8 Edycja Warhammera I

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Re: 8 Edycja Warhammera

Post autor: Rasti »

Moim zdaniem to nie będzie dobrym rozwiązaniem. Armie mające np gięty combat, ale zero strzelania staną się bez słabych punktów. No i również z tym klimat tych armii pójdzie. Rozumiem, turnieje z kontyngentami maja swój klimat i urok, ale jeśli wejdzie to w użytek codzienny po prostu przestanie być "fajne".
Już widzę wszędzie moich kuszników w wochu, wampirach, demonych...

No ale przecież zawsze może starczyć zapisek dotyczący zbanowania kontyngentów...

Varinastari
Masakrator

Post autor: Varinastari »

Akurat kontyngenty mogą pomóc wielu armiom skrzywdzonym przez GW.
Przypominam, nie każdy gra dochem/vc/de/liz.
:roll:

nindza77
Wodzirej

Post autor: nindza77 »

Ale popsuje klimat, o to tu chodzi. Nie wyobrażam sobie widzieć wszędzie orków z horrorami, czy harpiami;/
Natomiast wszystkim prawicowym purystom ideologicznym, co to rehabilitują nacjonalizm, moge powiedziec że odróżanianie nacjonalizmu od faszyzmu, przypomina poznawanie rodzajów gówna po zapachu;-)).

Varinastari
Masakrator

Zależy, jak będzie to ograniczone. 1 oddział na <2k i 2 na 2k> nie psuje klimatu. Zresztą, rozpiski klimatyczne wyginęły razem z dinozaurami.

nindza77
Wodzirej

Post autor: nindza77 »

wlasnie psuje całkowicie... chyba że zrobią listę które armie w ogóle mogą brać kontyngenty i z jakich armii. Powinno być tego jak najmniej, maxymalnie kilka opcji na wszystkie armie ogólnie.
Natomiast wszystkim prawicowym purystom ideologicznym, co to rehabilitują nacjonalizm, moge powiedziec że odróżanianie nacjonalizmu od faszyzmu, przypomina poznawanie rodzajów gówna po zapachu;-)).

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

No tak, wiadomo, że mogą poprawić niektóre armie, aczkolwiek mogą wyjść jakieś chore przegięcia i połączenia. A te armie, które są słabe, mogą nawet nie mieć możliwości mocnych kontyngentów, bo wiadomo, HE u orków raczej w grę nie wchodzą, chyba, że GW jeszcze coś takiego walnie.

Mi to jakoś tak średnio to wygląda. Póki co wypadałoby zrobić balans między armiami.

Varinastari
Masakrator

A właśnie ta opcja może uratować parę armii i wnieść wiele świeżości do systemu. Zresztą, nikt wszak nikt nikomu nie każe brać kontyngentów do rozpiski.

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Jedyny rozsądny system to taki, że na allies możesz wydać max 25%, a dodatkowo jednostki "allied" zabierają sloty i wpisują się w punkty z puli oczko wyżej, czyli core allied = special, special allied = rare, rare/hero allied = zakazane. Ale i tak bedzie syf -> oto jakie jednostki będą nowymi "działkami Dow":

- Horrory
- Furie / harpie
- Dark ridersi
- Driady
- slejvi
- kusznicy DE /łucznicy WE
- skinki
- thundererzy/handgunnersi

A może nawet Saurusy i Warriorzy Hałasu, jak się okaże, że piechota z SV 3++ i dobrymi statsami jest gięta. Na razie ograniczam się do core, bo o czukkach nawet myśleć nie chcę - ja bym na bank brał 4x goblin chukka jako wampiryczny rare, a jako mega klimaciarz zrobię nawet undead gobliny ze skullpassa :mrgreen:

Varinastari
Masakrator

Nadal uważam, iż to dobre rozwiązanie.
Nawiązując do arcyklimaciarzy, którym nie w smak kontyngenty...
Przypomnę parę bitew z "sojusznikami":
-Oblężenie Praag i Kisleva;
-Inwazja Malekith'a z Hordami Chaosu na Ulthuan;
-Najazd Vashnara Tormentora na Lustrię;
-Bitwa o Przełęcz Czarnego Ognia(?!);
Itd.

Tandor92
Chuck Norris

Post autor: Tandor92 »

No tak, że raz czy dwa w historii, na wielkie imprezy ktoś tam łączył siły, to od razu co potyczkę mają sobie pożyczać jednostki i robić z siebie wielkich sojuszników.

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Varinastari pisze:Nadal uważam, iż to dobre rozwiązanie.
Nawiązując do arcyklimaciarzy, którym nie w smak kontyngenty...
Przypomnę parę bitew z "sojusznikami":
-Oblężenie Praag i Kisleva;
-Inwazja Malekith'a z Hordami Chaosu na Ulthuan;
-Najazd Vashnara Tormentora na Lustrię;
-Bitwa o Przełęcz Czarnego Ognia(?!);
Itd.
O tak, kochajmy się wszyscy. Teraz to nawet Druchii z wysokimi elfami staną do boju ze złym chaosem!
Rozumiem, do takich założeń są potyczki parowe :)
Zaraz powiecie, że ze mnie jakiś mega ultra klimaciarz(choć lubię klimat w bitwach) i zapuszczam jakieś smuty. Chodzi mi po prostu o to, iż to może niekorzystnie wpłynąć na balans rozgrywki. Moim zdaniem może to wejść w życie, ale jako miły dodatek, scenariusz.

