DE 2350 na czarkach i strzelaniu

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ice-T
Kretozord

DE 2350 na czarkach i strzelaniu

Post autor: Ice-T »

Unnamed2350 Pts - Dark Elves Army

1 Supreme Sorceress @ 360 Pts
General; Magic Level 4
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]
Tome of Furion [15]
Pendant of Khaeleth [35]

1 Sorceress @ 160 Pts
Magic Level 2
Dispel Scroll [25]

1 Sorceress @ 180 Pts
Magic Level 2
Lifetaker [30]
Null Talisman [15]

1 Assassin @ 171 Pts
2ndWeapon
Manbane [25]
Rending Stars [30]
Cloak of Twilight [20]

10 Crossbowmen @ 100 Pts
5 Dark Riders @ 110 Pts (kusze)
5 Dark Riders @ 110 Pts (kusze)

5 Harpies @ 55 Pts
5 Harpies @ 55 Pts
5 Harpies @ 55 Pts

2 Reaper @ 200 Pts
2 Reaper @ 200 Pts

14 Black Guard @ 273 Pts
Halberd; Heavy Armour; Standard
Standard of Hag Graef [35]

1 Master @ [29] Pts
Soulrender [15]

10 Shades @ 160 Pts
Repeating Crossbow

10 Shades @ 160 Pts
Repeating Crossbow

Casting Pool: 10

Dispel Pool: 6

Models in Army: 86

Total Army Cost: 2349

Nie wiem co zrobić z czarkami czuję ze nie wykorzystuje ich całkowitego potencjału ale, seal'a nie mam gdzie wcisnać (chyba ze na duzej zamiast pendanta, ale ten świetnie ja chroni przed miscastami i ew challangem z jakimś bydlakiem) Lifeteakerówna z MR1 gania w jednym oddziale shadów (ten MR1 na nich dużo daje) i teraz zastanawiam sie czy nie wywalić jednego shade'a i dołożyć 2 czarce MR1 wtedy moge ja wcisnać do drugiego oddziału shadów, bądź BG. Wtedy mam w miarę silną magię i dobrą antymagię... Z Latania na assolu raczej nie zrezygnuję na rzecz Darkstar Cloak (+1PD) gdyż przeciwnik będzie przeciętnie potrzebował 2DD żeby w odpowiednim momencie nie dać sobie wpuścić assola w jakiegoś maga.

Awatar użytkownika
Młody Pajak
Kradziej

Post autor: Młody Pajak »

Czy ten 5 czar na dużej czarce jest aż tak bardzo potrzebny? ja bym go zamienił właśnie na null talisman albo małej czarce go dał.
Rozpiska mi się podoba, masa strzelania, dobra magia żadne śmiecie nie dojdą a także silniejsze oddziały bd miały problem, chociażby przez masę naszego śmiecia.
Na asku bym się jednak zastanowił czy jednak gwiazdek nie zastąpić rune of khaine.

Rabsp
Masakrator

Post autor: Rabsp »

Młody Pajak pisze:Czy ten 5 czar na dużej czarce jest aż tak bardzo potrzebny?
sprobuj za kazdym razem znajac 4 czary wylosowac duza kuznie, pitke albo inny porzadany czar :D

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Post autor: Gogol »

nie masz bsb z pedantem - klimat

A na serio - rozpa typu rzucę wiadrem kości jak nie rzucę źle to wygrałem. Ani się tym fajnie nie gra ani się z tym fajnie nie gra.

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Taa, tyle że Ice-T nie potrafi rzucać i z turniju na turniej idzie mu coraz gorzej :)

Spróbuj wcisnąć jakiś bajer na czempiona BG. Nie myślałeś o tym przedmiocie połowiącym BS-a? Dajesz go na czarkę i wsadzasz ją do BG. Dla mnie zajebista opcja, ja nie miałbym jak tego ruszyć.
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Awatar użytkownika
Ice-T
Kretozord

dokładnie 5 czarów na dużej to mus... za duże ryzyko ze nie bedę miał tego jednego uber czaru.

Co do rzutów Endrju masy całkowitą rację coraz gorzej rzucam.

Co do BSB z pendantem chyba bardziej mi tu pasuje assol z gwiazdkami choć nieomieszkam go wypróbować

Co do ring of darkness jest to opcja ale wtedy musiałbym wysadzić z czarki Null talisman i lifeteakera i dać jej wzamian 2scrole (pozatym musiałbym na to znalesc punkty)

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

A nie łatwie byłoby wywalic mr 1, dać za to scrola, a na pustej magiczce połowienie bs? To tylko 20 pkt, a pomyśl np. o flamerach :twisted:
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Awatar użytkownika
Ice-T
Kretozord

tyle że w de scrole są po 25pts :/ nie zmieści się Lifeteaker + scroll. Mógłbym dać w takim wypadku Ringa połowiącego BSa na jedną czarkę, na drugą 2 scrole (ew. scrol + mr1) i duża zamiast scrola dobiera jakiś przedmiocik za 25pts (lub w wypadku opcji nr 2 na czarce małej pozostaje bez zmian)

ksuM
Falubaz

Post autor: ksuM »

Zdecydowanie ring of darkness wzmacnia bunkry dla czarek niesamowicie i usuwa główną bolączkę black guardów.

