Beast of CHAOS, pytania poczatkujacego...

Beastmen

Moderator: Dibo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Khuman
Ciśnieniowiec
Lokalizacja: Wrocławskie pastwiska / The Gamblers ()====[]>>>>>>>>>>>>

Re: Beast of CHAOS, pytania poczatkujacego...

Post autor: Khuman »

CAR2N pisze:Zastanawia mnie jedno w centusiach , drunken efekt hangover from hell , czy to -1M dziala tylko jak uzyjemy re-roll PF czy wylosowawszy ten efekt odrazu mamy -1M na cala gre ? ;)
na całą grę ale nie za bardzo to utrudnia całość rozgrywki a re-roll jest naprawdę przydatyny jak ma się Doomka a nie chifa

Awatar użytkownika
MlSlEK
Chuck Norris

Post autor: MlSlEK »

W ostatniej rozgrywce wynikło kilka niezinterpretowanych sytuacji:

1) Gdy przeciwnik rozpoczyna grę, to czy mój ambush pojawia się w jego turze, czy pierwszej mojej?

2) Najpierw rzucam za wszystkich ambusherów i potem odpowiednio ich rozstawiam, czy rzucam za jeden oddział, potem go wystawiam i dopiero rzucam za następny?

3) Oddział Gorów z Minosem w środku, wogóle nie testuje Primal Fury (bo ma frenzy), lub testuje dla ataków nie pochodzących od szału, albo testuje PF dopiero gdy stracimy frenzy?

4) Kazrak może wybrać tyle ataków co ma pierwszy szereg oddziału stykającego się z nim. Jeśli stykał się z dwoma oddziałami przeciwnika, to bije po obu, czy wybiera jeden z nich?
Obrazek

war2bone
Chuck Norris

Post autor: war2bone »

1) ambush wołasz ty w swojej turze, nie musi to być pierwsza
3) nie testujesz PF jak masz frenzy

Awatar użytkownika
Dibo
Masakrator

Post autor: Dibo »

1 - w twojej pierwszej. (war2bone - w AB stoi że w każdej turze nie pisze nic o możliwości wyboru)
2 - to nie ma znaczenia jeżeli odziały w ambushu są takie same - jeśli rózne - to osobano za każdy
3 - tak jak war2bone napisał
4 - W ksiażce jest wyraźnie napisane że szereg jednego odziału.(Nie wiem w jakim jeżyku masz podręcznik a el w angielskiem jest że "one enemy unit")
Czcij Koze !!

Twoja Stara gra w Age of Sigmar !

Awatar użytkownika
MlSlEK
Chuck Norris

Wystawiając jednostki pojedyńczo, a nie wszystkie razem miałem o tyle gorzej, że nie mogłem rozplanować miejsc ich wystawień. Nie wiedziałem ile oddziałów pojawi się z danej strony stołu i miałem problem z upchaniem ich poza strefą widoczności przeciwnika.

Książkę mam po polsku. Jest tam napisane tak "Kazrak... będzie dysponował liczbą ataków równą liczbie modeli w pierwszym szergu jednostki przeciwnika, z którą Kazrak styka się podstawką. Ataki te rozdzielane są jak przy strzelaniu." i tu wcale nie byłem pewien jak to po angielsku wygląda.

Jeszcze jedno pytanko. Ślimaczy Język i jego klątwa dużego głoda. Jak to się ma do maszynek? Dostają obrażenia tylko obsługanci, czy armaty też czują głoda?

Dzięki za odpowiedzi.
Obrazek

Awatar użytkownika
Khuman
Ciśnieniowiec

Iddqd pisze:Jeszcze jedno pytanko. Ślimaczy Język i jego klątwa dużego głoda. Jak to się ma do maszynek? Dostają obrażenia tylko obsługanci, czy armaty też czują głoda?
na turnieju z specjalnymi herosami graliśmy tak że maszynki też się rani, jeśli eteryki się skręcają z głodu to drewno może spróchnieć itd.

a rany losuje się jak przy strzelaniu... po za Kociołkiem DE i ołtarzem oraz kowadło krasi ( bo są niezniszczalne przez swój flaff ;) ) TK to ich nie da się ranić więc rozdziela się między załogę... przynajmniej tak to ustaliliśmy

