Orki na 500
Orki na 500
Witam
Odrazu mówię że będzie to moja pierwsza rozgrywka w warhammera więc proszę o nie używanie żadnych "fachowych" wyrażeń.Mecz odbędzie się przeciwko lizardmeną, a narazie kupiłem tylko oddział nocnych goblinów więc mogę w każdym momencie zmienić rozpiskę.
Lizardmeni:
Skinki
Saurusi
Skink priest
Orki:
20 nocnych goblinów +3 fanatycy 175p.
10 wilczych jeźdźców 160p.
szaman nocnych goblinów z kamieniem mocy +2 do kostek do rzucenia czarów i z talizmanem ochrony magiczna ochrona +6 90p.
2x Dzidomioty 70p.
Razem: 495p.
Co mam zmienić?
Odrazu mówię że będzie to moja pierwsza rozgrywka w warhammera więc proszę o nie używanie żadnych "fachowych" wyrażeń.Mecz odbędzie się przeciwko lizardmeną, a narazie kupiłem tylko oddział nocnych goblinów więc mogę w każdym momencie zmienić rozpiskę.
Lizardmeni:
Skinki
Saurusi
Skink priest
Orki:
20 nocnych goblinów +3 fanatycy 175p.
10 wilczych jeźdźców 160p.
szaman nocnych goblinów z kamieniem mocy +2 do kostek do rzucenia czarów i z talizmanem ochrony magiczna ochrona +6 90p.
2x Dzidomioty 70p.
Razem: 495p.
Co mam zmienić?
szaman powinien mieć 2 lev + pierścień nibbli, coby musiał dispelować, żeby mu skink priesta nie zabiło, nie narzekałbym również na zwykłego a nie night goblinów, bo wiadomo +1 LD na gieniu jest ważne.
Dorzuciłbym gleba - łaaa- gleba zamiast dzidomiota, z wilków zrobiłbym 1x5 i dołożył 5/6 ng lub siatki na nich. Ale to wg twojej koncepcji.
Dorzuciłbym gleba - łaaa- gleba zamiast dzidomiota, z wilków zrobiłbym 1x5 i dołożył 5/6 ng lub siatki na nich. Ale to wg twojej koncepcji.
Ja to widzę tak:
Masz, szybkie uderzenie, pancerną jednostkę, ochronę przed magią. Napisz jak Ci poszło.20 nocnych goblinów, sieciarze, 1x fanatyk 110p.
10 Czarnych Orków, oczywiście z pełną grupą dowodzenia i tarczami, ciężkimi zbrojami 168p.
szaman nocnych goblinów z 2 poziomem oraz kosturem czarodziejstwa 115p.
3xGobliński Rydwan 180p.
Razem 573 punkty, jak za dużo to usuwasz 1-2 rydwany.
Goblin Shaman 2lvl z: Dispell scroll, Beard of Barbus i Talisman of Protection. Wsadzasz ho do NG rzecz jasna.
20NG z siatkami i FCG i 1 fanatykiem
2*5 Wolf Riders z włóczniami, łukami i muzykami
2*spear chukka
I to by się mogło sprawdzic na małe pkt chyba. Ja bym sie tak wystawial.
2*spear chukka
Natomiast wszystkim prawicowym purystom ideologicznym, co to rehabilitują nacjonalizm, moge powiedziec że odróżanianie nacjonalizmu od faszyzmu, przypomina poznawanie rodzajów gówna po zapachu;-)).
LucasJan pisze:Ja to widzę tak:Masz, szybkie uderzenie, pancerną jednostkę, ochronę przed magią. Napisz jak Ci poszło.20 nocnych goblinów, sieciarze, 1x fanatyk 110p.
10 Czarnych Orków, oczywiście z pełną grupą dowodzenia i tarczami, ciężkimi zbrojami 168p.
szaman nocnych goblinów z 2 poziomem oraz kosturem czarodziejstwa 115p.
3xGobliński Rydwan 180p.
Razem 573 punkty, jak za dużo to usuwasz 1-2 rydwany.
To jest BorderPatrol, nie mozna az tylu rydwanów
Natomiast wszystkim prawicowym purystom ideologicznym, co to rehabilitują nacjonalizm, moge powiedziec że odróżanianie nacjonalizmu od faszyzmu, przypomina poznawanie rodzajów gówna po zapachu;-)).
Dobra, chyba wezmę tę rozpiskę z czarnymi orkami, a bitwa nie wiem kiedy nie odbędzie bo narazie kumpel ma skinki i priesta a ja tylko n goby i 80 zł
@edit
Niestety gdy mam czarne orki to nici z rydwanów ponieważ mogę mieć tylko jedną jednostkę specjalna. Jakieś inne pomysły? Coś na zastępstwo rydwanów?
