Partia Politczna, poglądy
Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo
Re: Partia Politczna, poglądy
no ladna beletrystyka, ale ja sie tym nie chce zajmowac w tej dyskusji
zwasalizowal panstwo, ktorym rzadzil. nie jest bohaterem. dostal prikaz, zeby zalatwic sprawe wlasnymi silami. zalatwil. nie jest bohaterem.
to sa podstawy, ale trzeba je tak dlugo powtarzac, az opadna w ludziach checi do budowy pomnikow takim postaciom.
pozostaje tylko zacytowac Fischa z ostatniego postu na odchodne .
zwasalizowal panstwo, ktorym rzadzil. nie jest bohaterem. dostal prikaz, zeby zalatwic sprawe wlasnymi silami. zalatwil. nie jest bohaterem.
to sa podstawy, ale trzeba je tak dlugo powtarzac, az opadna w ludziach checi do budowy pomnikow takim postaciom.
pozostaje tylko zacytowac Fischa z ostatniego postu na odchodne .
wiadome siły są mądre po fakcie, piękne frazesy i gęba pełna okrągłych słów - można nie zgadzać się z Michnikiem(ja się nie zgadzam) ale to on i Kuroń siedzieli w więzieniu, a nie Jaruś, który jako jedyny z czołówki Solidarności nie był internowany w stanie wojennym (ale mający odrębną teczkę z racji akcji "Hiacynt" )
Rozpatrywanie sytuacji zwycięstwa Slidarności w Polsce w 81 roku jest realne, ale uwzględnienie sytuacji międzynarodwej powoduje że sukces byłby mało prawdopodobny - ZSSR w tym okresie działało w Afganistanie, toteż bratnia pomoc zawsze wchodziła w grę. Efekty naszych Powstań Narodowych pokazują że czasem lepiej wybrać pokojowe rozwiązanie - patriotyzm nie polega na tym żeby umierać za Ojcyznę ale żeby tamte skurwysyny umierały za swoją.
miłego,
Ż.
Rozpatrywanie sytuacji zwycięstwa Slidarności w Polsce w 81 roku jest realne, ale uwzględnienie sytuacji międzynarodwej powoduje że sukces byłby mało prawdopodobny - ZSSR w tym okresie działało w Afganistanie, toteż bratnia pomoc zawsze wchodziła w grę. Efekty naszych Powstań Narodowych pokazują że czasem lepiej wybrać pokojowe rozwiązanie - patriotyzm nie polega na tym żeby umierać za Ojcyznę ale żeby tamte skurwysyny umierały za swoją.
miłego,
Ż.
Beton twoich poglądów dosłownie powala. Nie liczy się to, że post na który odpowiadasz nie mówi nic o tym, że Jaruzel jest bohaterem, wręcz przeciwnie. Ty dalej nadajesz swoje. Urocze to jestCzarnY pisze:zwasalizowal panstwo, ktorym rzadzil. nie jest bohaterem. dostal prikaz, zeby zalatwic sprawe wlasnymi silami. zalatwil. nie jest bohaterem.
to sa podstawy, ale trzeba je tak dlugo powtarzac
bez jakiejs napinki, ale masz powazne problemy z rozumieniem slowa pisanego.jachu_ka pisze: Beton twoich poglądów dosłownie powala. Nie liczy się to, że post na który odpowiadasz nie mówi nic o tym, że Jaruzel jest bohaterem, wręcz przeciwnie. Ty dalej nadajesz swoje. Urocze to jest
post vanswirra - moim zdaniem dobrze napisany, ale caly czas krecacy sie dookola tego samego. "nie wiadomo czy by weszli, Jaruzel miedzy mlotem a kowadlem, wybral mniejsze zlo, uniknal rozlewu krwi" - nic nowego generalnie.
a ja z kolei powtarzam, ze jak by tego nie relatywizowac, nigdy nie bedzie bohaterem, tylko co najmniej kolaborantem, BO... i tutaj sobie wklej cytacik ze mnie.
Takze kolego - pozdro i na serio pocwicz, bo juz drugi albo trzeci raz dzisiaj przy probie sprzedania kopa z polobrotu trafiasz samego siebie w szczeke .
