DE 2koła ptk, oparwa na combacie
DE 2koła ptk, oparwa na combacie
Tak jak w temacie, na wakacje postanowiłem uzbierać 2kołową armię DE na combat.
Jak narazie mam Dreadlorda mounted na Black Dragonie.... Niedługo postanawiam kupić Battalion...
Armia będzie oparta na combacie (na większość armii, na bardziej def armie będę strzelał)...
Na combat postanowiłem kupić 2 hydry(myślę że dobry wybór), assassina (x2?), 20Black Guardów.... Zastanawiam się nad witch elfami, są dobre, ale są łatwymi celami dla łuku... Ale jeśli będę miał dragona, to on skupi uwagę strzał i witch elfy pójdą w atak.... Napewno chcę assassina(albo 2ch, nie wiem czy są na tyle opłacalni żeby kupić 2ch), 2 hydry i 20BC...
Zastanawiałem się też na 20excecutionerami i paroma shadami(ilu?).
Nie grałem nigdy DE ani nie widziałem nigdy dobrej armii owych, dobrą armię ma mój kolega, pracownik GW, i właśnie on polecał mniej więcej taką rozposkę (ufam mu bo ma w WFB 19 armii)... Nie widziałem jego DE niestety w akcji, bo nie miał ich nigdy ze sobą... Może ma ktoś podobną rozpiskę do 2k, działającą na combat ?? Wiem, że armię zbiera się wg upodobania, ale nie lubię wyrzucać hajsu w błoto, pozatym dobrze działająca armia, jest przygotowana na wszystkie inne armie(właśnie taką chcę, nie lubię gdy ktoś ma większość armii, ale żadna nie jest przygotowana na każdą okazję), niestety mój fundusz jest narazie przygotowany tylko na podstawową armię 2koła... Zacznę grać, zdobedę taktykę i zacznę zdobywać doświadczenie i skillsy, to podokupuję troche więcej opcji do armii...
Mam nadzieję, że da się z tego coś zrozumieć i doradzicie ^^
Jak narazie mam Dreadlorda mounted na Black Dragonie.... Niedługo postanawiam kupić Battalion...
Armia będzie oparta na combacie (na większość armii, na bardziej def armie będę strzelał)...
Na combat postanowiłem kupić 2 hydry(myślę że dobry wybór), assassina (x2?), 20Black Guardów.... Zastanawiam się nad witch elfami, są dobre, ale są łatwymi celami dla łuku... Ale jeśli będę miał dragona, to on skupi uwagę strzał i witch elfy pójdą w atak.... Napewno chcę assassina(albo 2ch, nie wiem czy są na tyle opłacalni żeby kupić 2ch), 2 hydry i 20BC...
Zastanawiałem się też na 20excecutionerami i paroma shadami(ilu?).
Nie grałem nigdy DE ani nie widziałem nigdy dobrej armii owych, dobrą armię ma mój kolega, pracownik GW, i właśnie on polecał mniej więcej taką rozposkę (ufam mu bo ma w WFB 19 armii)... Nie widziałem jego DE niestety w akcji, bo nie miał ich nigdy ze sobą... Może ma ktoś podobną rozpiskę do 2k, działającą na combat ?? Wiem, że armię zbiera się wg upodobania, ale nie lubię wyrzucać hajsu w błoto, pozatym dobrze działająca armia, jest przygotowana na wszystkie inne armie(właśnie taką chcę, nie lubię gdy ktoś ma większość armii, ale żadna nie jest przygotowana na każdą okazję), niestety mój fundusz jest narazie przygotowany tylko na podstawową armię 2koła... Zacznę grać, zdobedę taktykę i zacznę zdobywać doświadczenie i skillsy, to podokupuję troche więcej opcji do armii...
Mam nadzieję, że da się z tego coś zrozumieć i doradzicie ^^
Ostatnio zmieniony 6 cze 2010, o 00:09 przez Raku`, łącznie zmieniany 1 raz.
DElfiny
W:D:L
19:2:4
Jak się nie ma co się lubi, to się kradnie co popadnie. eot.Pitagoras pisze:Jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma.
- malekith44
- Wałkarz
witch elfek nie bierz nikt na nich nie gra, w walce wręcz też są słabe siła 3 ws 4, poz tym nie zawsze będziesz grać smokiem np. na turnieju
kup tez cold ones mocny power, mastera na cold one, czarodziejki, kuszników dark raidersow, i myśle że dobre sa balisty ale hydre kup,
dobrym wyborem sa tez shades, zwiadowcy, harcownicy dobra opcja. I jeszcze harpie , (możesz kupic witchki i skrzydła , wyjdzie taniej)
dobre do spowalniania wroga.
kup tez cold ones mocny power, mastera na cold one, czarodziejki, kuszników dark raidersow, i myśle że dobre sa balisty ale hydre kup,
dobrym wyborem sa tez shades, zwiadowcy, harcownicy dobra opcja. I jeszcze harpie , (możesz kupic witchki i skrzydła , wyjdzie taniej)
dobre do spowalniania wroga.
