Noobowe pytania - cos dla początkujacych poczatkujacych ;)
Re: Noobowe pytania - cos dla początkujacych poczatkujacych ;)
Rycki na Pegazordach mają armora na 4+ ??
M&M Factory - Up. 14.01.2017 Ostatnia trójka pegazów
thx.
M&M Factory - Up. 14.01.2017 Ostatnia trójka pegazów
Kolejne z wielu noobowych pytań:
Jak grać questing knightami? I czy mogą mieć formacje lancy(podejrzewam ze nie, ale nie szkodzi spytać)?
Jak grać questing knightami? I czy mogą mieć formacje lancy(podejrzewam ze nie, ale nie szkodzi spytać)?
,,System polityczny Bretonii? U nas to się nazywa wymuszeniem haraczu i jest karalne"
Matthias von Pfeildorf, były ambasador Imperium
Matthias von Pfeildorf, były ambasador Imperium
Jak grać Questingami ?? Zajebiście. Wbijaj się w pancerne jednostki które nie złamiesz na raz a które nie mają w ch.. siły .
Because I'M The Miz and I'M AWESOME!!!!
http://www.youtube.com/watch?v=iMt-MJ1h ... ure=fvwrel
http://www.youtube.com/watch?v=iMt-MJ1h ... ure=fvwrel
Jak grać questingami? Nie wrzucać ich do rozpiski Plewny oddział na maksa. Zamiast nich wolałbym nawet errantów wystawić bo dużo więcej robią. Questy ładnie wyglądają na półce ot co. Doświadczonym graczem nie jestem jeśli o bretke chodzi, ale to logiczne, że dwuraki na wierzchowcach są niegrywalne.
"Największa ofiara- to ofiara z własnej woli." - Św. Maksymilian Maria Kolbe
- Murmandamus
- Niszczyciel Światów
Bardzo dobry oddział. W miarę drodzy ale za to jak utkniesz w czymś to śmigają dwurakami czyli siła 5. Do tego przerzuty z psychologii bardzo przydatne bywają.
Osobiście bardzo cenię questów, na strzelanie maja taki sam save a w combacie tylko o 1 gorszy. Za to ciągle biją z S5, przerzuty psychologi, można dać na nich jeszcze valorusa i nie kosztują jakiś horrendalnych punktów. Na vampiry, demony , tk i wszystko co jest immune do cr są wyśmienici, bo nie zwieją tak często jak realmi/erranci od fearu/terroru i potrafią wygrywać nawet długo trwające combaty.
Witam
Bycie Nobem to nie wstyd ważne aby zdawać sobie z tego sprawę.
Na czytanie 61 stron postów nie starczyło by mi "tygodnia". Prostych pytań kilka:
1. Początkowa armia za 1000 pt (przykład) - mimo iż mam podręczniki i je przeczytałem nie jestem wtajemniczony w skróty wszelkiej maści, prosił bym wiec o pełne nazwy
2. Jak to jest z figurkami, jaka edycja ma znośne modele
3. Czy ktoś jest z trójmiasta ???
Osobie która odpowie na ten post będę niezmiernie i do grobowej deski wdzięczny.
Pozdrawiam
Bycie Nobem to nie wstyd ważne aby zdawać sobie z tego sprawę.
Na czytanie 61 stron postów nie starczyło by mi "tygodnia". Prostych pytań kilka:
1. Początkowa armia za 1000 pt (przykład) - mimo iż mam podręczniki i je przeczytałem nie jestem wtajemniczony w skróty wszelkiej maści, prosił bym wiec o pełne nazwy
2. Jak to jest z figurkami, jaka edycja ma znośne modele
3. Czy ktoś jest z trójmiasta ???
Osobie która odpowie na ten post będę niezmiernie i do grobowej deski wdzięczny.