No ok, ja się zgadzam, z jednym mały, ale Jaruzelski sam prosił sowietów wejście, on tej interwencji przed którą rzekomo nas uratował chciał. Ale z Kremla dostał odpowiedź NIE musisz uporać się z solidarnościom sam. I mi właśnie o to się rozchodzi, że stan wojenny nie był wprowadzony po to aby ratować kraj tylko aby ratować tyłki.Grazbird pisze:"że nie było żadnej groźby interwencji (i nie mówie tego na podstawie filmu)..."
masz rację, groźby nie było. Rosjanie nie musieli do nas wchodzić bo już byli- czego mogłeś nie zauważyć.
Całe życie mieszkam w Legnicy i jestem na tyle stary, że pamiętam jaki jest dźwięk jadącej przez miasto kolumny radzieckich samochodów ciężarowych.
Młodym historykom radziłbym policzyć ile i w jakich miejscach stacjonowało w Polsce oddziałów sojuszniczej Armii Czerwonej. Z perspektywy Warszawy to może wydawać się, ze Ruscy mieli Bóg wie ile kilometrów do przejścia do polskiej granicy, z perspektywy np Dolnego Śląska- to już wygląda inaczej.
Zwróć też uwagę, że poza interwencją radziecką groziła nam również interwencja innych bratnich Państw- Czechosłowacji i NRD.
Możesz również nie wiedzieć, że należące do armii czechosłowackiej oddziały weszły na teren Kotliny Kłodzkiej po czym, po krótkiej rozmowie z oddziałem WOP-u wycofały się do siebie.
Zwróć również uwagę na dwa fakty- w stanie wojennym zginęło kilkadziesiąt osób, mniej więcej tyle, ile ginie w Polsce w czasie długiego wekendu na drogach.
Poza tym, moi drodzy, tracicie z pola widzenia jeszcze jedną ważną rzecz- udało się odebrać komunistom władzę pokojowo- bez masy ofiar ( mówię tutaj o okresie 89-91), bez przelewu krwii. Czy tego Wam byłoby trzeba ?
Czy lepiej byłoby Wam gdybyśy zamiast stanu wojennego mieli kolejną hekatombę, kolejny bezsensowny zryw, kolejne tysiące zabitych?
Nie widzicie, że teraz to możemy sobie pierdzielić, weszli, nie weszli ? Jaruzel zrobił to co zrobił bo tak to wtedy wyglądało. Teraz zaś banda młodych gówniarzy z tytułami doktorów siedzi i roztrząsa co by było gdyby...
a i jeszcze jedno- mój dziadek działał w solidarności, za stanu wojennego siedział w pierdlu itp. Powiedział mi kiedyś tak: Jaruzelski był moim przeciwnikiem, nie lubię komunistów, ale za to co zrobił, za to że mogliśmy załatwić ten problem swoimi rękami, powinni mu postawić pomnik.
Dlaczego ZSRR nie chciało tej interwencji z kilku przyczyn:
1. ZSRR był już zaangażowany w Afganistanie, w konflikt który miał być załatwimy szybko ,a coraz bardziej się przedłużał.
2. KGB informowało o realnej możliwości buntu części lub nawet większości LWP w razie wkroczenia wojsk UW do Polski, co oznaczało by konflikt zbrojny (nie mam wątpliwości, że przez nas przegrany) i destabilizacje sytuacji w państwie strategicznie chyba najważniejszym w Europie dla ZSRR.
3. Stanowisko USA które groziło ZSRR poważnymi konsekwencjami w razie wkroczenia do Polski.
To wszystko składało się na niechęć radzieckich towarzyszy dla bratniej pomocy. Fakt nasi sąsiedzi palili się do interwencji, ale bez zgody i pomocy Moskwy nie mieli szans na jej przeprowadzenie. Oczywiście nie wiadomo jak zareagował by Kreml gdyby Jaruzelski zaczął dogadywać się z opozycją i może wtedy faktycznie by wkroczyli. Ale przypomnijmy rok 56 wtedy moim zdaniem groźba interwencji była o wiele bardziej realna. Radzieckie czołgi już miały iść na Warszawę, a nasze kierownictwo zapowiedziało, że jeśli to nastąpi to zostaną one zbombardowane, do walki szykowano zakłady pracy. Gomułka twardo postawił się Chruszczowowi i powiedział sojusz z ZSRR tak, socjalizm tak, ale po polsku i w Polsce my rządzimy. I dlatego do Gomułki choć był jaki był mam jakiś rispekt bo jednak postawił się sowietom i nie było z tego powodu żadnej krwawej jatki. A Jaruzelski przez cały czas lojalnie wykonywał wszystko co mu nakazywali i później skamlał u nich o pomoc.
