8 Edycja Warhammera I

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Re: 8 Edycja Warhammera

Post autor: Rasti »

No ciekawe, ciekawe.

Jasiu, to DE były aż tak plewne w 6 edycji :)?

No ja proponuję jednak trochę poczekać. Obcięcie marszu ciężkiej kawalerii OK. Mi się podoba. Losowa szarża... hmmm... Oby tylko nie nazbyt losowa ;/

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Dla mnie K3 jest w sam raz losowe. 2K6 to już przyciężkie, w praktyce szarża ciężkiej kawy na 14" to już spore ryzyko, a nawet deklarując szarże na 12" można się przejechać.

Awatar użytkownika
Kotlet
Wodzirej

Post autor: Kotlet »

Barbarossa pisze:Nie, od 9 do 19. Zależy, jak rzucisz.
Myslalem o boar boyzach. 14 szarzy, d6 z waagh, d6 z banneru i 2d6 z 8ed dorzutu. 8)
Obrazek

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Chyba nie 14" szarży. Szarżujesz na wartość M+2K6. Więc w sumie M+4k6 wyjdzie, czy jakoś tak...

Robson
Niszczyciel Światów

Post autor: Robson »

już widze te funnowe 1. turowe szarże na 31" omg :P
RIP
Ziemko pisze:Ja Robert Mrozek kajam się przed Wami wszystkimi, zrobiłem błąd, chcemy bardzo wygrać, ale nie zrobiliśmy tego umyślnie, padamy na kolana - WYBACZCIE

Awatar użytkownika
Infernal Puppet
Masakrator

Post autor: Infernal Puppet »

W sumie bretka i gobosy potrafią tak już teraz :wink: .
Mad Mike pisze:
kwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezara
Ach te uroki bycia ciągle głodnym ;) .

Awatar użytkownika
Solider
Falubaz

Post autor: Solider »

Szkoda, że do lipca jeszcze tyle czasu. Te plotki i brak pewności, co jest prawdą, a co nie mnie dobiją. :evil:
"Three things make the Empire great: faith, steel and gunpowder".

- Magnus the Pious
Dymitr do Lohosta pisze:Wrocław nie jest częścią Śląska, który jest powszechnie rozumiany jako Górny Śląsk, geograficzny matole
No, nie inaczej !!!

Awatar użytkownika
Infernal Puppet
Masakrator

No bez przesady, do premiery przecież jeszcze ponad 2 miesiące :P :wink: , nie ?
Mad Mike pisze:
To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezara

Awatar użytkownika
Solider
Falubaz

Infernal Puppet pisze:No bez przesady, do premiery przecież jeszcze ponad 2 miesiące :P :wink: , nie ?
To ponad 2 miesiące udręki i wyczekiwania. :wink:

- Magnus the Pious
Dymitr do Lohosta pisze:Wrocław nie jest częścią Śląska, który jest powszechnie rozumiany jako Górny Śląsk, geograficzny matole
No, nie inaczej !!!

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

W moim wypadku 8 ed. decyduje o tym, czy w ogóle się jeszcze będę bawić w żołnierzyki. Udrękę czuję, czytając zapowiedzi. Sugerując się niektórymi plotkami: gra, w której rzucasz 2k6 na ilość kości powera w fazie magii oraz 2k6 na to, czy szarża dochodzi, jest raczej żenująca.

Awatar użytkownika
Solider
Falubaz

Barbarossa pisze:W moim wypadku 8 ed. decyduje o tym, czy w ogóle się jeszcze będę bawić w żołnierzyki. Udrękę czuję, czytając zapowiedzi. Sugerując się niektórymi plotkami: gra, w której rzucasz 2k6 na ilość kości powera w fazie magii oraz 2k6 na to, czy szarża dochodzi, jest raczej żenująca.
Uważaj, bo znowu ktoś napisze, że marudzisz/płaczesz/narzekasz lub coś innego. :wink: Co do wypowiedzi to zgadzam się, ale nie trać nadziei zawsze zostaje BP. :mrgreen:

- Magnus the Pious
No, nie inaczej !!!

Awatar użytkownika
Infernal Puppet
Masakrator

Taa, zobaczymy czy potwierdzą się moje czarne przewidywania, ze WoCh będzie 8 ed. tak plewny, ze nie będzie dyskusji o tym czy, tylko jakie zmiany w BP dlań wprowadzić. Oby nie :mrgreen: .

Tym czasem parę plotek wiecej :
* Stepping up. – Harry/ Avian

* Horde
Fight in 3 ranks if 10+ wide (4 with spears). - Avian.
OR
Some benefit to fighting in large units, may automatically become stubborn beyond a certain unit size. – Harry

* One Save to ruin them all!
Models will only ever get one save (be it ward, mundane or magical armour). No word yet on whether regeneration is included. From Alessio himself!

* 40mm models
40mm models moving to 3 model-wide ranks. Ogre sized models are officially being put into their own size category (finally).
* Crush them!
Additional stomp/crush attacks for big infantry (ogres, trolls, etc) to represent them trampling lesser races underfoot. Bigger bonus for large creatures like giants. These are not impact hits.

