8 Edycja Warhammera I
Re: 8 Edycja Warhammera
ustaw swoje skinki w kohortach i po krzyku.
sorka mac, ale na jakiej podstawie tak mowisz?Mac pisze:A więc skimisherzy będą nerfowani...Avian pisze:Skirmishers are getting changed considerably in a very odd way. No points are awarded for guessing if they are getting boosted or !!nerfed!!.Malempo pisze:We have not received many info about skirmishers or flyers yet.
jest wyraznie napisane, ze nie naleze zgadywac czy beda boostowani czy nerfowani. beda po prostu zmienieni w jakas dziwna strone i oni chyba sami nie wiedza czy to wyjdzie na dobre czy zle.
DragoMir pisze:Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie
A więc uściślę - ten wielki czerwony napis i wykrzykniki to nie jest mój wymysł. Tak jest w oryginalnym poście Avian.Morsereg pisze:sorka mac, ale na jakiej podstawie tak mowisz?
jest wyraznie napisane, ze nie naleze zgadywac czy beda boostowani czy nerfowani. beda po prostu zmienieni w jakas dziwna strone i oni chyba sami nie wiedza czy to wyjdzie na dobre czy zle.
Tym samym jest to "lekka" sugestia dla ludzi, że zmiana pójdzie właśnie w tą stronę - Avian nie może wywalać wszystkiego co wie o 8 edycji bezpośrednio do ludzi na forum.
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."
A nawet już potwierdził wprost że skirmisherzy będą poprostu gorsi. (chociaż to może być jego subiektywne zdanie).Mac pisze:A więc uściślę - ten wielki czerwony napis i wykrzykniki to nie jest mój wymysł. Tak jest w oryginalnym poście Avian.Morsereg pisze:sorka mac, ale na jakiej podstawie tak mowisz?
Tym samym jest to "lekka" sugestia dla ludzi, że zmiana pójdzie właśnie w tą stronę - Avian nie może wywalać wszystkiego co wie o 8 edycji bezpośrednio do ludzi na forum.
Ja tak się zastanawiam nad kawalerią jeszcze. Może wyjść na to, że wcale nie będzie taka gorsza poza tym marszem.
Niby jest stubborn jak się ma tylko walką z przodu + szerszy szereg. Ale na 6 kawy (25mm podstawki czyli 15cm) trzeba aż 8 piechurów...
Także +1 za szarżę, z Fear to już +2... Może nie być tak źle, jedynie te kilka kawalerii, które łamie od przodu piechotę będzie musiało bardziej uważać/polegać na większym wsparciu magiczno-strzeleckim. Te które się przebijały pewnie nadal będą to robić, te które się nie przebijały nadal nie będą.
Niby jest stubborn jak się ma tylko walką z przodu + szerszy szereg. Ale na 6 kawy (25mm podstawki czyli 15cm) trzeba aż 8 piechurów...
Także +1 za szarżę, z Fear to już +2... Może nie być tak źle, jedynie te kilka kawalerii, które łamie od przodu piechotę będzie musiało bardziej uważać/polegać na większym wsparciu magiczno-strzeleckim. Te które się przebijały pewnie nadal będą to robić, te które się nie przebijały nadal nie będą.
To fight Chaos on the battlefields, not to grow rich and fat in the golden halls of the capital, that is the purpose of our Cult! - Boomed Luthor's voice at the Council
Ale zauważ, że stubborn ma być jeśli będziesz miał więcej szeregów a nie szerszy szereg niż przeciwnik. Wystawienie oddziału kawalerii nie będzie dawało w takim wypadku możliwości załatwienia nawet oddziału goblinów który w liczbie 25 i biorąc ld od generała w walce powiedzmy z 9tką errantów/realmów/questów ma BARDZO wysokie szanse na ustanie, głównie dlatego, że NIGDY nie uda się zabić takiej ilości, żeby zlikwidować ową przewagę szeregów. Tak więc w tej edycji kawaleria będzie mogła mieć mocno przerąbane, jeśli pogłoska ze stubbornem się potwierdzi.
PS. a teraz wyobraźcie sobie oddziały Ironów/swordmasterów/saurusów/warriorów chaosu/ ze stubbornem - teraz większosc tego ma tyle ataków że ja dziękuję, nic tylko płakać....
PS. a teraz wyobraźcie sobie oddziały Ironów/swordmasterów/saurusów/warriorów chaosu/ ze stubbornem - teraz większosc tego ma tyle ataków że ja dziękuję, nic tylko płakać....
Największa maruda na Border Princes
Mam wiadomość z pewnego źródła. Od 01.06 nowa podwyżka cen GW.
Nie potrzebny mi twój żal ani twoje miłosierdzie. Już wolę jak walczysz!
http://www.youtube.com/watch?v=5nyDYI-bO-8
Durbgu Dashu! Durbgu Dashu! Durbgu Dashu! [Władco świata!]
http://www.youtube.com/watch?v=XNNqc4pdbNA
Lugburc
http://www.youtube.com/watch?v=5nyDYI-bO-8
Durbgu Dashu! Durbgu Dashu! Durbgu Dashu! [Władco świata!]
http://www.youtube.com/watch?v=XNNqc4pdbNA
Lugburc
-
- Masakrator
Ja tam nie narzekam. Moja kawa startująca z +2 do CR nadal wydaje się użyteczna. A jak utknie w klocku jakiegoś tałatajstwa to nawet lepiej...