Ja nie miał bym pretensji do Jaruzelskiego, że wprowadził stan w sytuacji gdy dostał by wiadomość z Moskwy, że albo ty zrobisz porządek, albo robimy go my i to będzie porządek grobowy. Ale Jaruzelski chciał aby ten porządek zrobili za niego moskiewscy towarzysze, a gdy okazało się, że nie posprzątają, to wziął się sam za miotłę. Więc dziś nich się nie kreuje na zbawcę narodu bo nim nie jest.
Tullaris Dredbringer was dying. He knew this, and he cared not.... At last, he knew the truth that Khain had tried to share with him all theas years, and it was glorius.
"Kings of Ulthuan!" the Pheniks King spat the words sa a curse. "You are usurpres and thieves. You owne me a debt. In my name, and thad of my fadher, I call upon you to repey it now."
"Kings of Ulthuan!" the Pheniks King spat the words sa a curse. "You are usurpres and thieves. You owne me a debt. In my name, and thad of my fadher, I call upon you to repey it now."
I to jest twoim zdaniem robienie z niego bohatera? Mamy różne pojęcia na temat bohaterstwa.CzarnY pisze:post vanswirra - moim zdaniem dobrze napisany, ale caly czas krecacy sie dookola tego samego. "nie wiadomo czy by weszli, Jaruzel miedzy mlotem a kowadlem, wybral mniejsze zlo, uniknal rozlewu krwi" - nic nowego generalnie.
Tak, wiem co powtarzasz. Nie wiem tylko czemu.a ja z kolei powtarzam
Nie dygaj, wolę kopnąć się we własny pysk niż w beton - mniej boliTakze kolego - pozdro i na serio pocwicz, bo juz drugi albo trzeci raz dzisiaj przy probie sprzedania kopa z polobrotu trafiasz samego siebie w szczeke .
Pozdro
Dobra, dość goadania o Jaruzelu, zmiana tematu, co sądzicie o Ukrainie, w niedziele wybory, jak sądzicie kto wygra i co to dla nas oznacza.
Tullaris Dredbringer was dying. He knew this, and he cared not.... At last, he knew the truth that Khain had tried to share with him all theas years, and it was glorius.
Zakładam że w drugiej turze zwycięży Wiktor Janukowycz.Niestety dla
nas to chyba nie najlepsza opcja,zważywszy na jego bliski kontakty z Moskwą.
Osobiście wolałbym Tymoszenko z dwóch powodów,pięknie lawiruje pomiędzy
UE a Moskwą i do tego lepiej wygląda(koronny argument).Trochę przeraziły mnie
ostatnie kroki Juszczenki(upa-kombatanci).A co panowie na zaproszenie prezydenta i premiera przez Putina?
nas to chyba nie najlepsza opcja,zważywszy na jego bliski kontakty z Moskwą.
Osobiście wolałbym Tymoszenko z dwóch powodów,pięknie lawiruje pomiędzy
UE a Moskwą i do tego lepiej wygląda(koronny argument).Trochę przeraziły mnie
ostatnie kroki Juszczenki(upa-kombatanci).A co panowie na zaproszenie prezydenta i premiera przez Putina?
Ja też bym wolał Tymoszenko, zwłaszcza jeśli patrzeć ze strony naszych planów uniezależnienia się energetycznego od Moskwy to wygrana Janukowyczna jest niekorzystna.
Co do Juszeczenki i banderówców to
Co do Juszeczenki i banderówców to
ODESSA PRZEPRASZA POLAKÓW ZA BANDERĘ
Mieszkańcy Odessy nie chcą zaakceptować decyzji Wiktora Juszczenki o nadaniu Stepanowi Banderze tytułu Bohatera Ukrainy. Związek społeczny "Dozór" skierował w tej sprawie list do ambasadora Polski na Ukrainie i Konsula Generalnego RP w Odessie - informuje portal Kresy24.pl.
