Jak "wykonczyc" wieze
Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji
Jak "wykonczyc" wieze
Witam jako, ze jestem nowy na forum to na wstepie hejka
a tak powaznie to wracam do WFB po 9 latach... pomyslalem sobie, ze warto by miec jakies makietki i zmajstrowalem takie cus :
Uploaded with ImageShack.us
I teraz takie moje pytanie jak to wykonczcyc ??
Przegladajac forum trafilem na pare rozwiazan ale ...
1. wikol + piasek + malowanie (pytanie zasypac pisakiem czy tak raczej skompo tego piasku)
2. wikol albo inszy klej + grubszy zwirek tak 2-3mm (jestem w stanie taki miec) bez malowania tylko czy to nie bedzie zbyt ciezkie ??
3. styrodur "ugnieciony" w formie kammiennej przyklejony do scianek + malowanie
4. tego nie widzialem na forum i nie wiem jak bedzie wygladalo ale taki moj pomysl aby na grubszej tekturze wydrukowac jakis kamienny motyw pobawic sie rysikiem i zrobic zaglebienia po czym przyklejic do scianek ?
moja prosba do tych co zrobili juz nie jedna makiete aby podpowiedzieli co i jak i przy okazji przemyce jedno pytanie (pewnie bylo na forum walkowane nie raz) czym zakleic dziury w kartonie (na mysl przychodzi mi jakis silikon) ale moze macie jakies tansze wynalazki ??
a tak powaznie to wracam do WFB po 9 latach... pomyslalem sobie, ze warto by miec jakies makietki i zmajstrowalem takie cus :
I teraz takie moje pytanie jak to wykonczcyc ??
Przegladajac forum trafilem na pare rozwiazan ale ...
1. wikol + piasek + malowanie (pytanie zasypac pisakiem czy tak raczej skompo tego piasku)
2. wikol albo inszy klej + grubszy zwirek tak 2-3mm (jestem w stanie taki miec) bez malowania tylko czy to nie bedzie zbyt ciezkie ??
3. styrodur "ugnieciony" w formie kammiennej przyklejony do scianek + malowanie
4. tego nie widzialem na forum i nie wiem jak bedzie wygladalo ale taki moj pomysl aby na grubszej tekturze wydrukowac jakis kamienny motyw pobawic sie rysikiem i zrobic zaglebienia po czym przyklejic do scianek ?
moja prosba do tych co zrobili juz nie jedna makiete aby podpowiedzieli co i jak i przy okazji przemyce jedno pytanie (pewnie bylo na forum walkowane nie raz) czym zakleic dziury w kartonie (na mysl przychodzi mi jakis silikon) ale moze macie jakies tansze wynalazki ??
- Skavenblight
- Naczelna Prowokatorka
- Kontakt:
Bardzo fajna wieża
Co do wykończenia, to:
1. Opcja fajna i chyba najszybsza. Dużo piasku nie musisz sypać, taką jedną warstwę (jakbyś piaskował podstawkę figurki), tyle powinno wystarczyć.
2. Chyba odpada, żwirek gorzej się przykleja no i bez malowania słabo będzie wyglądać.
3. Dobry pomysł, chociaż pracochłonny. No i musisz zdobyć dość cienki styrodur.
4. Nie wiem, jakby to wyglądało na tekturze. Podejrzewam, że obrabia się ją gorzej niż styrodur.
A do dziur najlepsza będzie szpachlówka.
Co do wykończenia, to:
1. Opcja fajna i chyba najszybsza. Dużo piasku nie musisz sypać, taką jedną warstwę (jakbyś piaskował podstawkę figurki), tyle powinno wystarczyć.
2. Chyba odpada, żwirek gorzej się przykleja no i bez malowania słabo będzie wyglądać.
4. Nie wiem, jakby to wyglądało na tekturze. Podejrzewam, że obrabia się ją gorzej niż styrodur.
A do dziur najlepsza będzie szpachlówka.
dziekujeSkavenblight pisze:Bardzo fajna wieża
no tak:Skavenblight pisze:Co do wykończenia, to:
....
....
