Wybory prezydenckie

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bem
Kradziej

Re: Wybory prezydenckie

Post autor: bem »

vanswirr pisze:Ależ nie. Traktuję to jako lekcję poglądową socjologiczno-polityczną pod tytułem "Ekstremizm postaw światopoglądowych wśród młodzieży na początku XXI w. Patologia czy prawidłowość ? "
Na pewno jedno forum tematyczne nie da Ci poglądu na całe społeczeństwo [polskiej młodzieży] (a wiele osób tutaj już takimi młodymi to nie jest ;) ).
Es ist wirklich phantastisch. Es ist wirklich ehrlich phantastisch. Es ist so phantastisch phantastich, ich glaube, ich würde es gerne klauen.

Awatar użytkownika
Żaba
Masakrator

Post autor: Żaba »

Nigdy, przenigdy PIS-u. I to nie dlatego że mają gorzej przygotowane kadry niż np. PO, bo są to ludzie z dokładnie tego samego środowiska, o podobnych poglądach i życiorysach, którzy z powodów politycznych postanowili się pokłócić ku uciesze gawiedzi. PIS z mojej listy wykreśla tak naprawdę jeden najważniejszy czynnik - czysty, pragmatyczny do bólu bolszewizm w działaniu. Bo trudno się nie zgodzić z poglądami komunistów na idealnie poukładany świat, ale taki metody osiągnięcia "raju" są nie akceptowalne, w żadnym cywilizowanym kraju, a PIS co do zasady w pełni popiera zasadę omen nomen "po trupach do celu"...

miłego,
Ż.

Awatar użytkownika
Grand Admiral Thrawn
Falubaz

Post autor: Grand Admiral Thrawn »

Tullaris pisze:A właśnie, tak naprawdę to ludzie o lewicowych poglądach powinni głosować właśnie na Jarka. Bo jak Bronek dojdzie do władzy to nikt nie powstrzyma PO przed sprywatyzowaniem wszystkiego he he :D

Jeśli chodzi Tobie o tą 'prywatyzację szpitali' to PIS jak i jego zwolennicy mylą pojęcia. Szpitale (nie wszystkie) miałyby być przekształcone (a to już coś innego), kontrakty cały czas byłyby z NFZ podpisywane a jedyną (w zasadzie gigantyczną różnicą) jest to, że mogłyby na siebie w normaly sposób zarabiać. Pozatym nie ma czym ludzi straszyć bo już około 70 zostało przekształconych (bazuję na liczbie sprzed roku, teraz może ich być więcej), mają się i one i pacjenci dobrze. Więc nie bój żaby :P

KrzysiekW - Wajda działał pod wpływem emocji i tego całego cyrku jaki się po Smoleńsku w mediach pokazał. Jako osoba, która straciła ojca w Katyniu był oburzony porównywaniem tych dwóch tragedii i łączenia ich w jedną. A potem jeszcze ten nieszczęsny Wawel wyskoczył. Taki to już mamy kochany kraj :)
Remember, having fun and keeping to the spirit of the game is more important than winning at any cost.

Awatar użytkownika
antonio
Chuck Norris

Post autor: antonio »

Grand Admiral Thrawn pisze: Jako osoba, która straciła ojca w Katyniu był oburzony porównywaniem tych dwóch tragedii i łączenia ich w jedną.
Ponoć pic na wodę, fotomontaż, a nie jego ojciec.

A nawet jeśli, to ludzie typu Wajda czy Bartoszewski IMO powinni zawsze, ale to zawsze umieć się odpowiednio zachować i pohamować swoje emocje.

Awatar użytkownika
Grand Admiral Thrawn
Falubaz

Post autor: Grand Admiral Thrawn »

Też prawda...na nasze szczęście u nas jeszcze nie jest aż tak źle jak u naszych wschodnich sąsiadów czy w Azji.
Remember, having fun and keeping to the spirit of the game is more important than winning at any cost.

Awatar użytkownika
Żaba
Masakrator

Post autor: Żaba »

ani chybi Wajda miał ojca w Wermachcie co był w Katyniu ale strzelał do Prawdziwych Polaków... :roll: (tak na marginesie słyszałem na własne uszy jak starsze kobiety mówiły tak o ojcu Tuska :shock: )

a BTW to tak się dziwnie składa że akurat zwolennicy Pis-u są lepiej poinformowani o różnych ukrytych prawdach... prawdziwi z nich specjaliści od wywlekania jej na wierzch... tylko czeka było w tej materii lepsze :wink:

Ż.

