Szarża na skirmisz

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MichaLZgierz
"Nie jestem powergamerem"

Szarża na skirmisz

Post autor: MichaLZgierz »

:) :arrow: :arrow: :arrow: :arrow: :arrow: :mrgreen: :mrgreen: :arrow: :mrgreen: :mrgreen:
:) :arrow: :arrow: :arrow: :arrow: :arrow: :arrow: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :arrow:
:) :arrow: :arrow: :arrow: :arrow: :arrow: :mrgreen: :arrow: :mrgreen: :arrow: :mrgreen:
:) :arrow: :arrow: :arrow: :arrow: :arrow: :arrow: :arrow: :mrgreen: :arrow: :mrgreen:
:) :arrow: :arrow: :arrow: :arrow: :arrow: :mrgreen: :mrgreen: :arrow: :mrgreen: :mrgreen:
:arrow: :arrow: :arrow: :arrow: :arrow: :arrow: :arrow: :arrow: :arrow: :arrow: :arrow:
:arrow: :arrow: :arrow: :arrow: :arrow: :arrow: :arrow: :arrow: :arrow: :arrow: :arrow:
:arrow: :arrow: :arrow: :arrow: :arrow: :arrow: :P :P :P :P :arrow:
:arrow: :arrow: :arrow: :arrow: :arrow: :arrow: :P :P :P :P :arrow:

:) - fast
:mrgreen: - skirmisz jakiś
:P - normalny rankowy unit

Unit nie ma zasięgu do skirmiszu. Ale czy może zaszarżować jeśli najpierw fast zaszarżuje, skirmisz się rozciągnie robiąc front, wtedy zasięg będzie i unit wejdzie w bok? Coś takiego:

:arrow: :arrow: :arrow: :arrow: :mrgreen:
:arrow: :arrow: :arrow: :) :mrgreen:
:arrow: :arrow: :arrow: :) :mrgreen:
:arrow: :arrow: :arrow: :) :mrgreen: :mrgreen:
:arrow: :arrow: :arrow: :arrow: :mrgreen: :mrgreen:
:arrow: :arrow: :arrow: :P :P :P :P
:arrow: :arrow: :arrow: :P :P :P :P
Obrazek

Awatar użytkownika
Marek G
Kretozord

Post autor: Marek G »

Tak

wynika to z tego, ze szarze wykonywane sa po kolei, najpierw jedna dolatuje i jest dostawiana => skirmish sie przybliza, a potem druga

w rulebooku to jest napisane
a bardziej szczegolowo i konkretnie do tej sytuacji w faq nr 1 (albo 2, ale raczej 1) do rb jakbys chcial podrazyc

p.s. przejrzysciej by bylo jakbys zamiast tych :arrow: porobil ......

Awatar użytkownika
Jab
Kradziej

Post autor: Jab »

No zależy, ale pamiętaj że nie możesz deklarować nieprawdopodobnych szarż, prawda? Pomijając ten fakt to chyba się liczy kolejność deklarowania ich... ale w sumie to ciekawe pytanie.

Edit: Za wolno pisze :>
Paskudny uśmiech power gamera

Dalamar
Warzywo

Post autor: Dalamar »

W momencie gdy przesuniecie skirmisza o niecaly cal (jedna podstawka) strone odzialu :P pozwala na szarze to raczej nie nazwalbym tego szarza nieprawdopodobna. Szarza "nieprawdopodobna" jest raczej jak wyraznie widac ze nie dojda (5" poza zasiegiem).
Ludzie maja roznie miarki w oczach.

Awatar użytkownika
Hobbit
Falubaz

Post autor: Hobbit »

Dorzucę się do tematu.
Podczas szarży na skirmisz szarżujemy na najbliższy, czy najbliższy widoczny model?
O największy z wielkich! Co będziemy robić w tej edycji? To samo co w każdej głupcze... Opanowywać świat!
Opolski klub gier bitewnych "WarAcademy"

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

najblizszy widoczny, ale czasami powstaja ekstremalne sytuacje typu "szarzuje na najblizszy ale niewidoczny dla mnie model mi przeszkadza" :)

Awatar użytkownika
Hobbit
Falubaz

Post autor: Hobbit »

