W tym roku jak da Bozia mam miec troche wiecej czasu dla WFB, zastanawiam sie czym lepiej grac bretka czy WoChem, na poczatek moja wizja bretonni, punkty powwiny sie zgrubsza zgadzac. Komentaze mile widziane. :
Core:
8xErrants (FCG)+War Banner
8xErrants (FCG)
6xRealms(Music)
13xBowman Skirmishers, Music, Brasiers
Special:
4xPegasus Knights (FCG)
3xPegasus Knights (Music)
3xPegasus Knights (Music)
Rare:
5xGrail (Music)
1xTrebushet
Hero:
Lord:
Pegasus, Grail Vov, Enchanted Shield, Lance. Morning Star
Bsb:
SoM(Słomka), GGH(Hełm), Grail Vov
Damsel, 2lv, warhorse, dispell,dispell
Damsel, 2lv, warhorse, dispell
Damsel, 2lv, Falcone horne
Generlnia meskie bicie po ryju z lekkim wsparciem czyli to co bretonnia lubi najbardziej, jak juz pisalem komentaze mile widziane. WoCh wrzuce pozniej.
Bretka_2350
Ciekawa rozpiska, podoba mi się podejscie do generała po taniości bo fakt faktem czasami gowno robi oprocz stania za laskiem i dawanie ld.
IMO Warbanner powinien byc na gralach. No i sztandar na nich również nalezy wrzucic
Nie wiem czy nie lepsze byloby wywalenie magiczki z falconem, przerzucenie falcona na lorda, wywalenie 3 luczników i muzyka z nich i wsadzenie jeszce 2x10 luczników. Jak sie nie miesciloby zawsze 1 realm moze wyleciec.
Na BSB lepiej Dać zamiast slomki Virtue of Discipline, znakomity solista.
Pograj i podziel się wnioskami.
Pzdr!
IMO Warbanner powinien byc na gralach. No i sztandar na nich również nalezy wrzucic
Nie wiem czy nie lepsze byloby wywalenie magiczki z falconem, przerzucenie falcona na lorda, wywalenie 3 luczników i muzyka z nich i wsadzenie jeszce 2x10 luczników. Jak sie nie miesciloby zawsze 1 realm moze wyleciec.
Na BSB lepiej Dać zamiast slomki Virtue of Discipline, znakomity solista.
Pograj i podziel się wnioskami.
Pzdr!
Kupię bretońskie modele z 5tej edycji:
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.
Snot Fanpage <<--- , klikać!
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.
Snot Fanpage <<--- , klikać!
Tez mi sie podoba lord po taniosci, bo nie ma plakania jak go sie straci.
Zrobilbym na Twoim miejscu tak 8 realmow z WB , 8 errantow z EB i 5tka errantow golych.
Do tego na pewno 2x10 lucznikow - nie wiem gdzie szukac pktow , pokombinuj.
Zrobilbym na Twoim miejscu tak 8 realmow z WB , 8 errantow z EB i 5tka errantow golych.
Do tego na pewno 2x10 lucznikow - nie wiem gdzie szukac pktow , pokombinuj.
Thx za rady. Odnosnie zmian to najbardziej mnie kusi zmiana trebuszeta i 1x realma na 2x10 lucznikow z brasierami. Ewentualnie trebuszeta i realmow na zwiekszenie grali do 6,1xlucznikow i zamiane magiczce srolla na Silver Mirror.
Czego raczej nie zmienie to ilosci errantow (bo lubie duzo i tanio), jak bym mogl to realmow bym na kolejna 8 errantow wymienil .
Co do samej rospiski to Lord jest pro bo jest tani;
Magiczki 3x2lv to juzc alkiem silna magia, daja trzy czary na ture, zazwyczaj bralem 2x beast 1xlife i praktycznie nie ma mozliwosci zeby nie miec czegos fajnego;
BSB - chece poprobowac SoM zamiast Dyscipliny, poprostu bsb ma byc do innych celow ;
Co mnie boli na obecna chwile to mocne grubasy (smok DE, Star Dragon a juz najbardziej Blodek) i nie bardzo mam koncepcje jak takie bydle pokonac;
Dalsze komentaze mile widziane .
Czego raczej nie zmienie to ilosci errantow (bo lubie duzo i tanio), jak bym mogl to realmow bym na kolejna 8 errantow wymienil .
