Jak odbije się na nas VIIIed. / Nowe modele HE...
Moderatorzy: Albo_Albo, Asassello
- Bestialski_Brokuł
- Oszukista
Re: Jak odbije się na nas VIIIed. / Nowe modele HE...
Pozostaje mieć nadzieję, że GW robiąc nowych spearmenów sięgnie do starych, dobrych wzorów i powstanie coś równie ładnego.
- Brat_Kruger
- "Nie jestem powergamerem"
VIIIed. odbije się napewno na budżecie graczy ^^ trzeba będzie wydać troche, żeby znowu mieć odpowiednią ilość figurek do złożenia sensownej rozpiski... -.-
25% na speciale, to jest bardzo niewiele w armi która swoją siłę opiera właśnie na jednostach specjalnych... za to 40-50%
(ostatnio tyle podano) corów, to u HE duuuzzzaaaa przesada - w kazdej rozpie pojawiałyby sie ze 3 duże klocki spearów + 3 oddziały łuków. Kto ma tyle modeli corowych na dzien dzisiejszy?? znikoma ilość starych klimaciarzy
i znowu trzeba dać zarobić GW...
ciekaw jestem jakich nowych spearmanów zrobi GW... i po ilu będą pakowani w boksie - pewnie po 10 za 80zł ^^
25% na speciale, to jest bardzo niewiele w armi która swoją siłę opiera właśnie na jednostach specjalnych... za to 40-50%

ciekaw jestem jakich nowych spearmanów zrobi GW... i po ilu będą pakowani w boksie - pewnie po 10 za 80zł ^^
HE bez speciali... = ogry bez BP 

a podoba Ci sie wizja kupowania 10 nowych boxów spearmanów (każdy za ok70-80zł) i malowania tego??????
bo mi jakos to nie za abrdzo pasuje...
dobra, nie ma co biadolić. Trzeba poczekac do wyjścia RB i mieć nadzieje że będzie wszystko sensownie rozwiązane... bo jak nie to rozstaje z wfb (no chyba ze raz kiedys w domu na zasadach 7ed...).

bo mi jakos to nie za abrdzo pasuje...
dobra, nie ma co biadolić. Trzeba poczekac do wyjścia RB i mieć nadzieje że będzie wszystko sensownie rozwiązane... bo jak nie to rozstaje z wfb (no chyba ze raz kiedys w domu na zasadach 7ed...).
bez przesady, GW nie jest chyba aż na tyle głupie.
albo pozmieniają sloty HE, albo będziemy mieli trochę inne ograniczenia procentowe...
poczekajmy jeszcze parę tygodni
albo pozmieniają sloty HE, albo będziemy mieli trochę inne ograniczenia procentowe...
poczekajmy jeszcze parę tygodni

- Bestialski_Brokuł
- Oszukista
Zgadzam się z Asassello- poczekajmy jeszcze trochę, zanim ogłosimy koniec świata i wystawimy armie na allegro
Co by nie mówić, to GW pomimo wielu często dość dyskusyjnych decyzji jest w tym biznesie już ponad 25 lat. Dlatego myślę że możemy ich obdarzyć chociaż odrobinką zaufania, że nie spieprzą sprawy 

rozwiązanie z tymi dorzutami do szarz sa juz stosowane w WOTRze - jak ktoś chce może wejść na mitril.pl i zapytać sie jak to wpływa na rozgrywkę.. z tego co wiem to gracze nie narzekają a środowisko sie rozrasta.
co do slotów core - majac tylko 3 do wyboru to rozpiski HE byłyby bardzo nudne, a schematy utworzyłyby szybo...
no i sprzedaż wszystkich innych figsów (głownie speciali) by dramatycznie spadla - chyba nie sa na tyle glupi.
co do slotów core - majac tylko 3 do wyboru to rozpiski HE byłyby bardzo nudne, a schematy utworzyłyby szybo...
no i sprzedaż wszystkich innych figsów (głownie speciali) by dramatycznie spadla - chyba nie sa na tyle glupi.

- Brat_Kruger
być może przesuną SH do corów ... a jeszcze bardziej mogli by przynajmniej ellyrianow... nie mówiąc o Tiranocach - reszte pozostawiając w specjalach tak jak jest
spearelfy, archerzy, silverzy, fasty i tiranoci w corach... HE bylyby mega przegięte 
Wtedy to specjale by mnie tak nie obchodzily. Same cory+bolce i styka
trza poczekać, ale sądzę, że HE na pewno muszą dostać inną tabelkę, badz gruntowna przebudowa w booku jeśli chodzi o kompozycję.
no i jak Asassello napisal, GW nie moze sobie strzelić samobója

Wtedy to specjale by mnie tak nie obchodzily. Same cory+bolce i styka

trza poczekać, ale sądzę, że HE na pewno muszą dostać inną tabelkę, badz gruntowna przebudowa w booku jeśli chodzi o kompozycję.
no i jak Asassello napisal, GW nie moze sobie strzelić samobója
- Brat_Kruger
ellyrianie - tiranoc - napisałem na zasadzie nierealnych życzen - ale powrót SH do corów moim zdaniem jest bardzo prawdopodobny
imo bezsensu, że je przeniesli do speciali. Jak każda jednsotka HE jest ściśle przywiązana do jakiejś prowincji to silverzy występują w każdej. Ot szlachta hajelficka, a wiadomo, że HE bogate są więc stać ich na wystawienie cięzkiej jazdy.
Mam nadzieje, że powrócą do corów, no i save na 3+ zamiast 2+ będzie ich sporym atutem
Mam nadzieje, że powrócą do corów, no i save na 3+ zamiast 2+ będzie ich sporym atutem