P.S. zresztą co z praszczurami Kaczyńskich, którzy dla odmiany byli oficerami carskimi... :?

Awatar użytkownika
Bestialski_Brokuł
Oszukista

Post autor: Bestialski_Brokuł »

Akurat paradoksalnie tzw. „wielkim” zazwyczaj wolno więcej. Zawsze znajdą jakichś obrońców, którzy znajdą dla nich usprawiedliwienie podczas gdy zwykły Kowalski zostałby na ich miejscu odsądzony od czci i wiary.

Awatar użytkownika
antonio
Chuck Norris

Post autor: antonio »

Bestialski_Brokuł pisze:Kowalski zostałby na ich miejscu odsądzony od czci i wiary.
A fallus im w rectus, będę mówił co mi się żywnie podoba 8) :twisted:
Obrazek

Varinastari
Masakrator

Post autor: Varinastari »

Buntownik jeden.

Awatar użytkownika
Duke
Masakrator

Post autor: Duke »

Żaba a nie masz takiego wrażenia że ogólny poziom intelektualny czołowych polityków PiSu jest niższy niż PO?
Myśle ze wystawić na pierwszą linie takich ludzi jak wieśniara Jakubiak,wcześniej Gosiewski to jednak straszny strzał w stope.
Obrazek

Kraggo
Chuck Norris

Post autor: Kraggo »

Po pierwsze - polska scena polityczna to nie tylko PO i PiS. Na prawdę śmieszy mnie ta krótkowzroczność :)

Po drugie słówko do Fanatyka - nie chcę wam (Tobie i ksch) wchodzić między wódkę i zakąskę, ale piszesz wierutne bzdury, które w Polsce już przerabialiśmy. Piszesz, żeby agentów nie traktować jedną miarą, bo jeden to donosił od tak sobie, drugi rzadziej, trzeci w ogóle nieświadomie, czwarty za pieniądze, piąty dla sportu, szósty na żonę, siódmego przymusili, ósmemu w zamian za to dali paszport, dziewiąty mógł rozwijać karierę naukową za granicą, a dziesiąty w kraju. Wiesz co ich wszystkich łączy? Że sprzedali swoje dupsko bolszewickiemu okupantowi. Nie interesują mnie okoliczności i to nie tylko mnie, ale wielu innych osób, które muszą patrzeć na to całe polityczne bagno. Zaraz dojdziemy do momentu kiedy napiszesz (typowo po lewacku), że w ogóle Ci co podpisywali się pod tymi "cyrografami" byli ofiarami systemu, że "takie były czasy" (cóż za frazes pokroju Żakowskiego), że tak na prawdę zwykłym podpisem to nikomu nie szkodzili, bo nie donosili (mowa o tych WSZYSTKICH czerwonych niewiniątkach, które złapane za pysk skomlą jedną śpiewkę - że oni nie donosili, że to tylko podpis). Każdy jeden podpis to oddanie kolejnej duszy wrogowi i walka z Polską. Można było żyć uczciwie i walczyć, czego dowodem jest chociażby ś.p. Anna Walentynowicz czy pan Andrzej Gwiazda.

Pełne ujawnienie szpicli pomogło oczyścić atmosferę chociażby u sąsiadów z zachodu, dobrze mówię?

@Varinastari: pan Kaczyński lewicowość wykazuje nie tylko w sferze ekonomii, choć to też nie do końca jest tak, że hołduje ojcom socjalizmu. PiS faktycznie za swojej kadencji obniżył parę podatków, jednak program partii polega w dalszym ciągu na rozdawnictwie i "konstruktywnych rozmowach" ze związkami zawodowymi etc. Chęć głębszej integracji z Unią czy utrzymanie państwowych szpitali to zagadnienia społeczne, ewentualnie krzyżujące się w pewnym zakresie z ekonomią.

