, bez prawa głosu. Formuła LS, gdzie połowa członków w zasadzie nie jest w ogóle przekonana do idei BP i dąży do rozwiązań minimalistycznych, a głosowania idą przez forum, jest wysoce nieskuteczna. Dlatego nawet sugerowałbym, by komitet decyzyjny był z jednej lokalizacji.
:-k
Intrygujące...
Ciekawe na ile realne mogło by coś takiego być...
:-k

Panowie bez wycieczek osobistych.
Przecież można pogadać normalnie.
Szymon przecież wiesz o co chodzi.
Cannony nie są niezbędne jednak 2 tanki niestety zmuszają mnie do ucieczki w coś takiego...
Smoka można pokarmić badziewiem ale już 3 LT to maska...
Wiesz jak jest bo sam próbujesz WoChem pykać.
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

Gram czasem LT w kazdej ze swoich armii i wiem, ze akurat armatki (w dodatku pojedynczej?! przeciez przed jedna maszyna mozna pochowac nawet 10LT) DoW ze swoim D3 nie sa czyms, czego boje sie najbardziej. Jezeli bym jechal na 3 LT, to co mi ta jedna armatka zrobi? Społowi jednego LT? Nie ma to praktycznie zadnego znaczenia. No ok, moze na czolgi jest dobra, bo spolowiony czolg to warzywo (ale po pierwsze to byłby wyjatek, a po drugie przed czolgami akurat latwo sie schowac).

Armatka najbardziej boli fajne i sympatyczne rydwany. I to mi sie nie podoba. Bo przez powszechnosc armat rydwany kompletnie sie nie sprawdzaja na turniejach. Mi tam zal wystawiac tego Black Coacha albo Black Orka na rydwanie, bo jeden strzał armatki i kupa pointów w piach.

Konkluzja: moim zdaniem dzialka DoW maja nikle zastosowanie w tepieniu LT (najlepszy dowod, ze dzialka sa powszechne a i tak jest pelno LT). Obecnosc dzialek w rozpach sprawia, ze rzadko wystawiane sa najbardziej wrazliwe na armaty rydwany. I chyba maszyny, o czym nikt nie chce powiedziec otwarcie. Z tymi LT to mydlenie oczu.

Armatki nie sa ani przegiete ani potrzebne. Jedynie psuja zabawę. Dla mnie ten fakt sankcjonuje wszelkie cięcie armat i Mengili (przy ktorych sytuacja jest analogiczna).
Obrazek

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Na ile realne? BP był nierealny dwa lata temu, teraz się okazuje, że jak mówimy "nie musicie grać na BP" to słyszymy w odpowiedzi "w teorii nie trzeba chodzić w szkole na religię".

Mówimy w praktyce o napisaniu nowych Ravening Hordes do 8 ed. Może by się przyjęły, może nie - to zależy głównie od jakości tych zasad i zaangażowania sensownych ludzi w ich tworzenie. Mi się już zasady by GW znudziły, są dla 12-latków - i sądzę, że nie jestem sam. Pytanie ile jest osób, które są w stanie sobie powiedzieć "czniam GW, zasady wymyślone przez Polaków są lepsze więc będę robił na nie tury i grał w domu".

Z drugiej strony religijne przywiązanie do zasad "by GW" jest bardzo duże, do tego dochodzi opór ludzi, którzy a) lubią prostego battla i b) korzystają aktualnie na przegięciach. No i problem "międzynarodowej" sceny battlowej, która na bank na to nie pójdzie.

Tyle w kwestii realności.

A Bless - Ty się chyba z choinki urwałeś. Ja z działek DoW poluję na bloodthirstery, czołgi, abomki itp. szajs. Owszem, można je "schować", ale o to właśnie chodzi - schowane nie zagrażają mojej armii. Na pewno nie biorę dział DoW by polować na Twoje nieobecne w rozpiskach rydwany lub polować na pojedyncze modele z regimentów - z tym moja armia radzi sobie dobrze sama. Zresztą wystawisz parę razy, zobaczysz, że rydwany nie obsysają przez działa, ale przez ilość jednostek unbrejkable/stubborn i monsterów na stołach, radosne zasady uciekania itp. "problemy".

Bez dział LT może sobie zaparkować gdziekolwiek bądź, zyskując dodatkową przewagę nad armią przeciwnika.

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

Barbarossa pisze:
A Bless - Ty się chyba z choinki urwałeś.
No, skoro tak mowisz, to ja sie juz nie odzywam. :-8
Obrazek

ODPOWIEDZ