@edit
Niestety gdy mam czarne orki to nici z rydwanów ponieważ mogę mieć tylko jedną jednostkę specjalna. Jakieś inne pomysły? Coś na zastępstwo rydwanów?
nindza77 pisze:Goblin Shaman 2lvl z: Dispell scroll, Beard of Barbus i Talisman of Protection. Wsadzasz ho do NG rzecz jasna.
2*spear chukka
IMO to shit. 6Ld tylko sprawi, że przy pierwszej lepszej okazji wszystko ucieknie od paniki. Do tego absolutnie niczym tak naprawde nie uderzysz tylko będziesz sie kampił. Dodatkowo na patrolu mozesz miec tylko jedną maszynę.nindza77 pisze:Goblin Shaman 2lvl z: Dispell scroll, Beard of Barbus i Talisman of Protection. Wsadzasz ho do NG rzecz jasna.
2*spear chukka
Jeśli chcesz dawac na patrol szamana to daj orkowego (tylko koniecznie dac mu power stone -> kamień mocy). Masz wtedy 7 LD (zdolności przywódczych i juz można sie obawiac o własny tyłek nieco mniej. Ja bym jednak wolał czarnego orka bo na te pkt. jest całkiem niezłym rzezaczem i ma więcej LD, a magia imo nie jest zbyt groźna.
Co do jednostek jak chcesz wystawiac NG to najlepiej 25 w tym formacie, fcg siatki, 1-2fanatyków. Na ten format klocek bardzo trudny do przepchnięcia. Trzeba tylko pilnowac przed ostrzałem.
Fajnym patentem na te pkt. może byc mały oddział świń. Dostaniesz wtedy dość szybka jednostke gotową dowalić przeciwnikowi.
Za pozostałe pkt. można wstawic oddziałek wilków, jakieś orki z łukami i powinno być gites.
Naród polski jest wspaniały! Tylko ludzie kur...
-
- Mudżahedin
to co zaproponowales jest duzo slabsze niz to o czym wspomnial ninja, z tym ze:
- szaman powinien byc NG. Jest tanszy, a jego LD i tak nikt nie uzywa. wystarczy mu broda i grzybek, ma byc tani przede wszystkim.
- NG gobliny bez FCG i bez siatek, za drogi oddzial sie robi. 25 z muzykiem i 2 fanolami lepiej. Mozna nawet im luki dac, zawsze to minimalna szansa ze problem jakiegos smiecia rozwiaza.
- 2 fasty bez muzykow (chyba ze punkty zostana)
- doom diver.
dzieki tym oszczednoscia wchodzi jeszcze oddzial snotlingow - w ten sposob da rade trzymac wszystkie 4 cwiartki jak dobrze zagrac.
- szaman powinien byc NG. Jest tanszy, a jego LD i tak nikt nie uzywa. wystarczy mu broda i grzybek, ma byc tani przede wszystkim.
- NG gobliny bez FCG i bez siatek, za drogi oddzial sie robi. 25 z muzykiem i 2 fanolami lepiej. Mozna nawet im luki dac, zawsze to minimalna szansa ze problem jakiegos smiecia rozwiaza.
- 2 fasty bez muzykow (chyba ze punkty zostana)
- doom diver.
dzieki tym oszczednoscia wchodzi jeszcze oddzial snotlingow - w ten sposob da rade trzymac wszystkie 4 cwiartki jak dobrze zagrac.
wez zagraj czyms takim. o ld jestes spokojny, zero zbednego czarowania, 2 mocne kloce, orki z gobosami dzialaja cuda. herdy nie powinny od skinków wybuchnąc.
gienio do ng. na waagh jest duza szansa ze okri tez poleca z premii +2 za szereg. kusi tez wykorzystanie z 6 savage dzikow ale to juz bylyby cięcia gdzie indziej bo strasznie drogie to tałatajstwo..
1 Black Orc Big Boss @ 117 Pts
General; Heavy Armour; Shield
Sword of Might [10]
1 Boar @ [0] Pts
18 Savage Boyz @ 177 Pts
Frenzy; Choppa; Spear; Warpaint; Standard; Musician
2 Squig Herd @ 60 Pts
25 Night Goblins @ 147 Pts
Netters; Shield; Standard; Musician
1 Fanatic @ [25] Pts
Casting Pool: 2
Dispel Pool: 2
Models in Army: 55
Total Army Cost: 501
gienio do ng. na waagh jest duza szansa ze okri tez poleca z premii +2 za szereg. kusi tez wykorzystanie z 6 savage dzikow ale to juz bylyby cięcia gdzie indziej bo strasznie drogie to tałatajstwo..