Awatar użytkownika
MlSlEK
Chuck Norris

Jaki jest sens blokowania na turniejach bohaterów specjalnych? Mam już za sobą trochę zwycięskich bitew zwierzoludźmi, ale rozpiska musi opierać się na kazraku i ślimaczym języku. Nie dziwię się, że armia uważana jest za słabą na turniejach jeśli nie można z nich korzystać. Dzięki tym dwum bohaterom zmiękczam maszynki i strzelców klątwą głodu, a potem dostrzeliwuję ungorami z zasadzki, na koniec wpada zwyczajny offens nastawiony na jak największe obrażenia w pierwszej turze, bo ze względu ma Ld zwierzaki nie wytrzymują długich starć.
Obrazek

Awatar użytkownika
Jacek_Azael
Masakrator

Post autor: Jacek_Azael »

Zagraj z Vladem, co na 2+ się wskrzesza...
Są blokowani bo sam musisz pomyśleć nad konstrukcją lordów/hero, a nie brać "niezniszczalnych gotowców" wygrywających całą bitwę solo.
-"Im dalej w las, tym więcej drzew"
-"To mały krok dla człowieka, ale dla karła, normalny...;-)"
Obrazek
P.S.WE rare 8ed. ;-p

Awatar użytkownika
MlSlEK
Chuck Norris

Napewno za niego też się płaci w punktach :P i można przyjąć taktykę unikania takiego hero zamiast robić to czego oczekuje przeciwnik. Bez Kazraka 3/4 armi traci swoją zasadę armijną na sensownych rzutach i armia zostaje rozbalansowana. Gdybym jeszcze miał jakikolwiek przedmiot dający takie przerzuty do kupienia dla składalnego lorda... ale niestety brak.
Obrazek

Awatar użytkownika
Hurtmaker
Chuck Norris

Post autor: Hurtmaker »

system balansujący armie, czy to BP, czy EURO nie został wymyślony ot tak sobie, dla "widzimisie" jego autorów. armie same w sobie nie są zbalasnowane i istnieją poważne dysproporcje między nimi. to samo dotyczy bohaterów specjalnych. są tacy, którzy sami mogą w zasadzie wygrywać bitwy, a jeśli do tego mają wsparcie dobrej armii, to dyspropporcja sił zwiększa się jeszcze bardziej. z ich kosztem punktowym też bym nie przesadzał, ani z możliwością ich unikania. jak trochę więcej pograsz, z róznymi ludźmi (a nie tylko z gronem kolegów), to zmienisz zdanie.

Awatar użytkownika
Dibo
Masakrator

Post autor: Dibo »

Trzoszke masz wypaczony pogląd na Bohaterów specjalnych. Bistmeńscy są baardzo słabi. Poprzeglądaj sobie inne codexy. Co z tego ze jakiś heroś kosztuje 700p skoro sam wygrywa gre jak tu kolega przedemną wpsomniał. Nawet tych 3 herosów bretonniskich z 2003 r. bije na głowe każdego z naszego nowego booka. A tak nawiasem mówiąc kazzak naprawde nie jest taki zajebiaszczy.
Czcij Koze !!

Twoja Stara gra w Age of Sigmar !

Awatar użytkownika
Undead
Falubaz

Post autor: Undead »

Iddqd pisze:Jaki jest sens blokowania na turniejach bohaterów specjalnych? Mam już za sobą trochę zwycięskich bitew zwierzoludźmi, ale rozpiska musi opierać się na kazraku i ślimaczym języku. Nie dziwię się, że armia uważana jest za słabą na turniejach jeśli nie można z nich korzystać. Dzięki tym dwum bohaterom zmiękczam maszynki i strzelców klątwą głodu, a potem dostrzeliwuję ungorami z zasadzki, na koniec wpada zwyczajny offens nastawiony na jak największe obrażenia w pierwszej turze, bo ze względu ma Ld zwierzaki nie wytrzymują długich starć.

Po 1) Special harakterzy są nie zbalansowani...dlatego na turniejach sie ich nie dopuszcza
a po 2 twoi bohaterowie specjalni ssą pałeczkę po całej linii wiec niewiem co ty w nich takiego ultra zajebistego widzisz

Awatar użytkownika
Khuman
Ciśnieniowiec

ehh.... specjalni bohaterowie... nasi są przeciętni... ani słabi ani wyjebani... warci swoch pkt. ale jak kolega wcześniej zauważył nie ma balansu pomiędzy pkt. innych armii, niektórzy są za silni a kosztują grosze a inni za słabi a kosztują krocie... niestety to nie 40K, choć tam też zdarzają się jakieś mniej lub bardziej przegięte zasady, ale najczęściej w pkt. jest to uwzględnione tak jak powinno być... szczerze powiedziawszy nie którzy by nie wystawiały normalnych bohaterów, tylko spece...

