Ludzie, czytają chyba tylko to rzeczy takie, które pozwolą im pojęczeć. Nie żeby krasnoludowi od czasu do czasu dobre zrzędzenie się nie przydało, ale bez przesady. Rzeczywiście pojawiła się informacja, że GW robi podwyżkę cen ponad 200 swoich produktów ALE zaraz potem wyszła wiadomość, że ta podwyżka ominie kraje należące do Południowej Europy (do której należą takie państwa jak Polska czy RPA... nie pytajcie mnie gdzie GW uczyło się geografii).MAĆKO pisze: co sugerujesz? bo sorry ale sie nie wstrzymam kolejna podwyżka mnie zmasakruje musze teraz cos zamówic:)tz. chce zamówic wszystko:)
A więc tak jak Gogol i Ginnar zauważyli - 8 edycja przyniesie zmiany i nie wiadomo jak one wpłyną na rozgrywkę i jednostki. Teraz może kupić 20 Hammererów bo się spisują, ale nagle w 8 edycji większość klocków ma możliwość zdobycia stubborn i lepiej byłoby posiadać Ironbreakerów. To oczywiście tylko przykład, no ale wniosek jest taki, że możesz po prostu wydać niepotrzebnie kasę (szczególnie jeśli zaczynasz z krasiami).
Poza tym jest jeszcze jedna kwestia - Hammererów i Slayerów z 7ed. da się kupić w sklepach z figurkami. Jeśli interesują Cię dobrej jakości Longbeardzi (a nie ta "alternatywa" z Warriorów), to będziesz musiał się namęczyć w poszukaniu kogoś kto ich ma i z chęcią sprzeda. To samo dotyczy Ironbreakerów. Oczywiście, możesz też kupić z Mail Ordera prosto od GW, ale z tym związane są dużo większe koszty. No i jeszcze jedno - wiele figurek z tej edycji jest (w porównaniu do modeli z poprzednich) brzydkich i raczej chciałbyś sobie załatwić te starsze modele. Tak jest np. w przypadku katapulty, działa czy organek (oczywiście to wszystko moja subiektywna opinia). To wszystko wymaga trochę większego wysiłku niż pójście do sklepu i zdjęcie towaru z półki i położenie na ladzie. A gdybyś teraz podjął się tego wysiłku i okazało by się, że z przyjściem 8 edycji większość poszło na marne... została by zawsze duża wartość kolekcjonerska, ale chyba nie to najbardziej Cię interesuje?
Oczywiście nie mówię, że wraz z wejściem nowej edycji wszystko w armii krasi osłabnie. Ogólny zarys armii na pewno pozostanie - a więc maszynki wojenne, jednostki strzeleckie i piechota wciąż będą silnymi punktami tworzącymi trzon tej armii. Pytanie jest jednak, które dokładnie z tych jednostek będą tym trzonem.
EDIT: Przepraszam Ginnar... nawet nie wiem jak to się stało, że cytat był MAĆKA, a jednak podało Ciebie jako autora... zaznaczałem odpowiedni cytat i nacisnąłem "Quote", więc to jak to się stało jest poza moim wyobrażeniem