rozpiski elfów v2
Moderatorzy: Albo_Albo, Asassello
Re: rozpiski elfów v2
Co prawda na turnieju nie zagram, bo będę ogarniał bitewne zamieszanie, ale nie przeszkadza to złożyć i przetestować rozpy na te punkty (2210). A więc po wstępnych testach z Lizakami 19:1 do przodu, z VC 14:6 do przodu. Wygląda mniej więcej tak:
Arcy (4lvl) - RoF, Silver Wand, Loremaster's Cloak
Mage (2lvl) - Seerstaf, DS
Mage (1lvl) - RoC, DS
Noble (BSB) - lanca, DA, shield, BB
10x Archers
20x Spearmen (FCG, Warbanner)
24x White Lions (FCG, SoB)
5x White Lions (SB, BoS)
4x Bolec
Arcy i BSB idą do niezniszczalnego kloca WL, 2lvl do włóczni a 1lvl w zależności od upodobań. Minusem jest mała mobilność oddziałów, szczególnie boleśnie odczułem to w walce z VC (kombinowana szarża na kloc WL, ale w 3 turze kombatu i tak sypnęło się wszystko ). Lepszą opcją byłaby 5 PG zamiast WL, ale nie mam modeli .
Pozdrawiam,
P.S.
@ Kosa
I jak wpadacie w końcu do nas na tur??
Arcy (4lvl) - RoF, Silver Wand, Loremaster's Cloak
Mage (2lvl) - Seerstaf, DS
Mage (1lvl) - RoC, DS
Noble (BSB) - lanca, DA, shield, BB
10x Archers
20x Spearmen (FCG, Warbanner)
24x White Lions (FCG, SoB)
5x White Lions (SB, BoS)
4x Bolec
Arcy i BSB idą do niezniszczalnego kloca WL, 2lvl do włóczni a 1lvl w zależności od upodobań. Minusem jest mała mobilność oddziałów, szczególnie boleśnie odczułem to w walce z VC (kombinowana szarża na kloc WL, ale w 3 turze kombatu i tak sypnęło się wszystko ). Lepszą opcją byłaby 5 PG zamiast WL, ale nie mam modeli .
Pozdrawiam,
P.S.
@ Kosa
I jak wpadacie w końcu do nas na tur??
Mieli do wyboru wojnę, lub hańbę, wybrali hańbę, a wojnę będą mieli także.
Shino: "Rb strona67 jakbys szukal zrodla"
Żaba: "raczej 65 jeśli już"
I love this game...
I love this game...
Unnamed2350 Pts - High Elves Army
1 Prince @ 606 Pts
General; Halberd
Armour of Caledor [25]
Vambraces of Defence [55]
1 Dragon: Star @ [370] Pts
1 Mage @ 185 Pts
Magic Level 2
Silver Wand [10]
Dispel Scroll [20]
Dispel Scroll [20]
1 Mage @ 175 Pts
Magic Level 2
Dispel Scroll [20]
Dispel Scroll [20]
10 Archers @ 110 Pts
18 SpearElves @ 186 Pts
Musician
1 Captain @ [10] Pts
4 Dragon Princes @ 205 Pts
Standard
Banner of Ellyrion [15]
1 Drakemaster @ [20] Pts
5 Dragon Princes @ 150 Pts
16 White Lions @ 330 Pts
Standard; Musician
Lion Standard [25]
1 Guardian @ [32] Pts
Amulet of Fire [20]
1 Repeater Bolt Thrower @ 100 Pts
Casting Pool: 6
Dispel Pool: 4
Models in Army: 72
Total Army Cost: 2347
Prosze o kometarze
Rospa na turniej i chcialbym nie zajac ostatniego miejsca wiec konstruktywne uwagi mile widziane
1 Prince @ 606 Pts
General; Halberd
Armour of Caledor [25]
Vambraces of Defence [55]
1 Dragon: Star @ [370] Pts
1 Mage @ 185 Pts
Magic Level 2
Silver Wand [10]
Dispel Scroll [20]
Dispel Scroll [20]
1 Mage @ 175 Pts
Magic Level 2
Dispel Scroll [20]
Dispel Scroll [20]
10 Archers @ 110 Pts
18 SpearElves @ 186 Pts
Musician
1 Captain @ [10] Pts
4 Dragon Princes @ 205 Pts
Standard
Banner of Ellyrion [15]
1 Drakemaster @ [20] Pts
5 Dragon Princes @ 150 Pts
16 White Lions @ 330 Pts
Standard; Musician
Lion Standard [25]
1 Guardian @ [32] Pts
Amulet of Fire [20]
Casting Pool: 6
Dispel Pool: 4
Models in Army: 72
Total Army Cost: 2347
Prosze o kometarze
Rospa na turniej i chcialbym nie zajac ostatniego miejsca wiec konstruktywne uwagi mile widziane
Mówi się trudno i idzie się dalej ...
