Blokowanie domku

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Andrzej
Pan Spamu

Blokowanie domku

Post autor: Andrzej »

Czy mogę wejść do domku, jeśli bliżej niż cal od niego stoi wroga jednostka?
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

tak

Klops
Falubaz

Post autor: Klops »

chyba że przed wejściem do domku musiał byś być mniej niż cal od wroga. Domku po prostu nie dotyczy zasada o 1 calu bo dochodzimy do sytuacji gdzie domek staje się impasem.

I coś ekstra czy można wystawić maszyny w domku i czy wtedy normalnie strzelają?

Awatar użytkownika
Żaba
Masakrator

Post autor: Żaba »

NIE - tylko piechota może być w środku

Ż.

Matis99
Chuck Norris

Post autor: Matis99 »

Klops pisze:chyba że przed wejściem do domku musiał byś być mniej niż cal od wroga. Domku po prostu nie dotyczy zasada o 1 calu bo dochodzimy do sytuacji gdzie domek staje się impasem.
Hmm... a właściwie skąd ta zasada, że domku nie dotyczy "minimum jeden cal" ? Bo nie do końca rozumiem argumentację :).

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Dzięki za odpowiedź

@Matis

Z tego co wiem, chodzi o to, że kiedyś tak zasędziował sędzia na jakimś masterze, a później pół Polski tak grało :)
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

takie jeszcze pytanko mam, skoro temat domków tu ciągnie się :)

2 sytuacje, jak to jest ze strzelaniem do domku

:arrow: w domku jest pojedynczy model, jest strzał z katapulty/doom divera/canona w domek, template katapy jest mniejszy niż powierzchnia domku, model może oberwać? jak niby określić położenie tego modelu przy strzale z canona czy doom divera
:arrow: w domku jest oddział z characterem strzał jak wyżej, trzeba zdawać Look-out-Sir?

jak to poprawnie rozegrać :)
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Post autor: Mac »

misha pisze:jak to poprawnie rozegrać :)
Najlepiej zajrzeć do Rulebooka - tam są wszystkie odpowiedzi.
misha pisze: :arrow: w domku jest pojedynczy model, jest strzał z katapulty/doom divera/canona w domek, template katapy jest mniejszy niż powierzchnia domku, model może oberwać? jak niby określić położenie tego modelu przy strzale z canona czy doom divera

Zależy czy domek to jakaś większa rezydencja, podzielona na konkretne sekcje, czy też nie. Jeśli nie i model domku przykryty jest templatem to wszystko co się znajduje w domku otrzymuje D6 hitów (automatycznych z siłą katapulty; trafienie środkiem template'a nie daje bonusu podwojenia siły), niezależnie od tego gdzie uderzył template i ile modeli znajduje się w domku. Jeśli domek ma sekcje, to tym efektem poddana jest jedna z sekcji domku (ta trafiona).
misha pisze: :arrow: w domku jest oddział z characterem strzał jak wyżej, trzeba zdawać Look-out-Sir?
Hity (D6) są rozlosowywane jak ze strzelania.
Ostatnio zmieniony 2 cze 2010, o 10:06 przez Mac, łącznie zmieniany 1 raz.
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

Andrzej pisze:Z tego co wiem, chodzi o to, że kiedyś tak zasędziował sędzia na jakimś masterze, a później pół Polski tak grało :)
Z tego co wiem, to idiotycznie wygladalo blokowanie domkow - stajesz np. magiem kolo domku i juz nikt nie moze do niego wejsc.

Mac - jak nie masz pojecia, to lepiej sie nie udzielaj. Jak template dotyka domku, caly oddzial w srodku dostaje ciochy jak za maly placek/cannon. Jesli jest to pojedynczy model, to on dostaje ciochy. Jesli jest to oddzial, oddzial dostaje ciochy, rozlosowywane jak przy strzelaniu. To nie siege, nie ma zadnych sekcji.

Nie wierze, ze naprawde chcialo mi sie odpisywac w tym temacie.

Awatar użytkownika
Górken
Falubaz

Post autor: Górken »

domek otoczyłem harpiami furiami itp tak że nie ma miejsca na wyjście dla oddziału/jednostki, czy następuje przesunięcie oddziału przy wyjsciu, czy też może jednostki są tam "uwięzione"?
Podpis usunięty - nieregulaminowy. Administracja

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

Nie mozesz wyjsc - no bo niby jak.

Awatar użytkownika
Żaba
Masakrator

Post autor: Żaba »

swieta_barbara pisze:Z tego co wiem, to idiotycznie wygladalo blokowanie domkow - stajesz np. magiem kolo domku i juz nikt nie moze do niego wejsc.
nie mnie oceniać czy idiotycznie czy nie - w każdym razie całkowicie zgodnie z zasadą 1 " apart - nie ja wymyślałem dziurawe zasady domków ale tu akurat sprawa jest jasna - inna kwestia że gra się inaczej.

pozdro,
Ż.

Awatar użytkownika
Marek G
Kretozord

Post autor: Marek G »

jak cos to w uscisleniach jest, ze mozna wchodzic do domku, gdy cos wrogiego stoi <1".

to tak jakby ktos w wirze dyskusji chcial udowodnic swoja racje ;)

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Post autor: Mac »

swieta_barbara pisze:Mac - jak nie masz pojecia, to lepiej sie nie udzielaj. Jak template dotyka domku, caly oddzial w srodku dostaje ciochy jak za maly placek/cannon. Jesli jest to pojedynczy model, to on dostaje ciochy. Jesli jest to oddzial, oddzial dostaje ciochy, rozlosowywane jak przy strzelaniu. To nie siege, nie ma zadnych sekcji.
Ale o co biega? Czy przypadkiem tak nie napisałem?
Jeśli chodzi o słowa "wszystko co znajduje się w domku" - miałem na myśli oddział, nie rozdrabniając się na poszczególne modele - a chciałem to opisać w ten sposób by ująć także kwestie pojedynczych modeli.
A co do siege... też nie wiem o co się rzucasz. Jeśli ktoś ma parcie na zabawę w podzielenie sobie jakiegoś budynku na sekcje nikt mu nie broni. Są też przecież makiety na tyle duże, że pozostawienie ich jako jedna całość nie miałoby żadnego sensu. Kwestię sekcji wspomniałem właśnie na taką okazję - nie kazałem jej używać przy każdym budynku.
Kwestia rozlosowywania shootingu i look out sir odpowiednio poprawiłem.
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."

ODPOWIEDZ