w Lotrze i 40K jak strzelasz jakimś plackiem to nie deklarujesz zasięgu tylko go kładziesz gdzie chcesz ( byleby się zmieścil w zasięgu maszyny ofc.) i kulasz czy ew. zniesie

Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..
To skoro tak, to jest idealna wiadomość!Arbiter Elegancji pisze:tzn. że np. jeśli strzelcami będziesz strzelał przez ruiny to część z nich może nie widzieć celu (czyli nie strzelać) bo jakiś element makiety może im zasłaniać.nindza77 pisze:A co to jest True line of sight, bo się nie orientuję o co tak narzekacie?
Ogólnie "True line of sight" jest pojęciem dość intuicyjnym i możesz je sobie dosłownie przetłumaczyć.
No i właśnie według jednej z plotek ma tak być też i Warhammerze - kładziesz template/punkt gdzie trafia kula, byle było w zasięgu machiny i kulasz na rozrzut/dorzut. Nie będzie po co deklarować czy mierzyć zasięgów.Arbiter Elegancji pisze:@Rakso: no niestety wszystko na to wskazuje![]()
w Lotrze i 40K jak strzelasz jakimś plackiem to nie deklarujesz zasięgu tylko go kładziesz gdzie chcesz ( byleby się zmieścil w zasięgu maszyny ofc.) i kulasz czy ew. zniesie
z punktu widzenia osoby organizujacej turnieje nie wyobrazam sobie, zeby stosowac True LOS - zwyczajnie nie mamy odpowiednich makiet.Żaba pisze: Tru line of sight to świetny pomysł - zwłaszcza że obecnie używane tereny są do niego nie przystosowane... górki nawet krasnoludowi nic nie zasłaniają... a wg GW tylko pnie drzew na makiecie lasku stanowią jakiekolwiek blokowanie LOS-a![]()
![]()
dodajmy do tego domek z okienkami po obu stronach tak by maszynki mogły strzelać na przestrzał... pamietajmy że im większy i bardziej wypasiony modelarsko model tym lepiej jest widoczny (sławne kucające Wrightlordy z 40k)
Wow, odkrycie Ameryki. A teraz to co niby jest w rulebooku? Jakoś nikt z malkontentów nie zauważył, ze ta zasada od dawna jest, tylko wszyscy ją olewamy. Jak wychodziła VI edycja też szukałeś innego systemu?Master of reality pisze:To ja zaczynam szukać innego systemu...Paku pisze:True Line of sight
Pewnie Ci umknęło, że templatki masz kłaść gdziekolwiek, bez guessów. Więc to bez znaczenia, czy zmierzysz sobie zasięg, czy nie.wow! teraz to zauważyłem. Co to ma być? czyli można sobie mierzyć zasięgi przed deklaracją szarż? przy deklarowaniu strzałów z katapult i armat? nosz fuck...
Cicho, bo jeszcze się zorientują, że bez sensu marudzą na forum od miesiąca.Wystarczy chyba umówić się, że górka jest odpowiednia wysoka, a las tak gęsty że przezeń nic nie widać. W pozostałych terenach stosować LOS. Tutaj chyba nie ma wielkiego problemu
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
Ludvik pisze:Wystawianie np. Black Knightów jako Blood Knightów uważam za osobistą obrazę
reasumując zostawić LOS-a tak jak jest teraz - zgadzam się z Tobą całkowicienindza77 pisze:Wystarczy chyba umówić się, że górka jest odpowiednia wysoka, a las tak gęsty że przezeń nic nie widać. W pozostałych terenach stosować LOS. Tutaj chyba nie ma wielkiego problemu.
Dokładnie. Jak dla mnie wygląda to tak, że zamiast popisywać się miarką w oczach, trzeba będzie operować ryzykiem i dobrze się namyślać czy warto ryzykować czy może jeszcze nieco zwiększyć dystans. Tylko że wtedy przeciwnik również może mieć łatwiej. Ale z drugiej strony może on zaryzykuje teraz szarżę i mu się nie uda, to mi ułatwi sytuację... itd. Zabawa i emocje chyba większe. A wtedy mierzenie przestaje być też takim potworkiem, bo i tak większość szarż będzie niepewna.Brat_Kruger pisze:co do mierzenia "wszystkiego" - hm - tak jest w warmasterze i sprawdza się wyśmienicie (wiem wiem - zasady też są inne)
Było by to kiepskie, gdyby ruch pozostał na zasadach VII ed. - wtedy były by totalne szachy, żadnej losowości ... niepewności "czy doszarżuje czy tez nie".
jeśli w VIII ed. ruch ma być w pewnym stopniu losowy, to mierzenie wszystkiego - bynajmniej mnie, zatwardziałemu warmaserowcowi - w ogóle nie przeszkadza
Salvo Fire
* A rumour I heard a while back was that units with bows (see above), could fire with more than just 2 ranks. What I am being told now is that regardless of the width of the unit, a unit with bows may shoot with an additional half a rank behind the 2nd. I.e. 12 models wide, 3 ranks (36 models). 12 front rank, 12 2nd rank, 6 3rd rank = 30 shots.
Supportive Attacks
* Infantry models in the second rank can fight, with a maximum of 1A per model. - Avian/Harry. Great weapons can only be used in one rank. – Godless.
* This is only for models fighting to the front. Units charged in the flank or rear only fight in 1 rank, but being charged in the flank or rear will not stop units fighting in multiple ranks to the front.
* Most special rules apply as normal. however... Whatever combination of weapons/ special rules/ spells/ whatever, infantry can only ever attack with 1 attack per model in the second and subsequent ranks.
Rank bonuses
* Unchanged. Up to 3.
Crush them!
* Monstrous Cavalry and Monstrous Infantry are granted 1 bonus attack with the "always strikes last" special rule, at base strength
Destroy them!
* Larger Creatures and Monsters do D6 attacks instead of 1 attack for crush them.
Breath Weapons
* Now apply in close combat, dealing 2D6 hits with the breath weapons strength. This is in initiative order. At the moment it looks like it will be in addition to regular attacks, not instead of.
Great weapons Always strike last (this overrides any army book rules). Can only be used in the first rank. - Godless
PSYCHOLOGY and SPECIAL RULES
* The number of universal special rules has doubled. Presumably this is just drawing in some from the army books themselves.
Always Strike First
* ASL combined with ASF cancel each other out. Strike in initiative order.
However ASF + higher initiative than your enemy: Reroll to hit rolls. So even if Swordmasters and White Lions are striking in initiative order they may get re-rolls to hit!
Frenzy
* You still get +1 attack on the charge (front rank only). You may suppress charging with a leadership test. If you fail, you have to attack the closest target.
Magic Resistance
* This has been changed to improve an existing Ward Save, or to grant a Ward Save to magic.
Magic Resistance 1 = +1 Ward Save against Magic. For a unit without a ward save this is 6+
Magic Resistance 2 = +2 Ward Save against Magic. For a unit without a ward save this is 5+
Magic Resistance 3 = +3 Ward Save against Magic. For a unit without a ward save this is 4+
For things that already have a Ward Save, Flesh Hounds for instance, they have a 5+ Ward save already, and MR(3). This gives them a 5+ save against shooting/ combat, and a 2+ Ward Save against magic.
Regeneration
* Regeneration will come in several types. The Slanns ability for example will grant him Regeneration (3+), while there is a mundane magic item that grants regeneration (6+).
Flesh Hounds for instance, they have a 5+ Ward save already, and MR(3). This gives them a 5+ save against shooting/ combat, and a 2+ Ward Save against magic.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..