He - 2350

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Zwolin
Falubaz

He - 2350

Post autor: Zwolin »

czeka mnie bitwa z VC, które jak to VC, będą miały eteryki więc nie wiem ja sobie poradzę
najpierw wstawię pierwotną rozpę, potem ew. zmiany

I
Princ -> 629
DA [9]
VoD [55]
ES [10]
Foe [25]
Loec/GoC [10]
StarDragon 370

mag -> 140
2xDps [40]

mag -> 140
2xDps [40]

2xArchers [110] -> 220

5xER -> 102
Bow [10]
M [7]
5xER -> 102
Bow [10]
M [7]
5xER -> 92
M [7]

6xDP -> 215
Standard [20]
EB [15]

6xDP -> 180
6xDP -> 180

Eagle 50
3xRBT -> 300

Total: 2350 pts. (-0)
DD:4 (+4Dps)
PD: 4
II
Princ -> 629
DA [9]
VoD [55]
ES [10]
Foe [25]
Loec/GoC [10]
StarDragon 370

mag -> 140
2xDps [40]

Noble -> 174
konik,baring,DA,Sh
BSB [25]
SoM [15]
HoF [25]

2xArchers [110] -> 220

5xER -> 102
Bow [10]
M [7]
5xER -> 102
Bow [10]
M [7]

6xDP -> 215
Standard [20]
EB [15]

6xDP -> 180
6xDP -> 180

4xRBT -> 400

Total: 2346 pts. (-8)
DD:4 (+2Dps)
PD: 4
i teraz tak :
co lepiej na lordzie GoC czy Loec?
GoC wydaje się być lepszy bo będą klocki piechoty ale w sumie Warg pewnie też się pojawi a bolce są po to by tę piechotę odchudzić przed szarżą kawy
co dać na fastach ?
Muzyków czy czempionów ?
ostatnio pojawił się gdzieś u nas pomysł wysyłania w pościg pod szarże ale nie wiem czy to na VC podziała
i teraz największy dylemat :
4 bolty, BSB, caddy, 2fasty
czy
3 bolty, 2 caddy, 3 fasty, orzeł ?
BSB brałem z myślą o eterykach i ew. biegaczu wroga
mój vs. jego :
ja: 3A 4+ trafienie 4+ ranianie, 4+ As
1A 5+ trafienie 5+ ranienie 2+ As
outnumber,BSB
on: 3A 4+ trafienie z re-rollem 2+ ranienie 4+ As z re-rollem
BSB, IH
czyli mamy statica takiego samego, pytanie tylko kto nabije więcej ran
ew. jak nic nikt nie nabije to kawa na flankę i się posypie

można by go dorwać smokiem....
rady?

Edit:
u przeciwnika będzie Smok więc Loec idzie obowiązkowo
dla Emiel'a-regisa pisze:jeśli f(x), tak jak poprzednio opisuje pole widzenia jednostki, a raczej konkretnie "szerokość" widzenia w punkcie x, to całką tej funkcji będzie pole widzenia
Sf(x)= x^2+cx
funkcja ta opisuje pole objęte wzrokiem unitu
chciałeś to masz
jeśli pod x podstawisz podwojony M oddziału to masz pole obszaru zagrożonego szarżą

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Jeżeli będzie smok, to 4 bolce obowiązkowo. Czempioni na ER są fajni, tak jak już pisałem, można ich wykorzystać, żeby wyciągnąć takich np. bloodletterów z heraldem albo jakiś oddział DE pod nszą szarże. Z takimi VC możesz w ten sposób wyciągnąć smoka :) Na smoku oczywiście Loec.
mój vs. jego :
ja: 3A 4+ trafienie 4+ ranianie, 4+ As
1A 5+ trafienie 5+ ranienie 2+ As
outnumber,BSB
on: 3A 4+ trafienie z re-rollem 2+ ranienie 4+ As z re-rollem
Od kiedy to mały wampir ma 5 T? I 7 WS?
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Zwolin
Falubaz

ma 6WS i T4 co i tak nie zmienia faktu że konik trafia na 5+ (chyba)
fakt, ranie na 3+ ale to nie wiele zmienia z punktu widzenia statystyki