- Master of reality
- Oszukista
Daj mu AoL albo go wywal. Lordowi Loec albo GoC. Kosztem spearów. Te wlócznie to ja wole tak minimum a resztę lądować w coś innego ale jak kto lubiEltharion pisze:1 Drakemaster @ [20] Pts
A tak to nic specjalnego. Na końcu nie powinieneś wylądować
I sold my soul for rock'n roll
Ok, taktyczne zastosowania czarów są fajne. Czemu jednak wykorzystywać do tego akurat LSG, którzy są badziewni?krejzihed pisze:mam pytanie. czy probowal juz ktos grac na LSG z arcy, i rzucac na nich popychaczke shadowa w celu zrobienia reaforma? ostatnio tak zagralem i wyszlo calkiem ciekawie.
- Bestialski_Brokuł
- Oszukista
Bo może ktoś ich lubi? Nie wszyscy muszą grac na 2x 10 łuczników smoku 2 caddych 4 bolcach i dp/wl
nie sa "badziewni" tylko trudniejsi w wykorzystaniu.Matis99 pisze:Ok, taktyczne zastosowania czarów są fajne. Czemu jednak wykorzystywać do tego akurat LSG, którzy są badziewni?
@Bestialski_Brokuł - masz racje
mimo wszystko standardy sa najlepsze (w kilku wydaniach).
ja np lubie grac na DM, LSG dopiero co prawda testuje, dlatego zadalem pytanie. a odpowiedz, ze sa badziewni mnie nie sytasfakcjonuje. z takim podejsciem DP tez sa badziewni... ba! kazda jedostka HE armii jest badziewna tymbardziej jezeli nie zaisnieje w standardzie.
Są badziewni, i to podwójnie:krejzihed pisze:
nie sa "badziewni" tylko trudniejsi w wykorzystaniu.
1. Jako samodzielne jednostki - bo mają kiepski stosunek możliwości do ceny.
2. Jako część armii Wysokich Elfów - bo są za drodzy, patrząc na ogólną kompozycję armii (składanie rozpy HE to walka o każdy punkt) oraz są oddziały dużo od nich lepsze, a mogące wypełniać te same zadania.
Akurat Elfy Wysokiego Rodu są chyba najlepiej napisanym armybookiem do 7 edycji pod względem kompozycji i wewnętrznej spójności. Gra i wygrywa się wieloma rodzajami rozpisek oraz wykorzystuje prawie wszystkie jednostki z podręcznika. Ewidentnie słabsze od reszty (lotherni, dragon mage, ew. silver helmsi) można policzyć na palcach jednej ręki.krejzihed pisze: mimo wszystko standardy sa najlepsze (w kilku wydaniach).
ja np lubie grac na DM, LSG dopiero co prawda testuje, dlatego zadalem pytanie. a odpowiedz, ze sa badziewni mnie nie sytasfakcjonuje. z takim podejsciem DP tez sa badziewni... ba! kazda jedostka HE armii jest badziewna tymbardziej jezeli nie zaisnieje w standardzie.
Btw, kurcze, to już nie można wypowiedzieć się o jakiejś plewnej jednostce, bo zaraz znajdują się szermierze, och ach jaka by ona to nie była, tylko dziwne, że potem jej na turnieju że świecą szukać...
nie kazdy?Bestialski_Brokuł pisze:Bo może ktoś ich lubi? Nie wszyscy muszą grac na 2x 10 łuczników smoku 2 caddych 4 bolcach i dp/wl
powiedzmy... 80% rozpisek jest na smoku
99% rozpisek jest na 2x 10 łucznikach
99% rozpisek ma chociaz 1 caddiego.