Pozdrawiam
1. Nie do końca rozumiem, chodzi ci o skróty takie jak BSB i FCG?
jeżeli tak to
BSB -sztandarowy armii (palladyn ze sztandarem)
FCG - pełna grupa dowodzenia tj muzyk, czempion, sztandarowy
2. Mi się podobają figurki 6 edycyjne a poza nimi chłopi 5 edycyjni, reszty nie pamiętam
3. Nie mam pojęcia ;] Ja jestem z Poznania.
jeżeli tak to
BSB -sztandarowy armii (palladyn ze sztandarem)
FCG - pełna grupa dowodzenia tj muzyk, czempion, sztandarowy
2. Mi się podobają figurki 6 edycyjne a poza nimi chłopi 5 edycyjni, reszty nie pamiętam
3. Nie mam pojęcia ;] Ja jestem z Poznania.
Sprzedam Styrodur!!!Kervyn pisze:gobbosy na godzinie drugiej, o Pani!
oficjalnie bardzo odwazna opinia. moim skromnym zdaniem pieprzenie. nie sa tacy dobrzy jak w 6ed ale nadal 5S jest ok. szczegolnie jak mam walczyc "na dluzej".Kamel pisze:Jak grać questingami? Nie wrzucać ich do rozpiski Plewny oddział na maksa. Zamiast nich wolałbym nawet errantów wystawić bo dużo więcej robią. Questy ładnie wyglądają na półce ot co. Doświadczonym graczem nie jestem jeśli o bretke chodzi, ale to logiczne, że dwuraki na wierzchowcach są niegrywalne.
na pewno sa o klase lepsi od KotR. ja tam bezgranicznie w 8Ld nie wierze a paniki chodza po ludziach.
fakt ze lanca troche kosztuje i gl problemem jest fakt iz grale sa bardzo potrzebni. a zmieszczenie obu tych oddzialow w pelnowymiarowych lancach to juz na grach do 2k jest niezlym fikolkiem.
1. Radzę pooglądać rozpiski lub użyć szukaj, może coś znajdziesz ale podaję mój przykład:
Paladyn generał z knightly vow: 115pts
virtue of impetuos knight
+
8 errant knight z errantry banner, sztandar, muzyk, - 201pts
paladyn Battle standard bearer z grail vow - 145 pts
Sword of might, gromril great helm
9 knights of the realm war bannerem muzykiem i sztandarowym - 265pts
3x pegasus knights z muzykiem - 175 pts
14 łuczników w skirmishu, goli - 98pts
całość 999 punktów,
2. Jak to jest z figurkami... - zależy ile masz kasy, jakie chcesz modele, 6ta edycja bretki ma fajne figurki, ale 5te ładnie pomalowane też niczym im nie ustępują no może kopie rycerzy łatwo się łamią . Trebushet, pegazy, relikwiarz tylko 6ta edycja.
3. Jam z drugiej strony polski ;]
Paladyn generał z knightly vow: 115pts
virtue of impetuos knight
+
8 errant knight z errantry banner, sztandar, muzyk, - 201pts
paladyn Battle standard bearer z grail vow - 145 pts
Sword of might, gromril great helm
9 knights of the realm war bannerem muzykiem i sztandarowym - 265pts
3x pegasus knights z muzykiem - 175 pts
14 łuczników w skirmishu, goli - 98pts
całość 999 punktów,
2. Jak to jest z figurkami... - zależy ile masz kasy, jakie chcesz modele, 6ta edycja bretki ma fajne figurki, ale 5te ładnie pomalowane też niczym im nie ustępują no może kopie rycerzy łatwo się łamią . Trebushet, pegazy, relikwiarz tylko 6ta edycja.
3. Jam z drugiej strony polski ;]
Największa maruda na Border Princes
Witam
Fantastycznie, dziękuje za tak szybka odpowiedz. Przeanalizuje powyższe zestawienie ... lecz już teraz nasuwają mi się 2 pytania:
1. Szukałem wyjaśnienia skirmish, wiem tylko z tłumaczenia ze oznacza to potyczka, walka. Wiem tez ze rezygnuje się wówczas z palisady obronnej przeciw szarżom. Jakie bonusy wynikają ze skirmisha ?
