Krasnale w dzisiejszych czasach... 8 ed.
Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer
Re: Krasnale w dzisiejszych czasach należących do...
Dla mnie jest to hit tej edycji. Jakoś ludzie nie mogą zapamiętać tego pomimo rozpiski w ręku i powiedzenia im że kuszole mją dwuraki. Zawsze potem jest wielkie zdziwienie " jak to ? kusznicy mogą mieć dwuraki?" i fajnie się nimi wpadało w coś od boku .
runepriest pisze:oj tam oj tam, wystarczy nie szarżować to nie wskrzesi ^^Jankiel pisze:Stary, to co ja zabiję szarżą smoka i dopakowanych z kotła rycerzy Ty sobie wskrzesisz w jedną turę. I tak, jest to straszne.
- Aron_Banalny
- Masakrator
ja od dawna nie kupiłem maszyny GW, figurki GW i podobnie jak Grazbird uważam że przezbrojenie dla bardziej ogarniętych modelarzy nie będzie problemem
nie pytajcie mnie o nic.
powiem tylko, ze sa nowe arty i opisy na ktorych jest pelno krasiowych zeppelinow i wielkich maszyn stworzonych na ksztalt bogow-przodkow.
do tego są wprost fragmenty, w których mówią o zmianie podejścia gildii inżynierów - pomimo oporów zaczyna popierać innowację.
dodatkowo otwarto skarbce runiczne i uwolniono starozytną broń runiczną.
armata ma d6 woundów, z tego co widziałem, nie traci siły lecąc przez szeregi.
miscasty są zabójcze.
powiem tylko, ze sa nowe arty i opisy na ktorych jest pelno krasiowych zeppelinow i wielkich maszyn stworzonych na ksztalt bogow-przodkow.
do tego są wprost fragmenty, w których mówią o zmianie podejścia gildii inżynierów - pomimo oporów zaczyna popierać innowację.
dodatkowo otwarto skarbce runiczne i uwolniono starozytną broń runiczną.
armata ma d6 woundów, z tego co widziałem, nie traci siły lecąc przez szeregi.
miscasty są zabójcze.
Drodzy krasnoludzcy bracia, szykuje się wam przezbrojenie!
Mianowicie wszystko przez to:
Mianowicie wszystko przez to:
Czyli mówiąc krótko: katapulty nie są aż tak fajne już (nie zabierają AS, mają o 1 niższą siłę, za to bez partiali i mogą strzelać bez LoSa), za to działa mają S10 i d6 ran bez inżyniera, a na kawalerię (od boku) są o niebo lepsze niż katapulta...Maszynki
- zasada ogólna ważna dla maszyn: mierzy się to co się chce i kiedy się chce
- liczy się tylko model maszyny (załoga pokazuje tylko ile ran ma maszyna, a ma ona tyle ran ile żyjących załogantów)
- maszynę ranimy na T maszyny, każda rana to ściągnięty załogant (jedna rana mniej maszyny)
- maszyny nigdy nie uciekają (spanikowane przez turę nie strzelają), po niezdanym Break Teście umierają
- maszyny oblewają automatycznie każdy test (poza Ld i T)
- na każdy template nie ma partiali: co dotknięte to trafione
- działa nie kasują AS (tylko modyfikator za siłę)
- działa małe jak i duże mają S10, oraz Multiple Wounds (d6) (tak, także te DoW oraz Dwarfickie, różni się tylko zasięg!)
- katapulty nie kasują AS (tylko ewentualny modyfikator za siłę)
- katapulty mają teraz profil S3(9), Multiple Wounds (d6) wyłącznie pod dziurką
- katapulty mogą strzelać do rzeczy poza LoS, ale wtedy na gdy wypadnie Hit scatteruje strzał o to co wypadło na Artillery Dice - BS załogi
- tabelki misfire są 2: dla katapult i dla broni używających prochu. Katapulty to: 1-zniszczone; 2,3-dwie tury nie strzela; 4,5,6-w tej nie strzela, dla broni prochowych: 1,2-zniszczone; 3,4-dwie tury nie strzela; 5,6-w tej nie strzela
Bardziej zgryźliwi mogliby powiedzieć że halfinigi mają lepsze katapulty niż wy
Taki sam template <też pełny> co prawda na pod dziurką ma siłę 6 a nie 9 ale wszystkie te testy są bez AS
Jedyny problem jest taki że ma 4 T i mało woundów, ale to i tak genialnie za jedyne 50 ptk...
Taki sam template <też pełny> co prawda na pod dziurką ma siłę 6 a nie 9 ale wszystkie te testy są bez AS
Jedyny problem jest taki że ma 4 T i mało woundów, ale to i tak genialnie za jedyne 50 ptk...
Paskudny uśmiech power gamera
Heh, prawda jest taka, że maszyn to Dwarfy mają dużo... Ale myślę, że teraz działa będą grały, żeby móc jakoś pozbyć się kawalerii przeciwnika, bolce są mniej skuteczne mimo wszystko, a gołe działo jest w miarę tanie i dobre (ach to d6 ran...)
A co do strzelania wszędzie, to owszem, strzela wszędzie, ale z BS3 nawet na hicie raczej się nie trafia, chociaż z drugiej strony ilość klocków piechoty pewnie się zwiększy
Ja tam się cieszę, że Hellcannon ma S5(10)
A co do strzelania wszędzie, to owszem, strzela wszędzie, ale z BS3 nawet na hicie raczej się nie trafia, chociaż z drugiej strony ilość klocków piechoty pewnie się zwiększy
Ja tam się cieszę, że Hellcannon ma S5(10)
- Rakso_The_Slayer
- Postownik Niepospolity
- Kontakt:
Czytałem w oryginale, w olbrzymiej, 2-kilogramowej książce
Jak dokupisz inżyniera to masz BS4, ale to kosztuje. A teraz katapulta dobra to katapulta tania, coby strzelać sobie po klockach z małym AS, ewentualnie z Accuracy, wtedy kosztuje 105 pkt i jest dobry stosunek cena-jakość. W miarę nieźle trafia, piechotę kosi, a i monstrum nadal może zabić. Przy zmniejszeniu kosztu 2 katapult ze 145 do 105 mieście się praktycznie całe ładne, miłe działo Zadające d6 ran i koszące kawalerię.
Jak dokupisz inżyniera to masz BS4, ale to kosztuje. A teraz katapulta dobra to katapulta tania, coby strzelać sobie po klockach z małym AS, ewentualnie z Accuracy, wtedy kosztuje 105 pkt i jest dobry stosunek cena-jakość. W miarę nieźle trafia, piechotę kosi, a i monstrum nadal może zabić. Przy zmniejszeniu kosztu 2 katapult ze 145 do 105 mieście się praktycznie całe ładne, miłe działo Zadające d6 ran i koszące kawalerię.
Kod: Zaznacz cały
- katapulty mają teraz profil S3(9), Multiple Wounds (d6) wyłącznie pod dziurką
Kod: Zaznacz cały
- katapulty mogą strzelać do rzeczy poza LoS, ale wtedy na gdy wypadnie Hit scatteruje strzał o to co wypadło na Artillery Dice - BS załogi
DragoMir pisze:Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie
- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
"-" czyli jak zniesie nam o 2 lub 4 to tak jak byśmy hita walnęli.
Swoją drogą mam wrażenie że skończy się era katapult a zacznie dział
Swoją drogą mam wrażenie że skończy się era katapult a zacznie dział
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..