Poradnik poczatkujacego lizaka

Lizardmen

Moderator: Ziemko

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Re: Poradnik poczatkujacego lizaka

Post autor: Ziemko »

Nie gram na dzialach , ale gram na lataczu - dla mnie krasie sa latwiejszym matchupem.
Dzisiaj gralem z Piotrem i dostalem w dupsko, wszystko bylo rozkminione, no ale kosmiczna sytuacja udupila mnie w 2giej turze :D.

Napisze to sami sie posmiejecie - czolg i 5tka kawy podjezdza na ok 12 cali od TG.
TG maja po prawej engina i skirmish w lesie , po lewej kohorte z kowbojem. W mojej turze szarzuje kowbojem w kawe , a skinkami zaslaniam mozliwosc szarzy na TG. Engine ustawia sie przed TG w poprzek, tak, zeby siegnac z mocy kawe i czolg i jest ustawiony frontem do czolgu , bokiem do kawy ( ktora walczy z kowbojem, wiec jesli tank zaszarzowalby na skinki ja bym zrobil hold , one by uciekly albo zginely to w nastepnej turze czolg ma szarze engina i moze tez latacza (z bounda). Z mocy zabijam 3 kawalerzystow i nic na czolgu.

No i dochodzimy do sedna sprawy ;)
Kowboj ma 4 ataki s6 z wsem 5 i 0+ sejwa.
Na 4 ataki trafiam 1 nic nie ranie - ok zdarza sie , mam slanna blisko brejk o 1 na 8 Ld z przerzutem dam rade.
Piotr sie smieje - poczekaj ubije Ci tego kowboja. 4 ataki z s3 - trafia na 4+ wszystkie , rani na 6 3 , patrze i mysle , ze nie jest ciekawie , no i co ziemko (specjalnie napisale swoje imie z malej litery , bo za ten rzut na tyle tylko zasluguje) rzuca 2x1. W Piotrza turze kawa szarzuje w skinki , skirmish sie zwija , czolg szarzuje w TG zabijajac 11 :D Przypominam 2ga tura :D

Odnosnie rozpbrajania czolgow: kowboj , latacz , engine , mala kuznia , duza kuznia. Od biedy to kawa, ale to juz naprawde od biedy.

Ludzie mowia , nie oplaca sie szarzowac enginem na czolg - ok dostaje te d6 impaktow s6 , no ale to rozlosowywane jest miedzye zaloge tez , rani na 4+ , mamy sejwa na 6. Przy statystycznym rzucie 4 na impakty , 3 ida w stedzia , 1 w zaloge. Stedziowi zadaje 1-2 rany - to nie jest trageda , a z impaktow i mocy i atakow 2-3 rany powinnismy wbic , a czolg wtedy juz nie jest taki kozak.

Awatar użytkownika
Pająk
Masakrator

Post autor: Pająk »

Na pełny czołg w życiu nie zaszarżuje enginem,chyba że nie miałbym wyboru... Kowbojem to samo, z resztą rzadko wystawiam więcej niż dwóch herosów. W ogóle bardzo szybko steam Ci tam dojechał... Nie mogłeś się jeszcze cofnąć TG?

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Wiesz TG mieli byc 12 od kowboja w razie brejka, kosci robia cuda.
Ja nie mam skrupulow zeby szarzowac na zdrowy czolg - ostatni 2 bitwy i dobrze na tym wyszedlem (mowie o enginie) , samym kowbojem bym na pewno nie szarzowal.

Awatar użytkownika
Lueviel
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Lueviel »

Jak wrzucamy Skinka Chiefa na Stegadona, to owa bestia nie ma ani engina (co jest oczywiste), ani balisty, ani wielkich dmuchawek, tak? Ten Stegadon jest goły jak rozumiem?
WFB: Ogre Kingdoms

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Ma albo dmuchawki albo baliste, zalezy na ktorego stega go wrzucisz. Engina moze miec tylko shaman.

Gunnila
Mudżahedin

Post autor: Gunnila »

Jaką podstawke ma Carni?

Awatar użytkownika
Gokish
Księciunio

Post autor: Gokish »

Gunnila pisze:Jaką podstawke ma Carni?
50x50

Wudzu
Plewa

Post autor: Wudzu »

1.Czy skinki na prastarym stedziu mogą strzelać z dmuchawek w odpowiedzi na szarżę?
2.Czy skinki na stedziu mogą rzucać oszczepami w odpowiedzi na szarżę?

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Post autor: Grolshek »

1. nie
2. nie

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

1. Nie
2. Tak jesli mowisz o javelinach.

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Ziemko pisze: 2. Tak jesli mowisz o javelinach.
???????? Teraz mówisz jak sprzedaję Jaszczury...

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Czy kiedykolwiek inaczej mowilem? ;)

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Milczałeś znacząco... 8)

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Taaa :lol2: Nie odpowiadam na kazde pytanie, bo czasem mi sie nie chce, a czasem jest za proste i logiczne, a czasem ten kto je zadal jest za bardzo leniwy, zeby przejrzec caly temat w ktorym to na to pytanie znalazlby 5 odpowiedzi ;)

Awatar użytkownika
Tral
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Tral »

Co na HE ....??

Awatar użytkownika
Jasif
Masakrator

Post autor: Jasif »

tral94 pisze:Co na HE ....??
Na tak postawione pytanie jest tylko jedna odpowiedź : Sprite. :wink:
Weź się gościu ogarnij, poczytaj forum, bo w złym wątku zapytałeś, a jak Ci się nie podoba, że wymagamy czytania to idź do szkoły.
Pzdr
P.S. Przejrzyj sobie dział Taktyki Lizaków
paulinka17 pisze:Mówiłem, jabaniutki nawet oczka zmrużył z rozkoszy.
Dziedzic pisze:JH i UD razem, piekło zamarzło i serce Szaitisa pękło.

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Jasif +1

alekk
Plewa

Post autor: alekk »

ja mam taki problem bo nie mam podręcznika i czy mógłby mi ktoś krótko opisać zasady:zatrute ataki, zwiadowca, latająca kawaleria,terror,determinacja, harcownicy i niezłomny.

Z góry bardzo dziękuje za odpowiedzi

Awatar użytkownika
Infernal Puppet
Masakrator

Post autor: Infernal Puppet »

ja mam taki problem bo nie mam podręcznika
To sobie kup/ściagnij/wypożycz :P .
Mad Mike pisze:
kwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezara
Ach te uroki bycia ciągle głodnym ;) .

alekk
Plewa

Post autor: alekk »

nie chce mi sie go kupowac po to żeby zobaczyć w nim kilka zasad

ODPOWIEDZ