Zaryzykowałbym stwierdzenie, że na 3+ to trochę więcej niż 50%. Niewiele więcej ale zawsze.Ziemko pisze:Chain lighting jest mocny przy farcie. Masz 50% szans, ze dalej przeskoczy - jak na czar na poziomie 15, ktory moze zadac tylko d6 s6 to imho jaj nie urywa.
8 Edycja Warhammera (kontynuacja dyskusji) III
Re: 8 Edycja Warhammera (kontynuacja dyskusji) III
- Bestialski_Brokuł
- Oszukista
Kal_Torak pisze:Ta bitwa mnie powalila - niesamowity stol. Co ja bym dal zeby takie stoly zastapily te turniejowe z dwoma zielonymi wycieraczakami po przekatnych i dwoma gorkami. Taki stol sam z siebie jest najlepszym mozliwym scenariuszem, scenriuszem pod tytulem - Starcie na placu wiejskiem/miejskim. Problemem tak naprawde nie sa scenariusze a ubogie stoly, ktore pola bitwy nijak nie przypominaja. Najlepszym scenariuszem jest poprostu ciekawe pole bitwy.
I znowu dostaje się biednym turniejom tym razem w kontekście ubogich stołów. Tylko pragnę zauważyc, że obstawienie kilkunastu czy kilkudziesięciu czasem stołów taką ilością terenów to nie lada wyzwanie dla organizatora. Dlatego mam propozycję może by tak panowie w czynie społecznym pomogli stworzyc taką bazę terenów na jakis turniej? Na zdjęciu jest na oko 8 budynków (są GW no ale nikt nie wymaga kupna takiej ilości- pozostaje rękodzieło). Załóżmy, że mamy jakies 15 stołów czyli lekką ręką potrzeba 120 budynków. Zapewniacie taką ilość i organizator z radością prowadzi turniej walk miejskich stoły wyglądają pięknie a pg płaczą nad swą niedolą. I wszyscy są zadowoleniMurmandamus pisze: Prawda . Ale zawsze pojawią się potem Powergamerzy którzy jęczą że te stoły są be bo moje krasnoludy nie mają górki i muszą iść do wroga i w ogóle faworyzuje inne armie niż moją.
Tak, przed rzutem deklarujesz, że rzucasz silną wersję. Jeśli tego nie zrobisz, rzucasz słabszą. Mag niezależnie od poziomu używa od do 6 kości PD. Do wyniku rzutu dodaje swój poziom i porównuje z CV. Więc nawet mag 1lvl może próbować ciskać silne wersje czarów (np. na 20+)Arqueek pisze:Pytanie - w wielu czarach sa napisane po dwie/trzy wartosci jakie trzeba miec by czar uzyc. Bedzie mozna sobie wybrac ktory poziom chce sie rzucic? Tak jak zerowka HE albo DE?
- Młody Pajak
- Kradziej
czyli każdy mag może rzucać czary z 6 kości?
Nie wiem jaki podręcznik do 8ed czytałeś, bo w moim wyraźnie jest napisane:Remo pisze:Po pierwsze IF oraz Miscast jest TYLKO gdy wypadną dwie szóstkizembol pisze:Każdy, co z przedmiotem, który każdy dublet zamienia w IF/miscast może kusić do tworzenia jednorazowych magów-bomb, któzy na bank rzucają czar a potem wybuchają
Po drugie - nie ma przedmiotu który każdy dublet zamienia w IF oraz Miscast, za to jest przedmiot, który każdy dublet zamienia w IF.
Reasumując - książka dobra będzie o ile jej nie zmienią
rb8 pisze:Power Scroll - One use only. A power scroll can be used when the Wizard makes a casting attempt. During the casting attempt, any roll of a double will cause irresistible force (and a miscast).