Awatar użytkownika
Infernal Puppet
Masakrator

Post autor: Infernal Puppet »

niestety to nie 40K, choć tam też zdarzają się jakieś mniej lub bardziej przegięte zasady
Miło, że uważasz iż 40K jest lepiej zbalansowana ( bo jest :) ! ), choć i tu nie bywa różowo. W czterdziestce też są speciale przyprawiający mocą o ból głowy ( i żeby tylko głowy :wink: ), taki np. wulkan dajacy przerzuty nieudanych zranień na wszystkich miotaczach ognia w całej armii :evil: .
Mad Mike pisze:
kwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezara
Ach te uroki bycia ciągle głodnym ;) .

CAR2N
Chuck Norris

Post autor: CAR2N »

Heh pamietam dawne czasy bodajze 4 edycji jak kolega chcial bloodka chaosu kupic i nim grac (kosztowal "jedyne" 800pkt) , stworzylem sobie krasnala , ktory go zabijal w 1 turze wartego mniej pkt i kolega sie rozmyslil z zakupu hehe.
Jednak teraz jest gorzej z balansem , w VC armii widzialem chyba takich special herosow , ktorzy moze i kosztuja sporo ,ale poziomem przegietosci miazdza i wyobrazcie sobie takiego "niezniszczalnego" , ktory w pojedynke zjada khazraka i tauroxa ;) Im nowsze ABki tym slabsi(bardziej zbalansowani) special karakterzy :roll:
WFB playing since 1994

Awatar użytkownika
MlSlEK
Chuck Norris

Nadciąga nowe edycja i zapewne nowe wydanie BP. Czy zamiast z założenia wyrzucać bohaterów specjalnych nie można wciągnąć z poprawkami na listę?
Undead84 pisze:twoi bohaterowie specjalni ssą pałeczkę po całej linii wiec niewiem co ty w nich takiego ultra zajebistego widzisz
Niby ssą, a jednak zabronieni w turniejach. Paradoks :|
Obrazek

Awatar użytkownika
Infernal Puppet
Masakrator

Post autor: Infernal Puppet »

Są zabronieni bo obok lipnych jest też całkiem sporo nieźle przegiętych. Zagrałbyś z archonem/tetrisem/vladem/imperatorem czy im podobnymi to byś podzielał zdanie "bana na speciali". Ale czemu zbanowani są wszyscy a nie tylko ci za dobrzy to dla mnie rzecz niepojęta #-o .
Ostatnio zmieniony 24 cze 2010, o 16:48 przez Infernal Puppet, łącznie zmieniany 1 raz.
Mad Mike pisze:
kwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezara
Ach te uroki bycia ciągle głodnym ;) .

Varinastari
Masakrator

Post autor: Varinastari »

Skoro nie ma BP, to droga wolna do wystawiania SC. Aczkolwiek założę się, iż nie każdy turniej będzie to respektował.

Awatar użytkownika
MlSlEK
Chuck Norris

Infernal Puppet pisze:Są zabronieni bo obok lipnych jest też całkiem sporo nieźle przegiętych. Zagrałbyś z archonem/tetrisem/vladem/imperatorem czy im podobnymi to byś podzielał zdanie "bana na speciali". Ale czemu zbanowani są wszyscy a nie tylko ci za dobrzy to dla mnie rzecz niepojęta #-o .
Wystarczy nie wrzucać wszystkiego do jednego wora. Dopuścić zwyklaków, a ban na tych którzy są przegięci, a jak nie to zacznę turniejować Demonami zamiast niszowych zwierzaków. Traktujcie to jako groźbę :wink:
Obrazek

CAR2N
Chuck Norris

Post autor: CAR2N »

Iddqd pisze:
Infernal Puppet pisze:Są zabronieni bo obok lipnych jest też całkiem sporo nieźle przegiętych. Zagrałbyś z archonem/tetrisem/vladem/imperatorem czy im podobnymi to byś podzielał zdanie "bana na speciali". Ale czemu zbanowani są wszyscy a nie tylko ci za dobrzy to dla mnie rzecz niepojęta #-o .
Wystarczy nie wrzucać wszystkiego do jednego wora. Dopuścić zwyklaków, a ban na tych którzy są przegięci, a jak nie to zacznę turniejować Demonami zamiast niszowych zwierzaków. Traktujcie to jako groźbę :wink:
Niektorzy graja tym co im sie podoba , a nie tym czym latwiej wygrac :P
WFB playing since 1994

ODPOWIEDZ