Blokowanie domku
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Blokowanie domku
Czy mogę wejść do domku, jeśli bliżej niż cal od niego stoi wroga jednostka?
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.
Hmm... a właściwie skąd ta zasada, że domku nie dotyczy "minimum jeden cal" ? Bo nie do końca rozumiem argumentacjęKlops pisze:chyba że przed wejściem do domku musiał byś być mniej niż cal od wroga. Domku po prostu nie dotyczy zasada o 1 calu bo dochodzimy do sytuacji gdzie domek staje się impasem.

Dzięki za odpowiedź
@Matis
Z tego co wiem, chodzi o to, że kiedyś tak zasędziował sędzia na jakimś masterze, a później pół Polski tak grało
@Matis
Z tego co wiem, chodzi o to, że kiedyś tak zasędziował sędzia na jakimś masterze, a później pół Polski tak grało

Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.
takie jeszcze pytanko mam, skoro temat domków tu ciągnie się 
2 sytuacje, jak to jest ze strzelaniem do domku
w domku jest pojedynczy model, jest strzał z katapulty/doom divera/canona w domek, template katapy jest mniejszy niż powierzchnia domku, model może oberwać? jak niby określić położenie tego modelu przy strzale z canona czy doom divera
w domku jest oddział z characterem strzał jak wyżej, trzeba zdawać Look-out-Sir?
jak to poprawnie rozegrać

2 sytuacje, jak to jest ze strzelaniem do domku

jak to poprawnie rozegrać

Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A
Najlepiej zajrzeć do Rulebooka - tam są wszystkie odpowiedzi.misha pisze:jak to poprawnie rozegrać
misha pisze:w domku jest pojedynczy model, jest strzał z katapulty/doom divera/canona w domek, template katapy jest mniejszy niż powierzchnia domku, model może oberwać? jak niby określić położenie tego modelu przy strzale z canona czy doom divera
Zależy czy domek to jakaś większa rezydencja, podzielona na konkretne sekcje, czy też nie. Jeśli nie i model domku przykryty jest templatem to wszystko co się znajduje w domku otrzymuje D6 hitów (automatycznych z siłą katapulty; trafienie środkiem template'a nie daje bonusu podwojenia siły), niezależnie od tego gdzie uderzył template i ile modeli znajduje się w domku. Jeśli domek ma sekcje, to tym efektem poddana jest jedna z sekcji domku (ta trafiona).
Hity (D6) są rozlosowywane jak ze strzelania.misha pisze:w domku jest oddział z characterem strzał jak wyżej, trzeba zdawać Look-out-Sir?
Ostatnio zmieniony 2 cze 2010, o 10:06 przez Mac, łącznie zmieniany 1 raz.
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."
- swieta_barbara
- habydysz
Z tego co wiem, to idiotycznie wygladalo blokowanie domkow - stajesz np. magiem kolo domku i juz nikt nie moze do niego wejsc.Andrzej pisze:Z tego co wiem, chodzi o to, że kiedyś tak zasędziował sędzia na jakimś masterze, a później pół Polski tak grało
Mac - jak nie masz pojecia, to lepiej sie nie udzielaj. Jak template dotyka domku, caly oddzial w srodku dostaje ciochy jak za maly placek/cannon. Jesli jest to pojedynczy model, to on dostaje ciochy. Jesli jest to oddzial, oddzial dostaje ciochy, rozlosowywane jak przy strzelaniu. To nie siege, nie ma zadnych sekcji.
Nie wierze, ze naprawde chcialo mi sie odpisywac w tym temacie.
- swieta_barbara
- habydysz
Nie mozesz wyjsc - no bo niby jak.
nie mnie oceniać czy idiotycznie czy nie - w każdym razie całkowicie zgodnie z zasadą 1 " apart - nie ja wymyślałem dziurawe zasady domków ale tu akurat sprawa jest jasna - inna kwestia że gra się inaczej.swieta_barbara pisze:Z tego co wiem, to idiotycznie wygladalo blokowanie domkow - stajesz np. magiem kolo domku i juz nikt nie moze do niego wejsc.
pozdro,
Ż.
Ale o co biega? Czy przypadkiem tak nie napisałem?swieta_barbara pisze:Mac - jak nie masz pojecia, to lepiej sie nie udzielaj. Jak template dotyka domku, caly oddzial w srodku dostaje ciochy jak za maly placek/cannon. Jesli jest to pojedynczy model, to on dostaje ciochy. Jesli jest to oddzial, oddzial dostaje ciochy, rozlosowywane jak przy strzelaniu. To nie siege, nie ma zadnych sekcji.
Jeśli chodzi o słowa "wszystko co znajduje się w domku" - miałem na myśli oddział, nie rozdrabniając się na poszczególne modele - a chciałem to opisać w ten sposób by ująć także kwestie pojedynczych modeli.
A co do siege... też nie wiem o co się rzucasz. Jeśli ktoś ma parcie na zabawę w podzielenie sobie jakiegoś budynku na sekcje nikt mu nie broni. Są też przecież makiety na tyle duże, że pozostawienie ich jako jedna całość nie miałoby żadnego sensu. Kwestię sekcji wspomniałem właśnie na taką okazję - nie kazałem jej używać przy każdym budynku.
Kwestia rozlosowywania shootingu i look out sir odpowiednio poprawiłem.
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."