Pytam, bo na turnieju zdarzyła mi się kiedyś taka sytuacja:
Obrazek

Censerzy szarżowali na Mengili w Lesie i zostali decyzją sędziego rozstrzelani ze S&S. I nie powiem, ale poczułem się skrzywdzony. :cry: Teraz już wiem, że to nie wina sędziego (chociaż i tak zabronił mi wcześniej szarży dominacji na tych mengili z piką), a głupich zasad.
O największy z wielkich! Co będziemy robić w tej edycji? To samo co w każdej głupcze... Opanowywać świat!
Opolski klub gier bitewnych "WarAcademy"

Awatar użytkownika
JaceK
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: JaceK »

Marek G pisze:Tak

wynika to z tego, ze szarze wykonywane sa po kolei, najpierw jedna dolatuje i jest dostawiana => skirmish sie przybliza, a potem druga

A co zapisem z uściśleń:
Nie można deklarować nieprawdopodobnych szarż. Szarże prawdopodobne to takie, w
wypadku których istnieje jakakolwiek szansa, że szarżujący oddział będzie w stanie
dobiec do oddziału szarżowanego w jego pierwotnej pozycji (przed flee)
??
Bearded Unclean 'Un pisze:Fuck, będe miał na pieńku z Drobnymi Wałeczkami :)
Obrazek

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

Tez mi sie tak na poczatku wydawalo Jacku, ale potem wpatrzylem sie w nawias. Pierwotna oznacza w tym przypadku - przed wykonaniem jakichkolwiek reakcji. Szanse zreszta mialby i bez tego zapisku, bo tak naprawde to ciezko wymierzyc tak calkiem dokladnie i 1-2 calowe domierzki do szarzy tez wchodzilyby w gre, tak ze moznaby szarze deklarowac. W kazdym razie Marek ma racje.

Awatar użytkownika
JaceK
Szef Wszystkich Szefów

Nawias tylko doprecyzowuje jedną z sytuacji. Nie wyklucza wcale innych.
A jeżeli ma wykluczać, to zapis jest nieprecyzyjny.

Zresztą akurat często są sytuacje, gdzie wiemy, że szarża nie dojdzie. Ale duża wheel taktyczny na tyle przesuwa skirmisha, że różnica może wynieść dobre kilka cali.

Żeby nie było, sam grałem zgodnie z wykładnią Marka.
Obrazek

Awatar użytkownika
JaceK
Szef Wszystkich Szefów

Hello?
Obrazek

Ridam
Warzywo

Post autor: Ridam »

Żeby nie zakładać nowego wątku zadam pytanie tu bo to też w końcu temat o szarżowaniu ;] Jak to jest z szarżami od tyłu i z boku? Czy po jednej turze walki oddziały zaatakowany od tyły czy tam od boku odwraca się do przeciwnika przodem czy zostaje w początkowej pozycji.? (w combacie jest tylko odział zaatakowany i atakujący od boku)

Awatar użytkownika
Marek G
Kretozord

No wykladnia Marka jest poprawna, zgadzam sie, ze zapis w uscisleniach faktycznie moglby byc troche lepszy, robiac go nie myslelismy o tej sytuacji, ta sytuacja byla jasna.

Taka ogolna uwaga: uscislenia nie zamieniaja zapisu w rbooku. Tak wiec, gdy szarza dochodzi, to nie jest nieprawdopodobna :). Szarze nieprwadopodobne to tylko wymysl uscislen, by nie naduzywac niektorych sytuacji.

Ridam: po wygranej walce odział, ktory walczy z przeciwnikiem z boku lub frontu (ale tylko z jednej strony ten przeciwnik moze byc), moze zrobic turna w jego kierunku, jednak pod warunkiem, ze nie zmniejszy ilosci walczacych modeli z obu stron.

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

Jak turn moze zmniejszyc ilosc modeli walczacych?

Awatar użytkownika
Marek G
Kretozord

wystarczy, ze oddzial, ktory walczy z kims ze swojego boku i wszystkie jego modele z boku sa zaangazowane w walke, ma niepelne szeregi.

albo oddzial, ktory walczy z piechota ze swojego boku, jest kawaleria

ODPOWIEDZ