8 Edycja Warhammera (kontynuacja dyskusji) II

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

Zablokowany
Kal_Torak
Masakrator

Re: 8 Edycja Warhammera (kontynuacja dyskusji)

Post autor: Kal_Torak »

Remo pisze:No fajny pomysł, tylko jak to się ma do 8 edycji skoro taki turniej równie dobrze można zrobić teraz? Jeśli aktualnie na turniejach olewane (sorry - zmieniane) są niektóre podstawowe zasady z RB to takie ograniczenia też bez problemu można na turnieju wprowadzić.A jak już wyjdzie nowy RB to będzie miał swoje nowe zasady kompozycyjne na które fajnie by było pograć chociaż kilka miesięcy nieprawda? Czemu więc już zastanawiasz się nad modyfikacjami skoro nie było jeszcze żadnego turnieju na 8 ed.? Nie traktuj tego jako offence - poprostu zastanawia mnie Twoje podejście.Pozdrawiam.
Grałem w 5 edycje, 6 i 7. 50% na herosów łacznie to standard i niemal kazdy wie jak to działa (zmienia się jedynie układ względem najdroższych herosów, za to można spamować tańszych). Nigdy zaś nie było zasad na 25% maks herosów - to coś zupełnie innego w dobie dość powszechnego herohammera. Zaś na 7 edycję owszem można byłoby zrobić takie 25% corowej piechoty ale nie było ku temu pewnych zasad "mobilizujących" do takiego podejścia. Przy nowej 8 edycyjnej kompozycji jest to jakby bardziej namacalne - do zrobienia. Zasdy kompozycyjne niejako do tego zachęcają lub to bardziej umożliwiają - przynajmniej jak na mój gust. Ogólnie chodzi oto, że tego typu kompozycja to spełnienia marzeń nie jednego battlowca. Stąd moja ciekawość i entuzjazm.
theudulf pisze: Niestrzelająca rankowa piechota jako 25% armii? Kilka armii z masówką tanich tego typu oddziałów = spory problem ;) ( u mnie na 2k to 2x po 30 M@A i 1x 25 M@A -> suuuuuper, a ja mam tylko 40 #-o ) ale ogólnie jestem za, tak przynajmniej HE nie wyskoczą z 2 oddziałami łuczników po 10 i reszta spece/rary, teraz będą musieli się postarać :).
I właśnie oto chodzi (między innymi ;p ). Poprostu zupełnie inny klimat. Taki w przybliżeniu ideał rozpy jaką sporo osób chciałaby zagrać/widzieć po drugiej stronie stołu ;P. Remo czujesz blusa ? ;P.

Varinastari
Masakrator

Post autor: Varinastari »

theudulf napisał(a):
Gr8 weapon = strike last (papa HE sword-dupki :twisted:)

HE nadal walą pierwsze chyba że masz więcej I
i ucierpią na tym WL bo SM mało kto wystawia w ilości większej niż 6z muzykiem
A właśnie Ja słyszałem z goła inne rzeczy. No cóż, dwie możliwości mamy:
-Gw deroguje Asf- tj, koncepcja always is always.
-Gw i Asf nakładają się na siebie i niwelują nawzajem- koncepcja u białych pedałów w kieckach bez zmian
Jako ostatnią słyszałem opcję nr.1.

Awatar użytkownika
theudulf
Chuck Norris

Post autor: theudulf »

A ja słyszałem, ze z Gr8W zawsze atakujesz jako ostatni nawet jak masz ASF, za to jeśli masz asf i więcej inki niż przeciwnik to masz przeżuty.
Największa maruda na Border Princes 8)

Awatar użytkownika
Mhroczny Rycerz
Falubaz

Post autor: Mhroczny Rycerz »

Gr8W i ASF ponoć mają sie niwelować i bijemy po inicjatywie.
White Lion pisze:Mam prośbę :)

Nie, nie masz. Chyba że znudziło Ci się to forum, to wtedy możesz kontynuować nakłanianie do piractwa -- Tomash
Why so serious? ;)

Zwolin
Falubaz

Post autor: Zwolin »

no ja słyszałem że ASF i ASL się znoszą i bijesz po inicjatywie
ale i tak masz przerzuty hita

ps. to tak jak teraz z przerzutem udanych i nieudanych np. Sv, niwelują się
dla Emiel'a-regisa pisze:jeśli f(x), tak jak poprzednio opisuje pole widzenia jednostki, a raczej konkretnie "szerokość" widzenia w punkcie x, to całką tej funkcji będzie pole widzenia
Sf(x)= x^2+cx
funkcja ta opisuje pole objęte wzrokiem unitu
chciałeś to masz
jeśli pod x podstawisz podwojony M oddziału to masz pole obszaru zagrożonego szarżą

Varinastari
Masakrator

WEAPONS

Combat Weapons

* Great weapons Always strike last (this overrides any army book rules). Can be used in 2 ranks!
* Cavalry armed with Great Weapons have +2 Strength
Proszę. :wink:
Miałem nosa.

Błażej
Kretozord

Post autor: Błażej »

ale jak zerkniesz nieco niżej to znajdziesz:
Always Strike Last

* Models with great weapons will always strike last

Always Strike First

* ASL combined with ASF cancel each other out. Strike in initiative order.

However ASF + higher initiative than your enemy: Reroll to hit rolls. So even if Swordmasters and White Lions are striking in initiative order they may get re-rolls to hit!

Varinastari
Masakrator

To jest stara plotka sprzed miesiąca:
Always Strike Last

* Models with great weapons will always strike last

Always Strike First

* ASL combined with ASF cancel each other out. Strike in initiative order.