1 czy 2 caddy ?
gramy w końcu na 2450 więc zmieści się jeszcze jeden fast z czempionem i, jeśli będę miał 2 caddych, czempion z AoL do DP
dla Emiel'a-regisa pisze:jeśli f(x), tak jak poprzednio opisuje pole widzenia jednostki, a raczej konkretnie "szerokość" widzenia w punkcie x, to całką tej funkcji będzie pole widzenia
Sf(x)= x^2+cx
chciałeś to masz
jeśli pod x podstawisz podwojony M oddziału to masz pole obszaru zagrożonego szarżą

Andrzej
Pan Spamu

co i tak nie zmienia faktu że konik trafia na 5+ (chyba)
Chyba nie :wink:
1 czy 2 caddy ?
To już zależy od Ciebie. Ja osobiście brałbym BSB, ale granie na jednym caddym jest dość ryzykowne.. It's Your choice.
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?

noggin
Chuck Norris

Post autor: noggin »

IMO obowiazkowo 2 caddych, ale pomyslalbym czy nie dac na jednym zamiast scrolli tego przedmiotu ca zabiera wrogowi PD i daje tobie DD, albo jeszcze +1 do dispela.

Jesli jeden caddy to zeby troche zatrzymac magie to musialbys walic z bolcy w cos co na 100% musi wskrzeszac, np Grave Guardow, a wtedy nie moglbys walic w smoka.

Co do reszty to widze ze nastawiasz sie na ubicie generala, bo masz szybka armie i moze cos tam w szarzy zdejmiesz tymi DP, ale jak gdzies ugrzezniesz to po ptokach...

A moze dac armie bez smoka? tylko arcy, bsb, 2 magow i klocki to trzymania? magia i bolcami powinienes smoka zdjacie, VC raczej skupiaja sie na podpakowaniu swojej magii niz na magicznej obronie, bo mysla ze sobie wszystko wskrzesza :P

Zwolin
Falubaz

ale czy BSB jest konieczny do pokrojenia Wrightów?
bo smok będzie zajęty złapaniem wrogiego smoka i w drugiej kolejności Warga a innych magicznych ataków nie mam
zaraz coś pokminie i wrzucę nowe rozpy

noggin, robię odstępstwo od rozpy którą normalnie gram (+100) i nie przerzucę się na arcy

zaryzykuje i będzie jeden caddy bo jak się armia zacznie sypać to po przeciwniku a nie mogę pozbawić się strzelania od 2 tury - Wrigtów i Warga nic nie zatrzyma przed spanikowaniem mi 4 bolców i wybiciem ich załogi
Sf(x)= x^2+cx
chciałeś to masz

Paku
Oszukista

Post autor: Paku »

Cóż jeżeli to ma być na VC to:

na smoku albo DP powinien byc AoL.
przydałby się klocek SM 1x12, lub 2x7
2 caddych jest ok

Andrzej
Pan Spamu

Paku pisze:na smoku albo DP powinien byc AoL.
Po kiego grzyba mu AoL? Foe bane jest o wiele lepszym wyborem.
SM są przereklamowani, jak już to klocek 14 z SoB.
Zwolin pisze:noggin, robię odstępstwo od rozpy którą normalnie gram (+100) i nie przerzucę się na arcy
Szkoda, bo IMO arcy jest o wiele lepszą opcją (ogólnie, a na VC w szczególności)

noggin
Chuck Norris

Post autor: noggin »

Jak juz musisz smoka to lepiej jemu nie dawac AoL. Faktycznie DP z Lion Standard i Amulet of Light powinni spokojnie pokroic upiorki i inne eteryki.

A 5-6 SM chyba by dalo rade zeby bronic bolcy przed fastami wroga. Ale tak tylko rozmyslam, nigdy tak nie gralem, wiec nie bede mowil ze to sprawdzone.

Na 100% nie gralbym tylko na 1 caddym.

ODPOWIEDZ