Treść listu za portalem zaxid.net.ua:
Organizacja społeczna "Dozór" w imieniu mieszkańców miasta Odessy i południowych obwodów Ukrainy przeprasza naród Polski, który Państwo przedstawiają na naszej ziemi, za tę obrazę, którą wyrządził Polakom Prezydent Ukrainy Wiktor Juszczenko, przyznawszy poplecznikowi nazizmu Banderze wyższą nagrodę państwową. Pamiętamy, że Stepan Bandera jest winny wielu przestępstw wobec narodu polskiego, przy tym tego faktu akurat nie zaprzecza współczesna ukraińska ideologia państwowa.
Bandera pozostał w ludzkiej pamięci jako osoba, która aktywnie współpracowała z nazistowskimi okupantami. Przy wsparciu Niemców banderowcy popełnili mnóstwo przestępstw, w szczególności przeciw polskiej ludności Ukrainy Zachodniej. Szanujemy pamięć ofiar ludobójstwa Polaków Wołyniu i innych regionów oraz uważamy, że historycznym obowiązkiem Ukrainy jest zachowanie predyspozycji do obiektywnej oceny własnej przeszłości.
Niestety, ukraińskie władze dziś aktywnie fałszują naszą wspólną historię. I zupełnie nie interesują się tym, jakim „plunięciem” w twarz sąsiedniemu przyjacielskiemu narodowi może stać się taka ich polityka. Przyznanie tytułu Bohatera Ukrainy Stepanowi Banderze - mordercy i terroryście - jest jaskrawym tego potwierdzeniem. My, mieszkańcy Odessy i obywatele Ukrainy, szczerze potępiamy ten krok Prezydenta Ukrainy, jak również wszelkie inne działania skierowane na heroizację popleczników nazizmu i organizatorów masowych mordów pokojowej ludności. Zapewniamy Państwa, że naród ukraiński na ogół nie podziela miłości Wiktora Juszczenki do faszystowskich przestępców.
Zdaje się, że to jest temat w którym można wykłócać się o swoje poglądy. Bo temat o wyborach prezydenckich został zamknięty z powodu offtopu. Mam nadzieję, że nie macie nic przeciwko małej akcji nekromantycznej?
Ostatnio zmieniony 4 cze 2010, o 14:52 przez Gokish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Aż się cieszę , że go wskrzesiłeś :D
Powód: Aż się cieszę , że go wskrzesiłeś :D
- Aron_Banalny
- Masakrator
chciałem powiedzieć że lepiej pójść i oddać głos nieważny, nie żeby być w porządku wobec siebie ale żebyŚwiadoma absencja wyborcza to też głos w debacie i wyraz postawy politycznej.
Dla mnie to oddawanie pustego głosu jest bez sensu...
To tylko taka manifestacja wobec samego siebie. Ale w gruncie rzeczy działanie przeciwko sobie, bo zamiast dać wyraz swojej frustracji, podwyższasz frekwencje wyborcza i w ten sposób legitymizujesz zwycięska partie/kandydata.
Wolę sobie w tym czasie połowić rybki albo wypić piwko ><>
-trudniej było sfałszować głos
-zapewnić odpowiednią frekwencję, są wtedy ważne
dokręcanie do tego idei nie ma sensu.
Jankiel, ja Ciebie nie rozumiem. jesteś po studiach wyższych i nie rozumiesz wyższości państwowej telewizji nad internetem? no ofens, po prostu nie rozumiem.Na telewizji świat się nie kończy. Mamy przecież internet!
Zapraszam i polecam:
łohoho. wodzu, ale żeś dał do pieca, Kołata przy Tobie ma jęzor z jedwabiu, haha. póki co prawda jest taka że homoseksualiści to 2 % ludzi, i nawet nie chodzi o to że chcą zakładać małżeństwa, ale że chcą wszystkim wmówić że to jest super, co w państwie katolickim, jakim jest Polska, jest nie do przejścia. i jest brzydkie. masowa imigracja nie ma w Polsce miejsca, dlatego nic na dobrą sprawę o niej nie wiemy. ale jak byś zapytał Francuza, Rosjanina, czy Niemca co o niej sądzi podejrzewam że przekonał by Cie że jest be. i nie ,JKM nie jest faszystą, ani rasistą. wyciąga wnioski i mówi prawdę, która dla nowoczesnego europejczyka jest jak brzydki bąk. nie jest aniołem, ale bez przesadyW imię równości i tolerancji. Wypierdalaj stąd współczesny faszysto. Najlepiej do jakiejś neonazistowskiej dzielnicy Berlina, czułbyś się jak u swoich. Nie wiem skąd się biorą takie poglądy. Matka Cię biła? Ojciec? Masz kompleksy wobec murzyna czy chińczyka? A może jak byłeś mały podkochiwałeś się w jakimś chłopaku? Tolerancja przede wszystkim, nawet jeśliby mój syn miał być gejem, a córka żoną murzyna czy araba. Wszyscy jesteśmy równi, a Korwin jako prezydent to by u nas nową III Rzeszę zrobił. Podziękuję, dlatego właśnie nie idę na wybory, że jedyny z kandydatów który wygląda na całkiem inteligentnego i oczytanego gościa, jest pierdolonym rasistą i faszystą.