Bestialski_Brokul sprawa jest bardzo prosta. Wystarczy, ze turnieje na lokalach wprowadza zasade "co laska panska" albo podwyzsza o jakas sume wstepne na turniej tlumaczac to zbieraniem funduszy na stoly z prawdziwego zdarzenia. Akcja moze trwac rok czy ile potrzeba. Moga tez sie mocniej zaangazowac kluby. Nastepnie ustalic czy ktos je bedzie robil z honorarium oczywiscie czy beda kupne. To kwestia wybrania najlepszej opcji. Mozna nawet co jakis czas zrobic zamiast turnieju zjazd chetnych ktorzy by pomogli przy pracy. Ale najwazniejsze zeby poprostu zaczac zbierac fundusze. Jesli te zaczna byc zbierane w moim przypadku w Warszawie napewno weme udzial w akcji.Bestialski_Brokuł pisze:I znowu dostaje się biednym turniejom tym razem w kontekście ubogich stołów. Tylko pragnę zauważyc, że obstawienie kilkunastu czy kilkudziesięciu czasem stołów taką ilością terenów to nie lada wyzwanie dla organizatora. Dlatego mam propozycję może by tak panowie w czynie społecznym pomogli stworzyc taką bazę terenów na jakis turniej? Na zdjęciu jest na oko 8 budynków (są GW no ale nikt nie wymaga kupna takiej ilości- pozostaje rękodzieło). Załóżmy, że mamy jakies 15 stołów czyli lekką ręką potrzeba 120 budynków. Zapewniacie taką ilość i organizator z radością prowadzi turniej walk miejskich stoły wyglądają pięknie a pg płaczą nad swą niedolą. I wszyscy są zadowoleni
Drugie to przeciez wszystkie stoly nie powinny byc walkami w miastach i wioskach. To byloby rownie monotematyczne jak obecne stoly z dwoma gorkami i wycieraczkami z jakims kamykiem. Kazdy stol powinien przedstawiac jakas scenerie. Jedna to wies, druga to pustynia z wydmami i piramiadami, trzecia to dzungla, czwarta to szroki trakt imperialny otoczony przez pola i laki itd. Takie scenerie sa same w sobie scenariuszami i tez latwo wymislic jakies ciekawe do nich zasady, chociaz moim zdaniem do takich stolow wystarczylyby ciekawe zasad do nowych terenow np. wydma, zroznicowanie bydynkow, zasady do poruszania sie na trakcie/drodze, tereny chaotyczne np. w scenerii pustkowia chaosu. Nowe zasady terenow bylyby zatem swoistymi dodatkami do scenariuszow bogatych w tereny.
Chodzi tylko oto aby taka akcje rozpoczac i zaczac zbierac fundusze - chetni wtedy napewno sie znajda bo mimo wszystko malo kto nie chcialby zagrac na porzadnym stole. O grach na takich stolach mozna powiedziec tylko jedno - daja znacznie wiecej radochy z gry.
Ostatnio zmieniony 30 cze 2010, o 11:43 przez Kal_Torak, łącznie zmieniany 1 raz.
- Młody Pajak
- Kradziej
Nie sądzę by pozostawili książkę taką jaką jest. 100 punktów za takie coś? pewnie dodadzą dopisek o ignorowaniu miscasta jednego czy coś w tym stylu.Remo pisze:Reasumując - książka HE dobra będzie o ile jej nie zmieniązembol pisze:Każdy, co z przedmiotem, który każdy dublet zamienia w IF/miscast może kusić do tworzenia jednorazowych magów-bomb, któzy na bank rzucają czar a potem wybuchają
No cos takiego to ja rozumiem. Grałem właśnie turniej z takimi zróżnicowanymi terenami. Był na przykład teren pagórkowaty, góry wysokie do nieba, miasto albo bitwa nad rzeką. Grało sie bardzo przyjemnie. Takie scenariusze to ja rozumiem a nie jakieś zajmowanie wieżyczek czy coś
... And then God said 'Let metal bands have the most insanely awesome, twisted, kickass music videos known to man'.
And Satan said 'That's what I was thinking'.
And Satan said 'That's what I was thinking'.
Wg mnie książka będzie działać jak Power Scroll , tylko że nie jest one use only.Nie sądzę by pozostawili książkę taką jaką jest. 100 punktów za takie coś? pewnie dodadzą dopisek o ignorowaniu miscasta jednego czy coś w tym stylu.