Generalnie to, co powiedział mój przedmówca, jest prawdą, choć może odnosi się bardziej do DE jako całości niż wersji combatowej. Problem w tym, że full offens dark elficki jest dobrą armią, powiedzmy na 4/4+, zaś gejowisko jest zajebiste, na 5.
Jeśli chcesz złożyć armię combatową, to nic prostszego. Dwie hydry, cold one knighci, smok, BG, jednostki wsparcia (harpie, dark riderzy) i już. Do polowania na potwory assassin z gwiazdkami.
Jeśli chcesz złożyć armię combatową, to nic prostszego. Dwie hydry, cold one knighci, smok, BG, jednostki wsparcia (harpie, dark riderzy) i już. Do polowania na potwory assassin z gwiazdkami.
Na turnieje sie nie fatyguje, narazie tylko 4fun, jak nabiore wprawy takiej ze bede wygrywal 3/4 moich walk, to coś pomyślimy, jak na turnieje to raczej double, samemu nie lubie grać ;] Na pewno wiem, że będę używał tego co dostane w Battalionie (z wyjątkiem crossbowerow, może paru sobie zostawie na mały dostrzał), na armie grające dużymi potworami, nieomieszkam użyć bolt throwerów... Smok poruszający się 20' przeleci w turę do wroga na stole długości 36' i zacznie bić Dreadlordem, przynajmniej w armiach opartych na shooting face, zastanawiam sie tylko czemu 2 pracowników GW z Dublina powiedziało mi, że witch elfy są 'amazing', tyle, że łatwe do wystrzału.... Narazie zastanawiałem się nad 20Black Guardami, ew. jacyś excecutionerzy (opyla się brać ? ew ilu, myślałem nad liczbą zbliżoną do 20??), 1 assassinem, lordem na smoku, 10kusznikach, hydrze(myślę o 2ch).... Może do tego dołożyć czarke(nie wiem czy jest sens skoro combatuje) ? Tylko czym by jeszcze tę armię wypełnić ?? słyszałem, że harpie wcale jakieś potężne nie są ?? I jak wygląda sprawa ulepszenia black guardów ?? Można wszystkich ulepszyć do tower mastera czy tylko jednego (czytałem army book i nic, oczywiście full command + dodatkowe itemy do każdego black guarda by poleciało)... Powiedzcie mi czy jest sens mieć 2 hydry, w armii 2k ?? I w ogóle to na jakiej zasadzie działa frenzy ?? Btw, macie jakiś pomysł na VC 2k ptk, Mounted Mannfred(na wymiane czasem daje Konrada), grave guardzi, banshee + wraighty, crypt ghoule i 4 vampiry (nie wiem ile ich on tam dokładnie ma na 100%, 3 albo 4 na pewno), bo kolo taki jeden się mądrzy, że nie będę miał szans na rozwalenie go DE....
I ja mam nadzieje, że nowy rulebook nie zmieni nic, na moją niekorzyść, teoretycznie armię i tak składam po 10 lipca, kiedy Rule book już wyjdzie, tyle, że Dark Elves Battalion kupuję przed 10... A dokładnie między 13 czerwca, a 5 lipca(mój pobyt w polsce, gdzie mogę kupić Battalion za niższą cenę niż GW, bo aż 30 euro mniej ;DD)
I ja mam nadzieje, że nowy rulebook nie zmieni nic, na moją niekorzyść, teoretycznie armię i tak składam po 10 lipca, kiedy Rule book już wyjdzie, tyle, że Dark Elves Battalion kupuję przed 10... A dokładnie między 13 czerwca, a 5 lipca(mój pobyt w polsce, gdzie mogę kupić Battalion za niższą cenę niż GW, bo aż 30 euro mniej ;DD)
Ostatnio zmieniony 6 cze 2010, o 00:08 przez Raku`, łącznie zmieniany 1 raz.
DElfiny
Jak się nie ma co się lubi, to się kradnie co popadnie. eot.Pitagoras pisze:Jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma.
Goście z GW nie umieją grać we własną grę i nie znają jej zasad. To niestety nie jest żart, patrzy: raporty bitewne z WD, FAQ-i, itd.Raku` pisze:zastanawiam sie tylko czemu 2 pracowników GW z Dublina powiedziało mi, że witch elfy są 'amazing', tyle, że łatwe do wystrzału....