Niepozdrawiam.
poza tym napisałeś tego posta jak zapłakana baba.
Eee tam Korwin to porządny gość, on nie jest żadnym oszołomem tylko mówi to czego ludzie boją się nawet pomyśleć, dlatego jest taki szokujący.
No i oczywiście, jeśli nadal społeczeństwo będzie rozmemłane, to będzie ostro dupiasto, bo zeżrą nas silniejsi czyli ci, którzy nie przejmują się jakimiś nowomodnymi głupotami i zakłamaną dyplomacją.
Aha, ci, którzy tak płaczą za wolnością słowa i prawami człowieka zdają się nie zauważać że to działa w obie strony. Mówią, że nie wolno ograniczać wolności słowa, ale to ogranicza swobodę wypowiedzi tych którzy myślą inaczej.
No i oczywiście, jeśli nadal społeczeństwo będzie rozmemłane, to będzie ostro dupiasto, bo zeżrą nas silniejsi czyli ci, którzy nie przejmują się jakimiś nowomodnymi głupotami i zakłamaną dyplomacją.
Aha, ci, którzy tak płaczą za wolnością słowa i prawami człowieka zdają się nie zauważać że to działa w obie strony. Mówią, że nie wolno ograniczać wolności słowa, ale to ogranicza swobodę wypowiedzi tych którzy myślą inaczej.
Brak występów w TV nie przeszkadza mu kompromitować się w internecie. Każdy zauroczony dżentelmenem w muszce może się zapoznać osobiście z jego dokonaniamiJankiel, ja Ciebie nie rozumiem. jesteś po studiach wyższych i nie rozumiesz wyższości państwowej telewizji nad internetem? no ofens, po prostu nie rozumiem.
No fakt. To, że mówi byle co, świadczy o tym, że jest porządny.Korwin to porządny gość, on nie jest żadnym oszołomem tylko mówi to czego ludzie boją się nawet pomyśleć, dlatego jest taki szokujący
Wprowadźmy podatek pogłówny, czemu nie. Ciekawe tylko, w jakiej wysokości, żeby starczyło na państwo.
Zlikwidujmy bezpłatną edukację - tania siła robocza nie musi umieć czytać i nie ma potrzeby, by mogła się wzbogacić
Występujmy z UE, czemu nie - wróćmy do paszportów na granicach, wiz przed wyjazdem do Niemiec, zróżnicowania systemów prawnych w Europie, zezwoleń na prowadzenie działalności gospodarczej w innym państwie, nieuznawania z automatu orzeczeń sądowych, utrudnień w ściganiu dłużników, pozwoleń na pracę
Nie wprowadzajmy wspólnej waluty - niech nasi przedsiębiorcy cierpią przy każdym wahnięciu waluty (handlujemy głównie z Europą, a nie z USA)
Bzdury wynikające z niedouczenia i braku wyobraźni. Za którymi bezkrytycznie idą dzieci internetu, dla których wszystko, co nowe i niezwykłe jest fajne
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
@ aron
świadoma abstencja to jakiś chory wymysł, co faktu nie zmienia, ze gdybym miał iść tylko po to, aby oddac nieważny głos to wolał bym tez iśc na ryby, bo nikt za stracony czas i koszty zwiazane z transportem mojegu dupska do kabaretu wyborczego mi nie zapłaci.
