8 Edycja Warhammera I
Re: 8 Edycja Warhammera
bless twoje spostrzeżenia są trafne IMO tylko zauważ że zwiększenie wymogu core do 50% = gracze którzy chcą grać muszą kupić nowe oddziały, dlaczego? Bo większość graczy nie ma pierdylion modeli i armii na 20k tylko armie turniejową najczęściej nie większą niż 3k co to oznacza że albo BG będą proksami kuszników, a smoki fillerami lub to że zainwestujesz kasę żeby kupić nowe (może ładniejsze modele)
- Brat_Kruger
- "Nie jestem powergamerem"
i właśnie na tym GW będzie zarabiać - jak co edycja.
W przypadku HE- wszyscy kupowali tony WL, SM ... nawet PG, cory stanowiły niezbędne minimum - nic więcej
cóż - teraz elitarna piechota w części idzie na półkę, gdzie będzie stała obok używanych stadnie w 6 edycji Srebrnych Hełmów
a każdy zaopatrzy się w rzesze spearmenów/LSG
W przypadku HE- wszyscy kupowali tony WL, SM ... nawet PG, cory stanowiły niezbędne minimum - nic więcej
cóż - teraz elitarna piechota w części idzie na półkę, gdzie będzie stała obok używanych stadnie w 6 edycji Srebrnych Hełmów
a każdy zaopatrzy się w rzesze spearmenów/LSG
Jezeli gracze turniejowi nie sa celem zmian edycji, to kto?
Klimaciarze? Ci maja juz od dawna gigantyczne armie, w ktorych maja wszystkie mozliwe oddzialy, takze te core, w duzej liczbie modeli. Zbierali je pomimo iz byly plewne, bo ich plewnosc nie miala dla nich znaczenia - tak ja widze klimaciarzy.
Gracze turniejowi, czy moze raczej "fani WFB zainteresowani takze aspektem WFB jako gry", tych modeli nie kupowali, bo byly plewne.
I teraz wchodzi nowa edycja, w ktorej ma byc nacisk na jednostki core.
Jesli zasady beda do dupy, to gracze turniejowi odejda z WFB (przerzuca sie na WH40k/ inny system/ przestana grac w pamperki) ergo: nie nie kupia nowych corów ani w ogole zadnego innego oddzialu. Beda tylko sprzedawac te, ktore juz posiadaja.
Klimaciarze i hobbysci - juz te oddzialy maja. Moze dokupia kilka nowych wzorów ale na pewno nie beda to zakupy wielkie.
Zmiana edycji, by skierowac grę do małych dzieci? Nowe zasady zapowiadaja koniecznosc posiadania znacznie wiekszej liczby modeli. To raczej zniecheca dzieci, niz je zacheca. Raz, ze to jeszcze wiekszy wydatek, dwa ze pomalowanie tego staje sie dla dzieciakow nierealne. Nawet na bardzo slabym poziomie.
IMHO zmiana edycji znajduje target w rzeszy obecnych fanów, glownie graczy (bo ci sa najbardziej podatni na dokupowanie nowych, konkretnych, mocnych jednostek). Chodzi o to, by zasady byly zajebiste, ale wymagały zakupów. Mamy tysiace fanów na swiecie - zrobmy zasady, by dokupili nowe modele (doimy kazdego z tej masy fanów), a jesli beda zadowoleni, to przysrost nowych klientów bedzie postepował samoczynnie wraz z ciaglym wzrostem i rozwojem hobby, ktory sie dokonuje dzieki zorganizowanym dzialaniom fanow (organizacja turniejów, pokazów, aktywne fora hobbystyczne).
Klimaciarze? Ci maja juz od dawna gigantyczne armie, w ktorych maja wszystkie mozliwe oddzialy, takze te core, w duzej liczbie modeli. Zbierali je pomimo iz byly plewne, bo ich plewnosc nie miala dla nich znaczenia - tak ja widze klimaciarzy.