Może tak, może nie... Zawsze jak ich się pytam co wrzucić do armii, mówią : kup battalion, a później to już wg. własnych upodobań....Matis99 pisze:Goście z GW nie umieją grać we własną grę i nie znają jej zasad. To niestety nie jest żart, patrzy: raporty bitewne z WD, FAQ-i, itd.Raku` pisze:zastanawiam sie tylko czemu 2 pracowników GW z Dublina powiedziało mi, że witch elfy są 'amazing', tyle, że łatwe do wystrzału....
DElfiny
Co do nieznajomości zasad - można to udowodnić, przeglądając raporty bitewne i potem porównując je z zasadami z armybooków. I to jest fakt, a nie "może tak może nie..".Raku` pisze: Może tak, może nie... Zawsze jak ich się pytam co wrzucić do armii, mówią : kup battalion, a później to już wg. własnych upodobań....
Co do umiejętności taktycznych "geniuszy" z GW. Jestem pewien, że kiedy się ograsz i nabierzesz doświadczenia, będziesz sam się śmiał z "błyskotliwych" rad zamieszczanych we White Dwarfiach .
Pozdrawiam
Jak już chcesz grać na około 2k to najlepiej zrób se rozpę na jakieś 2250 albo 2350 bo to najczęstsze standardy.
A na offence polecam na pewno typa na smoku i dwie hydry (kolega mnie tym zawsze dojeżdża), dodatkowo oczywiście black guardów. Co do coldłanów to myślę że jeden oddział starczy (opcjonalnie jak starczy punktów). Mimo nastawienia na ofens potrzebne będą przynajmniej ze dwie piątki harpii i dwa razy dark rajderzy (też opcjonalnie). I nie rezygnowałbym z kuszników (ze dwie dziesiątki to mus). A no i oczywiście na ofens koniecznością jest bsb z kociołkiem:) No i dwa razy szejdzi i powinno być git:) Asassin to bardzo fajna jednostka, ale traktowałbym go również jako opcjonalne wystawienie w zależności od tego z kim się tłukę.
To są moje prywatne opinie, więc nie gwarantuje że to ma być dokładnie to co napisałem, ale z doświadczenia to zawsze z tym przegrywałem.
Aha, no i jedną sukę trzeba mieć ze skrolami:)
A na offence polecam na pewno typa na smoku i dwie hydry (kolega mnie tym zawsze dojeżdża), dodatkowo oczywiście black guardów. Co do coldłanów to myślę że jeden oddział starczy (opcjonalnie jak starczy punktów). Mimo nastawienia na ofens potrzebne będą przynajmniej ze dwie piątki harpii i dwa razy dark rajderzy (też opcjonalnie). I nie rezygnowałbym z kuszników (ze dwie dziesiątki to mus). A no i oczywiście na ofens koniecznością jest bsb z kociołkiem:) No i dwa razy szejdzi i powinno być git:) Asassin to bardzo fajna jednostka, ale traktowałbym go również jako opcjonalne wystawienie w zależności od tego z kim się tłukę.
To są moje prywatne opinie, więc nie gwarantuje że to ma być dokładnie to co napisałem, ale z doświadczenia to zawsze z tym przegrywałem.
Aha, no i jedną sukę trzeba mieć ze skrolami:)
They see me trollin' They hatin'
Wiesz... goście z GW polecają kupić batalion... No to chyba jasne, że chodzi o sprzedaż nowych produktów, a nie o faktyczną grywalność tego zestawu;)Raku` pisze:
Może tak, może nie... Zawsze jak ich się pytam co wrzucić do armii, mówią : kup battalion, a później to już wg. własnych upodobań....
They see me trollin' They hatin'
Zależy czy będę uzywał corrsairów i warriorów, bo jak już mowiłem, nie jestem obeznany w DE, bo jak mam nie używać połowy Battalionu, to faktycznie nie ma sensu wydawać hajsu, ale jak mam używać przynajmniej corrsairów i warriorów (+ ew. jakiejś części crossbowmenów) to można zainwestować te 220zł.. No ale jeśli nie, to nie ma sensu...
DElfiny
- malekith44
- Wałkarz
ja tam nie gram na korsarzach i worriorach , kusznicy są duzo lepsi, a korsarze maja mega bonusy do gonienia wrogów, a tak naprawdę prawie zawsze przegrywaja walke. Harpie Dr cold ones, mistrzu z khaelthem , czarodziejki, balisty, shades- i wygrywasz. Ja kupiłem batalion i jakoś żyje, to sa podstawy dla poczatkującego, ja tez kiedys grałem na samym batalionie i jakos szło.
