Jak zostać Generałem - czyli początkującego pytań kilka
Moderatorzy: Albo_Albo, Asassello
Re: Jak zostać Generałem - czyli początkującego pytań kilka
hmmm może mi ktoś podać dobrą rozpiskę na VC < 700 p >
- Master of reality
- Oszukista
Może mniej WL a dać oddzialik SM? Mogą nieźle dokopać, a VC nie mają ich jak zdjąćRelosu pisze:boh gw as2+ ward 5+ na piechote, 10spearow, 19 wl z SoB i FCG i bolca. Nigdy nie gralem na takie pkt z VC ale to powinno dac rade.
A i lewkom dałbym Liona. zawsze to jest oszczędność
I sold my soul for rock'n roll
Byłbym za SM z Lionem + 2x bolec + 10 łuczników i mag.
Imo na te punkty VC to trudny przeciwnik.
Imo na te punkty VC to trudny przeciwnik.
Mieli do wyboru wojnę, lub hańbę, wybrali hańbę, a wojnę będą mieli także.
Shino: "Rb strona67 jakbys szukal zrodla"
Żaba: "raczej 65 jeśli już"
I love this game...
Shino: "Rb strona67 jakbys szukal zrodla"
Żaba: "raczej 65 jeśli już"
I love this game...
Na 700 ptk. vs Vampirki dałbym tak:
Mage
100 + 35 (2nd. lev) + 40 (ring of furry) + 10 (silver wand) = 185
Tak złożony bohater z High magic daje nam mocne kopnięcie a w dodatku co turę rzuca on drain magic, które na te ptk. jest zabójcze na vampiry, które chcąc nie chcąc muszą to zdispellować, <rzucamy to z 2 kostek> więc zostają na 2 kostki na np. furry of khaine albo inny spell do casta 8+, wiecej się nie opłaca bo raczej się tego nie wycastuje. Z dispellem nie powinno być problemów z powodu +1 do dispella, które posiadamy rasowo.
Lothern sea guards - 10*12 = 120 ptk.
O ile ich nie lubie to na małe ptk są tutaj bardzo wskazani. Wampiry nie posiadają strzelania więc muszą podejść, wiec ich 24 cale tak bardzo nie bolą a i będą lepiej walczyć w CC niż łucznicy.
Swordmaster 6*15=90 + 12 <sztandarowy> + 25 <lion> = 127
Odział dobry do masakrowania sporych ilości nieumarłych
Swordmaster 5*15= 75
Odział raczej wsparci i osłaniania bolców
2 x Eagle claw - 200 ptk.
orły na te punkty nie wiele zrobią w przeciwieństwie do balist, które mogą zrobić prawdziwą sieczkę, a jeszcze można ulepszać ich osiągi rzucając cure of arrow atraction <polecam>
TOTAL:
707 ptk.
Mage
100 + 35 (2nd. lev) + 40 (ring of furry) + 10 (silver wand) = 185
Tak złożony bohater z High magic daje nam mocne kopnięcie a w dodatku co turę rzuca on drain magic, które na te ptk. jest zabójcze na vampiry, które chcąc nie chcąc muszą to zdispellować, <rzucamy to z 2 kostek> więc zostają na 2 kostki na np. furry of khaine albo inny spell do casta 8+, wiecej się nie opłaca bo raczej się tego nie wycastuje. Z dispellem nie powinno być problemów z powodu +1 do dispella, które posiadamy rasowo.
Lothern sea guards - 10*12 = 120 ptk.
O ile ich nie lubie to na małe ptk są tutaj bardzo wskazani. Wampiry nie posiadają strzelania więc muszą podejść, wiec ich 24 cale tak bardzo nie bolą a i będą lepiej walczyć w CC niż łucznicy.
Swordmaster 6*15=90 + 12 <sztandarowy> + 25 <lion> = 127
Odział dobry do masakrowania sporych ilości nieumarłych
Swordmaster 5*15= 75
Odział raczej wsparci i osłaniania bolców
2 x Eagle claw - 200 ptk.
orły na te punkty nie wiele zrobią w przeciwieństwie do balist, które mogą zrobić prawdziwą sieczkę, a jeszcze można ulepszać ich osiągi rzucając cure of arrow atraction <polecam>
TOTAL:
707 ptk.
Paskudny uśmiech power gamera
bardzo dziękuje zobaczę jak to się sprawdzi w ten piątek
pytanie czy opłaca się brać Wihte Linos ??? na DE czy lepiej wziąć Phonix Guard
pytanie czy opłaca się brać Wihte Linos ??? na DE czy lepiej wziąć Phonix Guard
demony to freefrag
dajesz 2 kloce WL
BSB z BB
caddy
smoka z Foe na lordzie
4 bolty
20 łuków
i ustawiasz sie w rogu
nic prostszego ;P
Nad DE?