@ za 10 lat nie bedzie czegos takiego jak wyzszośc państwowej telewizji, bo to gówno upadnie a starsi ludzie którzy ja na bezdechu ogladaja poprotu wymrą w znacznym procencie. Po czym role przejmie internet, ba! Juz to robi jako nośnik informacji. Poza tym polemizował bym z ta telewizja publiczna, która ma teraz z 40% udziału w rynku ( TVP 1/2 ), pozostała część maja telewizje prywatne ( TVN ok 24 polsat 18%) oraz inne mniejsze stacje.
@ co do korwina, to ma on zarówno zdroworozsądkowe poglady jak i radykalne wypowiedzie ktorych nie boi sie wygłaszać, a w większości sa nierealne. Do faszyzmu mu daleko.
świadoma abstencja to jakiś chory wymysł, co faktu nie zmienia, ze gdybym miał iść tylko po to, aby oddac nieważny głos to wolał bym tez iśc na ryby, bo nikt za stracony czas i koszty zwiazane z transportem mojegu dupska do kabaretu wyborczego mi nie zapłaci.
@ za 10 lat nie bedzie czegos takiego jak wyzszośc państwowej telewizji, bo to gówno upadnie a starsi ludzie którzy ja na bezdechu ogladaja poprotu wymrą w znacznym procencie. Po czym role przejmie internet, ba! Juz to robi jako nośnik informacji. Poza tym polemizował bym z ta telewizja publiczna, która ma teraz z 40% udziału w rynku ( TVP 1/2 ), pozostała część maja telewizje prywatne ( TVN ok 24 polsat 18%) oraz inne mniejsze stacje.
@ co do korwina, to ma on zarówno zdroworozsądkowe poglady jak i radykalne wypowiedzie ktorych nie boi sie wygłaszać, a w większości sa nierealne. Do faszyzmu mu daleko.
- Aron_Banalny
- Masakrator
lewakNo fakt. To, że mówi byle co, świadczy o tym, że jest porządny.
Wprowadźmy podatek pogłówny, czemu nie. Ciekawe tylko, w jakiej wysokości, żeby starczyło na państwo.
Zlikwidujmy bezpłatną edukację - tania siła robocza nie musi umieć czytać i nie ma potrzeby, by mogła się wzbogacić
Występujmy z UE, czemu nie - wróćmy do paszportów na granicach, wiz przed wyjazdem do Niemiec, zróżnicowania systemów prawnych w Europie, zezwoleń na prowadzenie działalności gospodarczej w innym państwie, nieuznawania z automatu orzeczeń sądowych, utrudnień w ściganiu dłużników, pozwoleń na pracę
Nie wprowadzajmy wspólnej waluty - niech nasi przedsiębiorcy cierpią przy każdym wahnięciu waluty (handlujemy głównie z Europą, a nie z USA)
Bzdury wynikające z niedouczenia i braku wyobraźni. Za którymi bezkrytycznie idą dzieci internetu, dla których wszystko, co nowe i niezwykłe jest fajne
- Mhroczny Rycerz
- Falubaz
Nie ma to jak argumentacja kogoś kto we łbie ma tylko gówno (cecha skrajnej prawicy). Najlepiej napisać lewak, bez uzasadnienia... Ręce opadają. Ile masz lat? Ja taki byłem w wieku lat 16. Ciągnęło sie mniej więcej do 18 roku życia. Teraz wiem jedno: "BY BYĆ SOBĄ NIE MUSISZ MIEĆ SYMBOLI"!!!Aron_Banalny pisze:lewakNo fakt. To, że mówi byle co, świadczy o tym, że jest porządny.
Why so serious?White Lion pisze:Mam prośbę
Nie, nie masz. Chyba że znudziło Ci się to forum, to wtedy możesz kontynuować nakłanianie do piractwa -- Tomash
- Aron_Banalny
- Masakrator
lewakNie ma to jak argumentacja kogoś kto we łbie ma tylko gówno (cecha skrajnej prawicy). Najlepiej napisać lewak, bez uzasadnienia... Ręce opadają. Ile masz lat? Ja taki byłem w wieku lat 16. Ciągnęło sie mniej więcej do 18 roku życia. Teraz wiem jedno: "BY BYĆ SOBĄ NIE MUSISZ MIEĆ SYMBOLI"!!!
-
- Masakrator
I tu masz wielki plus ode mnie. No proszęTeraz wiem jedno: "BY BYĆ SOBĄ NIE MUSISZ MIEĆ SYMBOLI"!!!