Gracze turniejowi, czy moze raczej "fani WFB zainteresowani takze aspektem WFB jako gry", tych modeli nie kupowali, bo byly plewne.
I teraz wchodzi nowa edycja, w ktorej ma byc nacisk na jednostki core.
Jesli zasady beda do dupy, to gracze turniejowi odejda z WFB (przerzuca sie na WH40k/ inny system/ przestana grac w pamperki) ergo: nie nie kupia nowych corów ani w ogole zadnego innego oddzialu. Beda tylko sprzedawac te, ktore juz posiadaja.
Klimaciarze i hobbysci - juz te oddzialy maja. Moze dokupia kilka nowych wzorów ale na pewno nie beda to zakupy wielkie.
Zmiana edycji, by skierowac grę do małych dzieci? Nowe zasady zapowiadaja koniecznosc posiadania znacznie wiekszej liczby modeli. To raczej zniecheca dzieci, niz je zacheca. Raz, ze to jeszcze wiekszy wydatek, dwa ze pomalowanie tego staje sie dla dzieciakow nierealne. Nawet na bardzo slabym poziomie.
IMHO zmiana edycji znajduje target w rzeszy obecnych fanów, glownie graczy (bo ci sa najbardziej podatni na dokupowanie nowych, konkretnych, mocnych jednostek). Chodzi o to, by zasady byly zajebiste, ale wymagały zakupów. Mamy tysiace fanów na swiecie - zrobmy zasady, by dokupili nowe modele (doimy kazdego z tej masy fanów), a jesli beda zadowoleni, to przysrost nowych klientów bedzie postepował samoczynnie wraz z ciaglym wzrostem i rozwojem hobby, ktory sie dokonuje dzieki zorganizowanym dzialaniom fanow (organizacja turniejów, pokazów, aktywne fora hobbystyczne).
I tu akurat problemu nie widzę bo gra zyska na klimacie i będzie prawdziwym battlem a nie starciem 2 czołgów, war altara, garstki konnicyi paru dział (bless jak dla mnie to tęż wydaję się najbardziej realny scenariusz i mam nadzieję że te K6 do szarży i 2k6 zamienią na na K3 i 2K3 )
Mmm, drastyczne zmiany w zasadach i dość miejsca w nowym podręczniku na coś w stylu Ravening Hordes... a więc jest jeszcze nadzieja dla Warhammera Fantasy
(no i ukradli mi pomysł na objectivy zajmowane tylko przez piechotę core ze sztandarami )
(no i ukradli mi pomysł na objectivy zajmowane tylko przez piechotę core ze sztandarami )
"There is a pervasive attitude in Warhammer that "one shouldn't bring a knife to a gunfight." The whole reason that Rambo is a badass is because he indeed brings a knife to a gunfight, and still wins."
Nie biadole nad zasadami (plotki wygladaja wrecz obiecujaco jak dla mnie). Kminie sobie tylko nad tym, jaka idea stoi za stworzeniem nowych zasad - do kogo moga byc kierowane, jakie moga byc konsekwencje pewych wyborów, ile kto ma do stracenia.tedzio pisze:@Bless, barbara
Nie ma co biadolić, nad czymś co jeszcze nie istnieje. Moim zdaniem na takie dyskusje będzie miejsce dopiero po wydaniu 8ed.
To akurat jedyne uzasadnione spekulacje na tym etapie, imho. Do zasad nie ma sie co odnosic, bo ich narazie nie znamy a z plotek niewiele da sie sensownego zlozyc.
- swieta_barbara
- habydysz
Mi osobiscie czesc plotek tez bardzo sie podoba, pozostaje jednak kwestia tego, ze bardzo ciezko byloby zastosowac je do obecnych magicznych przedmiotow i lorow z ab. Dlatego cedze to wszystko przez palce i mam nadzieje na Ravening Hordes.
