Szarza skirmishu na domek

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
GoblinNadGobliny
Mudżahedin

Szarza skirmishu na domek

Post autor: GoblinNadGobliny »

Prosta kwestia (przez ktora przegralem turniej, stracilem medal, szacunek, przyjaciol i szczesliwe zakonczenie mlodosci):

10 shadow szarzuje na domek - zasieg ma tylko 3ech. Ilu walczy? 3 czy 10?
Obrazek

Awatar użytkownika
Yudokuno
Kotu

Post autor: Yudokuno »

no skoro tylko 3 ma zasięg do domku, to 3 dochodzi do walki.
lohost pisze:wspolczuje komus kto byl moderatorem gdy ja sie podobnie zachowywalem. od czytania tego szajsu mozg sie lasuje.
...mój bohater :D

GoblinNadGobliny
Mudżahedin

Jankiel z Laikiem uwazaja, ze 10-ciu.

Argumentacja chlopakow byla taka, ze kiedy sie np wchodzi do domku to wystarczy zeby 1 model sie zetknal z domkiem i juz, inaczej by przykladowo 10 orkow w snejku nie weszlo nigdy (bo by im ruchu nie starczylo).
Ale IMO to w przypadku szarzy sytuacja jest inna, a ze zasady domku sa dziurawe strasznie, chetnie bym przeczytal opinie na ten temat innych osob
Obrazek

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Post autor: Gogol »

10

Wystarczy, że 1 dochodzi a cały oddział włazi walczyć do domku. W domku oddziały walczą maksymalną możliwą ilością modeli o us max 10.
Yudokuno pisze:no skoro tylko 3 ma zasięg do domku, to 3 dochodzi do walki.
A ty nie pogrążaj męża ! Zwłaszcza że chłop ma rację ! ;)

Awatar użytkownika
Yudokuno
Kotu

Edit: istotnie 10 szarżuje. To nie jest napisane wprost, ale to jedyna opcja. W zasadach skirmish jest, że jeżeli np. 7 shade'Ow szarżuje na bolca, a zasięg ma 3, to dostawia się tych trzech, a reszta tworzy za nimi zwartą formację. Z kolei w zasadach domków napisali, że bije jednostka o US max 10. Jeśli dojdzie oddział 20 goblinów do domku, po 5 modeli w szeregu, to bije 10 z nich. Analogicznie: jeśli masz 10 shade'ów, do domku dochodzi tylko 5, to reszta tworzy za nimi zwarty szereg i tym samym również uderza. Jankiel & co mieli rację.
lohost pisze:wspolczuje komus kto byl moderatorem gdy ja sie podobnie zachowywalem. od czytania tego szajsu mozg sie lasuje.

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Post autor: Gogol »

A dopiero zedytowałem posta ... :roll:

Awatar użytkownika
Fisch
<><

Post autor: Fisch »

ale wniosek taki płynie z innej zasady niż napisała droga Yudokuno chroniąc mężulka
Obrazek

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

ale wniosek taki płynie z innej zasady niż napisała droga Yudokuno chroniąc mężulka
Przed czym chronić, rybeńko? Domki to w ogóle jakieś pojebane wynalazki zaginające czasoprzestrzeń. A zasady domków są beznadziejne i można wysnuwać dowolne wnioski, z tego, co jest napisane.

Najważniejsza była inna rzecz - w domku siedział kloc black orków z trzema szamanami. Tym samym w domek musiało wpaść 10 shades - inna opcja nie wchodziła w grę.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Yudokuno
Kotu

Fisch pisze:ale wniosek taki płynie z innej zasady niż napisała droga Yudokuno chroniąc mężulka
eee... que? To proszę o cytat mówiący wprost o szarży skirmish'erów na domek :) Bo ja nie widzę innej opcji niż wnioskowanie takie, jak moje.

GoblinNadGobliny
Mudżahedin

Jankiel pisze:
Przed czym chronić, rybeńko?
Przed sprawiedliwoscia! Jesli by sie okazalo, ze mialem racje, to masz mi pozyczac medal zawsze jak bede szedl wyrywac kobiety z Cosmem! : P

Tak przeczytalem dokladnie cale te niedorobione zasady domkow. I pare slow ktore mi sie wydaja rzucac swiatlo na to, co sie tam dzieje. Niestety w domu mam polskiego rulebooka wiec cytatow nie wrzucam.

Zastanowmy sie nad taka kwestia: czy jednostka szarzujaca wchodzi do domku, czy stoi przed i walczy?

Jesli to pierwsze, to wyskakuje nam zasada, ze w budynku moze przebywac naraz maksymalnie 30 modeli. skoro to gorny limit (i np 30NG+1 szaman sie nie mieszcza juz), to w przypadku szarzy oddzialu o 10 US na siedzacych w domu 25 chlopa, raczej nie mogliby wejsc wszyscy.

Ale IMO jest inaczej - oddzial szarzujacy fizycznie stoi przed domkiem w czasie szarzy. Wynika to wg mnie z faktu, ze opisano przypadek gdy tenze oddzial zostanie zwiazany np przez kontrnatarcie walka przed budynkiem - czyli fizycznie tam sobie stoi ciagle i mozna na niego leciec, tak?

W takim wypadku (akapit szturmowanie budynkow) leci zdanie:
Jezeli ruch szarzy jednostki pozwala na wejscie w kontakt z budynkiem, szarza jest udana, w innym przypadku mamy do czynienia z szarza nieudana tak, jak to ma miejsce w normalnej szarzy.
IMO z tego wynika, ze kwestie dochodzenia sa rozpatrywane normalnie - dochodzi chociaz jeden to szarza jest udana, ale ani slowa o tym, zeby automatycznie dochodzili wszyscy.

