Jak na orki wpłynie nowa edycja?
Moderator: Kołata
Jak na orki wpłynie nowa edycja?
Co bedzie najelpiej wystawiać na podstawie najbardziej wiarygodnych plot. Co stanie się grywalne a co udupione na maxa?
gorzej niz w 7ed byc juz nie bedzie.
akurat inicjatywa bym sie nie przejmowal-praktycznie zawsze lapalo sie na jape albo wyplacalo kilka kijowych atakow.
wszystko bedzie zalezec od calych zasad+pulapow punktowych+wyklarowania nowego metagame. dodatkowo byc moze jakies zmiany nastana w samej kompozycji armii (pdf).
wyjdzie w praniu.
akurat inicjatywa bym sie nie przejmowal-praktycznie zawsze lapalo sie na jape albo wyplacalo kilka kijowych atakow.
wszystko bedzie zalezec od calych zasad+pulapow punktowych+wyklarowania nowego metagame. dodatkowo byc moze jakies zmiany nastana w samej kompozycji armii (pdf).
wyjdzie w praniu.
to z inicjatywa to zyciowe jest bo przeciez jak sa 2 ekipy na piechote to nie ma tak ze jedna biegnie na druga a tamta stoi tzn wszyscy biegna na siebie jednoczesnie.kupą. tylko jak to bedzie z kawalerią? na zadnym filmie nie widzialem zeby piechota przyjmowala atak kawy lecąc kupą . o kolejnosci atakow decydowała długosć dzidy/lancy/piki a nie jakas inicjatywa. no i taki kuń to tez ma impet czyli powinien impakty walic. ale nie ma co deliberowac , polacy nie gesi co nam będą angielczyki jakies gupoty wciskac. jak cos bedzie nie tak to se poradzimy tak jak zawsze- sie opierdoli rullebooka nowego nowym bp o poszerzonych kompetencjach:)
kupię bretke,orki, leśne elfy i wampiry. http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=52293
Klocki orkasów nie sprawdzały się teraz i nie zanosi się żeby sprawdzały się w następnej edycji. Szarża na swordmasterów znów będzie kończyła się nie zadaniem strat i brejkiem na -(5-10)diabloo23 pisze:Myślę, że zielonoskórzy zyskają na posiadaniu dużych klocków orkasów i dzikusów. Grywalne będą zapewne klocki nocników z fanolami. Może Olbrzym, choć to akurat jest dyskusyjne...
To fakt, że mało co z SM będzie się równało w CC. Myślę, że tylko najciężej opancerzone jednostki mają szanse przetrzymać 21 ataków z przerzutami z siła 5.
Sądzę tak głównie dlatego że jest plota że będzie modyfikacja pancerza dopiero od wartości 5 a nie 4 jak dotychczas.
Kloc orków? Piękna sprawa! Tylko system nie ten
Nie wiele miałem do czynienia z orkami, ale wydaje mi się że nie będziecie mieli aż tak źle, macie fajną katapultę, taniutkie rydwany, myślę że gigant będzie fajną opcją. A co do coru... to im więcej tym lepiej! skoro będą misję które się będą opierały o utrzymanie jakiegoś punktu to po prostu zalejecie to goblinami i orkami ze stabbornem.
Mówię wam nie będzie źle
Sądzę tak głównie dlatego że jest plota że będzie modyfikacja pancerza dopiero od wartości 5 a nie 4 jak dotychczas.
Kloc orków? Piękna sprawa! Tylko system nie ten
Nie wiele miałem do czynienia z orkami, ale wydaje mi się że nie będziecie mieli aż tak źle, macie fajną katapultę, taniutkie rydwany, myślę że gigant będzie fajną opcją. A co do coru... to im więcej tym lepiej! skoro będą misję które się będą opierały o utrzymanie jakiegoś punktu to po prostu zalejecie to goblinami i orkami ze stabbornem.
Mówię wam nie będzie źle
Paskudny uśmiech power gamera
- Mhroczny Rycerz
- Falubaz
Z orkami już nie jest źle. Jak ładnie pójdą rzuty to można coś pocisnąć. Sporo zależy od terenów i przeciwnika ale tak tragicznie nie jest. Za to w 8 ed. orkasy będą moim zdanie sporo lepsi i na bank będzie sie tym dało coś ugrywać. Spam goblin shamanów w bohach i gnieciemy magią i maszynkami, a to wszystko chronimy masą nocników z nettersami i orkasów. Będzie zajedwabiście
Why so serious?White Lion pisze:Mam prośbę
Nie, nie masz. Chyba że znudziło Ci się to forum, to wtedy możesz kontynuować nakłanianie do piractwa -- Tomash
Nawet nie wiemy jaka będzie magia, a co dopiero magia zielonoskórych
Kolejna sprawa. Nie można wystawiać więcej niż 2 rakie same rary/speciale co oznacza <wyjątkiem są HE> że będzie ciężej to zrobić.
A ostatnia i najważniejsza sprawa to to że znowu wracacie do zwykłych slotów core/special/rare a nie będziecie mieli HE tabelki
Kolejna sprawa. Nie można wystawiać więcej niż 2 rakie same rary/speciale co oznacza <wyjątkiem są HE> że będzie ciężej to zrobić.