- Bestialski_Brokuł
- Oszukista
Tak, a jeszcze jakby zmienili, że zamiast tarcz opcjonalny jest barding to juz w ogóle miód malina 

Oi,
Czytaliscie, ze w starterze maja byc Elfowie? Podobno, na razie jest to w ramach Harry-nie-zaprzeczyl-na-Warseerze, bedzie Lothern Seaguard, elitarna piechota (pewno SM) oraz jakas kawaleria, pewno SH. I oczywiscie Noble na Gryfie.
Co wiecej, w zwiazku z tym, ze pojawia sie opcja strzelania z dwoch szeregow (wciaz plotka, ale prawdopodobna), Gwardia zaczyna wygladac fajnie. Wypelni Core, tanie modele, nie obsysa. Czegoz chciec wiecej?
Druga plotka, to juz wyciaganie wnioskow, ocencie sami: w Hiszpanii uzywaja systemu metrycznego (na cwiercfunciaka mowia Royal with Cheese
), a w raz z osma maja przejsc na calowy. Zostana wydane pdf ze statami korygujacymi podreczniki. W pierwszej fali nie ma Elfow, co mogloby wskazywac, ze niedlugo sie pojawi nowy podrecznik (no bo po co korygowac, skoro ma byc zaraz nowy Army Book?)
A i jeszcze, nowe zasady maja zmienic sie tak, ze byc moze Gwardia i SpearElfy beda bic z 5 szeregow: 2 kazdy oddzial +1 za levy +1 za wlocznie +1 za horde (Horde liczy sie jesli w oddziale jest wiecej niz X modeli).
Jeszcze jedna, ciekawostka, ktora nas powinna zainteresowac. Kolejnosc atakow, ma wrocic do Inicjatywy. Ma zniknac ASF i premia za szarze. Prawdopodobnie ASF i szarza beda dodawac +1 lub +2 do I.
Czytaliscie, ze w starterze maja byc Elfowie? Podobno, na razie jest to w ramach Harry-nie-zaprzeczyl-na-Warseerze, bedzie Lothern Seaguard, elitarna piechota (pewno SM) oraz jakas kawaleria, pewno SH. I oczywiscie Noble na Gryfie.
Co wiecej, w zwiazku z tym, ze pojawia sie opcja strzelania z dwoch szeregow (wciaz plotka, ale prawdopodobna), Gwardia zaczyna wygladac fajnie. Wypelni Core, tanie modele, nie obsysa. Czegoz chciec wiecej?
Druga plotka, to juz wyciaganie wnioskow, ocencie sami: w Hiszpanii uzywaja systemu metrycznego (na cwiercfunciaka mowia Royal with Cheese

A i jeszcze, nowe zasady maja zmienic sie tak, ze byc moze Gwardia i SpearElfy beda bic z 5 szeregow: 2 kazdy oddzial +1 za levy +1 za wlocznie +1 za horde (Horde liczy sie jesli w oddziale jest wiecej niz X modeli).
Jeszcze jedna, ciekawostka, ktora nas powinna zainteresowac. Kolejnosc atakow, ma wrocic do Inicjatywy. Ma zniknac ASF i premia za szarze. Prawdopodobnie ASF i szarza beda dodawac +1 lub +2 do I.
bo nie starczyło im czasu by opracować wszystkie booki, a wzięli się do roboty od tych, które są w większej dupie niż HE?ninjaska pisze:Zostana wydane pdf ze statami korygujacymi podreczniki. W pierwszej fali nie ma Elfow, co mogloby wskazywac, ze niedlugo sie pojawi nowy podrecznik (no bo po co korygowac, skoro ma byc zaraz nowy Army Book?)
zanim wyjdzie book do HE to miną pewnie ze 2 lata jeszcze, wiec update pdf-owy też pewnie dostaniemy (o ile taki w ogóle będzie)
i czy w zestawie będzie nobel na gryfie czy lord?... bo nobel zapowiadałby się bardzo ciekawie

- Bestialski_Brokuł
- Oszukista
Tak tylko, te pdfy mają podobno na celu właśnie przestawienie z systemu metrycznego na cale a nie grzebanie w army listach. Jakby było inaczej to napisali by o tym też w angielskim czy francuskim newsletterze.
nie wiem czy potrafiłbym przejść z systemu calowegona metryczny. Poza tym musieli by zaokrąglić jakoś poruszanie się przypominam że 1 cal = 2,54 centymetra co z tego wynika 3cale = 7,62 (zaokrągli do 8cm) 4cale = 10,16(zaokragli do 10cm) 5cali = 12,7 cm (zaokrągli do 13) gdzie tu logika, nie wiem jak GW chce z tego wybrnać; że niby jak nasz skład pojedize na euro to bedize miał większy move ze wzgledu na to że przelicza na cm a nie na cale xD bo przyjęcie że 1cal = 2,5cm to by była bzdura bo wtedy byśmy tracili względem państw w których gra sie na cale. Pozatym w 40k gdy przechodzili na nową edycję to nie wprowadzano zmian w metryce wiec tutaj watpie w taki zabieg.
- Bestialski_Brokuł
- Oszukista
Nikt nie przechodzi z systemu calowego na metryczny, tylko Hiszpanie przechodzą z systemu metrycznego na calowy