8 Edycja Warhammera I
Re: 8 Edycja Warhammera
Jezeli po wyjsciu 8 edycji, zdecydujemy sie pozostac przy 7dmej, to staniemy sie bardzo hermetyczna grupa, ktora z biegiem miesiecy, bedzie sie zmniejszac, bo zabraknie swiezej krwi.
![Obrazek](http://i.cubeupload.com/B0imir.png)
Z życia europejskiego battlowca: "im going to play on UB cause we have a bomb in school, so unexpectedly some free time".
- morgan10005
- Falubaz
Na 200 stronach będzie skopiowany w 90% fluff , a na kolejnych 200 zdjęcia które już każdy widział, a reszta to zasady
Miejmy nadzieję że 8ed będzie zrobiona z głową, bo z pewnością GW nie zrobi gry umysłowo ograniczonej dla 12-sto latków.(swoją drogą mogli by wydać podręcznik np. z Płytką cd ze statystykami, i programem podobnym do Army builder który by te wszystkie % obliczał )
osobiście mam mieszane odczucia co do 8 edycji - część informacji mnie cieszy część straszy... ale myślę, że na razie mamy zbyt mało danych i możemy tylko spekulować - będzie jak będzie, a my będziemy się musieli dostosować..;. jak coś będzie wybitnie "nie ten" to wyda się uściślenia po problemie. Z płytką z programem itp. - świetny pomysł mam nadzieję, że pomyślą o czymś takim - na pewno zwiększyłoby sprzedaż... i taka mała uwaga - co to jest za obrażanie dwunastolatków/czternastolatków i w zależności od nieznanych mi czynników różnych grup wiekowych poniżej powiedzmy 15! co wam Ci ludzie zrobili, skąd założenie, że są oni gorsi/głupsi mają mniejsze możliwości umysłowe... sam zaczynałem grać w WFB w wieku 12 lat i jakoś sobie poradziłem z zasadami, a podręcznik czytałem tylko po angielsku - czego wielu z tych którzy, uważają różne grupy wiekowe za gorszych nie potrafiłoby zrobić. Absolutnie nie rozumiem tej niechęci do młodszych - przecież wiek w żadnym stopniu nie definiuje predyspozycji do przyswojenia chociażby zasad i ogarnięcia gry jaką jest WFB. Na prawdę proszę skończcie z takimi tekstami bo to jest po prostu niesmaczne...
Imperial stormtroopers can never die. They can only go to hell and regroup.
- Barbarossa
- Mniejsze zło
Uczciwie - jako dziewięciolatek zacząłem grac w gry Dragona, a w wieku lat 12 grałem w gry strategiczne,które obecnie uważam za zbyt skomplikowane.
Morał z tego taki, że nie trzeba było tyle pić na studiach - oraz, że jak najbardziej zdarzają się 12-latkowie lubiący skomplikowane gry strategiczne. Problem polega na tym, że większość dwunastolatków woli prostsze zabawki. Chodzi o statystykę, nie o żelazną zasadę dotycząca wszystkich w tej grupie wiekowej![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Morał z tego taki, że nie trzeba było tyle pić na studiach - oraz, że jak najbardziej zdarzają się 12-latkowie lubiący skomplikowane gry strategiczne. Problem polega na tym, że większość dwunastolatków woli prostsze zabawki. Chodzi o statystykę, nie o żelazną zasadę dotycząca wszystkich w tej grupie wiekowej
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
pewnie - właśnie dlatego jest to dla mnie rażąca generalizacja - bardzo krzywdząca w dodatku... wiem, że nie jestem modem, ale po prostu spotykam się z takimi wypowiedziami notorycznie i po prostu nie mogłem wytrzymać tym razem... sam pamiętam jak w wieku 7 - 8 lat zagrywałem się w pierwsze Age of Empires i jak już obczaiłem co jest czym - gra była po angielsku, a w tedy za bardzo języka jeszcze nie umiałem, to szło mi b. dobrze... teraz oczywiście jak siadam to nie idzie mi gorzej, ale po prostu nie mam już cierpliwości do tego wszystkiego...
Zbaczamy z tematu, no ale poruszyliście bardzo znaczący temat ;/ Sam jestem młody, gówniarz wręcz szesnastoletni ![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
W pierwsze gierki typu AoE, Heroesy itp grałem już w wieku 7 lat i wtedy jak pamiętam, bardzo lubiłem strategie i cisnąłem co się da. Aktualnie brnę dalej w informatyce, programuję, co nie jest proste. Nie chodzi tutaj o mnie, lecz o chłopaka, który ma 13 lat, poznałem go przypadkowo, a jest ogarnięty jak mało kto. Programuje na bardzo wysokim poziomie, uwielbia strategie, często nawet mi tłumaczy co nieco z programowaniem(gdyż tutaj bije mnie na głowę). Po prostu gdybym go nie poznał, to bym nie uwierzył i uznał to za wolne żarty.
Wiadomo, są osobniki stricie takie, jak się o nich sądzi, no ale może warto czasami uszanować kogoś, choć jest młodszy?