1 opcja wiem, ze jest najszybsza ale czy nie zaprzepasci drobnych niuansow, jak kamienny portal przy drzwiach oraz tego ze blanki na wiezy sa krzywe ?? (zalozenie mam takie, ze nie gralem x lat wiec chce coby moje makiety wygladaly na zaniedbane i dopiero co zasiedlone)
3 opcja nie jest taka straszna bo sturoduru ci u mnie dostatak i czasu w pracy (sic) tez tylko nie wiem jak bedzie wygladal po malowaniu na czytsty styrodur (narazie nie mam farbek coby sprawdzic jak to by wygladalo dlatego pytam)
czyli tego czym jest sklejona wieza ?? tak wlasnie nad tym myslalem tylko nie wiedzialem czy sie sprawdzi i mimo ze posiadam tego duzo to zabij mnie a nie powiem jak sie to nzywagrabz pisze:... Do zalepiania dziur można użyć taśmy klejącej,chodzi mi o taką taśmę którą używa się do zabezpieczenia np.ram drzwi przy malowaniu ścian(niestety nie wiem jak to się nazywa ale sprawdza się świetnie).
Taśma malarskagrabz pisze:Pierwszy sposób najlepszy.Do zalepiania dziur można użyć taśmy klejącej,chodzi mi o taką taśmę którą używa się do zabezpieczenia np.ram drzwi przy malowaniu ścian(niestety nie wiem jak to się nazywa ale sprawdza się świetnie).
To ja poczepiam się samej architektury. Wiem, że teraz nic nie będziesz zmieniał, ale to tak na przyszłość.
1. Za duże okno. W wierzach okna nie były po to, żeby patrzeć na widoki, a na wroga, i przy okazji nie dostać szczałą w oko
2. Krenelaż to totalna porażka! Przeczy temu, jaką ma pełnić funkcję! Przerwy między blankami powinny być mniejsze (to samo co do okna), a same blanki wyższe - w końcu mają zasłaniać. A tutaj mamy taras widokowy zamiast wierzy obronnej
3. Czy w podłodze na wierzy jest dziura? Bo nie widzę, a przecież nie wchodzą na nią po drabinie
To tyle na początek. Już nie będę się czepiać kamieni wokół drzwi
Es ist wirklich phantastisch. Es ist wirklich ehrlich phantastisch. Es ist so phantastisch phantastich, ich glaube, ich würde es gerne klauen.
- Skavenblight
- Naczelna Prowokatorka
- Kontakt:
Zdaje sobie sprawe, ze nie dokonca jest to zgodne z tym co byc powinno ale:bem pisze: To ja poczepiam się samej architektury. Wiem, że teraz nic nie będziesz zmieniał, ale to tak na przyszłość.
1. Za duże okno. W wierzach okna nie były po to, żeby patrzeć na widoki, a na wroga, i przy okazji nie dostać szczałą w oko
2. Krenelaż to totalna porażka! Przeczy temu, jaką ma pełnić funkcję! Przerwy między blankami powinny być mniejsze (to samo co do okna), a same blanki wyższe - w końcu mają zasłaniać. A tutaj mamy taras widokowy zamiast wierzy obronnej
3. Czy w podłodze na wierzy jest dziura? Bo nie widzę, a przecież nie wchodzą na nią po drabinie
To tyle na początek. Już nie będę się czepiać kamieni wokół drzwi
1. jako, ze moja armia dowodzi vampirzyca to potrzebuje duzego okna do wypatrywania rycerzy w lsniacych zbrojach i na swoich wspanialych rumakach jako potencjalna prze.... eee meza
2. wiem wiem ... ale balem sie, ze jak bedzie wyzej i gesciej to bedzie tak jakos lypnie wygladac
3. wycieta i sklejona czeka na przyklejenie tyle, ze nie wiem jak to wykonczyc i nie przykleilem coby potem ewentualnie pelny regiment mogl stac rowno tzn zamknieta "drewniana" klapa niby takie wejscie
a kamienie wiem, ze sa do bani ale sie ucze ;P tyle, ze troszke oftopujemy bo prosilem o pomoc w jaki sposob to wykonczyc a nie co jest nie tak ale dzieki za uwagi przy nastepnej makiecie napewno je uwzglednie ...
