Empire VIIIed

Empire

Moderator: #helion#

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kokesz
Kretozord

Re: Empire VIIIed

Post autor: Kokesz »

Dlatego zmiana edycji nic nie da. Jeśli nie będzie tak głęboka by musiały powstać nowe RH, to nic się nie zmieni. Na osłabieniu kawalerii i wzmocnieniu piechoty przez zasady w podręczniku zasad Imperium może dużo stracić. Okaże się, że kawa będzie słaba, a piechota tak czy siak nie będzie miała szans z piechotą z innych armii. Różnice w poziomach AB są tak duże, że po prostu nie da się ich zniwelować przez zmiany w RB.
Obrazek

Awatar użytkownika
Murmandamus
Niszczyciel Światów

Post autor: Murmandamus »

Prawdopodobnie nie będzie już widoku samych piątek kawalerii do standardu imperialnego. Dodatkowo widzę korzyść pewną w oczyszczeniu się kadry dowódczej imperium przez masowe dymisję u imperatora generałów słabego serca(czy raczej apostat arcylektorów przechodzących na inny żołd ;) ) Pozostaną tylko najtwardsi i prawdziwi klimaciarze.
zapraszam na Polskie Forum Kings of War

https://kow.fora.pl/

Awatar użytkownika
ismael
Wodzirej

Post autor: ismael »

Jeśli chodzi o greatswordów to nowe zasady mogą działać na ich korzyść. Są relatywnie tani, więc można być spokojnym o to, że będzie drugi rząd, który będzie oddawał za zabitych z pierwszego. Tacy przykładowo Sword Masterzy, aby korzystać z tej zasady będą musieli mieć więcej modeli niż obecnie w oddziale, co znacznie go podroży, a wciąż stosunkowo łatwo ich wystrzelać. Do tego brak autobreaka przy fear outnumber sprawi, że olewamy bonus przeciwnika do CR za fear, bo i tak mamy stubborna.
Jeśli będzie strzelanie z 2 rzędów, to może da się stworzyć jakiś ultra defens i kawaleria będzie tylko do kontry, więc brak marszu nie będzie jej aż tak bolał.
Dodatkowo jeśli przejdzie zasada, że wszystko, również tylko częściowo zakryte templatką dostaje auto, aż miło będzie postrzelać z moździerzy.

Awatar użytkownika
morgan10005
Falubaz

Post autor: morgan10005 »

Przy podziale procentowym to raczej sobie nie poszalejmy (cannony i GS w specjalach), ale hordy swordsmenów mogą zalać stoły.

Raczej inne pytanie powinniśmy sobie zadać: czy będą Ravening Hordes czy jakoś tak.

Awatar użytkownika
#helion#
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: #helion# »

odnośnie samego podziału % to jeszcze nic konkretnie nie wiadomo, możliwe że będą restrykcje takie jak do tej pory plus %, wtedy ma to jakiś sens jeszcze, mnie osobiście interesuje sama mechanika w walce oraz ruch jak bardzo będzie zmieniony; czy nasza kawaleria będzie miała możliwości zdjęcia bardingu i np. tarczy, tzw. fast z 3+ save, jak z piechotą wyniknie, czyli heavy armour i broń dla przykładu, czy coś zrobią z pistolierami konkretnego, bo póki co nie są tak dobrzy jak w 6ed., wtedy był to szlagierowy oddział większej części rozpisek który dawał sobie radę z wszystkimi fastami a potrafił ugryźć klocki od boku również

Awatar użytkownika
Wilqu
Falubaz

Post autor: Wilqu »

Jest pogłoska że ciężka kawaleria z savem 2+ i mniej nie może wogóle marszować po stole..to zmienia całkowicie mechanikę gry ..poczekamy zobaczymy
Obrazek

Awatar użytkownika
mati.pl
Falubaz

Post autor: mati.pl »

3ba będzie shadow odpalać na magach, a nóż-widelec popychaczka będzię ;) zobaczymy co i jak, ja powoli staram się organizować jak najwięcej corowej piechoty, do tego czasu zasysam krew armią z Sylwanii ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Kokesz
Kretozord

Pod warunkiem, że magia cienia będzie mieć popychaczkę :wink:
Obrazek

Awatar użytkownika
mati.pl
Falubaz

Post autor: mati.pl »

no raczej :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Wilqu
Falubaz

Post autor: Wilqu »

http://www.warseer.com/forums/showthread.php?t=253845
zapraszam do lektury i rzeczowych dyskusji....będzie się działo..
Obrazek

Awatar użytkownika
Kokesz
Kretozord

Aż tak wiele nowości to to tam nie ma. Na pewno duży bonus dostaną WE, HE czy Bretonia w postaci strzelania łuczników z dwóch szeregów. Niestety kusznicy i muszkieterzy dostaną przez to po głowie.

Coś mi się widzi, że Imperium dostanie nieźle po uszach. Już chyba tylko artyleria będzie opłacalna.
Obrazek

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

Zależy jak dokładnie będą działały reguły promujące piechotę.
Może walce taniej piechoty (spear, halber, sword) będą miały rację bytu.
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.

Awatar użytkownika
Legion
Kradziej

Post autor: Legion »

Aż tak wiele nowości to to tam nie ma. Na pewno duży bonus dostaną WE, HE czy Bretonia w postaci strzelania łuczników z dwóch szeregów. Niestety kusznicy i muszkieterzy dostaną przez to po głowie.
Może ta zasada będzie jednak dotyczyła wszystkich strzelców, trzeba być dobrej myśli ;)
Vae victis!

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

Tylko wtedy walczcie z krasnoludami (kusze, handguny) i DE....
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.