No to ma sens, bo jeśli te zmiany faktycznie będą tak duże jak głoszą plotki, to 8ed. wywołała by prawdziwy chaos bez dostosowania AB do niej. Ja mam nadzieję na RH w rulebooku albo jako osobne wydanie, ale w obliczu całkiem świeżych bestii czy szczurów to raczej nierealne.
Wielkie "TAK" dla nawet 50% w core units. Wreszcie będą bitwą bitwy pomiędzy najczęściej spotykanymi w świecie WFB jednostkami każdej armii a te 25% na special/rare to już wg. uznania i upodobań każdego gracza: 5 maszyn czy może jakiś regiment slayerów i Hammerersów? Dwie hydry i bolec czy chociaż jedni shades/mengile/BG? Mag lord i jego pomocnik? A gdzie miejsce na jakiegoś "zabijakę"? Lord na gryfie już nie spotka 3 magów i wesołą szkołę artylerii (oby)
A wyjątkiem mogą być te scenariusze (w jednym z nich może być np. 50% na special/rare) lub wspominane wcześniej wyjątki dla każdej armii, które rzekomo w pdf mają wyjść.
A wyjątkiem mogą być te scenariusze (w jednym z nich może być np. 50% na special/rare) lub wspominane wcześniej wyjątki dla każdej armii, które rzekomo w pdf mają wyjść.
Bless zgadzam się z Tobą w wielu kwestiach. Mam tylko nadzieje, że Gejsworkszopowscy spece od marketingu mają podobne myślenie do Twojego bo owi spece dowiedli już nie raz, że marketing GW jedzie torami głupoty. Oni chyba sobie nie zdają sprawy, że wciąż mają najpopularniejsze systemy ale nie są już monopolistami i że alternatyw jest wiele.
- szafa@poznan
- Rulzdaemon
Ale wiecie, że 50% punktów w core jeszcze bardziej zwiekszy szanse gietych armii majacych dobre cory (demony, vc, DE) względem warzywnych armii które brały mikrokory i cisnęły max punktów w specialorary (Woch, orki, ogry na rinoxach, bisty)?
Bez konkretnego przerobienia kompozycji armi bylby gnój.
Myślicie że gdyby było 25% w herosach to mozna by bylo wziac np. dwoch tanich lordów?
EDIT:
Przy obecnych slotach ta gra stała by sie dośc dziwna Rozpa chaosu wyglądała by mniej więcej tak:
Sorcerer lord lv4 +1 do dispella
Exalted generał z jakims mieczem na koniku
3x fast
3x psiaki
4x 20 maruderów slanesza FCG tarcze light armoury
4x 10 maruderow khorna flaile
2x 5 rycerxy z trąbką
1x hellena
Niby wygląda fajnie na stole i bitwa naprawde zrobiłaby sie manewrowo-rzezająca, ale o ile perspektywa dokupienia 120+ maruderów finasowo wychodzi wzglednie racjonalnie (400-500 pln jest do przełknięcia) to pomalowanie ich to jakas masakra
Bez konkretnego przerobienia kompozycji armi bylby gnój.
Myślicie że gdyby było 25% w herosach to mozna by bylo wziac np. dwoch tanich lordów?
EDIT:
Przy obecnych slotach ta gra stała by sie dośc dziwna Rozpa chaosu wyglądała by mniej więcej tak:
3x fast
3x psiaki
2x 5 rycerxy z trąbką
1x hellena
Niby wygląda fajnie na stole i bitwa naprawde zrobiłaby sie manewrowo-rzezająca, ale o ile perspektywa dokupienia 120+ maruderów finasowo wychodzi wzglednie racjonalnie (400-500 pln jest do przełknięcia) to pomalowanie ich to jakas masakra
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2010, o 12:06 przez szafa@poznan, łącznie zmieniany 1 raz.