1 Black Orc Big Boss @ 117 Pts
General; Heavy Armour; Shield
Sword of Might [10]
1 Boar @ [0] Pts
18 Savage Boyz @ 177 Pts
Frenzy; Choppa; Spear; Warpaint; Standard; Musician
2 Squig Herd @ 60 Pts
25 Night Goblins @ 147 Pts
Netters; Shield; Standard; Musician
1 Fanatic @ [25] Pts
Casting Pool: 2
Dispel Pool: 2
Models in Army: 55
Total Army Cost: 501
kupię bretke,orki, leśne elfy i wampiry. http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=52293
Primo wątpie żeby grali na przedmioty z BP. Poza tym na te pkt. można spoko radzic sobie bez nich. Nie banalizowabym problemu Ld bo 2x 10 łuków na te pkt. już kłuje ostro w dupe. Ustoi Ci jeden kloc z Barbusem i co z tego? Reszta ucieknie w panice na swoich bohaterskich 6 Ld. A 60 pkt. za fasta to ponad 10% pkt wszystkich.GoblinNadGobliny pisze:szaman powinien byc NG. Jest tanszy, a jego LD i tak nikt nie uzywa. wystarczy mu broda i grzybek, ma byc tani przede wszystkim.
Taki oddział zostanie skasowany przez byle jaki wraży oddział. Dlaczego? 1. Nie ma kto mu nabijac cra. 2. Nie jest twardy statycznie i fizycznie (4cr ws2 t3 5+sv). 3. Fanoli mozna wyciągnąc w zwykłej wymianie na pkt. i dobic sie potem bez obaw czymkolwiek. Albo zrobic ich nieugientych albo wcale IMO.GoblinNadGobliny pisze:- NG gobliny bez FCG i bez siatek, za drogi oddzial sie robi. 25 z muzykiem i 2 fanolami lepiej. Mozna nawet im luki dac, zawsze to minimalna szansa ze problem jakiegos smiecia rozwiaza.
Tu sie nie czepiam. Po prostu bardziej statyczna wersja niż ta która ja bym grał.GoblinNadGobliny pisze:- 2 fasty bez muzykow (chyba ze punkty zostana)
- doom diver.
Radze poczytac zasady patrolu. Można wystawic tylko 4 jednostki.GoblinNadGobliny pisze:dzieki tym oszczednoscia wchodzi jeszcze oddzial snotlingow - w ten sposob da rade trzymac wszystkie 4 cwiartki jak dobrze zagrac.
W Twojej rozpie nie ma własciwie nic do uderzenia.
Bardzo dobrą jednostka na te pkt. może okazać sie herd co już w swojej wersji zauważył loko ja bym chyba jednak dał większy. Odpuściłbym sobie równiez antymagie w końcu to tylko 4 kości a nie każdy ma dostęp do lore i (farta w kościach) z którego rzuci dwa spele. Poza tym większośc magów jest przycięta przez ograniczenie 125 pkt. maz za model. co może powodowac, że najzwyczajniej w świecie nie mieści im sie nawet 2 mlv.
Naród polski jest wspaniały! Tylko ludzie kur...
Szycha11 pisze:Co to są te festy?
lol rozumiem zrobic literowke ale "oczowke"?
oni mowia o fast cavalery tzn w Twoim przypadku wilki a masz takze pajaki
ogolnie wnioskuje ze powinienes na razie skonczyc z sugerowaniem sie opiniami tutaj bo jak widzisz wychodza sprzecznosci
zagraj kilka bitew tylko za kazdym razem z inna rozpiska na 500pkt jestes w stanie zrobic w ciagu 2 godzin z 3 bitwy jak nie wiecej
Nie ma głupich pytań są tylko głupi ludzie...
jesli slabo grasz to olej fasty i wez orki. mi prawie zawsze gina fasty a czy sie splacaja to juz roznie. pamietaj przy wyposarzaniu ze maly oddzial ze sztandarem to extra 100pkt za banner dla oponenta.
kupię bretke,orki, leśne elfy i wampiry. http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=52293
A co powiecie na taką rospiskę:
20 orków debeściaków z włóczniami i tarczami(czy może zamiast z włóczniami z rembakami i dodam im sztandar magiczny) - 250p
szaman goblinów z 2 poziomem - 55p + 35p
nocne gobliny + 1 fanatyk - 125
dzidomiot - 35p
nocne gobliny i orki z full grupą dowodzenia.
20 orków debeściaków z włóczniami i tarczami(czy może zamiast z włóczniami z rembakami i dodam im sztandar magiczny) - 250p
szaman goblinów z 2 poziomem - 55p + 35p
nocne gobliny + 1 fanatyk - 125
dzidomiot - 35p
nocne gobliny i orki z full grupą dowodzenia.