Varinastari
Masakrator

Po pierwsze - polska scena polityczna to nie tylko PO i PiS.
Zgadza się. Jest jeszcze SLD-partia, której z lewicy została nazwa. Bez polotu, bez pomysłu, bez jaj.
Gdzieniegdzie pojawia się PSL-kolejny relikt przeszłości.
No i pan Króliczek, którego wypowiedzi wywołują u mnie reakcję alergiczną (Poza tą dot. "Świń i koryta"-nota bene niezwykle trafną).
Piszesz, żeby agentów nie traktować jedną miarą, bo jeden to donosił od tak sobie, drugi rzadziej, trzeci w ogóle nieświadomie, czwarty za pieniądze, piąty dla sportu, szósty na żonę, siódmego przymusili, ósmemu w zamian za to dali paszport, dziewiąty mógł rozwijać karierę naukową za granicą, a dziesiąty w kraju. Wiesz co ich wszystkich łączy? Że sprzedali swoje dupsko bolszewickiemu okupantowi.
Ok. Czekam na sytuację, jak ktoś przystawi Ci do głowy rodzica pistolet i podsunie karteczkę pod nos. Chojraków na forum jak widzę mnogo dzisiaj. To chyba od tych upałów. :wink: Nie znasz stanu faktycznego-nie oceniaj.
mowa o tych WSZYSTKICH czerwonych niewiniątkach, które złapane za pysk skomlą jedną śpiewkę - że oni nie donosili, że to tylko podpis
Cóż za merytoryczna i kulturalna wypowiedź. Powstrzymaj się od takich tekstów ,mój drogi, bo zaczynasz przypominać mi te "przysłowiowe zwierzątka przy korycie".
@Varinastari: pan Kaczyński lewicowość wykazuje nie tylko w sferze ekonomii, choć to też nie do końca jest tak, że hołduje ojcom socjalizmu. PiS faktycznie za swojej kadencji obniżył parę podatków, jednak program partii polega w dalszym ciągu na rozdawnictwie i "konstruktywnych rozmowach" ze związkami zawodowymi etc. Chęć głębszej integracji z Unią czy utrzymanie państwowych szpitali to zagadnienia społeczne, ewentualnie krzyżujące się w pewnym zakresie z ekonomią.
+
typowo po lewacku
Wy korwiniści macie manię prześladowczą. Lecz co tam, nie mam zamiaru być waszym terapeutą. Każda ideologia potrzebuje wroga.
Pełne ujawnienie szpicli pomogło oczyścić atmosferę chociażby u sąsiadów z zachodu, dobrze mówię?
Jak rozumiem, czas rozpocząć polowanie, wypuścić psy i zarzynać dla chwały i prawdy? Niepoprawni jesteście, na szczęście całkowicie niegroźni :wink:

Awatar użytkownika
Zaklinacz Kostek
Falubaz

Post autor: Zaklinacz Kostek »

Ok. Czekam na sytuację, jak ktoś przystawi Ci do głowy rodzica pistolet i podsunie karteczkę pod nos. Chojraków na forum jak widzę mnogo dzisiaj. To chyba od tych upałów. Nie znasz stanu faktycznego-nie oceniaj.
Skoro zaserwowałeś takim barwnym przykładem to może zdradzisz coś więcej? Jakiś przykład z archiwum IPN?
Jak rozumiem, czas rozpocząć polowanie, wypuścić psy i zarzynać dla chwały i prawdy?
Tak, dokładnie to. Trzeba w końcu zamknąć ten czerwony rozdział chociażby dla samej przyzwoitości i w imię pamięci wszystkich tych, którzy zostali przez ten reżim zniszczeni.
Lest we forget:
Obrazek

Varinastari
Masakrator

Cytuj:
Ok. Czekam na sytuację, jak ktoś przystawi Ci do głowy rodzica pistolet i podsunie karteczkę pod nos. Chojraków na forum jak widzę mnogo dzisiaj. To chyba od tych upałów. Nie znasz stanu faktycznego-nie oceniaj.