A ostatnia i najważniejsza sprawa to to że znowu wracacie do zwykłych slotów core/special/rare a nie będziecie mieli HE tabelki
Paskudny uśmiech power gamera
- Mhroczny Rycerz
- Falubaz
Jeśli ogół magii ma być destruktywny to wnioskuje, że magia zielonych też taka będzie. A zakazu dublowania czy tam triplowania nie ma sie co bać. Katapa wejdzie, chukki są po 2 na slot, jeżeli będą max dwa rary takie same to na 3k wejdą 2 DD i oddział 3 trolli albo gigson (a najelpiej 2 pump wagony). Do tego wagonik boar boyz i spam corowej piechoty ze stubbornem. Taka jest moja wizja (a co dostane to już inna bajka, tak czy siak będe sie orkasów trzymał bo mi najbardziej klimatem podchodzą )
Nie, nie masz. Chyba że znudziło Ci się to forum, to wtedy możesz kontynuować nakłanianie do piractwa -- Tomash
- Mhroczny Rycerz
- Falubaz
No nie ma opcji, żebym grał bez fanatyków. W DE zawsze upychałem assassynów to w O&G zawsze będę miał fanatyków. To tak jakbym grał dwarfami i nie miał chociaż jednego zabójcyJab pisze:Myślę mimo wszystko że będziesz miał fanatyków
a jak czesto widziales na tych filmach strzemiona? albo ile trolli zastosowano w II wojnie punnickiej?loko pisze:to z inicjatywa to zyciowe jest bo przeciez jak sa 2 ekipy na piechote to nie ma tak ze jedna biegnie na druga a tamta stoi tzn wszyscy biegna na siebie jednoczesnie.kupą. tylko jak to bedzie z kawalerią? na zadnym filmie nie widzialem zeby piechota przyjmowala atak kawy lecąc kupą . o kolejnosci atakow decydowała długosć dzidy/lancy/piki a nie jakas inicjatywa. no i taki kuń to tez ma impet czyli powinien impakty walic. ale nie ma co deliberowac , polacy nie gesi co nam będą angielczyki jakies gupoty wciskac. jak cos bedzie nie tak to se poradzimy tak jak zawsze- sie opierdoli rullebooka nowego nowym bp o poszerzonych kompetencjach:)
to mimo wszystko jest to system fantasy. zasady maja byc spojne,niekoniecznie zgodne z historyczna logika.
za to zyskaja impactami w szarzy. cos za cos. no i fear teraz daje bonusy do CR.Karli pisze:Na pewno zyskałyby na zmniejszeniu znaczenia fear i terroru. Wszystko za wyjątkiem wrony i trolli ;p
za to przynajmniej znajde sie w tym HtH.
8ed wprowadza wieksza nieprzewidywalnosc-skoncza sie szachy i kunktatorstwo (frajer ma tylko 4M wiec ustawie sie na 8,5", ha ha-strzelasz na 24" to sie ustawie na 30" i wypruje z dlugiego luku itp.) do tego pare fajnych nowych zasad-jak hand weapon&shield. Zupelnie inne podejscie do magii (limit PD, 7 czarow w lorze,na stole bitwy twoi magowie nie powtarzaja czarow-z wyjatkiem "zerówek", IF to wyjscie czaru + miscast, lore magii wybierasz robiac rozpiske itd).
brak autobreakow za strach/terror i przewage liczebna.
wiecej atakow z piechoty.
wieksze znaczenie CG.
wiecej itemow w RB.
jezeli RB po prostu zastapi 7ed to moze byc dziwnie. natomiast jezeli PDF bedzie na zasadzie RH to moze byc naprawde fajnie- edycja sie zmieni nieczym 5/6...a w 6ed gralo mi sie najlepiej (a gram juz od 4).
calosciowo-w 7ed zieloni osiagneli juz dno. rownia pochyla od kilku edycji. nizej nie splyna.
-
- Wałkarz
Jakoś mi się nie widzi grać na samych czarach i strzelaniu. A zielonej armii przydałoby się zwiększenie siły orków, black orki lepsi i najlepiej z jakąś fajną zasadą specjalną, tańsze big uns'y, rębaki działające nawet w kawalerii, ulepszenie giganta (jakieś tam nieznaczne np. więcej wytrzymałości), UGRYWALNIENIE GOBLINÓW oraz oczywiście zasada specjalna dająca stubborn jeśli jest więcej niż 30 chłopa w oddziale. Common gobliny mogłyby nosić zwykłe łuki zamiast krótkich, pancerz mieć tylko opcjonalny oraz coś co mogłoby wybaczyć brak siatek czy fanatyków
http://www.demland.info/dem/
Potężna dawka całkiem sporych ilości psów naraz (to wcale nie reklama)
Potężna dawka całkiem sporych ilości psów naraz (to wcale nie reklama)
biorac pod uwage zapowiadane zmiany w czarowaniu to bardzo ciezko bedzie zlozyc sie na magii. wiec sila rzeczy pojdzie w hth.
z drugiej strony jak big/war-bossowie beda mieli tak bezsensowne zasoby przedmiotow to slabiutko to widze-> taki gobosek splynie zanim bedzie mogl pomyslec o wyjeciu kozika.
z drugiej strony jak big/war-bossowie beda mieli tak bezsensowne zasoby przedmiotow to slabiutko to widze-> taki gobosek splynie zanim bedzie mogl pomyslec o wyjeciu kozika.