Zestaw farb do pomalowania skinków.
Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji
Zestaw farb do pomalowania skinków.
Witam wszystkich. Jest to mój pierwszy post na tym forum. Przymierzam się do złożenia małej armii lizardmenów i na początek kupie pudełko skinków. Mimo, że nie malowałem nigdy figurek i efekt pewnie nie będzie powalający to chciałbym się do tego dobrze zabrać. Przeczytałem poradnik step-by-step na stronce gamesworkshopu o malowaniu skinków z tym, że nie podoba mi się odcień skory jaki tam finalnie wyszedł.
http://www.games-workshop.com/gws/conte ... 31&start=3
Mi najbardziej podoba się to malowanie. Jaszczurki wyglądają bardzo egzotycznie właśnie dzięki kolorystyce i podstawką, ale podstawki zostawię sobie na później.
http://www.bard.pl/77,1662,Produkt.htm
Jakie farbki powinienem kupić, łącznie z washami, aby uzyskać taki efekt? Chodzi mi generalnie o wszystkie kolory. Broń, zdobienia itp z pominięciem podstawek. Pytam bo w moim mieście nie ma specjalistycznego sklepu i albo wybiorę się do Wrocławia, albo zamówię przez internet, a nie chcę tego robić na raty . Z góry dzięki.
http://www.games-workshop.com/gws/conte ... 31&start=3
Mi najbardziej podoba się to malowanie. Jaszczurki wyglądają bardzo egzotycznie właśnie dzięki kolorystyce i podstawką, ale podstawki zostawię sobie na później.
http://www.bard.pl/77,1662,Produkt.htm
Jakie farbki powinienem kupić, łącznie z washami, aby uzyskać taki efekt? Chodzi mi generalnie o wszystkie kolory. Broń, zdobienia itp z pominięciem podstawek. Pytam bo w moim mieście nie ma specjalistycznego sklepu i albo wybiorę się do Wrocławia, albo zamówię przez internet, a nie chcę tego robić na raty . Z góry dzięki.
Heh... jak chcesz mieć takie niebieskie skinki to możesz zrobić to tak: regal blue (opcjonalnie), enchanted blue, asurmen blue (mocno), enchanted blue, ice blue. Właściwie, to zestaw farb podany w tutorialu gw jest jak najbardziej wystarczający, tylko nie rozumiem dlaczego na początku domieszano na początku hawk turquoise do ice blue. Poza tym skinki na bardzie zdają się potraktowane ordynarną techniką zwaną drybrush (co z resztą odradzam), bronie tych skinków zdają się pomalowane na czarno z zastosowaniem rozjaśnień scorched brown, blood red i blazing orange. Co do złota nie wiem dokładnie ale to mniej więcej tak jak na stronie gw. Języki skinków zostały pomalowanie zapewne hormagaunt purple, a potem warlock purple i potem mogło być domieszane trochę białego. Na języku można było zastosować jeszcze wash leviathan purple.
Dzięki za odpowiedź. Co do tej techniki drybrush to nie wiem czy po prostu samo zdjęcie nie ma ziarna. Poza tym wiem, że drybrush jest ordynarny, ale jest to łatwa technika, a ja jestem początkujący. Co prawda coś tam malowałem kiedyś, ale to lata temu .
Ostatnio zmieniony 11 cze 2010, o 14:15 przez Karp, łącznie zmieniany 3 razy.
Proszę bardzo, ale zobacz też, czy nie lepiej by było kupić od razu cały batalion lizaków, de facto jest to oszczędność w porównaniu z kupowaniem tych wszystkich rzeczy oddzielnie, ale jako gracz krasnoludzki nie wiem, czy zawartość jest użyteczna, dlatego skonsultuj to na odpowiednim forum.
Co do technik, opanowanie bardziej zaawansowanych nie powinno nastręczać problemu, zwłaszcza, że jest wszędzie pełno tutoriali.
Aha i jeszcze jedna ważna rzecz: skinki przedstawione w tutorialu gw mogą wyglądać identycznie jak te z barda, jednak może być to spowodowane różnym oświetleniem.
Co do technik, opanowanie bardziej zaawansowanych nie powinno nastręczać problemu, zwłaszcza, że jest wszędzie pełno tutoriali.
Aha i jeszcze jedna ważna rzecz: skinki przedstawione w tutorialu gw mogą wyglądać identycznie jak te z barda, jednak może być to spowodowane różnym oświetleniem.
Być może kupie batalion. Jeszcze się nie orientowałem w strategiach i użyteczności, ale na początek chcę poćwiczyć malowanie i jeśli by się okazało że jest tragicznie to nie chce czynić niepotrzebnych wydatków. Poza tym z tego co czytałem to skinków wystawia się całkiem sporo, więc te z batalionu w przyszłości też się przydadzą.
Zamówienie już złożyłem z tym, że muszę poczekać 2 tygodnie na wszystkie farby, bo w Bardzie nie mieli wszystkich na stanie. W sumie to nawet dobrze, bo przez ten czas pooglądam tutoriale i złapie trochę teoretycznej wiedzy, a jak by przesyłka doszła szybciej to bym się pewnie palił do malowania .
Zamówienie już złożyłem z tym, że muszę poczekać 2 tygodnie na wszystkie farby, bo w Bardzie nie mieli wszystkich na stanie. W sumie to nawet dobrze, bo przez ten czas pooglądam tutoriale i złapie trochę teoretycznej wiedzy, a jak by przesyłka doszła szybciej to bym się pewnie palił do malowania .
I tak nie miałbym teraz czasu, a poza tym muszę trochę wiedzy teoretycznej zdobyć co idzie mi całkiem nieźle. Praktycznie wszystkie tutoriale tu podane przejrzałem. Mam tylko jeszcze jedno pytanie. Nie zamówiłem farby podkładowej w sprayu jeszcze. Są dwie: skull white i chaos black. Wszyscy doradzają czarną dla początkujących. Mi się jednak wydaje, że skull white lepsza pod lizardmenów, a zwłaszcza pod skinki. Przecież i tak maluje enchant blue całość więc przebić raczej nie będzie, a kolorek zdecydowanie żywszy. Co sądzicie?
W takim razie weź czarny sprej i do tego jeszcze farbkę "Mordian Blue" z linii "foundation", ponieważ zapewnia potężne krycie, a potem jedziesz tylko enchantedem i czym tam jeszcze. Farby foundation świetnie sprawdzają się jako kolor bazowy, bo kolor docelowy osiągany jest po 1-2 warstwach i nic nie przebija.
Co do sklepu Bard przebija Cytadelę pod względem ceny farb foundation o ok. 2 zł, za to Cytadela ma batalion o 1 gr taniej.
Co do sklepu Bard przebija Cytadelę pod względem ceny farb foundation o ok. 2 zł, za to Cytadela ma batalion o 1 gr taniej.
A moim zdaniem biały podkład mógłby być ok. Ja tam osobiście moje delfiaki maluję na czarnym, bo efekt ma być mhroczny, ale to już moje zboczenie. Jeśli chcesz mieć kolorową i żywą armię to bym radził jednak biały, choć nigdy na takim nie malowałem.