Szybkie pytania

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Przemcio
Postownik Niepospolity

Re: Szybkie pytania

Post autor: Przemcio »

rozumiem że Ice blue tym niebieskim też???:)
We Bust in, Fight Through the Carnage, let the BOOMSTIK do the Talking...

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Klafuti »

=D> też :mrgreen:
Obrazek
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia."
~Warren E. Buffett

Awatar użytkownika
jachu_ka
Chuck Norris

Post autor: jachu_ka »

przesprejowałem bejcoorków matowym lakierem, żeby przestali się świecić, ale przestali za bardzo i wyglądają słabo. czy jeśli sprejnę drugą warstwę lakierem satynowym to zaczną się świecić tak jakby matu nie było? na logikę tak, ale pewności niet :)

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Jeśli figurki wyglądają jak oszronione, z pewnością nie jest to najlepszy pomysł, bo to jest po prostu "zgranulowany" lakier matowy i będzie dalej takie, z tą różnicą, że będzie się świecić. Nie jestem jednak wielkim fachowcem w dziedzinie bejcy i przyległości, więc jeszcze zapoznaj się z opiniami innych.
Obrazek
~Warren E. Buffett

Awatar użytkownika
jachu_ka
Chuck Norris

Post autor: jachu_ka »

nie są oszronione, po prostu przebrzydły matt zabrał precz tą fajną oczojebność bejcy, kombinuję jak ją częściowo przywrócić i chyba delikatna warstwa satyny to jedyne rozwiązanie.

Awatar użytkownika
Rupert_
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: Rupert_ »

Porada potrzebna :)
Czym można przykleić figsy do styroduru? Wydłubałem trochę podstawek skałkowych i teraz kombinuję jak umieścić na nich snoty (metale) i insze zielone tatałajstwo (także plastikowe). Klej cyjanoakrylowy którego używam do metali mocno zeżarł skałkę, szuper klej do modeli plastikowych Hobby Model też zjada moje skałki, aczkolwiek mniej. Wikol skałki nie żre, za to trzyma badziewnie. Jest jakaś inna opcja klejenia? Czy też podstawki do śmietnika i kolejne robić z korka?

Awatar użytkownika
Skavenblight
Naczelna Prowokatorka
Kontakt:

Post autor: Skavenblight »

Rupert_ pisze:Porada potrzebna :)
Czym można przykleić figsy do styroduru? Wydłubałem trochę podstawek skałkowych i teraz kombinuję jak umieścić na nich snoty (metale) i insze zielone tatałajstwo (także plastikowe). Klej cyjanoakrylowy którego używam do metali mocno zeżarł skałkę, szuper klej do modeli plastikowych Hobby Model też zjada moje skałki, aczkolwiek mniej. Wikol skałki nie żre, za to trzyma badziewnie. Jest jakaś inna opcja klejenia? Czy też podstawki do śmietnika i kolejne robić z korka?
Klej polimerowy...
Tyle że styrodur miękki jest, łatwo go uszkodzić i pewnie skałki nie będą trwałe na wieki.

Kraggo
Chuck Norris

Post autor: Kraggo »

Zaczynam na poważnie zabawę w modelarstwo, chcę dokończyć malować moją armię Krasnoludów (dominacja zieleni i czerwieni), w kolejce jest trochę Imperium (wstępnie w biało-zielonej lub niebiesko-czerwonej tonacji) i Mroczne Elfy (ciemnoniebieskie). Przymierzam się do zakupu farbek i washów firmy Vallejo... jednak które wybrać? Moja kieszeń udźwignie 8/9 kolorów na początek (+odpowiednia ilość wash), które polecicie? Chodzi zarówno o kolory, jak i matowe/metaliczne.

Do tego wszystkiego czarna puszka citadel na podkład i jeszcze z dwa-trzy pędzle.

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

Rupert_ pisze:Porada potrzebna :)
Robisz dziurkę w styrodurze aż do podstawki, potem wwiercasz ją do nóg postaci i kleisz jakimś Distalem czy czymś. Nie wiem tylko czy zjada styroduru. Inne wyjście do wydłubać otworki w miejscu nóg i zalepić je poxiliną lub inną masą modelarską i nogi przykleić do niej.

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

Możesz też spróbować zrobić piny od podstawki, przez całą grubość skałek, aż do nóg i wtedy stopy do styroduru możesz przykleić nawet wikolem bo i tak piny będą trzymać figse.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

Arbiter Elegancji pisze:Możesz też spróbować zrobić piny od podstawki, przez całą grubość skałek, aż do nóg i wtedy stopy do styroduru możesz przykleić nawet wikolem bo i tak piny będą trzymać figse.
O tym pisałem wyżej :roll:

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

pisałeś o wypełnianiu klejem, ja o standardowych (metalowych) pinch.
W mojej propozycji styrodur ma styczność tylko z wikolem, w twojej z jakimś klejem co do którego nawet nie masz pewności że nie wyżre dziur.
Ja widzę wyraźną różnice między naszymi postami :roll:
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
tedzio
Masakrator

Post autor: tedzio »

ja tam super glue na przyklejam do skałek styrodurowych (tylko plastiki, bo z metalowymi nie miałem okazji), bardzo skąpo kleju ale trzyma dobrze i jeszcze nic mi nie podpadało

Awatar użytkownika
Rupert_
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: Rupert_ »

Dzięki za wszystkie podpowiedzi, potestuję.
Klej polimerowy dziś zakupiłem, testowe klejenia różnych figsów do malowanego i niemalowanego styroduru wyszły dobrze. Nic nie odpada. Pinowanie też jest dobre, ale z moimi lewymi łapami to snotlingów nie nawiercę na bank, na większe modele wypróbuję.