Awatar użytkownika
Ice-T
Kretozord

kiedyś grałem na kombinacji Black staff + ring of darknes(Bound D3+1 PD + społawianie BSa i WSa w styku) na dużej czarce w miarę się spisywało. Tylko brakowało tego piątego czaru, poza tym limit 12 kości mnie ogranicza.

BTW narazie tą rozpiska miałem jedną porażkę z Zafem ale tam się zjaniłem i miałem troszkę niefartu w rzutach, a rozegrałem sporo bitew

Najtrudniej grało mi się z ogrami na 4 gorgerach i jakimś przedmiocie co na 4+ dispeluje czar (lub posiadacz dostaje hita z S3 czyli w wypadku butchera nie robi to na nim wrażenia) ten przedmiot powoduje że połowa moich missli, doładowań kości nie wchodzi, a do tego jak mu się skończą scrolle to zawsze moze wysoko rzucony czar zdispellować na 4+
Generalnie grając z Debelialem nie wszedł mi żaden czar (no chyba raz doombolt, i jakaś conflaguracja)

Awatar użytkownika
Ice-T
Kretozord

złożyłem 2 opcje z czego pierwsza wydaje mi się lepsza ponieważ mam MR1 na którymś z oddziałów a i duża czarka jest bezpieczniejsza na wypadek gdyby trzeba było się bić, pozatym nie jestem uzależniony od tego by wystawiać 2 czarodziejki w Gwardii, no i jest tańsza od opcji 2. Oczywiście warunkiem tego wszystkiego jest to że zagram na BSB (moze się mi sprawdzi, choć assol z gwiazdkami i lataniem jest naprawdę w porządku)

I
1 Supreme Sorceress @ 340 Pts
General; Magic Level 4
Tome of Furion [15]
Dispel Scroll [25]
Ring of Darkness [40]

1 Sorceress @ 175 Pts
Magic Level 2
Dispel Scroll [25]
Null Talisman [15]

1 Sorceress @ 185 Pts
Magic Level 2
Dispel Scroll [25]
Darkstar Cloak [25]

1 Master @ 177 Pts
Heavy Armour; Sea Dragon Cloak; Shield; Battle Standard
Sword of Might [15]
Pendant of Khaeleth [35]

1 Dark Steed @ [0] Pts

Casting Pool: 11

Dispel Pool: 6

Models in Army: 4

Total Army Cost: 877

II
1 Supreme Sorceress @ 355 Pts
General; Magic Level 4
Tome of Furion [15]
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]
Seal of Ghrond [30]

1 Sorceress @ 175 Pts
Magic Level 2
Ring of Darkness [40]

1 Sorceress @ 185 Pts
Magic Level 2
Dispel Scroll [25]
Darkstar Cloak [25]

1 Master @ 177 Pts
Heavy Armour; Sea Dragon Cloak; Shield; Battle Standard
Sword of Might [15]
Pendant of Khaeleth [35]

1 Dark Steed @ [0] Pts

Casting Pool: 11

Dispel Pool: 7

Models in Army: 4

Total Army Cost: 892

Awatar użytkownika
Młody Pajak
Kradziej

pierwsza opcja lepsza :D
bsb-eka nie lepiej dać na colda?

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

Post autor: Dymitr »

zeby był wolniejszy i podatny na wkluczowymmomencie niezdawalną głupote?
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

Awatar użytkownika
Młody Pajak
Kradziej

tak zawsze przetrzyma psy, duże rzeczy etc?

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Post autor: Gogol »

na koniu też przetrzyma

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Przetrzyma, albo nie. Wystarczy potem 5 furii od boku lub oblanie pendanta i jest autobreak. A chłop na coldzie może zatrzymać klocek ghuli.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Matis99
Chuck Norris

Post autor: Matis99 »

Duża czarodziejka z pendantem to dla mnie super sprawa. Taka pani, będąc w jakimś klocku, może rzucać challenge nawet smokom. Co prawda rezygnujesz wtedy z bsb-ka, który też może challenge'ować smoki :P, ale opłaca się to zwłaszcza, gdy ponad połowa twojego potencjału magicznego (w grze na duża+mała czarka) jest skupiona w jednym modelu...

Awatar użytkownika
malekith44
Wałkarz

Post autor: malekith44 »

myśle że naszyjnik bardziej na mistrza

Awatar użytkownika
Ice-T
Kretozord

wypróbuję I opcję i dam znać. Choć naprawdę pendant na czarce spisuję się wybornie, bez problemu mogę zaryzykować branie nią na challane praktycznie wszystkiego.

Awatar użytkownika
Młody Pajak
Kradziej

Jankiel pisze:Przetrzyma, albo nie. Wystarczy potem 5 furii od boku lub oblanie pendanta i jest autobreak. A chłop na coldzie może zatrzymać klocek ghuli.
właśnie o tym mówiłem.

jedyne co boli pedanta to full ataków z małą siłą, ale tak to nawet bloodthister nie ruszy jej :D no chyba, że przy farcie.

ODPOWIEDZ