- Tiger Brown
- Kradziej
To ja proponuję jeszcze inne rozwiązanie: wytnij prostokąty z kartonu, depronu*) lub styropianowej płyty podsufitowej**) i ponaklejaj na ściany, tak żeby imitowały mur zbudowany z bloków kamiennych. Na to cienka warstwa np. mieszanki gipsu z wikolem, albo rozrzedzonej szachlówki akrylowej budowlanej, albo rozrzedzonej gładzi gipsowej (budowlana, do wykańczania ścian).
*) depron to rodzaj styropianu, robią z niego m.in. tacki pod mięso itp. paczkowane, w sklepach modelarstwa lotniczego można kupować w arkuszach.
**) niektóre mają fakturę mogacą imitować ciosane bloki kamienne. Do dostania w marketach typu OBI, Leroy-Merlin itp. Taniocha.
"Pomaluję wasze figsy" - w przypadku niektórych to brzmiałoby jak groźba.
o i bardzo fajna podpowiedz pokrywa sie z 3 opcia gdzie zakladalem, ze potne styrodur na takie "cegielki" ale jako, ze w poim posiadaniu sa "podstawki pod mieso" to chyba bedzie nawet latwiej i szybciej ... tylko teraz pytanie : tylko podstawe wiezy tak potraktowac czy blanki tez ?? no i jak bardzo ma byc rozrzedzona ta warstwa (moge miec wszytsko) wierzchnia i co z tych trzech osobiscie bys polecal ??Tiger Brown pisze:To ja proponuję jeszcze inne rozwiązanie: wytnij prostokąty z kartonu, depronu*) lub styropianowej płyty podsufitowej**) i ponaklejaj na ściany, tak żeby imitowały mur zbudowany z bloków kamiennych. Na to cienka warstwa np. mieszanki gipsu z wikolem, albo rozrzedzonej szachlówki akrylowej budowlanej, albo rozrzedzonej gładzi gipsowej (budowlana, do wykańczania ścian).
i ewentualnie zrobic wieksze mniejsze cegielki bardziej rowne albo krzywe (mi sie wszystko podoba bo to moje 1 dzielo i dlatego prosze o podpowiedz
Jasiuuu pisze:nie uważam że wieża jest zła- to że nie odpowiada wieżom jakie budowano w europie średnowiecznej nie znaczy że jakiś poprany szlachcic/czarodziej nie mógł sobie takiej zbudować.
Chodzi o to, że kiepsko spełnia wymogi obronne. Księżniczek też raczej w takich nie trzymaliSkavenblight pisze:Dokładnie, w końcu to fantasy, a nie rekonstrukcja średniowiecznej budowli...
Es ist wirklich phantastisch. Es ist wirklich ehrlich phantastisch. Es ist so phantastisch phantastich, ich glaube, ich würde es gerne klauen.
- Tiger Brown
- Kradziej
Na blankach tylko wytnij nożykiem zarys bloków, bo depronem obkładać to może być za grubo; ewentualnie kartonem oklej.Neferata pisze: tylko teraz pytanie : tylko podstawe wiezy tak potraktowac czy blanki tez ??
Rozrzedź tak, by nie zatarło podziału na bloki, tzn. żeby nie wyszło "tynkowanie na gładko", i żeby dało się to nałożyć pędzlem. Ja robiłem szpachlówką i gładzią. Najlepiej zrób próbę na jakimś ćwiczebnym kawałku i zobacz czym ci wygodniej się robi z lepszym efektem.no i jak bardzo ma byc rozrzedzona ta warstwa (moge miec wszytsko) wierzchnia i co z tych trzech osobiscie bys polecal ??
Rychtyk to właśnie. A czy krzywe czy równe? Ważne żeby obklejona wieża nie sprawiała wrażenia szykującej się do zawalenia. Czyli klejąc klocki miej na oku wrażenie całości.coby nie robic nowego posta a ja lubie przechodzic od slow do czynow to czy cos takiego miales na mysli ?? i ewentualnie zrobic wieksze mniejsze cegielki bardziej rowne albo krzywe (mi sie wszystko podoba bo to moje 1 dzielo i dlatego prosze o podpowiedz
"Pomaluję wasze figsy" - w przypadku niektórych to brzmiałoby jak groźba.