Wpadłem za to na jeszcze jeden patent. Styrodur po wycięciu na kształt skałki pomalowałem farbą fakturową, konkretnie Eberhard Faber- granit. Farbę kupiłem za całe 18 zł (100 ml) w Empiku. Poschło mu już wszystko i jest super, styrodur mocno się utwardził, przestał być taki elastyczny, nabrał odpowiedniej faktury i jest gotowy do dalszego malowania. W ramach eksperymentów przykleiłem do tak przygotowanej skałki figurkę na klej cyjanoakrylowy, tym razem nie zeżarł mi skałki, a model trzyma się całkiem dobrze.

Awatar użytkownika
bem
Kradziej

Post autor: bem »

Jaki materiał polecacie na robienie domków do makiet? Domek ma być estetyczny i w miarę drobiazgowy. No i taki, żeby można było doń zajrzeć. Co sugerujecie na ściany, posadzkę, okna? I, oczywiście, czym to wszystko kleić?
Es ist wirklich phantastisch. Es ist wirklich ehrlich phantastisch. Es ist so phantastisch phantastich, ich glaube, ich würde es gerne klauen.

Gunnila
Mudżahedin

Post autor: Gunnila »

Ściany w zależności od materiału z którego ma być domek "wykonany" - cienki styrodur, PVC, balsa/listewki, gruba tektura.
Posadzki - możliwości praktycznie nieograniczone. Drewniane z balsy, listewek, patyczków do lodów. Kafelki z tektury, opakowania na płyty CD, cienkiego plastiku, modeliny, gipsu, prawdziwych kamieni. Okna - rozumiem, ze chodzi ci o szybki - opakowania z blisterów lub poszukać cienkiego plastiku (swój to nie pamiętam z czego mam). Tekturę, balsę i styrodur można spokojnie kleic wikolem, choć wszelkiego rodzaju supergluty sa bardzo użyteczne.

Awatar użytkownika
bem
Kradziej

Gunnila pisze:Ściany w zależności od materiału z którego ma być domek "wykonany" - cienki styrodur, PVC, balsa/listewki, gruba tektura.
Planowałam coś murowanego...

Gdzie kupujecie takie materiały? Sklep budowlany, modelarski?
Es ist wirklich phantastisch. Es ist wirklich ehrlich phantastisch. Es ist so phantastisch phantastich, ich glaube, ich würde es gerne klauen.

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

balsa występuje zwykle w sklepach modelarskich, styrodur natomiast w składach budowlanych. Poza tym jakiś koleś na forum ma w podpisie jak wół: "sprzedam styrodur" :wink: Jak rozumiem chcesz mieć ściany z fakturą cegieł czy czegoś podobnego?
http://www.modelarski.com.pl/pytki+stru ... _c403.html
Jest tam kilka wzorów płytek ceglastych (i inszych inszości też).
Obrazek
~Warren E. Buffett

Awatar użytkownika
bem
Kradziej

Ok. Dzięki. To jeszcze jedno pytanie: z czego zrobić kolumny/łuki? Myślałam o jakiejś lekkiej, ażurowej konstrukcji w stylu gotyckim.

Gunnila
Mudżahedin

Post autor: Gunnila »

W dobrym modelarskim można w tej chwili kupić wszystko prawie gotowe, ale to jak z naszym ulubionym monopolistą, cena niejednokrotnie x2, x3 w porównaniu do budowlanych. Ilości jakie potrzebujesz na 1 makietę często możesz dostać za darmo jak dobrze poszukasz - ja mam płytę PVC ze zniszczonej reklamy, styrodur z budowy za piwo, patyczki do lodów zamiast listewek z Tesco po 3 zł, plastik i blachę z puszek po mleku w proszku itp.

Łuki gotyckie - osobiście jak delikatne, takie "elfickie", to użyłabym kartonu wycinanego ploterem, jak grubsze to poszukaj na Allegro odlewów gipsowych z form Hirsta, jest wiele modeli. Oczywiście na pewno są gotowce w modelarskim również.
Tutaj masz link do zamku zrobionego ze styroduru: http://gidian-gelaende.de/Material_HP/W ... index.html
A tutaj do elfickich łuków tego samego kolesia: http://gidian-gelaende.de/Material_HP/W ... index.html

ODPOWIEDZ