2. Czy Men-at-arms, wyposażeni we włócznie zamiast halabard, maja racje bytu, jako jednostka przeciw kawalerii ?
Pozdrawiam
i raz jeszcze dziękuję.
Fantastycznie, dziękuje za tak szybka odpowiedz. Przeanalizuje powyższe zestawienie ... lecz już teraz nasuwają mi się 2 pytania:
1. Szukałem wyjaśnienia skirmish, wiem tylko z tłumaczenia ze oznacza to potyczka, walka. Wiem tez ze rezygnuje się wówczas z palisady obronnej przeciw szarżom. Jakie bonusy wynikają ze skirmisha ?
2. Czy Men-at-arms, wyposażeni we włócznie zamiast halabard, maja racje bytu, jako jednostka przeciw kawalerii ?
Pozdrawiam
i raz jeszcze dziękuję.
1. skirmish = formacja rozproszona. Zamiast stania w linii może oddział ułożyć w dowolnym ustawieniu, maksymalnie 1" między każdą figurką. dzięki temu widzą 360 stopni (pamiętaj, że nie zasłaniają sobie widoku ale inne jednostki zasłaniają normalnie ), ale jak i ktoś zaszarżuje nie ma rank bonusów.
2. M@A kontra kawaleria to wtopa murowana! w tej edycji chłoptasiów zostaw na półce, a jak chcesz wystawić to TYLKO hand weapon i shield, wtedy dostajesz armor save na 4+ w walce wręcz ale tylko od przodu, na atak od boku i tył to już nie działa i zostaje tylko biedny 5+.
2. M@A kontra kawaleria to wtopa murowana! w tej edycji chłoptasiów zostaw na półce, a jak chcesz wystawić to TYLKO hand weapon i shield, wtedy dostajesz armor save na 4+ w walce wręcz ale tylko od przodu, na atak od boku i tył to już nie działa i zostaje tylko biedny 5+.
Największa maruda na Border Princes
Witam
Pozdrawiam
Tarcza i lekka zbroja (jaka maja na wyposażeniu M-A-A) daje AS na poziomie 5+, walka w pierwszej lin (reguły broni ręcznej) dają nam 4+, natomiast przy wrogim ataku na tył lub flankę +4 zamieniamy na powrót na +5, dodatkowo +1 za atak wroga na flankę i możliwe +2 za atak wroga na tyły (kumulując się max +3 w przypadku 2 jednostek atakujących) co w rezultacie możne dać nawet 8+, tak ???theudulf pisze: dostajesz armor save na 4+ w walce wręcz ale tylko od przodu, na atak od boku i tył to już nie działa i zostaje tylko biedny 5+.
Pozdrawiam
nie myl combat resolution z zasadami zbroi.
w chlopkach fajne jest to ze maja w standardzie albo wlocznie albo halabardy. IMO lepsze sa halabardy...choc na zblizajace sie zasady 8ed(z plotek) calkiem mozliwe ze wlocznie tez beda calkiem ok.
tak naprawde chlopi raczej za duzo nie pozabijaja. za to maja miec 3 szeregi,sztandar,przewage liczebna i najlepiej szarze z boku. natomiast z przypadku kiedy ty sam masz dostac szarze z boku od kawalerii to radze zapoznac sie z dzialem "ucieczka"
w chlopkach fajne jest to ze maja w standardzie albo wlocznie albo halabardy. IMO lepsze sa halabardy...choc na zblizajace sie zasady 8ed(z plotek) calkiem mozliwe ze wlocznie tez beda calkiem ok.
tak naprawde chlopi raczej za duzo nie pozabijaja. za to maja miec 3 szeregi,sztandar,przewage liczebna i najlepiej szarze z boku. natomiast z przypadku kiedy ty sam masz dostac szarze z boku od kawalerii to radze zapoznac sie z dzialem "ucieczka"
-
- Oszukista
-w polskim booku skirmish to harcownicy - obejrzyj zasady, zastanów się, ale nie bez powodu zawsze się ich wystawia