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
W pierwsze gierki typu AoE, Heroesy itp grałem już w wieku 7 lat i wtedy jak pamiętam, bardzo lubiłem strategie i cisnąłem co się da. Aktualnie brnę dalej w informatyce, programuję, co nie jest proste. Nie chodzi tutaj o mnie, lecz o chłopaka, który ma 13 lat, poznałem go przypadkowo, a jest ogarnięty jak mało kto. Programuje na bardzo wysokim poziomie, uwielbia strategie, często nawet mi tłumaczy co nieco z programowaniem(gdyż tutaj bije mnie na głowę). Po prostu gdybym go nie poznał, to bym nie uwierzył i uznał to za wolne żarty.
Wiadomo, są osobniki stricie takie, jak się o nich sądzi, no ale może warto czasami uszanować kogoś, choć jest młodszy?
Tutaj się zgodzę. Ten cały rap, śpiewanie o biedzie i o tym, jaki to ja jestem madafaka jest na prawdę żałosne. Te piosenki nic za sobą nie niosą, tak jak ich klipy: wszędzie znaczki dolarów, raperzy ze złotymi wisiorkami...Grazbird pisze:uliczne badanie pod hasłem; zobacz czego słucha w nastawionej na granie komórce 12-15 latek
zart?Na jakich badaniach się opierasz (próba, metoda, błąd).
w raz z wiekiem pewne umiejetnosci sie nabywa a inne odchodza w zapomnienie.
z jakiegos powodu gry roznia sie stopniem skomplikowania-> inne sa dla grupy 6 latkow,inne dla 12 a jeszcze inne dla 18+
Nie żart. Jeżeli przytacza się "statystyke" to powinno podac sie cos wiecej. W przeciwnym wypadku jest to argument wyssany z palca.quas pisze:zart?Na jakich badaniach się opierasz (próba, metoda, błąd).
w raz z wiekiem pewne umiejetnosci sie nabywa a inne odchodza w zapomnienie.
z jakiegos powodu gry roznia sie stopniem skomplikowania-> inne sa dla grupy 6 latkow,inne dla 12 a jeszcze inne dla 18+
Równie dobrze mogę powiedzieć, że 12 latkowie bardziej ogarniają gry strategiczne od 30 latków (bo tak to wygląda wśród moich kuzynów).
dokładnie... ja osobiście nie mogę oprzeć moich argumentów na jakichkolwiek badaniach, prócz własnego doświadczenia... ale nie o to mi chodzi... chodzi o to żeby nie klasyfikować z faktami czy bez jakiejś grupy jako taka i taka... z badań może wam wyjść że 99,9% nastolatków jest taka i taka, a w praktyce może być zupełnie na odwrót - takie badania są tylko poglądowe i mogą coś sugerować, ale nigdy nie przesądzają danej kwestii. Wiem po prostu, że nawet jeżeli 99,(9) osób między 12 a 15 rokiem życia były mniej inteligentne od reszty ludzi, ale byłby ten jeden osobnik na poziomie to nie można byłoby powiedzieć "dwunastolatki są głupie itd." a zapewniam was, że poziomu inteligencji nie ocenisz po tym jakiej ktoś słucha muzyki - jemu się podoba tobie nie - ale to nie znaczy, że jak tobie się coś nie podoba to to musi być "złe"... i morał z tego prosty - nie generalizujmy i nie obrażajmy całych grup - bo ja na przykład gdybym był takim dwunastolatkiem to poczułbym się niezmiernie urażony...
+1Rasti pisze:Tutaj się zgodzę. Ten cały rap, śpiewanie o biedzie i o tym, jaki to ja jestem madafaka jest na prawdę żałosne. Te piosenki nic za sobą nie niosą, tak jak ich klipy: wszędzie znaczki dolarów, raperzy ze złotymi wisiorkami...Grazbird pisze:uliczne badanie pod hasłem; zobacz czego słucha w nastawionej na granie komórce 12-15 latek
Mieszczę się w tych widełkach 12-15 (15 dokładnie) i wiem czego słuchają moi koledzy, znam poziom ich rozmów oraz zainteresowania. Spora część z nich to osobniki z którymi trudniej nawiązać konwersację o jakichś ciekawszych tematach niżeli gry komputerowe (CS / jakiś MMORPG). Straszne to jest co się dzieje z bardzo młodymi ludźmi...
Chyba chodzi o to, że wraz z nowymi i młodszymi graczami to hobby traci na elitarności, co jak widać się niektórym nie podoba. A przecież każde środowisko potrzebuje nowych graczy, bo jak ich nie będzie to będziemy grać ciągle sami ze sobą, skiśniemy we własnym sosie i powymieramy jak dinozaury. A że nowa edycja będzie pewnie miała jakąś większą reklamę to pewnie sporo nowych graczy się pojawi. Co IMO wszystkim wyjdzie na dobre.Korhil pisze: i taka mała uwaga - co to jest za obrażanie dwunastolatków/czternastolatków i w zależności od nieznanych mi czynników różnych grup wiekowych poniżej powiedzmy 15!
A jeśli chodzi o muzykę, to proszę, idźcie rozmawiać gdzie indziej.
dyskusja ciekawa i warta kontynuowania, ale czuję już na karku oddech moda... ;D może by tak ktoś mógł wydzielić w odpowiedniej zakładce temat o właśnie wieku, opiniach o różnych grupach wiekowych i poglądów na temat związku wieku z WFB? bo to się ma w sumie nijak do 8 edycji ;D