Lionów bo za gwardią nie przepadam
dajesz 2 kloce WL
BSB z BB
caddy
smoka z Foe na lordzie
4 bolty
20 łuków
i ustawiasz sie w rogu
nic prostszego ;P
Nad DE?
dla Emiel'a-regisa pisze:jeśli f(x), tak jak poprzednio opisuje pole widzenia jednostki, a raczej konkretnie "szerokość" widzenia w punkcie x, to całką tej funkcji będzie pole widzenia
Sf(x)= x^2+cx
funkcja ta opisuje pole objęte wzrokiem unitu
chciałeś to masz
jeśli pod x podstawisz podwojony M oddziału to masz pole obszaru zagrożonego szarżą
Zwolin pisze:demony to freefrag
dajesz 2 kloce WL
BSB z BB
caddy
smoka z Foe na lordzie
4 bolty
20 łuków
i ustawiasz sie w rogu
nic prostszego ;P
Nad DE?
chcialbym to zobaczyć jak grasz tym czymś z ogarnietym przeciwnikiem...
zapewne wtedy Ty stajesz się freefragiem "miszczu"...
SD to SD wiadomo, ja wolę grać nim, bo po prostu mam go ogranego, ale dla niektórych arcymag jest silniejszy na demony i może mają rację.
Jak masz smoka to na pewno weż 2x magów z 3-4 scrollami.
Jak masz arcymaga to BB jest w porządku.
DP dają radę na demony, ale nimi trzeba grać z finezją, to nie psy khorna, tylko dosc dobry elf na koniu, więc trza uważać. Dobrze też odginają szarżę, czy stoją z tylu i czekają na kontre.
1 klocek WL też jest ok, tak 21 typka. Wlócznicy na demony są bardzo slabi, do niczego nie przydatni, za to lucznicy są bardzo w porządku
Jak masz smoka to na pewno weż 2x magów z 3-4 scrollami.
Jak masz arcymaga to BB jest w porządku.
DP dają radę na demony, ale nimi trzeba grać z finezją, to nie psy khorna, tylko dosc dobry elf na koniu, więc trza uważać. Dobrze też odginają szarżę, czy stoją z tylu i czekają na kontre.
1 klocek WL też jest ok, tak 21 typka. Wlócznicy na demony są bardzo slabi, do niczego nie przydatni, za to lucznicy są bardzo w porządku
- Bestialski_Brokuł
- Oszukista
Bierz spearmanów. Najwyższy czas zacząć się przyzwyczajać, że wkrótce 2 x10 łuczników nie wystarczy
ale narazie mamy inne, stare realiaBestialski_Brokuł pisze:Bierz spearmanów. Najwyższy czas zacząć się przyzwyczajać, że wkrótce 2 x10 łuczników nie wystarczy
chociaż taki klocek 20+ z WB trochę te psy potrzyma
Trochę?Kosa pisze:chociaż taki klocek 20+ z WB trochę te psy potrzyma
Stary, przelicz jeszcze raz. Piątka a nawet szóstka psów wcale łatwo nie ma. Oczywiście bez małego blodzia.
GrimgorIronhide pisze:Tą logiką Kudłaty jest wzorem uczciwości i nieprzekupnościZiemko pisze:Cholera jak od lapowek sie lysieje to gdzie moje miliony
jeszcze są inne czynniki, jakiś zbląkany pocisk d6 w nich wpadnie, o zgrozo jedna salwa flamerów, wtedy nie jest latwo. No i jak herald się przypatoczy z psiarnia to po nich. No ale teraz porónaj sobie cene tych oddzialów.
No i jeszcze trza feara zdać. Ja tam w nich jak narazie nie wierze ale moze od lipca...
No i jeszcze trza feara zdać. Ja tam w nich jak narazie nie wierze ale moze od lipca...
a widzisz, mag może w nich siedzieć. To wcale nie jest zle miejsce dla niego, ale wtedy zamiast WB muszą mieć lion standard i fajnie by bylo jakby ktoś jeszcze mial gem of courage i oczywiście nie pchać się do walki, chyba, ze do takiej gdzie jest pewna szansa. Np. jakieś 3 niedobite psy itp.
Hmm, oczyma wyobraźni widzę łzy płynące po Twoich policzkach gdy musisz prowadzić te biedne elfiki na rzeź.Kosa pisze:jeszcze są inne czynniki, jakiś zbląkany pocisk d6 w nich wpadnie, o zgrozo jedna salwa flamerów, wtedy nie jest latwo. No i jak herald się przypatoczy z psiarnia to po nich. No ale teraz porónaj sobie cene tych oddzialów.
OK, teraz na poważnie, koszt punktowy 6 psów i 20 spirów z WB jest porównywalny. 5 psów w zasadzie skazana jest na porażkę. O małym blodziu pisałem, więc nie będę się powtarzał. Co do d6 lub flamerów, to HE mają DP i 4 bolce, równie dobrze gracz DoCh może zapłakać, że wystrzelali mu odddział psów z małym blodziem. Ot co.
Teoria, to teoria. Nie ma co spekulować na temat hipotetycznych sytuacji.
Teraz 8 edycja. Dopiero wtedy postawisz na spirmenów z WB?
Mi się wydaje(po plotkach), że właśnie łukole zyskają. Taka 14 przez 2 tury strzela, jak wygramy rzut na zaczynanie, to 3 tury. Potem asf. 14 łukoli to niska cena i potencjał.
Chyba, sądząc po plotach.
Co na ten temat myślisz?
GrimgorIronhide pisze:Tą logiką Kudłaty jest wzorem uczciwości i nieprzekupnościZiemko pisze:Cholera jak od lapowek sie lysieje to gdzie moje miliony