100% rozpisek ma w rozpie bolce (liczba wacha się od 2-4)
co do WL i DP to ludzie graja na kilka sposobów... same DP, same WL, albo WL + DP
- Bestialski_Brokuł
- Oszukista
Ja też uważam, że Lotherni są słabi i ich nie wystawiam, ale jeśli ktoś chce to nie widzę powodu żeby od razu mówic, że to plew i niech weźmie co innego. To tak jakby ktoś chciał grac ogrami i zapytał się np. o sposoby grania nimi a w opdowiedzi dostał "ogry to plew kupuj demony". Poza tym różnym ludziom, różne rzeczy się sprawdzają. Ja np. nie mogę się przekonac do Wild Riderów u WE- niby świetna jednostka a mnie zawsze odbija się od byle śmiecia albo ginie w nieprawdobodobny sposób
Są jeszcze SW chociaż oni są tak plewni, że pewnie częśc graczy HE w ogóle zapomniała o ich istnieniuMatis99 pisze: Akurat Elfy Wysokiego Rodu są chyba najlepiej napisanym armybookiem do 7 edycji pod względem kompozycji i wewnętrznej spójności. Gra i wygrywa się wieloma rodzajami rozpisek oraz wykorzystuje prawie wszystkie jednostki z podręcznika. Ewidentnie słabsze od reszty (lotherni, dragon mage, ew. silver helmsi) można policzyć na palcach jednej ręki.
Tylko między "graj inną armią" a "graj inną jednostką" jest pewna różnica. Autor pytania zastanawiał się nad taktycznymi rozkminkami i to było zrozumiałe. Niezrozumiale jednak wybrał jednak do tych rozkminek najgorszą elfią piechotę, mimo istnienia naprawdę sensownych. Stąd moje zdziwienie. Przecież shadowem można popychać dowolny oddział, czar jest uniwersalny, więc nie wiem, czemu tak dziwnie zawęził pytanie .Bestialski_Brokuł pisze:Ja też uważam, że Lotherni są słabi i ich nie wystawiam, ale jeśli ktoś chce to nie widzę powodu żeby od razu mówic, że to plew i niech weźmie co innego. To tak jakby ktoś chciał grac ogrami i zapytał się np. o sposoby grania nimi a w opdowiedzi dostał "ogry to plew kupuj demony". Poza tym różnym ludziom, różne rzeczy się sprawdzają. Ja np. nie mogę się przekonac do Wild Riderów u WE- niby świetna jednostka a mnie zawsze odbija się od byle śmiecia albo ginie w nieprawdobodobny sposób
Fakt, zapomniałem o nich .Są jeszcze SW chociaż oni są tak plewni, że pewnie częśc graczy HE w ogóle zapomniała o ich istnieniu
to ja juz o nic nie pytam nie o to mi w sumie chodzilo, zle sformuowalem swoje knowania poprostu mialem fajna sytuacje na stole i tyle (przeciwnik wpuscil mi ten czar bez proby dispela, bo nie wiedzial o co mi chodzi, a ja zrobilem 3 szeregi (3x5) i poczekalem w nastepnej turze na szarze) i wyobraznia ruszyla... bo chlopaki dali rade
ale rownie dobrze mozna przepchanc DP/smoka na bok wrogiej jednostki i efekt piorunujacy.
osobiscie gram na łukach. teraz daje duza szanse LSG (nie che o nich juz pisac, bo temat ich byl poruszany) i czegos mi w nich brakuje...
ale rownie dobrze mozna przepchanc DP/smoka na bok wrogiej jednostki i efekt piorunujacy.
osobiscie gram na łukach. teraz daje duza szanse LSG (nie che o nich juz pisac, bo temat ich byl poruszany) i czegos mi w nich brakuje...
LSG nie są plewni/źli i tyle. Są drodzy to prawda, ale odpowiednio wykorzystani mogą się spokojnie spłacić. To, że nikt na nich nie gra to nie znaczy, że są złą jednostką. My w Polsce, (bo jak czytam rozpiski obcokrajowców to jakoś tego nie widzę) gramy żeby wygrać i jak widzimy jednostkę, która ma statystycznie mniejsze szanse się spłacić to spisujemy ją na straty, a z LSG to można spokojnie pokombinować... Co nie zmienia faktu że są naszym najmniej grywalnym corem...