Varinastari
Masakrator

Nie. Po prostu grasz giętą armią i nie chcesz, by szanse się wyrównały :wink:

Awatar użytkownika
theudulf
Chuck Norris

Post autor: theudulf »

A bretończykom to w żadnychm wypadku nie uchodzi :]

Jak tak bardzo GW chce mieć kupę kasy i wyrąbane armie to niech połączą wszystko w jedną armię niech każdy wybiera co chce. Dla mnie to zabijanie klimatu WFB, nie po to zbieram JEDNĄ armię i innej raczej nie zamierzam (lubiłem beastmenów w skirmishu, teraz uważam, że ta armia to szajs) żeby nagle w oddziałach pojawiła mi się imperialna piechota/ elfie stolce.

A tak btw odnośnie beastmenów to orientuje się ktoś co się stanie z najnowszymi podręcznikami? Czy którekolwiek przeżyją czystkę Jedi...ekhem... śmierć 7mej edycji?:)
Największa maruda na Border Princes 8)

Varinastari
Masakrator

Będą aktualizacje wraz z RB. Tyle możemy się spodziewać. Aczkolwiek chyba sama materia AB nie ulegnie zmianie. Jedynie dostosują podręczniki do nowej edycji.

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Post autor: Grolshek »

Rasti pisze:Już widzę wszędzie moich kuszników w wochu,
Już teraz WoCh może mieć 2xkusznicy w rarach i raz w specjalach... Nawet na forum rozpiskę wrzucałem z 30 kuszami...

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Varinastari pisze:Nie. Po prostu grasz giętą armią i nie chcesz, by szanse się wyrównały :wink:
No wiesz, moja pierwsza armia wybrana ze względu na modele 8) Wtedy byłem tylko po lekturze RB :P

Varinastari
Masakrator

Ale chyba takową pograłeś i ci leży, prawda? :wink: Ja podobnie wybrałem swoją armię, lecz niestety nie przynosi mi zbyt dużej satysfakcji podczas gry. Dlatego naprawienie tego jest cudowne.
EoT. :wink:

Awatar użytkownika
kubon
Falubaz

Post autor: kubon »

Tak teraz gracze DE,VC,DoCh, I lizaków zaczną prawić o klimacie i jak to teraz będą przegięte rozpiski w WoCh-u, WE, Bestach czy kraśkach :roll: Bo jak to prziecież kiedy te armie poprawią dziury w swoich AB jednostkami pomocniczymi toż to zniszczy klimat posuwania plastikowych ludzików :shock2: . Bo przecież klimat w wsytawianiu żaby na latającym spodku albo niezłomnych klocków nieumarłych jest niezaprzeczalny ](*,) I dla graczy wyzej wymienionych armi(ekhhm.. PGkkhhm...) teraz gracze innych wymienionych tu armii (ekhhm.. Plewnychkkhhm...) Będą wprost wrogami klimatu bo chcą w końcu zacząć przynajmniej remisować :shock2:

Ogarnijcie się.
‎... And then God said 'Let metal bands have the most insanely awesome, twisted, kickass music videos known to man'.

And Satan said 'That's what I was thinking'.

Varinastari
Masakrator

Tak teraz gracze DE,VC,DoCh, I lizaków zaczną prawić o klimacie i jak to teraz będą przegięte rozpiski w WoCh-u, WE, Bestach czy kraśkach :roll: Bo jak to prziecież kiedy te armie poprawią dziury w swoich AB jednostkami pomocniczymi toż to zniszczy klimat posuwania plastikowych ludzików :shock2: . Bo przecież klimat w wsytawianiu żaby na latającym spodku albo niezłomnych klocków nieumarłych jest niezaprzeczalny ](*,) I dla graczy wyzej wymienionych armi(ekhhm.. PGkkhhm...) teraz gracze innych wymienionych tu armii (ekhhm.. Plewnychkkhhm...) Będą wprost wrogami klimatu bo chcą w końcu zacząć przynajmniej remisować :shock2:
+1.

Awatar użytkownika
theudulf
Chuck Norris

Post autor: theudulf »

No niestety tak już bywa, że niektóre armie dostały tak podupione jednostki, przykładowo DE, gwardziści z 2 atakami, ITP, stubborn, chempkiem z 3A i siłą 6, super duper wariors elite, 2 herosami i asf oraz armour piercing robi z mojej kawaleri siekane kotlety. Tak oddział za w sumie 505 puntków zatłukł mi przy mojej szarży 4 gralowców i 2 errantów, a ja oddziałami wartymi w sumie ponad 800 zabiłem 2ch... W dwie tury gralowcy byli posprzątani! Do tego harpie i w pierdut oddziałów kuszników - z tą armią można dać sobie spokój. Stand and shoot też robi swoje, aż ręce opadają :/
Największa maruda na Border Princes 8)

ODPOWIEDZ