Awatar użytkownika
Bestialski_Brokuł
Oszukista

Post autor: Bestialski_Brokuł »

Ja mam nadzieję, że właśnie tylko łuki dostaną tę zasadę. Jako, że obecnie to najsłabsza broń dystansowa z marnym s3 to moim zdaniem potrzebuje trochę "miłości" :wink: . Owszem jest move and fire, ale za to ustrzelić z łuku cokolwiek co ma T większego niż 3 i jakiś sensowny armour save to prawdziwa orka na ugorze :wink:

Awatar użytkownika
#helion#
Szef Wszystkich Szefów

dziwi mnie bezmyślność GW, naczelną sprawą, którą stawiają przy opisywaniu Imperium to organizacja, aż kipi od tego w kodeksach z tej i z 6 ed. Tymczasem podstawa armii, czyli moim zdaniem sierżanci (nikt ich nie lubi) oraz herosi zwani Kapitanami, nic nie wnoszą do pieszych jednostek imperium (tych klockowo-walczących), już kiedyś o tym pisałem podstawowy sierżant powinien coś wnosić do regimentu, ot chociażby reroll na panice/psychologii, kapitan zaś przynajmniej immune to fear i/lub panic, tymczasem nasze wojska uciekają szybciej niż możemy dojść do połowy stołu nawet, więc zastanawia mnie co takiego wprowadzą nowoczesnego i nowego w naszej kochanej armii, oby nie było gorzej, tzn. nic a jedyną nowością będą zakony na kawie i jakieś kosmetyczne dodatki :evil:

inną kwestią jeszcze, która mnie nurtuje to same statsy naszych wojaków, patrząc na inne armie i na zwykłych chłopaków powinni wprowadzić piechtę corową z WS4 I4, ale aby nie byli to sami swordsmani, natomiast GS-y moim skromnym zdaniem jako elita WS5 z możliwością Inner Circle czyli upgradowana S4, oczywiście taki oddział byłby 0-1 ale byłaby to elita, mogą kosztować wtedy 13-14pts. ale za to wiadomo z czym ma się do czynienia
takie luźne dywagacje, gdy patrzę na bretońskich nie wytrenowanych (wytresowanych przez sierżantów) chłopów czy inne Skaveny

Awatar użytkownika
Robbbb99
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Robbbb99 »

Ja się boję że 8ed nie wnieśie nic nowego ,tzn żadnych wielkich zmian dotyczących samych armii, a tylko zasad albo GW powinno nie wydawać ksiąg armii i wydać wszystkie naraz, albo co by bardziej zadowalało,wydać np 2 książki i umieścić w podręczniku zmiany do reszty ksiąg z 7ed, taki balancing patch. Bo zmiana zasad nie wyrówna wszystkich armii zawsze coś będzie gorsze a coś lepsze

Awatar użytkownika
-SaH-
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: -SaH- »

Co do zmian, to ja się boję znowu skasowania czegoś. Nie byłem przy zmianie z 5ed na 6ed ale mogę sobie wyobrazić, jakby zabrali mi War Wagony i Kislev... Z drugiej strony polepszyli Handgunny, Greatswordów... Boję się o przyszłość kilku jednostek, no ale cóż... Swoją drogą, myślę że dali War Altar na próbę - ile sprzeda się modeli, jeśli przywrócimy jednostkę? Od tego teraz tak naprawdę zależy przyszłość War Wagonów itp...

A co do statystyk.. No cóż, tak to już jest, że Imperium jest standardową armią dla tego systemu i nie będzie miała takich przegięć, ja już jakoś się to tego przyzwyczaiłem :) A co do trenowania, to mamy mega zasadę detachmentów - to klasyk i jeśli zabiorą mi ją w przyszłej edycji to.... to w domu będę grał w 6 albo 7 i tyle...
To fight Chaos on the battlefields, not to grow rich and fat in the golden halls of the capital, that is the purpose of our Cult! - Boomed Luthor's voice at the Council

Awatar użytkownika
Foalooke
Chuck Norris

Post autor: Foalooke »

-SaH-, jak to polepszyli ??

teraz mamy 24 cale, s4 ap a poprzednio było 24+d6 przy pierwszym strzale i też s4 ap
http://imperium-i-insze-wojska.blogspot.com/

Modelarstwo + opowiadania o imperium 8)

Awatar użytkownika
#helion#
Szef Wszystkich Szefów

zasada detachmentów jest już trochę stara, chociaż nie chcę żeby ktoś odebrał to jako marudzenie, odświeżenie jej nie jest proste, nawet nie wiadomo na dobrą sprawę jak mogłaby ewoluować, bonusy od głównej jednostki (typu sztandar, muzyk) czy zwiększenie zasięgu, z 3" do 5?? nie wiem, nie obraziłbym się gdyby wprowadzili mixed formation, coś na kształt czworoboków najeżonych włóczniami/halabardami a w środku strzelcy, taki ruchomy bunkier, modlę się aby wróciła zasada fusilade na pistolierach, wtedy nie ruszałem się z domu bez nich, teraz stawiam na outriderów, głównie przez zasięg i 360 stopni, do tego ilość strzałów (ani jedni ani drudzy nie znikną raczej bo mają dopiero co zrobione figsy);
boli mnie jeszcze słąba alternatywa dla księdza; altar to główny lord, chociaż nie należy go uważać za remedium na wszystko, a szkoda, nie jest to 6ed. na turniejach spotykało się wszystkich lordów, sam często grałem nawet na Grand Masterze puszce, jako najtańszym z lordów. Wtedy też czołg był dla mnie niezbyt atrakcyjny, częściej dwie helki zabierałem (zawsze :?: )

ODPOWIEDZ