I czy przepadkiem w nowej edycji każda if'ka nie jest jednocześnie misscastem ?Power Scroll - One use only. A power scroll can be used when the Wizard makes a casting attempt. During the casting attempt, any roll of a double will cause irresistible force (and a miscast).
runepriest pisze:oj tam oj tam, wystarczy nie szarżować to nie wskrzesi ^^Jankiel pisze:Stary, to co ja zabiję szarżą smoka i dopakowanych z kotła rycerzy Ty sobie wskrzesisz w jedną turę. I tak, jest to straszne.
No juź zedytowałem , no :pzembol pisze:Nie wiem jaki podręcznik do 8ed czytałeś, bo w moim wyraźnie jest napisane:Remo pisze:Po pierwsze IF oraz Miscast jest TYLKO gdy wypadną dwie szóstkizembol pisze:Każdy, co z przedmiotem, który każdy dublet zamienia w IF/miscast może kusić do tworzenia jednorazowych magów-bomb, któzy na bank rzucają czar a potem wybuchają
Po drugie - nie ma przedmiotu który każdy dublet zamienia w IF oraz Miscast, za to jest przedmiot, który każdy dublet zamienia w IF.
Reasumując - książka dobra będzie o ile jej nie zmieniąrb8 pisze:Power Scroll - One use only. A power scroll can be used when the Wizard makes a casting attempt. During the casting attempt, any roll of a double will cause irresistible force (and a miscast).
Dokładnie. Dopóki w książce nie będzie napisane że powoduje misscasta przy tych IF to nie będzie tego powodować. Jest w RB napisane że to że jakiś przedmiot powoduje misscasta to nie powoduje to IF, no i że w drugą strone to też działa.
Paskudny uśmiech power gamera
jakby ktoś chciał obczaić zasady w praktyce to na kanale Blue Table Painting jest ciekawy batrep, zresztą oni generalnie grają ciekawe i klimatyczne bitwy
link do części pierwszej:http://www.youtube.com/user/bluetablepa ... qnXQW8BOX8
link do części pierwszej:http://www.youtube.com/user/bluetablepa ... qnXQW8BOX8
Ludvik pisze:Wystawianie np. Black Knightów jako Blood Knightów uważam za osobistą obrazę
A byl kiedy w Nottingham na turnieju, a widzial stoly, a widzial nagrody?I znowu dostaje się biednym turniejom tym razem w kontekście ubogich stołów. Tylko pragnę zauważyc, że obstawienie kilkunastu czy kilkudziesięciu czasem stołów taką ilością terenów to nie lada wyzwanie dla organizatora. Dlatego mam propozycję może by tak panowie w czynie społecznym pomogli stworzyc taką bazę terenów na jakis turniej? Na zdjęciu jest na oko 8 budynków (są GW no ale nikt nie wymaga kupna takiej ilości- pozostaje rękodzieło). Załóżmy, że mamy jakies 15 stołów czyli lekką ręką potrzeba 120 budynków. Zapewniacie taką ilość i organizator z radością prowadzi turniej walk miejskich stoły wyglądają pięknie a pg płaczą nad swą niedolą. I wszyscy są zadowoleni
- Bestialski_Brokuł
- Oszukista
A widział czego dotyczył post nim swój napisał?tetsuo pisze:A byl kiedy w Nottingham na turnieju, a widzial stoly, a widzial nagrody?I znowu dostaje się biednym turniejom tym razem w kontekście ubogich stołów. Tylko pragnę zauważyc, że obstawienie kilkunastu czy kilkudziesięciu czasem stołów taką ilością terenów to nie lada wyzwanie dla organizatora. Dlatego mam propozycję może by tak panowie w czynie społecznym pomogli stworzyc taką bazę terenów na jakis turniej? Na zdjęciu jest na oko 8 budynków (są GW no ale nikt nie wymaga kupna takiej ilości- pozostaje rękodzieło). Załóżmy, że mamy jakies 15 stołów czyli lekką ręką potrzeba 120 budynków. Zapewniacie taką ilość i organizator z radością prowadzi turniej walk miejskich stoły wyglądają pięknie a pg płaczą nad swą niedolą. I wszyscy są zadowoleni