Imperial stormtroopers can never die. They can only go to hell and regroup.
Magiczka(2lvl)-SoS, DS
Magiczka(2lvl)-SW, RoF
10łuczników
Lion Chariot
5xDragon Princes(muzyk WB)
14xSwormaster(BoE,muzyk)
10xPhoenix Guard (FCG,BoS)
2xBolce
Magiczki idą do PG
Rozpiska jest na grę w teamie z Kraśkami(same strzelanie master enginier i runesmit)
http://www.createforum.com/phpbb/viewto ... forum=hlos
Zapraszam
Magiczka(2lvl)-SW, RoF
10łuczników
Lion Chariot
5xDragon Princes(muzyk WB)
14xSwormaster(BoE,muzyk)
10xPhoenix Guard (FCG,BoS)
2xBolce
Magiczki idą do PG
Rozpiska jest na grę w teamie z Kraśkami(same strzelanie master enginier i runesmit)
http://www.createforum.com/phpbb/viewto ... forum=hlos
Zapraszam
SH nie są plewni
są w porządku, mają wielką zaletę, mianowicie cena ich jest niska.
są w porządku, mają wielką zaletę, mianowicie cena ich jest niska.
Witam
Mój poziom dowództwa określam słabo wiec proszę o wytknięcie jak największej liczby błędów:
Armia 1498/1500 PT
Heros:
1. Caradryan - 175 pt
2. Mage - (Sigil of Asuryan - 40pt) (Silver Wand - 10pt) - 150pt
3. Noble - Spear 2pt, Dragon 6 pt, Shield 2pt, BSB 25 pt (Battle Banner) - 120pt
Core:
1. Lothern Sea Guard (x12) - Full Command 25pt, Shield 12pt - 181pt
Special:
1. Phenix Guard (x12) - (Mask of The Merlord - 10pt) (Sword of Might - 15pt), Full Command 30pt, Lion Standard 25pt - 260pt
2. White Lions of Hrace (x11) - Foe Bane, Full Command 30pt, Standard of Balance 45pt - 265pt
3. Silver Helms (x9) - Shield 18pt, Full Command 40pt - 247
Rare:
1. Repeater Bolt Trower - 100pt
Dziękuję z góry za słowa mobilizującej krytyki
Pozdrawiam
Mój poziom dowództwa określam słabo wiec proszę o wytknięcie jak największej liczby błędów:
Armia 1498/1500 PT
Heros:
1. Caradryan - 175 pt
2. Mage - (Sigil of Asuryan - 40pt) (Silver Wand - 10pt) - 150pt
3. Noble - Spear 2pt, Dragon 6 pt, Shield 2pt, BSB 25 pt (Battle Banner) - 120pt
Core:
1. Lothern Sea Guard (x12) - Full Command 25pt, Shield 12pt - 181pt
Special:
1. Phenix Guard (x12) - (Mask of The Merlord - 10pt) (Sword of Might - 15pt), Full Command 30pt, Lion Standard 25pt - 260pt
2. White Lions of Hrace (x11) - Foe Bane, Full Command 30pt, Standard of Balance 45pt - 265pt
3. Silver Helms (x9) - Shield 18pt, Full Command 40pt - 247
Rare:
1. Repeater Bolt Trower - 100pt
Dziękuję z góry za słowa mobilizującej krytyki
Pozdrawiam
Przede wszystkim aby stać się nieco lepszym generałem, trzeba nauczyć się pisać tak, aby każdy mógł zrozumieć o co chodzi, bo tutaj wyraźne braki
A teraz rozpa:
1. Caradryan
Nie oceniam bo rozumiem, że rozpa for fun. IMO najlepszy wybór z hero u HE.
2. Mag
Złe złożenie (2x Arcane). IMO lepiej zainwestować w Dispell Scrolla albo za te punkty dać Ring of Fury.
3. Noble
Złe złożenie (Battle Banner kosztuje 80 pkt!)
Core:
LSG - nie oceniam, zazwyczaj gra się na łucznikach
Special:
PG - nie widzą mi się te itemy na championie
WL - niepotrzebny Foe Bane
SH - ok, może championa bym skasował
To tak na szybko
I witamy na Ulthuanie
A teraz rozpa:
1. Caradryan
Nie oceniam bo rozumiem, że rozpa for fun. IMO najlepszy wybór z hero u HE.