Co do samej rospiski to Lord jest pro bo jest tani;
Magiczki 3x2lv to juzc alkiem silna magia, daja trzy czary na ture, zazwyczaj bralem 2x beast 1xlife i praktycznie nie ma mozliwosci zeby nie miec czegos fajnego;
BSB - chece poprobowac SoM zamiast Dyscipliny, poprostu bsb ma byc do innych celow ;
Co mnie boli na obecna chwile to mocne grubasy (smok DE, Star Dragon a juz najbardziej Blodek) i nie bardzo mam koncepcje jak takie bydle pokonac;
Dalsze komentaze mile widziane .
Na takie stworki masz kilka możliwości:Co mnie boli na obecna chwile to mocne grubasy (smok DE, Star Dragon a juz najbardziej Blodek) i nie bardzo mam koncepcje jak takie bydle pokłonąć;
1. Ostrzał z 2 Trebków, ale grale też są ważni.
2. Straszak z Killing Blow ( ja na nim gram, ale jak chcesz mieć taniego generała to nie polecam, bo to właściwie ok. 50% szans, że zabijesz w 1 turze, a jak nie zabijesz to może być krucho)
3. Ta opcja byłby chyba najlepsza, gdzieś u nas na forum ją znajdziesz. Używasz tego flacon horna, następnie podbijasz gralami (najlepiej w ilośći 9) i resztą jednostek jak najbliżej można do smoczka. Ten ma teraz dwie możliwości, albo cię zaszarżować, albo stać i się gapić (może spróbować uciekać, ale z 6 MV daleko nie zajdzie). Jeżeli ci zaszarżuje to krzyczysz challange, zdajesz jak najwięcej wardów ,a następnie LD. To ostatanie radze poprawić generałem, bsb oraz warbannerem, albo tym co 3d6 rzucasz na LD (polecam ten 1). W każdym razie, jak już zdasz breaka to pegazami możesz się dostawić od tyłu lub boku, bsb od 2 flanki lub lancą i teraz smoczek musi zdawać LD.
Wiem, że to wygląda trochę jak mission impossible (no bo niby jakby to zrobić, żeby przeciwnik nie zareagował resztą jednostek), ale czasami wychodzi, no i boli to, że 70% armii męczy się ze smokiem . Ogólnie bretą strasznie ciężko ubić coś z wieloma woundami i T6, ale to jest wykonalne i takie smoczki bolą niemalże każdą amię kwiatu rycerstwa.
Ogólnie to trochę późno odpowiedziałem, ale chyba nie szkodzi .
Falcon horn + szarza mounted yeomenow z czempionem (jak zdadza terror), wolasz challange, smok nabija kosmicznego overkilla ale ginie tylko czempion, reszta nie zdaje brejka i ucieka, smok musi Cie gonic bo ma hate. Natepnie liczysz na to ze wyladuje w takim miejscu goniac Ciebie ze nie bedzie mial juz gdzie spierdolic.
Mi sie sprawdza klocek 25 men@armsow z FCG. Szarzuja/sa zaszarzowani, czempion wola pojedynek i masz na starcie 5 CR statica, a on na maksa moze nabic 6 CR, a z uwagi ze masz muzyka to w razie remisu i tak wygrywasz. Oczywiscie przeciwnik musi nie zdac Ld co na 10 dreadlorda moze byc ciezkie. No ale ryzykujesz 150 punktow w razie wtopy, a z 2 rundy przy dobrym wietrze mozesz potrzymac takiego smoka.
Pozdrawiam
Pelzak
Mi sie sprawdza klocek 25 men@armsow z FCG. Szarzuja/sa zaszarzowani, czempion wola pojedynek i masz na starcie 5 CR statica, a on na maksa moze nabic 6 CR, a z uwagi ze masz muzyka to w razie remisu i tak wygrywasz. Oczywiscie przeciwnik musi nie zdac Ld co na 10 dreadlorda moze byc ciezkie. No ale ryzykujesz 150 punktow w razie wtopy, a z 2 rundy przy dobrym wietrze mozesz potrzymac takiego smoka.
Pozdrawiam
Pelzak
"Lepszy mały ale własny i z przodu, niż duży ale cudzy i z tyłu..."
Jesli bola Cie grubasy to wywalenie trebka tymbardziej mija sie z celem.
On przeciez niezawsze ma cos zrobic, on straszy i czasem to naprawde wystarczy.
Poza tym to mega dobra rzecz na taki czolg, z ktorym breta nie ma lekko.
On przeciez niezawsze ma cos zrobic, on straszy i czasem to naprawde wystarczy.
Poza tym to mega dobra rzecz na taki czolg, z ktorym breta nie ma lekko.