W akapicie 'walka podczas szturmu' napisane jest w moim nieudolnym tlumaczeniu, ze 'prawo do walki otrzymuja modele o lacznym US 10'. Czyli ja rozumialbym to tak, ze moze walczyc maksymalnie 10 modeli, o ile spelniaja wszystkie wymogi (tak najbardziej trywialnie mozna by napisac np 'o ile zyja', bo jesli doszlo zywych tylko 6-ciu, to walczy 6-ciu, prawda? analogicznie jesli w kontakt doszlo tylko 3-ech to walczy tylko 3-ech).

I przy okazji argument o 10 orkach w snejku obale cytatem z akapitu 'Ruch':
Jezeli jednostka piechoty wykona ruch do kontaktu z budynkiem, ma prawo wejsc do niego
Czyli w przypadku wchodzenia wystarczy samo wejscie w kontakt z chalupom.

Prosilbym o ustosunkowanie sie do moich przemyslen, nie mam zamiaru plakac nad rozlanym mlekiem (szczegolnie, ze Jankiel zasluzenie wygral); ale podejrzewam, ze moj oddzial z kompletem herosow do konca edycji bedzie sie po wszelakich 'straznicach, zajazdach na rozstaju drog czy swiatyniach' (jak opisano budynki w rulebooku) ukrywac :P wiec wole wiedziec jak to dziala wszystko
Obrazek

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

GoblinNadGobliny pisze: Zastanowmy sie nad taka kwestia: czy jednostka szarzujaca wchodzi do domku, czy stoi przed i walczy?

Ale IMO jest inaczej - oddzial szarzujacy fizycznie stoi przed domkiem w czasie szarzy. Wynika to wg mnie z faktu, ze opisano przypadek gdy tenze oddzial zostanie zwiazany np przez kontrnatarcie walka przed budynkiem - czyli fizycznie tam sobie stoi ciagle i mozna na niego leciec, tak?
Wg angielskiego RB jest tak:
Jeśli ruch jest wystarczający, to szarża jest udana.
Tuż przed tym stwierdzeniem w RB pada ważne dla tej dyskusji zdanie, które wyklucza stanie w szeregach itd. podczas szturmu.
(..)the assaulting unit is imagined to surround the building and try to break their way through windows, doors and other openings.
Czyli, nawet jeśli szarżujesz klocuszkiem 25 NG w formacji 5x5, to mimo stykania się z domkiem jedynie 5 modeli, na podstawie zacytowanego przeze mnie fragmentu i dalszego, mówiącego o walce US 10 modeli, walić będzie 10 NG, a nie jedynie 5 (co by wynikało z formacji).
Analogicznie ze skirmishem, niezależnie ilu dobiegnie, to i tak okrążają budynek i do 10 US może walczyć.
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Zresztś, jest tam jeszcze inna zasada - powinieneś użyć potęgi wyobraźni :mrgreen:
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Yudokuno
Kotu

Jankiel pisze:Zresztś, jest tam jeszcze inna zasada - powinieneś użyć potęgi wyobraźni :mrgreen:
i to jako pierwsza, najwazniejsza. Myślę, że jednak lepiej nie brać na rozum zasad domków, bo to jest jakiś kosmos, nagięcie czasoprzestrzeni :)
czy jednostka szarzujaca wchodzi do domku, czy stoi przed i walczy?
raczej wchodzi do domku, ponieważ w drzwiach nie zmieści się ani 10 walczących chłopa ani 3 ogrów :mrgreen:

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

Yudokuno pisze:raczej wchodzi do domku, ponieważ w drzwiach nie zmieści się ani 10 walczących chłopa ani 3 ogrów :mrgreen:
Byro pisze:(..)the assaulting unit is imagined to surround the building and try to break their way through windows, doors and other openings.
raczej nie 8)

Jest jak mówi Jankiel & co.
Wystarczy, że dojdzie jeden walczą wszyscy.
Byro zapodał odpowiednie cytaty wyjaśniające wszystko.

Jeśli miłaby unit wchodzić w walce do domku to unit 30 osobowy byłby nieszarżowalny.
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Awatar użytkownika
Yudokuno
Kotu

ale z domku nie można overrunować, więc wnioskuję, że to dlatego, że 10 chłopa w jednym momencie nie wybiegnie przez drzwi, czyli są w środku :mrgreen:

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

Po prostu przenoszą imprezę do środka jak już uciążliwych sąsiadów się pozbyli :)

Poza tym 10 chłopa jak ma motywację to w jednym momencie wybiegnie z chaty :mrgreen:
Drzwi, okna i otwory robione na własną rękę :wink:
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

GoblinNadGobliny
Mudżahedin

to moze bawmy sie dalej!

czy szarza oddzialu o US ponad 30 na domek jest mozliwa, czy nie? bo w przypadku udanej by sie teleportowali do srodka domku o ile nikt nie zginie, a jak wiadomo, nie wolno

PS. Te domki sa swietne. Tylko w ciul niedopracowane, mam nadzieje ze w 8ed bedzie wiecej takich rzeczy dla mistrzow taktyki!
Obrazek

Awatar użytkownika
Yudokuno
Kotu

w domku może być max 30 US.

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Myth »

To jest gdzieś uśliślone/zapisane? Bo znalazłem tylko, że z domku może strzelać 5 delikwentów x ilość pięter.
www.marnadrukarnia.com - druki 3D i turnieje.

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

RB, może do niego wejść jedynie piechota, jeden oddział o US max 30.
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.

ODPOWIEDZ