Skoro zaserwowałeś takim barwnym przykładem to może zdradzisz coś więcej? Jakiś przykład z archiwum IPN?
Mój przykład jest równie merytoryczny co wywód Kragg'a.
Tak, dokładnie to. Trzeba w końcu zamknąć ten czerwony rozdział chociażby dla samej przyzwoitości i w imię pamięci wszystkich tych, którzy zostali przez ten reżim zniszczeni.
Obyście się w tej krwi utopili, moi drodzy koledzy :)
Ostatnio zmieniony 12 cze 2010, o 23:25 przez Varinastari, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Panowie znowu wlacza sie napiecie, ja wiem, ze temat goracy (juz nawet flameadmin powstrzymuje sie zeby nie podkrecac), ale tak z umiarem. (Post bardziej profilaktyczny, aby zapobiec przyszlym interwencjom)

Awatar użytkownika
Zaklinacz Kostek
Falubaz

Nie, bo w przykładzie Kragga pt. praca naukowa za granicą można podstawić chociażby Wołoszańskiego. Zatem nadal czekam na przykład od Ciebie.

Czy byłbyś skory do podobnego życzenia gdybyśmy wyrazili chęć "polowania na czarownice" w przypadku innego zbrodniczego syfu? Może również chciałbyś zakazać historykom grzebania w IPN-ie w imię tego by nikt nie został przez nich "zarżnięty w imię prawdy i chwały"? To nie jest bezmyślna żądzą odwetu wobec ludzi, których najwidoczniej starasz się usprawiedliwiać. To jest jak pisałem zwykła chęć tego by sprawiedliwości stało się zadość, zarówno wypływająca z konieczności zmierzenia się z własną historią i napisania jej tak by była zgodna z prawdą, jak i ze zwykłej ludzkiej przyzwoitości.

EDIT: Liczę Ziemko że mnie to nie dotyczy, żadnych wjazdów nikomu nie robiłem, jak będę chciał to zrobić przejdę na gg z Varinastari :P
Lest we forget:
Obrazek

Varinastari
Masakrator

Cytuj:

Nie, bo w przykładzie Kragga pt. praca naukowa za granicą można podstawić chociażby Wołoszańskiego. Zatem nadal czekam na przykład od Ciebie.
Po prostu pokazuję, iż każdy przypadek winien być( lub też nie?) analizowany indywidualnie. Wrzucanie wszystkich do jednego wora nie jest merytoryczne i sam o tym dobrze wiesz, Drogi Zaklinaczu :wink:
Cytuj:

Czy byłbyś skory do podobnego życzenia gdybyśmy wyrazili chęć "polowania na czarownice" w przypadku innego zbrodniczego syfu? Może również chciałbyś zakazać historykom grzebania w IPN-ie w imię tego by nikt nie został przez nich "zarżnięty w imię prawdy i chwały"? To nie jest bezmyślna żądzą odwetu wobec ludzi, których najwidoczniej starasz się usprawiedliwiać. To jest jak pisałem zwykła chęć tego by sprawiedliwości stało się zadość, zarówno wypływająca z konieczności zmierzenia się z własną historią i napisania jej tak by była zgodna z prawdą, jak i ze zwykłej ludzkiej przyzwoitości.
Mój drogi, nie ma czegoś takiego jak stała "sprawiedliwość". Jest zgodność działania z systemem prawym(czemu nadajemy nutkę emocjonalną i przeświadczenie o zaspakajaniu podstawowych potrzeb społecznych-m.in. tzw."sprawiedliwościowej funkcji prawa"). Po prostu uważam, iż wątek PRL zdechnie śmiercią naturalną już niedługo i nie trzeba rozdrapywać ran, które wszak zagoić się muszą. I nie, nie musimy stosować bandaży umoczonych w posoce :)
EDIT: Liczę Ziemko że mnie to nie dotyczy, żadnych wjazdów nikomu nie robiłem, jak będę chciał to zrobić przejdę na gg z Varinastari :P
Każdego z nas to dotyczy :wink: A dyskusja z tobą to już dla mnie "stały" element udzielania się na forum. :P Tak, fakt dla reszty- nie zgadzam się z Zaklinaczem w większości kwestii.