-
- "Nie jestem powergamerem"
Może grają na własnych ustalonych zasadach ,które dla nich są lepsze niż opisane w podręczniku do zasadMatis99 pisze:Co do nieznajomości zasad - można to udowodnić, przeglądając raporty bitewne i potem porównując je z zasadami z armybooków. I to jest fakt, a nie "może tak może nie..".Raku` pisze: Może tak, może nie... Zawsze jak ich się pytam co wrzucić do armii, mówią : kup battalion, a później to już wg. własnych upodobań....
Co do umiejętności taktycznych "geniuszy" z GW. Jestem pewien, że kiedy się ograsz i nabierzesz doświadczenia, będziesz sam się śmiał z "błyskotliwych" rad zamieszczanych we White Dwarfiach .
Pozdrawiam
Powrót WE
- Młody Pajak
- Kradziej
Oni chcą po prostu utrudnić nam - graczom życie ośmieszając się w ten sposób.
proponuję taki temat przenieść do działu DE: "pytania początkujących i niepewnych", a tutaj tylko rozpę i komentarze
...mój bohaterlohost pisze:wspolczuje komus kto byl moderatorem gdy ja sie podobnie zachowywalem. od czytania tego szajsu mozg sie lasuje.
- swieta_barbara
- habydysz
I ewentualna reklame: kupuj u mnie!Yudokuno pisze:proponuję taki temat przenieść do działu DE: "pytania początkujących i niepewnych", a tutaj tylko rozpę i komentarze
Siedzialem, i rozkminilem, ze teoretycznie ciezko by bylo wcisnac dragona, do 2000, i trza to rozszerzyć do 2500.... Myslalem nad czyms takim :
Lord:
1 Dreadlord 140
Armour of Eternal Servitude 35
Pendant of Khaeleth 35
Crimsons Death 25
Sea Dragon Cloak 6
Shield 3
Dragon 320
Hero:
Master 80
Armour of Darkness 25
Ring of hotek 25
Sorceress 100
2lvl magia 25
Seal of Glrond 30
Tome of Furion 15
Core:
20 Spearmen 120
Shields 20
Full Command 15
10 Crossbow's 100
20 Corsair 200
Full command 25
Sea Serpent 25
20 Spearmen 120
Shields 20
Full command 15
Special:
20 Black Guard 260
Full Command 35
Hag Greaf 35
5 Cold one 135
5 Cold One 135
Banner 16
Rare :
1 War Hydra 175.
1 War Hydra 175.
Total Army Points : 2500.
Models in Army : 126.
Piszcie co byście ew. zmienili... Uważam, że to dobra rozpa na 2500 Combat Army.... Do tego master z hotekiem do środka i soska supportująca magie. Dragon i 2 hydry postrach :DD
BTW : dodam, żeby bez ogórdek się obyło, tą rozpę pisałem z typem, który grał w turniejach, i mu to źle nie szło.... Sam ma dark elfami podobną i sieka(tyle, że on gra bez dragona, na 2ch soskach).
Lord:
1 Dreadlord 140
Armour of Eternal Servitude 35
Pendant of Khaeleth 35
Crimsons Death 25
Sea Dragon Cloak 6
Shield 3
Dragon 320
Hero:
Master 80
Armour of Darkness 25
Ring of hotek 25
Sorceress 100
2lvl magia 25
Seal of Glrond 30
Tome of Furion 15
Core:
20 Spearmen 120
Shields 20
Full Command 15
10 Crossbow's 100
20 Corsair 200
Full command 25
Sea Serpent 25
20 Spearmen 120
Shields 20
Full command 15
Special:
20 Black Guard 260
Full Command 35
Hag Greaf 35
5 Cold one 135
5 Cold One 135
Banner 16
Rare :
1 War Hydra 175.
1 War Hydra 175.
Total Army Points : 2500.
Models in Army : 126.
Piszcie co byście ew. zmienili... Uważam, że to dobra rozpa na 2500 Combat Army.... Do tego master z hotekiem do środka i soska supportująca magie. Dragon i 2 hydry postrach :DD
BTW : dodam, żeby bez ogórdek się obyło, tą rozpę pisałem z typem, który grał w turniejach, i mu to źle nie szło.... Sam ma dark elfami podobną i sieka(tyle, że on gra bez dragona, na 2ch soskach).
DElfiny
Pomyśl teraz, że na 2,5k pkt magia je cie jak chce. Wyobraź sobie np. woch ktory ma 10pd na ture a ty 3dd na ture i 0 skroli. Pomysl nad tym, czarke mozna wrzucic za warriorów.
Master na piechote jest bardzo slabo zlożony, daj mu armory i bsb.
Spróbuj wrzucić jakiś shadów skoro masz 4 sloty special, zawsze się przydają.
Master na piechote jest bardzo slabo zlożony, daj mu armory i bsb.
Spróbuj wrzucić jakiś shadów skoro masz 4 sloty special, zawsze się przydają.