Beasts of Chaos - circa 5k
Warriors of Chaos - circa 5k
Daemons of chaos - circa 3,5k
Warriors of Chaos - circa 5k
Daemons of chaos - circa 3,5k
zawsze mi się wydawało że dużo lepsze od DE corów są te od WE - ale wiem, chore, przegięte De - mroczna trójca i te sprawy...szafa@poznan pisze:Ale wiecie, że 50% punktów w core jeszcze bardziej zwiekszy szanse gietych armii majacych dobre cory (....., DE) względem warzywnych armii
Ż.
- swieta_barbara
- habydysz
Ciekaw jestem co przeciwnicy beda robili z paroma klockami 20 spearelfow po 125 punktow kazdy, hate, nawalanie z 3 szeregow. Nie siej propagandy Zaba, DE maja okrutne core, spearelfy to nie wszystko, sa jeszcze Dark Ridersi (IMO najlepszy fast w grze), zreszta 10 kusznikow fcg z tarczami w dwoch szeregach to tez kozaczna jednostka. Driady i lucznicy to przy tym pikus.Żaba pisze:zawsze mi się wydawało że dużo lepsze od DE corów są te od WE - ale wiem, chore, przegięte De - mroczna trójca i te sprawy...szafa@poznan pisze:Ale wiecie, że 50% punktów w core jeszcze bardziej zwiekszy szanse gietych armii majacych dobre cory (....., DE) względem warzywnych armii
Ż.
Yeah! Jak dla mnie tak Warhammer powinien wyglądać od początku (byle tylko tak wyglądały wszystkie armie;))szafa@poznan pisze:Ale
EDIT:
3x fast
3x psiaki
2x 5 rycerxy z trąbką
1x hellena
"There is a pervasive attitude in Warhammer that "one shouldn't bring a knife to a gunfight." The whole reason that Rambo is a badass is because he indeed brings a knife to a gunfight, and still wins."
Cyel pisze:Yeah! Jak dla mnie tak Warhammer powinien wyglądać od początku (byle tylko tak wyglądały wszystkie armie;))szafa@poznan pisze:Ale
EDIT:
3x fast
3x psiaki
2x 5 rycerxy z trąbką
1x hellena
Dokładnie. Dwóch kozaków (jeden pierze, drugi czaruje) prowadzą hordę, w której jest też jakiś procent rzeźników i jedno (słownie: jedno) przegięte dziwo. Tak to właśnie ma wyglądać. Jeśli tylko kasa i malowanie jest przeszkodą to czas najwyższy zacząć zbierać kasę i malować.
50%+ core units to dosc sporo...bardziej prawdopodobne chyba jest 25% i 0-50% special units. Dwarfy tez nie beda mialy takiego problemu bo maja dosc wytrzymale cory, nawet tych DE spearmenow, kusznikow i DR zapraszam na przeciwko 20xkusznicy FCG albo 20xThunderersi FCG albo 30xWarriorzy. Nie mowie ze krasnoludy sa super hiper ubergiete, ale maga chyba nawiazac rowna walke z corami DE, DoCH czy WC. Szczegolnie ze sa jeszcze Longberdzi i ze zniknie Outnumber Fear.
na 3k z moimi sie wystawie po niewielki zakupach wiec teraz tylko czekac na ta nowa edycje
Ale faktycznie gracze armii, ktore na corach nie graly maja sporo do dokupienia....to moze bys spory problem dla ludzi.
Wyobrazmy sobie ile musza wystawic O%G albo Imperium. Przeciez zeby to pomiescic to pole bitwy musi byc ze dwa razy wieksze niz obecnie...
Albo turnieje beda na poczatku na 1000-1500 pkt.
na 3k z moimi sie wystawie po niewielki zakupach wiec teraz tylko czekac na ta nowa edycje
Ale faktycznie gracze armii, ktore na corach nie graly maja sporo do dokupienia....to moze bys spory problem dla ludzi.
Wyobrazmy sobie ile musza wystawic O%G albo Imperium. Przeciez zeby to pomiescic to pole bitwy musi byc ze dwa razy wieksze niz obecnie...
Albo turnieje beda na poczatku na 1000-1500 pkt.