* Fewer armour save modifiers

* Chariots
S7 autokill is gone. (edit: possible speculation)
Mad Mike pisze:

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Zniesienie autokillu na rydwany i piechota 40mm szereg od 3 ludkow to chyba nieliczne z mozliwych zmian, ktore mi sie podobaja ;)

Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Fluffy »

Mówić "nie" to sobie możesz, ale dopóki ktoś nie napisze alternatywnych zasad do figurek WFB, to będziemy uzależnieni od firmy, która jest zdeterminowana, by zamienić battla w system dla dwunastolatków.
W moim wypadku 8 ed. decyduje o tym, czy w ogóle się jeszcze będę bawić w żołnierzyki. Udrękę czuję, czytając zapowiedzi. Sugerując się niektórymi plotkami: gra, w której rzucasz 2k6 na ilość kości powera w fazie magii oraz 2k6 na to, czy szarża dochodzi, jest raczej żenująca.
Jak ktoś wczesniej napisał - powrót szóstoedycyjnych booków na zasadach 6/7 edycji staje się coraz bardziej atrakcyjny.
Pod zdaniem Barba się podpisuję - zapowiedzi rokują żenującą grę. Po cholere rozstawiac ludki jak od razu można, upraszczając, rzucić sobie na 4+ kto wygrał, z modyfikatorem +1/-1 w zależności od podręcznika.
Czy wyjscie nowej edycji oznacza że "trzeba" w nią grać?

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Solider
Falubaz

Mam nadzieję, że chłopaki od BP mają dużo czasu chęci, bo zanosi się na to, że będą mieli sporo pracy. Obym się mylił.
Ziemko pisze:Zniesienie autokillu na rydwany...
Jestem baaaardzo za. Szkoda, że to nie głosowanie. :wink:

- Magnus the Pious
No, nie inaczej !!!

Awatar użytkownika
Bestialski_Brokuł
Oszukista

Post autor: Bestialski_Brokuł »

Fluffy pisze: Jak ktoś wczesniej napisał - powrót szóstoedycyjnych booków na zasadach 6/7 edycji staje się coraz bardziej atrakcyjny.
Pod zdaniem Barba się podpisuję - zapowiedzi rokują żenującą grę. Po cholere rozstawiac ludki jak od razu można, upraszczając, rzucić sobie na 4+ kto wygrał, z modyfikatorem +1/-1 w zależności od podręcznika.
Czy wyjscie nowej edycji oznacza że "trzeba" w nią grać?

Pozdrawiam.
Taa ja po prostu marzę o powrocie do czasów, gdy jedyną sensowną opcją był spam silver helmów. To były złote lata...
Co do rydwanów to najwyższa pora- jest to obecnie moim zdaniem jedna z głupszych zasad, która dodatkowo mocno ogranicza ich wystawialność.

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Post autor: Kołata »

Sprawa jest prosta.

Na razie nie ma się co podniecać, póki nie będziemy mieli booka/pdfa w ręku. Czyli jeszcze chwilkę trza poczekać.

Natomiast jeśli się okaże, że nowe zasady są totalnie do dupy, to się zrobi alternatywne zasady w naszym środowisku i tyle. Nie sądzę, by to było konieczne, ale jeśli będzie, to napewno damy radę.

Na razie czekajmy.

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

jak tak sobie patrze na zapowiedz podrecznika ktory ma 558stron.
albo bedzie tam w trzy dupy fluffowego pierdzenia albo moze sie zdazyc RH w ramach RB (bez fluffu to i cale AB)

dodatkowo:
-losowa odleglosc szarzy jest bardzo slabym pomyslem. juz nawet M+k6/2k6 jest klopotliwe.
-bretonnia albo dostanie nowsze,szybsze,silniejsze koniki albo bedzie sie pieknie prezentowac na poleczce.blessing tez juz jakby nie taki sam. #-o
-jeden rzut na save bylby ewenementem. choc ma swoje plusy.
-progi punktowe sa do przeskoczenia. gralo sie tak przed 6ed i dawalo rade (choc 50% w erosach + mozliwe zgiecia tworzyly herohammera...a tego bym juz nie chcial).i w zasadzie tam takze bylo nim 25% w core, do 25% w maszynach i tak samo w potworach. (ally,ale ta kategoria teraz podpada pod rare)
-widac polepszenie piechoty(tak ogolnie)...choc oddzial 20 strzelcow strzelajacych z 2 szeregow w przypadku niektorych armii mnie przeraza.
-ciekawe jaki bonus bedzie za szarze? ew. lance? bo w WFB dawalo generalnie strike first. skoro z tego bonusu sie wycofuja to moze daja cos w zamian?
dla przykladu-> grajac zielonymi to mam pelen luzik-czy szarzuje czy tez nie przy 2I mam przewaznie strike last. Erosi tez maja niska I wiec tez czapa. pewnie kwestia przestawienia.
-rydwany maja +. nie rozwalaja sie od silki...maja impacty. nice.

chyba najwazniejsze podchodzic do czesci zmian ostroznie. a calosc mozna ogarnac dopiero ogladajac calego RB. i jezeli zmiany beda naprawde spore to nie mozna odnosic sie do porownan nowych zasad z obecnymi "trendami"

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

Ciekawe jakby wyglądał "szał" przy losowej długości szarży? Mvx2 + k6 + np.3, albo przerzut kostki? :P
Ogólnie ta zasada losowości szarży nie jest taka zła o ile przybrałaby postać 2xMv +/-k6
Usunięcie zniszczenia rydwanu przy ataku z S7 to baaaaardzo słuszny krok :)

Awatar użytkownika
Robbbb99
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Robbbb99 »

Dodatkowy movment do szarży byłby trafionym pomysłem gdyby piehota miała K3 a kawaleria 2k3. Mam wielką nadzieję że skoro jest 558stron to na 350stronach znajdą się podstawowe statystyki i zasady wszystkich armii a army book będzie od Fluffu , Opcjonalnych Bohaterów i np Scenariuszy. Wtedy gra miała by ręce i nogi

ODPOWIEDZ