2. Mag
Złe złożenie (2x Arcane). IMO lepiej zainwestować w Dispell Scrolla albo za te punkty dać Ring of Fury.
3. Noble
Złe złożenie (Battle Banner kosztuje 80 pkt!)
Core:
LSG - nie oceniam, zazwyczaj gra się na łucznikach
Special:
PG - nie widzą mi się te itemy na championie
WL - niepotrzebny Foe Bane
SH - ok, może championa bym skasował
To tak na szybko
I witamy na Ulthuanie
I love this game...
I love this game...
Witam
Auć ... zabolało ale dziękuję.
1. (no points limit) - rozwiane zostały moje wątpliwości co do interpretacji.
2. Arcane ??? Jeśli byś mógł mi wyjaśnić byłbym wdzięczny.
3. LSG jako archery i speary w jednym, nie muszą uciekać w przypadku szarży, a 3 szeregi walczące ,mogą zdać egzamin.
4. Odnośnie Itemów, prosił bym o rozwinięcie.
Dziękuję za gorący prysznic.
Dziękuję za powitanie.
Auć ... zabolało ale dziękuję.
1. (no points limit) - rozwiane zostały moje wątpliwości co do interpretacji.
2. Arcane ??? Jeśli byś mógł mi wyjaśnić byłbym wdzięczny.
3. LSG jako archery i speary w jednym, nie muszą uciekać w przypadku szarży, a 3 szeregi walczące ,mogą zdać egzamin.
4. Odnośnie Itemów, prosił bym o rozwinięcie.
Dziękuję za gorący prysznic.
Dziękuję za powitanie.
Post nie miał mieć negatywnego wydźwięku... po prostu czytałem post w "pytaniach..." i tak wyszło. Jeśli inaczej zabrzmiało to sorki
Przedmiotów z danej dziedziny (?) nie można dublować. Więc nie możesz mieć dwóch Arcane itemów tak samo jak nie można mieć 2x Waepon lub Talisman na jednej postaci.
LSG w tej liczbie raczej będą w dwóch szeregach, więc i tak z 3 nie uderzysz a oszczędność w punktach przy rozpie na 1500 jest wskazana, stąd najtaniej łuki. A uwierz mi, że łukami dużo da się zrobić (ja często nimi odginam )
Itemy w stylu "chodzenie po terenach wodnych championowi" jest imo bez sensu, skoro i tak nic nie daje oddziałowi. Lepiej zainwestować w jakiś magic resist lub magiczne ataki jeśli już. Podobnie na WL - magiczne ataki tylko dla championa i woundy na 2+ przy "wybranych modelach" to IMO za mało aby dawać to na championa.
Pomyśl, czy nie warto przyoszczędzić gdzieś punktów i wrzucić drugiego RBT???
Pozdrawiam,
Łukasz
P.S.
Jeśli można prosić o przeniesienie do właściwego działu naszych dywagacji (tu powinny znajdować się same linki o ile mi wiadomo). Z góry dzięki...
przeniesione
A.
Przedmiotów z danej dziedziny (?) nie można dublować. Więc nie możesz mieć dwóch Arcane itemów tak samo jak nie można mieć 2x Waepon lub Talisman na jednej postaci.
LSG w tej liczbie raczej będą w dwóch szeregach, więc i tak z 3 nie uderzysz a oszczędność w punktach przy rozpie na 1500 jest wskazana, stąd najtaniej łuki. A uwierz mi, że łukami dużo da się zrobić (ja często nimi odginam )
Itemy w stylu "chodzenie po terenach wodnych championowi" jest imo bez sensu, skoro i tak nic nie daje oddziałowi. Lepiej zainwestować w jakiś magic resist lub magiczne ataki jeśli już. Podobnie na WL - magiczne ataki tylko dla championa i woundy na 2+ przy "wybranych modelach" to IMO za mało aby dawać to na championa.
Pomyśl, czy nie warto przyoszczędzić gdzieś punktów i wrzucić drugiego RBT???
Pozdrawiam,
Łukasz
P.S.
Jeśli można prosić o przeniesienie do właściwego działu naszych dywagacji (tu powinny znajdować się same linki o ile mi wiadomo). Z góry dzięki...
przeniesione
A.
I love this game...
I love this game...