Awatar użytkownika
Zaklinacz Kostek
Falubaz

Okej to już tak końcowo: uważasz, że powinniśmy odpuścić sobie lustrację bo problem PRL wymrze niedługo śmiercią naturalną. Dlaczego nie pójść dalej i w ogóle stwierdzić, że powinniśmy odpuścić sobie ściganie zbrodniarzy wojennych takich jak Ratko Mladić? W końcu on ma już 68 lat i on też niedługo umrze śmiercią naturalną, więc należy mu odpuścić za masakrę w Srebrenicy?
Poza tym Twoje podejście do lustracji, czyli właśnie "nie rozgrzebujmy w ogóle ran bo wątek PRL niedługo zdechnie", jest wrzucaniem do jednego worka, gdyż przez tych mitycznych, jedynych sprawiedliwych, zmuszonych tylko niesprzyjającymi okolicznościami, należy w ogóle zaprzestać lustracji. Czy to nie kłóci się z Twoim indywidualnym podejściem do każdego przypadku?
Lest we forget:
Obrazek

Varinastari
Masakrator

Okej to już tak końcowo: uważasz, że powinniśmy odpuścić sobie lustrację bo problem PRL wymrze niedługo śmiercią naturalną. Dlaczego nie pójść dalej i w ogóle stwierdzić, że powinniśmy odpuścić sobie ściganie zbrodniarzy wojennych takich jak Ratko Mladić? W końcu on ma już 68 lat i on też niedługo umrze śmiercią naturalną, więc należy mu odpuścić za masakrę w Srebrenicy?
Poza tym Twoje podejście do lustracji, czyli właśnie "nie rozgrzebujmy w ogóle ran bo wątek PRL niedługo zdechnie", jest wrzucaniem do jednego worka, gdyż przez tych mitycznych, jedynych sprawiedliwych, zmuszonych tylko niesprzyjającymi okolicznościami, należy w ogóle zaprzestać lustracji. Czy to nie kłóci się z Twoim indywidualnym podejściem do każdego przypadku?
Za daleko idący wniosek :wink:
PRL jako niemalże totalitarny ustrój był z natury swej wadliwy i co najmniej szkodliwy. Teraz mamy inne czasy, jesteśmy częścią UE, rozwijamy się. Nie potrzeba nam wracać do dawnych lat i bawić się w "Karzącą Rękę Sprawiedliwości".
Przyrównanie lustracji do kwestii Byłej Jugosławii nie ma się nijak do meritum. Dlaczego?

Z punktu widzenia pragmatyka- nie dotyczy to nas po prostu, mamy swój problem. Poza tym, rozpatrujemy każdy przypadek indywidualnie, prawda? :wink: Dlatego Srebrenica, Mladic, Milutinowic i Milosewic nas nie dotyczą. Co więcej, minęło już całkiem sporawo czasu( jak na standardy XXI wieku, ponad 10 lat to cholernie dużo) i w mojej opinii jest już nieco za późno na taką "zabawę". Zbyt wiele niepewności, braki dowodów etc.

Dodam jeszcze od siebie pewną, malutką uwagę i sugestię, również kończąc temat.
Kupa śmierdzi. Zatem po co takową kopać butem i cuchnąć przez pół dnia?

PS. Pomijając fakt, iż zbrodniami w Byłej Jugosławii zajął się ICTY, PRL-em zaś-nie.
EOT ode mnie, spać mi się chce, zatem dobranoc.
EDIT-Nie wspominając o fakcie, iż współpraca z Sb jest czynem nieco innej wagi niźli ludobójstwo, masowe deportacje czy też pogwałcenie praw i zwyczajów wojennych.

Awatar użytkownika
Zaklinacz Kostek
Falubaz

Widzisz, zbrodniarzami z byłej Jugosławi ktoś się zajął, a SB i TW praktycznie nikt. Przynajmniej w taki sposób jaki należałoby to zrobić. Kto, jak nie my sami, ma sprawić by sprawiedliwości się stała zadość? To jest IMO nasz moralny obowiązek rozliczenia z historią. Z resztą, każdego narodu.

Dlatego mimo że śmierdzi, to należy "kopnąć to gówno", a nie umywać ręce jakby nic się nie stało. Lepiej chyba "cuchnąć przez pół dnia" niż śmierdzieć zaniechaniem, obojętnością i mnie-tu-wisizmem przez całe życie.

I jak ma się indywidualne podejście do tego, że sprawa Srebrenicy nas nie dotyczy? Bo w takim razie po kiego diabła tym zajmują się międzynarodowe trybunały, w końcu to też nie ich sprawa.

Też EOT.
Lest we forget:
Obrazek

ODPOWIEDZ