Zobaczymy. Lecz raczej stubborn ten będzie spotykany na dużych klockach tanich oddziałów. Nie na tych za 15pk/model Przypominam, tam był jeszcze wymóg nieatakowanej flanki.
Kod: Zaznacz cały
Ot, po prostu trzeba będzie przypomnieć sobie, jak się manewruje oddziałami. To dopiero w 7 edycji stało się tak, że nie ma znaczenia, czy swordsmani wpadną na bok, tył czy przód oddziału przeciwnika - i tak mają przesrane. W 6 ed kloc piechoty na flankę czegokolwiek dawał zwycięstwo.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
Postanowilem sie nie orac plotami i nie stekac dopoki nie zobacze oficjalnego pdfa czy oryginalnego rulebooka, to wtedy ocenie i skumam co i jak
If I have understood it correctly, when you charge a Fear causer you take the Fear test not before you charge, but at the start of the combat phase.
So you won't fail to charge, but you could end up stuck in a combat with one attack at WS1.
All your attacks become one attack and that one attack becomes WS1.
Additionally, Terror comes with a chance of running away.
Uhhh, wiem co oznacza ta plotka, ale nie kumam jej, tzn. po co? Nie wystarczyło by WS1 a nie 1A WS1? Wątpliwe...
Z tymi szeregami to nie wiem co mi się powaliło, byłem pewny, że za szerszy front.
I racja, teraz wróci nieco 6ed pod względem ataków na boki, tylko wtedy jeszcze była panika do tego, co było dość fajne i logiczne, ale częściej doprowadzało do braku walki, więc pewnie nie wróci to już.
No i znowu Detachmenty zaczną mieć sens
Z tymi szeregami to nie wiem co mi się powaliło, byłem pewny, że za szerszy front.
I racja, teraz wróci nieco 6ed pod względem ataków na boki, tylko wtedy jeszcze była panika do tego, co było dość fajne i logiczne, ale częściej doprowadzało do braku walki, więc pewnie nie wróci to już.
No i znowu Detachmenty zaczną mieć sens
Ostatnio zmieniony 13 maja 2010, o 12:40 przez -SaH-, łącznie zmieniany 1 raz.
To fight Chaos on the battlefields, not to grow rich and fat in the golden halls of the capital, that is the purpose of our Cult! - Boomed Luthor's voice at the Council
Powiem szczerze, że bardzo mi się podobają te ploty ze stubbornem, który będzie mógł uzyskać prawie każdy oddział. Dzięki temu nie wystarczy frontalna szarża jakiś koksów. Zaś same rozpiski będą się dostosowywać do tego aby ten stubborn uzyskiwać - dzięki czemu corowa tania piechota może zacząć królować na stole. No i w końcu zacznie się ostra jazda w oflankowywanie armii. Na chwilę obecną przy tych plotach bitwę na stole wyobrażam sobie jako zwartą masę kloców corowych i elitarnych kloców piechoty ulokowanych w centrum ze wsparciem elastycznych flank w postaci skirmishu, kawalerii lub innej piechoty, których zadaniem będzie zniszczyć flanki przeciwnika i zacząć wchodzić na boki i tyły walczących ze sobą kloców piechoty na stubbornie w centrum ;P. Całość uzupełniona wsparciem strzeleckim na flankach i za plecami centrum piechoty. Chwilowo taka wizja przypomina mi już nieco bardziej realne bitwy, w których głównie chodziło o oflankowanie przeciwnika. Jeśli nowe zasady mają wynieść piechotę w roli glównej siły armii, wydłużyć czas walki poprzez stubborn na niemal wszystkim co spełnia podane kategorie (np. szerokość szeregu, przewaga liczebna czy przewagę szeregów), zwiększyć siłę bojową jednostki zaszarżowanej dzięki bijącemu drugiemu szeregowi, który zastępuje pierwszy wybity (dzięki czemu walka nie staje się jednostronna o z góry przesądzonym wyniku, a znacznie bardziej emocjonująca dla obu stron - gracze krasnoludzcy pewnie szaleją z radości na możliwość oddawania ze swoich dwuraków ;P), upeirdolić fear and outnumber - to jestem za ;p
Nawet ruch klocków piechoty na zasadzie "fasta" ma swój urok, gdyż zdecydowanie skraca to czas fazy ruchu chyba najdłuższej fazy w battlu ;P.
Nawet ruch klocków piechoty na zasadzie "fasta" ma swój urok, gdyż zdecydowanie skraca to czas fazy ruchu chyba najdłuższej fazy w battlu ;P.
Dobrze prawi, polać mu!
To będzie ciekawe, nawet bardzo, już to widzę, jak Imperialne mortary będą rozdupiać rzędy piechoty przeciwników. Wreszcie staną się one bardziej widoczne niż tylko wyjątek od cannonów.
Ja już widzę, jak obok zmasowanych oddziałów kawalerii poślę z prawej oddział M@A z czarodziejką i Wardem ( ) a z drugiej dupny kloc pielgrzymów ! bauahahaha
Ja już widzę, jak obok zmasowanych oddziałów kawalerii poślę z prawej oddział M@A z czarodziejką i Wardem ( ) a z drugiej dupny kloc pielgrzymów ! bauahahaha
Ostatnio zmieniony 13 maja 2010, o 13:58 przez theudulf, łącznie zmieniany 2 razy.
Największa maruda na Border Princes