However ASF + higher initiative than your enemy: Reroll to hit rolls. So even if Swordmasters and White Lions are striking in initiative order they may get re-rolls to hit!
WEAPONS

Combat Weapons

* Great weapons Always strike last (this overrides any army book rules). Can be used in 2 ranks!
* Cavalry armed with Great Weapons have +2 Strength
To jest nowa plotka sprzed tygodnia. Zauważ, ich jest wytłuszczone, iż ASL deroguje "army book rules". Tajemnicą poliszynela jest to, iż na myśli mają asf.

Błażej
Kretozord

no to teraz pytanie czy mamy to samo źródło informacji... ??
http://www.warseer.com/forums/showthread.php?t=253845

poza tym czy wy szczerze myślicie że GW obetnie w ten sposób Sword masterów i WL ? toż nowe plastiki do nich wydają...

Błażej
Kretozord

DoCh jakoś nie skacze z radości na widok nowej edycji
a co takiego niby osłabia DoCH w tych plotkach ? bo wg mnie Bloodthirster z crushing atakami , 180 stopniami widzenia i atakami wg inicjatywy (I9), słabszy nie będzie...

edit
no i wardem 3+ na magię...

Awatar użytkownika
antonio
Chuck Norris

Post autor: antonio »

czy gdzieś ktoś coś widział na temat podstawek pod maszyny? Czy będzie ujednolicenie jak w skavach że maszyna ma wspólną podstawkę z załogą? No i jaka to ma być - 40x40, 50x50, pudełkowa, dowolna?

btw. wg tych plot jak wam się wydaje, która z tych opcji będzie najlepsza? :) Bo montuję stare maszyny krasiowe i niekoniecznie chcą się mieścić nawet na 50x50 :mrgreen:
Obrazek

Arbaal
Oszukista
Kontakt:

Post autor: Arbaal »

Błażej pisze:
a co takiego niby osłabia DoCH w tych plotkach ? bo wg mnie Bloodthirster z crushing atakami , 180 stopniami widzenia i atakami wg inicjatywy (I9), słabszy nie będzie...

edit
Nie skaczę z radości bo nie chce mi się czytać plotek i spamu :D jak wyjdzie RB to przeczytam fakty. A demony zbieram nie dlatego że są silne tylko dlatego że pochodzą z innego wymiaru :D

Awatar użytkownika
Manfred
Postownik Niepospolity

Post autor: Manfred »

rzadko ostatnio grywam, ale z tego co pamiętam to maszyny widzą 360 stopni

Awatar użytkownika
JaceK
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: JaceK »

Błażej pisze:

edit
Bloodzia nie magią tylko strzelaniem się zabijało.
A te 180 stopni to chyba wyciągnięte z własnej wyobraźni. W życiu w tej grze nikt takiego LoSa nie miał.
Byłoby to nadzwyczaj dziwaczne.

Fakt jednak że Bloodzio sam jeden wiosny nie czyni.
Ja myślę, że Demony zostaną na poziomie z BP, jeżeli plotki okazałyby się prawdziwe.
Czyli takim do zniesienia.
Bearded Unclean 'Un pisze:Fuck, będe miał na pieńku z Drobnymi Wałeczkami :)
Obrazek

Varinastari
Masakrator

Fajowy ten blady. Szkoda, że się nie zmieści w wielu rozpiskach.
Dobry Blady-ponad 500pkt.
Teraz obliczmy % i zobaczmy, kto nam jeszcze do rozpy się wciśnie.
Niedużo, nie?

nindza77
Wodzirej

Post autor: nindza77 »

Heraldzi za tyle samo pkt...
Natomiast wszystkim prawicowym purystom ideologicznym, co to rehabilitują nacjonalizm, moge powiedziec że odróżanianie nacjonalizmu od faszyzmu, przypomina poznawanie rodzajów gówna po zapachu;-)).

Kozioł
Chuck Norris

Post autor: Kozioł »

Zwolin pisze:jeśli f(x) określa poprzeczną szerokość pola widzenia maszyny to ma ona postać
f(x)= 2x+c gdzie
x to odległość w jakiej mierzymy pole widzenia (licząc prostopadle do podstawki)
c to szerokość podstawki

więc jak widać im mniejsza tym lepsza bo łatwiej skitrać ją gdzieś a pola widzenia nie poprawia
To jest radosne wpisywanie literek przemieszanych ze znakami matematycznymi ? Wzór wzięty z pupy i akurat on udawadnia że twoja poprzeczna szerokość (WTF ?!) zależy od c bo x musimy przyjąć za stałą dla porównań i powinno tam być f(c) bo to rozmiar podstawki jest zmienną od której uzależniamy wynik

patryk999
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: patryk999 »

są już może jakieś foty na necie od podstawki?

Awatar użytkownika
Jab
Kradziej

Post autor: Jab »

solider4 pisze:Panowie dajcie spokój Zwolinowi i matmie. To, jak ktoś już ze cztery razy wcześniej zauważył jest temat o 8ed, więc trzymajcie się tematu.
+1

Skoro zmniejszają siłę katapulcie to ciekawe czy zmniejszą siłę np. działa albo bolca. Jeżeli tak, to park maszynowy (poza krasnoludzkim) zupełnie traci sens.
Paskudny uśmiech power gamera

bellman_eq
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: bellman_eq »

Armata ma ponoć wytracać siłę - jak obecnie bolt throwery.

Zablokowany